PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Heb je langwerpige keutels gezien of krabben en piepen in de muren gehoord? Waarschijnlijk heb je dan een ongenode gast en misschien zelfs meerdere. Muizen zijn een opdringerig soort ongedierte. Ze knagen aan huishoudelijke spullen en kunnen bovendien dodelijke ziektes verspreiden. Je kunt de knaagdieren bestrijden met mechanische vallen die je in de winkel koopt, of met meer diervriendelijke, zelfgemaakte vallen. Zet om een muis te vangen een val met aantrekkelijk aas zoals pindakaas, zet de val tegen een muur of laat hem boven een emmer balanceren, en laat de levende, gevangen muis vervolgens ergens uit de buurt los.

Deel 1
Deel 1 van 3:

Vallen kiezen en zetten

PDF download Pdf downloaden
  1. De manier waarop de verschillende soorten vallen muizen vangen verschilt, maar in principe gebruik je ze allemaal op dezelfde manier. Je kunt de verschillende soorten vallen bij de meeste doe-het-zelfzaken of via internet kopen. Meerdere vallen zetten is handig om één muis te vangen, maar muizen verspreiden zich razendsnel, dus de kans is hoe dan ook groot dat je er meer dan één in huis hebt. [1]
    • Gebruik liever geen gif. Als je gif gebruikt eet de muis het op en gaat ergens op een verborgen plekje dood. Bovendien loop je het risico dat je kinderen of huisdieren per ongeluk van het gif eten.
    • Lijmvallen zijn het minst diervriendelijk. De muis zal ofwel verhongeren, of hij zal zijn eigen pootje eraf bijten om zich vervolgens ergens te verstoppen en daar dood te gaan.
  2. Vergeet het idee dat muizen kaas eten. Kaas kan misschien wel werken, maar in het wild eten muizen granen, fruit en zaden. Pindakaas is een veelgebruikt huishoudelijk voedingsmiddel waar muizen dol op zijn. Vetrijk, eiwitrijk en suikerrijk voedsel, zoals spek en chocolade, trekt ze ook aan. Hoe sterker het ruikt en hoe zachter het is, hoe groter de kans dat de muis erop zal reageren. [2]
  3. Pas op dat je niet te veel aas gebruikt. Beperk je tot een balletje ter grootte van een erwt en bevestig het stevig in de val. Veel mensen maken de fout om teveel aas in de val te doen. Als je een klassieke val met een veer gebruikt, geeft te veel aas de muis de kans om ervan te eten zonder op de val te trappen. [3]
    • Je kunt het aas het beste in de val doen voordat je hem zet. Bij veerklemmen is de kans namelijk vrij groot dat je het mechanisme per ongeluk activeert en dat je vingers ertussen komen te zitten.
    • Door het aas dun te houden zorg je er bovendien voor dat de muis harder moet werken om het op te kunnen eten. Als je pindakaas bijvoorbeeld in een dun laagje aanbrengt, zal het na een tijdje beginnen op te drogen.
  4. Muizen zitten graag in donkere, afgesloten ruimtes, zoals in kasten of onder meubels. Als ze ronddwalen lopen ze vaak vlak langs de muren. Het kan zijn dat je muizenkeutels vindt of de geur van hun urine ruikt.
    TIP VAN EEN DESKUNDIGE

    Hussam Bin Break

    Uitvoerend manager bij Diagno Pest Control
    Hussam Bin Break is uitvoerend manager bij Diagno Pest Control. Hij werkt al meer dan vier jaar in de ongediertebestrijding in de regio Philadelphia, eerst als technicus en nu als uitvoerend manager.
    Hussam Bin Break
    Uitvoerend manager bij Diagno Pest Control

    Zet vallen in de buurt van de ingangen en sluit vervolgens de gaten af om te voorkomen dat er opnieuw muizen binnenkomen. Hussam Bin Break van Diagno Pest Control zegt hierover: 'Zoek naar ingangen rond alle afvoerbuizen, zoals onder de gootsteen, maar ook naar gaten onder het aanrecht en onder kasten. Sluit vervolgens alle openingen waar de muizen door zouden kunnen zijn binnengekomen, af. Zodra de dieren je huis binnen hebben kunnen komen zullen ze eten ruiken en steeds opnieuw terug blijven komen.'

    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 3:

Vallen zetten

PDF download Pdf downloaden
  1. Ga naar de plek waar je de sporen hebt gezien die de muis heeft achtergelaten. Plaats nu de val vlak tegen de muur. Het lokgedeelte of de opening met het aas moet tegen de muur aan staan. Bij een gewone val met een veer moet het mechanische gedeelte van de val van de muur afgekeerd zijn. Muizen lopen langs de muur, dus op deze manier is de kans dat ze door de val worden aangetrokken groter en voorkom je bovendien, als de val loodrecht op de muur staat, dat ze hem voortijdig activeren. [4]
  2. Zet op een afstand tussen ruim een halve tot iets minder dan een meter van de muur vandaan nog een val. Herhaal dit in beide richtingen, net zolang tot alle gebieden waar veel muizen lopen van vallen voorzien zijn. Uiteraard is de kans dat je één muis vangt groter als je meerdere vallen zet. Bedenk alleen dat als er één muis je huis is binnengekomen, er waarschijnlijk meerdere muizen zijn gevolgd en dat ze zich snel voortplanten.
    • Het kan zijn dat er meerdere plekken in je huis zijn waar veel muizen rondlopen. Zorg dat al die gebieden van vallen voorzien zijn.
  3. Ga regelmatig kijken of de val geactiveerd is. Als je een muis hebt gevangen, moet je hem snel weggooien, anders begint de muis te ontbinden, wat een vreselijke stank verspreidt die weer ander ongedierte en bacteriën aantrekt.
  4. Trek beschermende handschoenen aan en zet eventueel een ademmaskertje op. Gooi wegwerpvallen weg en breng ze naar de vuilnishoop om te voorkomen dat de geur in je huis blijft hangen. [5]
    • Als je zuinig aan moet doen, kun je de vallen opnieuw gebruiken. Boen de vallen terwijl je de wegwerphandschoenen nog aan hebt grondig schoon met zeepsop. Gooi voordat je de vallen weer neerzet de handschoenen weg.
  5. Was altijd je handen nadat ze met een muis in aanraking zijn geweest en reinig je huis. Pak uitwerpselen op met keukenpapier, was doeken en schrob oppervlaktes met zeepsop zodat ze niet worden blootgesteld aan schadelijke bacteriën.
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 3:

Een diervriendelijke val maken

PDF download Pdf downloaden
  1. Bewaar de lege kartonnen koker van een rol keuken- of wc-papier. Je kunt ook een ander, vergelijkbaar voorwerp gebruiken, als het maar groot genoeg is zodat de muis erin past, maar tegelijkertijd zo dun dat hij het gewicht van de muis niet kan dragen.
    • Er zijn ook winkels die diervriendelijke vallen verkopen. Vraag ernaar bij je plaatselijke doe-het-zelfzaak of kijk op internet.
  2. Laat je vinger aan één kant van de koker langs de lengte van de buis glijden terwijl je erop drukt. Als je klaar bent kan de koker als het goed is met de vlakke kant naar beneden op een tafel of aanrecht liggen. [6]
  3. Leg op één van de uiteinden van de koker wat aas. Een kloddertje pindakaas, wat beschuitkruimels of een stukje spek is in principe genoeg om de muis te kunnen lokken. Pindakaas werkt goed omdat het aan de binnenkant van de rol blijft kleven.
  4. Kies een rand die een paar decimeter van de grond is verwijderd, maar zorg er tegelijkertijd voor dat precies onder de buis op de grond wat ruimte vrij is. Leg de koker met de platte kant naar beneden en zorg ervoor dat het uiteinde met het aas van de rand af ligt. Duw de koker dan zo dat hij voor de helft over de rand heen ligt. [7]
    • Als het je niet lukt om de koker stil te laten liggen of om hem in evenwicht te houden, kun je hem gedeeltelijk vastplakken met wat plakband. Plak de buis alleen niet zo stevig vast dat hij niet zou bewegen met de muis erin.
    • Als je geen geschikte tafel of aanrecht kunt vinden, kun je in plaats daarvan een hellinkje in elkaar zetten dat naar de bovenrand van de emmer leidt. Je kunt hier allerlei soorten materiaal voor gebruiken, zoals karton of een stapel planken, als de helling maar stevig genoeg is om het gewicht van de muis te kunnen dragen.
  5. Zoek een lege emmer of een andere hoge bak om de muis in op te vangen. Kies een emmer of bak die minstens twee meter hoog is, anders kan de muis uit de val springen.
  6. De vangemmer komt rechtstreeks onder het uiteinde van de koker te staan die over rand van de tafel boven de grond balanceert. Zodra de muis gaat bewegen om bij het aas te komen, zorgt zijn gewicht ervoor dat de koker van de tafel valt en in de emmer terechtkomt. [8]
  7. Kijk minimaal één keer per dag of de koker nog op zijn plaats ligt, of het aas is opgegeten, en of er misschien een muis in de emmer zit. Pas de constructie zo nodig aan, door bijvoorbeeld de koker opnieuw in evenwicht te brengen. Als je een muis hebt gevangen moet je die zo snel mogelijk overplaatsen, anders zal hij van de honger doodgaan. Muizen die dreigen te verhongeren zullen uiteindelijk ook elkaar opeten.
  8. Je moet de muis minstens anderhalve kilometer verderop loslaten. Op die manier voorkom je dat de muis weer naar je huis teruggaat. Laat de muis alleen niet verder dan zo'n vier kilometer verderop los, anders kan hij door roofdieren worden opgegeten. Zoek een gebied met een overkapping, zoals een bos, houten palen of rotsachtige grond en laat eventueel wat voedsel achter op de plek waar je de muis loslaat, zodat hij zich er kan vestigen. [9]
    • Als voedsel kun je bijvoorbeeld ongekookte havermout, pinda's, vogelzaad en droog huisdiervoer neerleggen.
  9. Overal waar hij geweest is kan de muis schadelijke bacteriën hebben achtergelaten. Pak de keutels op met keukenpapier en boen de oppervlaktes goed schoon met zeepsop. Vergeet niet na afloop je handen te wassen.
    Advertentie

Tips

  • Door handschoenen te dragen terwijl je het aas in de vallen doet vergroot je de kans dat de muis erop af komt, doordat je op die manier je eigen geur afschermt.
  • Door op de bodem van de emmer wat olie te schenken maak je het voor de muis moeilijker om eruit te springen.
  • Als je weet dat je met een grote muis te maken hebt, gebruik dan een grotere emmer.
  • Houd om verdere besmetting te voorkomen je huis schoon en netjes. Zorg er met name voor dat al het eten in afgesloten bakjes wordt bewaard dat laat het 's nachts niet onbedekt buiten de koelkast staan.
  • Je kunt op basis van de uitwerpselen en urinevlekken nagaan waar de muizen geweest zijn, maar je kunt deze plekken ook in het donker zichtbaar maken met behulp van een uv-lamp.
  • Muizen worden aangetrokken door huisdiervoer. Bewaar om te voorkomen dat je muizen krijgt het voer van je huisdier in gesloten bakken, veeg eventuele kruimels en restjes van het voer op en verwijder het bakje wanneer je huisdier klaar is met eten.
  • Denk eraan om goed te controleren hoe de muizen je huis binnen kunnen zijn gekomen. Maak alle mogelijke toegangen dicht, ook als je niet zeker weet of je alle muizen al verwijderd hebt.
  • Verwijder alle mogelijke woonplaatsen voor muizen buitenshuis. Dit zijn bijvoorbeeld dichte en schaduwrijke plekken zoals scheuren, ventilatieopeningen en buizen.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Maak nadat je muizen op bezoek hebt gehad of als je in aanraking bent geweest met een muis altijd alles grondig schoon en was ook jezelf goed.
  • Gebruik geen gif. Gif doodt niet snel en laat een puinhoop achter die je niet zult vinden totdat het begint te stinken. Je loopt als je gif gebruikt bovendien het risico dat je kinderen of huisdieren ervan zullen eten.
  • Vermijd lijmvallen. Lijmvallen zijn meestal helemaal niet diervriendelijk en bovendien niet erg effectief omdat de muis zijn pootje eraf kan rukken en ergens anders dood kan gaan als hij niet eerst verhongert.
Advertentie

Benodigdheden

Voor een klassieke val:

  • Val naar keuze
  • Aas zoals pindakaas

Voor een zelfgemaakte diervriendelijke val:

  • Keukenpapierrol
  • Aas
  • Emmer of prullenbak
  • Vrij stuk aanrecht of tafelrand

Over dit artikel

Deze pagina is 27.671 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie