PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Wanneer je een paardenhoef uitkrabt, verwijder je modder, bodembedekking en eventuele steentjes die in de onderkant van de hoef vastzitten. Dit doe je met behulp van een gereedschap met de naam hoevenkrabber. Het uitkrabben van hoeven is een heel belangrijke vaardigheid, en moet dagelijks, voor en na een rit, gedaan worden om het paard gezond te houden en te zorgen dat hij niet kreupel wordt. Als de hoef niet uitgekrabd wordt en er zit een steentje klem in de hoef, dan is het mogelijk dat het gewicht van het paard de het steentje door de zool heen duwt, wat ernstige consequenties kan hebben. Als je een paar simpele stappen volgt, kun je leren om de hoeven van je paard op de juiste manier uit te krabben en te voorkomen dat hij gewond raakt.

Deel 1
Deel 1 van 2:

Je paard voorbereiden op uitkrabben

PDF download Pdf downloaden
  1. Voordat je kunt beginnen moet je ervoor zorgen dat je paard rustig is. Je moet er ook voor zorgen dat hij niet kan weglopen. Begin op een rustige plek, want het is niet mogelijk om je paard op drie benen te laten staan als er veel drukte om hem heen is.
    • Zet je paard vast. Zorg ervoor dat het touw waarmee je hem vastzet niet te kort is. Dit is om te voorkomen dat als het paard in paniek raakt, hij zijn nek niet zal verwonden door tegen het halster te wrijven.
    • Zorg ervoor dat het touw niet te kort is, wat ongemak of paniek kan veroorzaken. Zorg er ook voor dat het touw niet te lang is, omdat een paard instinctief wil grazen en het zijn evenwicht kan verliezen wanneer het zijn hoofd omlaag brengt. [1]
  2. Wanneer je het paard benadert, laat hem je dan besnuffelen en laat het paard weten dat je goede bedoelingen hebt. Aai hem rustig over zijn hals en schouders en praat zacht tegen hem. Ga bij de schouder aan een kant staan en draai je lichaam zo dat je richting zijn staart kijkt. Bij een paard dat kan schoppen moet je ervoor zorgen dat je lichaam comfortabel en veilig geplaatst is.
    • Wanneer je jezelf naast je paard plaatst, zet dan je buitenbeen iets voor het andere been voor een beter evenwicht en efficiënte bewegingen. [2]
    • Zorg dat het een routine wordt voor het paard, zodat hij herkent wat je gaat doen. Dit zal het gemakkelijker maken voor jou omdat hij dan gemakkelijker kan meewerken.
    • Het is verstandig om met een voorbeen te beginnen zodat je de stemming van je paard kunt peilen terwijl je verder van het gevaarlijkere achterste deel bent. [3]
  3. Wanneer je stevig naast hem staat, laat je je hand langs het been van je paard glijden, en dan tik je tegen de achterkant van zijn been. Dit moet het paard waarschuwen wat je gaat doen, waardoor hij de tijd krijgt om zichzelf schrap te zetten. Je wilt dat je paard dit doet, omdat je, als zijn drie andere benen niet stevig genoeg staan, zijn hoeven niet kunt uitkrabben.
    • Hij zal zijn been niet optillen als hij zich niet in evenwicht voelt, dus geef hem een kans om zichzelf schrap te zetten. [4]
  4. Als hij eenmaal stevig staat, geef je paard dan de tijd om zijn voet op te tillen. Je kunt in het been boven de vetlok knijpen, het scharniergewricht boven de hoef, als het paard niet automatisch het been optilt bij het eerste commando. [5] Wees geduldig en zacht; dit kan wat overredingskracht kosten als het paard niet reageert.
    • Als hij nog steeds zijn been niet wil optillen, leun dan voorzichtig tegen zijn schouder. Dit helpt soms om zijn evenwicht naar zijn andere kant te duwen. Wees voorzichtig en doe dit langzaam, zodat hij zijn gewicht kan verplaatsen.
    • Als alle pogingen om hem zijn been te laten optillen zijn mislukt, knijp dan zachtjes in zijn zwilwrat, dat is het harde, ovalen uitgroeisel boven de knie aan de binnenkant van het been. Wees voorzichtig en wacht een seconde tot het been wordt opgetild. Laat de zwilwrat los zodra je een reactie krijgt.
    • Als niets anders werkt, praat dan tegen hem en maak klikkende geluiden met je mond om zijn aandacht te trekken. Als een gewoonlijk gehoorzaam paard geen been wil optillen, controleer dan op kreupelheid.
  5. Als je hem zover hebt dat hij zijn hoef optilt, houd die hoef dan in je ene hand. Als hij probeert weg te trekken of zijn voet neer wil zetten, houd dan de teen van de hoef vast en til die richting zijn elleboog. Ondersteun de hoef met de hand die het dichtst bij het paard is, zodat je met de andere hand de hoevenkrabber kunt gebruiken. Dit geeft je de kans om je lichaam tegen het paard te houden en te voelen welke bewegingen het paard maakt.
    • Dit geeft het paard ook meer vertrouwen, omdat hij precies weet waar je bent en hij zich zekerder voelt. [6]
    • Sommige paarden vinden het fijner als je de koot, de plek onder de vetlok en boven de hoef, niet vasthoudt. [7]
  6. Als je de hoef van het paard eenmaal ondersteund in je hand hebt, en je paard ontspant zich, dan kun je je greep op het been wat verslappen. Als hij zich eenmaal ontspant in die houding hoef je niet meer zo hard aan het been te trekken. Je hoeft bijna geen moeite meer te doen, omdat het vasthouden weinig kracht vergt.
    • Als je ontspant is het minder waarschijnlijk dat hij zijn hoef op de grond wil zetten.
    • Als het paard eenmaal rustig op drie benen staat, kun je echt beginnen met het uitkrabben van de hoef.
    • Trek het been van het paard niet naar jou toe. Je moet het in zijn natuurlijke houding laten. Als je er op een onnatuurlijke wijze aan trekt, zul je ernstige pijn veroorzaken bij het paard. [8]
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 2:

De hoef van je paard uitkrabben

PDF download Pdf downloaden
  1. Als je de hoef van het paard eenmaal in je hand hebt, kun je beginnen met uitkrabben. Begin met het verwijderen van wat er in de straalgroeven zit, het v-vormige of driehoekige deel dat van de hiel van het paard naar zijn hoofd wijst. Doe dit bij voorkeur met je vingers en niet met de krabber. De straalgroeve is een gevoelig deel van de hoef, waar bloed naartoe stroomt en zenuwuiteinden zitten. Het moet net als andere gevoelige delen van het paard met zorg behandeld worden.
    • De straal vervelt soms. Als het er slordig en gerafeld uitziet, trek er dan voorzichtig aan met je vingers. Als het niet loslaat, dan zijn het waarschijnlijk stukjes van de straal en moet je het er vanzelf af laten komen.
    • Als het nodig is kun je een hoefsmid of hoefbekapper laten komen om het voor je bij te werken. Als de straal schilferig is, laat je dan nooit verleiden om het zelf bij te snijden. Je kunt gemakkelijk te diep gaan en in het levende weefsel snijden, waardoor je paard kreupel wordt. [9]
  2. Gebruik bij het schoonmaken de punt van de krabber om eventuele steentjes los te krijgen en eruit te wippen. Graaf nooit met de krabber in de zool of de hoef. Je moet de punt alleen gebruiken als hefboomwerking voor steentjes. Gebruik de rand van de hoevenkrabber om vuil, modder en rommel los te maken. Werk van je af met gelijkmatige bewegingen tot je de hoornlaag ziet die de hoef van het paard vormt.
    • Het is het beste om van de hiel naar de teen te werken, om te voorkomen dat je per ongeluk het hielgedeelte beschadigt of jezelf steekt met de hoevenkrabber.
    • Werk altijd met de hoevenkrabber van de straal af. Dit betekent dat je dicht bij de straal moet beginnen en dan de hoevenkrabber ervandaan beweegt. Dit voorkomt dat je per ongeluk de straal steekt met de krabber.
    • Druk nooit op de hoef, maar gebruik altijd een vegende beweging, parallel aan de hoef, zodat je niet het risico loopt dat je in de hoef steekt. [10]
  3. Kijk terwijl je de hiel krabt ook meteen naar de staat van de witte lijn, dit is de laag harde huid die de binnenkant van de hoefwand bedekt. [11] De witte lijn moet er droog uitzien en vrij zijn van scheuren of vochtige afscheiding.
    • Als je scheuren, barsten of een uitscheiding ziet, ofwel in de vorm van pus, of als witte, stinkende afscheiding, moet je direct je veearts bellen. [12]
  4. Deze delen bevinden zich langs de gleuf in de straal en bij het witte lijn-gedeelte. Op deze plekken kunnen kleine steentjes vastzitten die kunnen irriteren en ernstige schade kunnen veroorzaken als ze niet worden verwijderd. Controleer ook op rotstraal, te zien aan een schilferig wit poeder op de hoef of de straal van het paard. Het zal schilferen wanneer je er met de hoevenkrabber overheen krabt. Het is een veel voorkomende en potentieel fatale hoefziekte die veroorzaakt wordt door natte of modderige omstandigheden in een uitloop of de stal. [13]
    • Net als bij de witte lijn moet je controleren dat de straal er droog uitziet en er geen afscheiding of stinkend materiaal uit vrijkomt. Leg de palm van je hand op de straal om je ervan te verzekeren dat die niet heet is. Een warme, zachte straal is een teken van een inwendige infectie die direct een behandeling van de veearts behoeft. [14]
  5. Als je eenmaal al het vuil uit de hoef gehaald hebt en je de witte lijn en de straal gecontroleerd hebt, controleer dan of de hoef in goede staat is. Controleer de zool van de hoef, deze moet hard en hol zijn. Let er ook op dat de hoef evenwichtig van vorm is en niet bekapt hoeft te worden. Het paard moet in staat zijn om vierkant te staan met alle hoeven in contact met de bodem.
    • Let op kneuzingen en scheuren in de hoef. Als het paard aarzelt om een hoef op de grond te zetten, dan kan dit een teken zijn van pijn of ongemak. Als je dit merkt, schenk dan extra aandacht aan dat been bij het controleren van de hoef. [15]
  6. Als je paard hoefijzers onder heeft, controleer dan dat de hoefnagels niet uitsteken. Waarschijnlijk merk je wel dat ze uitsteken wanneer de nagels in je hand snijden. Schud aan het hoefijzer om er zeker van te zijn dat het ijzer niet los zit. Zet de hoef voorzichtig weer neer.
    • Als het hoefijzer los zit, maak dan zo snel mogelijk een afspraak met een goede hoefsmid. Doe een hoefschoen of verband over een los ijzer om het op zijn plek te houden tot de hoefsmid kan komen.
    • Sommige paarden doen het beter op ijzers, en andere doen het uitstekend zonder. Zoek een goede hoefsmid om te bespreken wat het beste is voor jouw paard.
  7. Als de hoef van je paard extreem uitgedroogd is, erg ruw aanvoelt of voeding nodig heeft, dan kun je wat hoefconditioner aanbrengen. Er zijn veel verschillende merken hoefconditioner of zalf te vinden in de ruitersportzaken, die de hoef van je paard kunnen verjongen. [16]
    • Je kunt ook zelf een conditioner maken voor de hoeven van je paard met behulp van kokosolie. Je kunt ook een deel aloë vera en een deel glycerine toevoegen aan twee delen kokosolie voor een intensievere verzorging voor de hoeven van je paard. [17]
    • Als je paard een infectie of andere bacteriële infectie in zijn hoef heeft, dan kun je ook zalven halen om de pijn te verlichten, ontsteking te remmen en bacteriën te doden. [18]
  8. Als je eenmaal het volledige onderzoek aan een been hebt afgerond, dan moet je diezelfde procedure uitvoeren bij de andere drie benen. Bij het uitkrabben van de achterhoeven moet je direct naast de zijkant van de romp van het paard staan, met je rug naar het hoofd en richting de staart kijkend. Ga nooit direct achter het paard staan. Als hij trapt, raak je ernstig gewond.
    • Let erop dat je het paard niet laat schrikken. Glijd met je hand over zijn rug, over de achterhand en naar beneden over het achterbeen naar zijn vetlok. Vraag het paard om het achterbeen op te tillen op dezelfde manier als je het bij de voorbenen deed. Omdat je aan de zijkant van het paard staat, hoef je, als hij trapt, alleen de hoef los te laten en zul je niet gewond raken.
    • Probeer elke keer de benen in dezelfde volgorde te controleren. [19]
    Advertentie

Tips

  • Zorg ervoor dat je je hoofd altijd uit de weg houdt, voor het geval je paard gaat trappen.
  • Bij een groen (jong) paard, of een paard met een slechte ervaring met hoefverzorging, kun je de eerste keren een harde borstel gebruiken en dan geleidelijk overgaan tot het gebruik van een hoevenkrabber. Dit kan een aantal keer nodig zijn voordat hij eraan went.
  • Knijp niet te hard in de zwilwrat. Die kan daardoor openbarsten en gaan bloeden. Dit kan pijnlijk zijn voor het paard.
  • Je kunt ook een beetje peroxide op de hoef gieten om het grondig schoon te maken.
  • Als hij rustig begonnen is, en daarna ongerust wordt, eindig dan altijd met iets positiefs, en in jouw voordeel. Paarden hebben een uitstekend geheugen, met name wanneer ze angstig worden. Als hij leert dat hij je kan laten stoppen door een beetje te steigeren, dan zal hij dat elke keer proberen.
  • Als hij tijdens het krabben geagiteerd raakt, praat dan tegen hem met een lage, langzame en kalmerende stem. Dit zal hem tonen dat je niet bang bent, en dat hij dat daarom ook niet hoeft te zijn.
  • Als hij niet bereid is om rustig stil te staan, neem dan niet de moeite om het te proberen. Dit kan gevaarlijk zijn.
  • Als het paard niet gewend is aan het werken met zijn benen en voeten, roep dan de hulp in van een meer ervaren persoon. Een nerveus paard kan een gevaarlijk paard zijn. Het zijn grote dieren, en net als mensen kunnen ze bang worden.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 7.351 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie