Pdf downloaden
Pdf downloaden
Wanneer een paard kreupel wordt dan is dat een grote zorg voor de eigenaar. Als je weet hoe je kreupelheid kunt behandelen kan dat een positief effect hebben op zowel de snelheid als het succes van het herstel. Dit artikel bespreekt verschillende aspecten van de behandeling van kreupelheid bij paarden, van fysiotherapie tot medische behandelingen.
Stappen
-
Geef het paard ruim voldoende rust. Boxrust is de kern van de behandeling van kreupelheid bij veel paarden. Afhankelijk van de aard van de kreupelheid hebben paarden rust nodig van een paar dagen voor een simpele verstuiking tot weken of zelfs maanden voor een ernstigere verwonding.
- Rust eist minder van het oppervlak van een beschadigd gewricht, terwijl aanhoudend gebruik de ontsteking kan verergeren. Met een kreupel paard blijven werken kan mogelijk de fysieke schade verergeren, zoals schilferen van de bedekking van het ontstoken gewrichtskraakbeen, en permanente schade veroorzaken.
- Daarnaast komen door het werken met een kreupel paard meer prostaglandines vrij, waardoor de ontsteking verergert. Door het paard te laten rusten probeer je deze vicieuze cirkel te doorbreken.
-
Spoel het been van het paard elke dag gedurende 20 minuten af met koud water. Met koud water spoelen is een simpele vorm van hydrotherapie waarmee de zwelling in een ledemaat verminderd wordt. Hierbij laat je koud water uit een tuinslang over het kreupele been stromen. Dit wordt gewoonlijk een of twee keer per dag gedurende 20 minuten gedaan. Het doel is dat het koude water de hitte van de zwelling wegneemt, terwijl de waterstroom het weefsel masseert en helpt de ophoping van vocht te verspreiden.
- Idealiter is de temperatuur van het water heel laag. Het voordeel van spuiten is dat de temperatuur constant blijft en niet opwarmt (zoals het geval is met een ijspak). Sessies van 20 minuten zijn ideaal omdat dit genoeg tijd geeft om de hitte te verspreiden, maar niet genoeg tijd geeft om de bloedcirculatie naar het lichaamsdeel te beperken.
- Het is verstandig om voorafgaand aan het spuiten Vaseline of vet over de hiel van het paard te smeren. Dit voorkomt dat het weefsel van de hiel week wordt door de constante stroom water, wat het vatbaar maakt voor scheuren en infecties.
- Tenzij je paard heel goedgemanierd is, is afspuiten een tweepersoonstaak - een om te spuiten en een om het paard rustig te houden. Afhankelijk van de aard van de verwonding zal je veearts je advies geven over het aantal dagen dat je moet blijven afspoelen nadat de zwelling is opgelost.
-
Probeer een warm bad om kreupelheid in het onderste deel van ledematen te behandelen. Een warm bad wordt gebruikt om kreupelheid in het onderste deel van de ledematen te behandelen als de oorzaak mogelijk een abces of een lichaamsvreemd artikel in de hoef is, omdat een warm bad het weefsel verzacht en helpt de infectie eruit te trekken. Hierbij wordt de voet in een emmer met warm (38°C) water met Epsomzouten ondergedompeld om de zool van de voet te verzachten en infecties door te spoelen.
- Maak de hoef altijd grondig schoon voordat je hem in het schone water zet. Als het nodig is, gebruik dan een hoefkrabber om de zool en straal schoon te maken, en was de hoef met water voordat je hem in het voetbad zet. Het is verstandig om het handvat van de emmer af te halen zodat het been niet per ongeluk vast kan komen te zitten tussen het handvat en de emmer.
- Vul de emmer met warm water en voeg er een kop Epsomzout aan toe. Laat het been van het paard in de emmer staan en houd hem daar gedurende 15 tot 20 minuten. Naarmate het water na verloop van tijd afkoelt, haal je het been eruit voordat je de emmer aanvult met heet water. Na 20 minuten weken zet je de hoef op een schone handdoek en droog je hem goed af. Deze procedure kan 3 tot 4 keer per dag herhaald worden.
-
Gebruik een warmtekompres om abcessen en infecties hoger op het been te behandelen. Kompressen hebben dezelfde indicatie als een voetbad (vermoeden van infecties of abcessen), maar worden gebruikt op hoger gelegen plekken op het been, waarbij het niet praktisch is om het onder te dompelen in een emmer.
- Om een warmtekompres aan te brengen week je een schone handdoek in heet water met Epsom zouten en wikkel je dat rond het gezwollen of ontstoken deel van het been. Leg een tweede handdoek in de emmer met water en Epsomzout.
- Wanneer de handdoek die om het been gewikkeld is, is afgekoeld, vervang je het door de handdoek die al klaarligt in de emmer. Pas warmtekompressen gedurende 15 tot 20 minuten per keer, 3 tot 4 keer per dag toe.
-
Breng een cataplasma aan om zwelling na beweging te verminderen. Cataplasma's kunnen op een aantal manieren toegepast worden, waarbij ze zwelling na een zware training kunnen verminderen en infecties uit een abces kunnen trekken. Traditioneel waren zemelencataplasma's populair, maar nu er diverse uitstekende cataplasma's in de verkoop zijn (zoals Animalintex) is de noodzaak voor rommelige zelf geprepareerde cataplasma's weggevallen.
- Kant en klaar verkochte cataplasma's bestaan uit een geïmpregneerd doek met een glanzende kant (deze kant houd je weg van het dier) en een absorberende kant (deze wordt op de verwonding aangebracht). Eerst knip je de cataplasma tot het gewenste formaat zodat de aangetaste plek volledig bedekt is. Het kan zowel droog (goed voor het verminderen van zwelling) als nat (om infectie uit te trekken) gebruikt worden. In beide gevallen wordt het op dezelfde manier aangebracht, maar bij het gebruik van een natte cataplasma wordt het voorgeknipte materiaal eerst in heet water geweekt, en daarna afgekoeld tot 38°C.
- Het cataplasma wordt op de verwonding of zwelling geplaatst en op zijn plek gehouden met een verband zoals Vetwrap zelfklevend verband. Er wordt voldoende druk uitgeoefend op het verband om te voorkomen dat het wegglipt, maar niet zoveel dat het de bloedcirculatie naar het been afknelt.
- Een cataplasma mag nooit langer dan 12 uur aaneengesloten toegepast worden, en het heeft de voorkeur om ze 2 of 3 keer per dag te vervangen.
Advertentie
-
Gebruik pijnstillende medicatie om te helpen bij kreupelheid. Pijnverlichting speelt een belangrijke rol bij de behandeling van kreupelheid. Moderne pijnstillers (analgetica) hebben een dubbele werking bij het verminderen van pijn en ontsteking, en behoren tot de niet-steroïde ontstekingsremmende groep middelen (NSAID's).
- NSAID's verhinderen de werking van cyclooxygenase enzymen (COX1 en COX2). Het zijn de COX-enzymen die prostaglandines vrijgeven, die ontsteking en pijn veroorzaken. Door het blokkeren van COX-enzymen worden de ontstekingsmediatoren (prostaglandines) verminderd en daardoor pijn verminderd.
- De meest gebruikte NSAID's die worden ingezet bij problemen van botten en gewrichten bij paarden zijn aspirine, flunixine en fenylbutazon.
-
Geef je paard aspirine tegen lichte pijn. Aspirine (acetylsalicylzuur) is effectief tegen lichte pijn, zwelling en ongemak. Enkele aspirineproducten zijn vrij verkrijgbaar bij drogisten, waardoor het een nuttige eerste behandelmogelijkheid is bij lichte kreupelheid. [1] X Bron Plumb's Veterinary Drug Handbook. Donald Plumb. Wiley-Blackwell
- AniPrin bevat acetylsalicylzuur in poedervorm gemengd met een smakelijke basis met melassesmaak, samengesteld om door het paardenvoer gemengd te worden. De dosis is 10mg/kg, eenmaal daags.
- Voor een paard van 500kg is dit gelijk aan 5.000mg (of 5 gram) AniPrin. Er worden twee schepjes geleverd bij het product: het grotere schepje meet 28,35 gram af en de kleinere 3,75 gram. Dus een gemiddeld paard van 500kg heeft 1,5 klein schepje AniPrin nodig, eenmaal daags, door het voer gemengd.
- Geef nooit aspirine aan een paard dat andere medicatie krijgt, zonder eerst met je veearts te overleggen, en zorg altijd voor ruim voldoende vers water.
-
Gebruik fenylbutazon om pijn en koorts te verminderen. Fenylbutazon, algemeen bekend als bute onder paardeneigenaren, vermindert pijn en koorts. Fenylbutazon is een NSAID op recept en moet dus door je veearts voorgeschreven worden. Het mag niet gegeven worden in combinatie met andere NSAID's, steroïden, of op een lege maag.
- Fenylbutazon heeft een wisselwerking met bepaalde medicijnen (zoals fenytoïne, sulfonamiden, warfarine, barbituraten en digoxine), dus overleg altijd met je veearts voor je met een behandeling start. [2] X Bron Phenylbutazone in the horse: a review. Tobin, Kamerling, et al. J Vet Pharmacol Ther. 1986 Mar 9 (1): 1-25
- Een veelvoorkomende bereiding van fenylbutazon is Butazolidine. De dosis voor een paard van 454 kilo is 2 tot 4 gram, eens per dag, tijdens of na het voeren. Het is beschikbaar in tabletvorm (1gram), een eetbare pasta of een poeder met 1 gram fenylbutazon in een zakje van 10 gram. De fabrikant adviseert om niet meer dan 4 gram per dag te voeren, en om waar mogelijk de laagst effectieve dosis toe te dienen.
-
Vraag een recept voor flunixine om pijn en ontsteking te verminderen. Flunixine is ook een NSAID dat op recept verkrijgbaar is, verkocht onder de naam Banamin.
- Banamin is een krachtige cyclooxygenaseremmer die prostaglandine remt en daarmee ontsteking vermindert. Het wordt snel opgenomen door de maag en dunne darm, en een dosis werkt gedurende 24 tot 30 uur.
- De dosis van Banamin is 1,1 mg/kg, eenmaal daags via de mond. Een paard van 500 kg heeft een dosis nodig van 550mg (0,5 gram), wat gelijkstaat aan een zakje van 20 gram, wat 500mg flunixine bevat.
-
Wees je bewust van de mogelijke bijwerkingen van NSAID's. NSAID's kunnen de bloedtoevoer naar de maag en nieren verminderen. Hoewel dit bij gezonde, goed gehydrateerde paarden niet opvallend hoeft te zijn (met name wanneer de medicatie met voer gegeven wordt), mogen NSAID's nooit gegeven worden aan uitgedroogde dieren, omdat dit het medicijn kan concentreren en de schadelijke effecten aan de nier kan versterken.
- Andere bijwerkingen van NSAID's zijn maagzweren en mogelijke verergering van reeds bestaande nierziekte. Dit kan zich openbaren als een verlies van eetlust en verhoogde dorst. De behandeling bestaat uit het stoppen met NSAID-middelen en het toedienen van middelen zoals actieve kool om de maagwand te beschermen.
- Een paard met een nieraandoening heeft mogelijk intraveneuze vloeistoftherapie nodig om de ophoping van van nature aanwezige gifstoffen die de nier niet heeft kunnen verwijderen uit het systeem te spoelen.
Advertentie
Tips
- Het tweeledige doel van de behandeling van kreupelheid is om zwelling en pijn te verminderen. Er is inderdaad een grote overlapping tussen ontsteking en pijn, en om het ene te verminderen moet je het tweede onder controle krijgen.
Advertentie
Waarschuwingen
- NSAID's verminderen de bloedtoevoer naar de darmen en maagwand, wat het gemakkelijker gedevitaliseerd maakt en kwetsbaar voor zweervorming. Om deze reden mogen NSAID's nooit op een lege maag gegeven worden, en de meeste voor paarden samengestelde middelen zijn ontworpen om in voer gemengd te worden zodat het voer een beschermende barrière vormt en het middel geen direct contact maakt met de maagwand.
Advertentie
Bronnen
Over dit artikel
Deze pagina is 9.067 keer bekeken.
Advertentie