Pdf downloaden Pdf downloaden

Een pathologische leugenaar is iemand die dwangmatig liegt of de waarheid verdraait. Hij/zij is waarschijnlijk enigszins vervreemd van de werkelijkheid, gelooft in de leugens die hij/zij vertelt en probeert op deze manier het gebrek aan eigenwaarde te compenseren. Om een pathologische leugenaar te herkennen moet je op het gedrag en de lichaamstaal letten, zoals bijvoorbeeld overmatig oogcontact. Let ook op of je inconsistenties in de verhalen kunt ontdekken. Problemen zoals verslaving en instabiele relaties in het verleden kunnen ook tekenen zijn dat iemand een pathologische leugenaar is.

Methode 1
Methode 1 van 3:

Op het gedrag letten

Pdf downloaden
  1. Misschien verdenk je een vriend, familielid of collega ervan dat hij/zij regelmatig de waarheid verdraait. Leg alle vermoedelijke leugens naast elkaar en kijk wat ze gemeen hebben. Pathologische leugenaars kunnen liegen om sympathie op te wekken, uit verveling of uit onzekerheid. Een andere reden om te liegen kan zijn dat de leugenaar even in het middelpunt van de belangstelling staat zodra hij de leugen heeft verspreid. Deze persoon wil graag alle aandacht, en doet er alles aan om die te krijgen. Als hij/zij eenmaal heeft geproefd van deze aandacht, zullen de leugens steeds groter worden om in het middelpunt van de belangstelling te kunnen blijven staan. [1]
    • Sommige pathologische leugenaars proberen om medelijden op te wekken. Ze overdrijven of verzinnen pijntjes en ziektes, of blazen kleine problemen in hun leven op tot belachelijke proporties zodat anderen hen zielig vinden.
    • Pathologische leugenaars hebben vaak een gebrek aan eigenwaarde. Ze liegen om belangrijker te lijken dan ze zijn. Ze overdrijven prestaties op persoonlijk of professioneel gebied zodat het lijkt alsof ze een indrukwekkend en waardevol leven hebben. In dat geval liegen ze eerder om zichzelf ergens van te overtuigen dan om jou te misleiden.
    • Sommige pathologische leugenaars liegen omdat ze zich vervelen. Ze verzinnen gebeurtenissen of verhalen om anderen pijn te doen. Daardoor ontstaat drama, zodat de verveling in het leven van de pathologische leugenaar tijdelijk wordt verlicht.
    • Soms geniet een pathologische leugenaar van de aandacht die hij/zij van anderen krijgt als hij/zij extravagante verhalen over zichzelf vertelt. Om de schijn hoog te houden, worden de leugens steeds gecompliceerder.
  2. Pathologische leugenaars worden vaak betrapt op leugens. Vaak hoor je dat hij/zij het verhaal van iemand anders herhaalt, alsof het hem/haar zelf is overkomen. Als iets in een verhaal je bekend voorkomt, denk dan goed na of iemand anders dit verhaal misschien al eens heeft verteld. [2]
    • Misschien herhaalt de pathologische leugenaar het verhaal van een vriend of familielid. Hij/zij kan ook een verhaal navertellen van een film of tv-serie. Deze verhalen kunnen ook verweven zijn in de versie van de pathologische leugenaar.
    • Je collega vertelt je bijvoorbeeld een verhaal dat je bekend in de oren klinkt, maar je weet niet wanneer je het eerder hebt gehoord. Later hoor je een soortgelijk verhaal op het nieuws. Als je collega een pathologische leugenaar is, heeft hij/zij dat verhaal misschien overgenomen van het nieuws en doet hij/zij alsof het zijn/haar eigen verhaal is.
  3. Als je hem/haar ermee confronteert, zoekt de pathologische leugenaar vaak een manier om het beantwoorden van vragen te ontwijken. Pathologische leugenaars zijn manipulatief van aard, dus je denkt misschien dat hij/zij je vraag heeft beantwoord terwijl dat niet zo is. [3]
    • Je vriend(in) onthult bijvoorbeeld dat hij/zij laatst ruzie had met zijn/haar beste vriend(in). Jij hebt ook vaak problemen om met deze vriend(in) om te gaan, dus je vraagt je af of zijn/haar relatieproblemen misschien een patroon vormen. Je kunt iets vragen als: "Waarom praat je niet meer met Elise?"
    • De vriend(in) kan dan bijvoorbeeld antwoorden met: "We hebben elkaar al een jaar niet meer gesproken." Hij/zij beantwoordt je vraag dan niet. Hij/zij probeert nog meer directe vragen te ontwijken. Als jij bijvoorbeeld vraagt: "Val je tegen Elise ook zo uit, zoals je tegen mij vaak doet?", kan hij/zij antwoorden met : "Denk jij echt dat ik zo iemand ben?"
  4. Pathologische leugenaars zijn erg goed in het manipuleren van anderen. Ze bestuderen anderen om manieren te vinden om de aandacht van de leugens af te leiden. Let op hoe de pathologische leugenaar met je omgaat. Misschien ontdek je dan subtiele vormen van manipulatie. [4]
    • Pathologische leugenaars gebruiken seksuele spanning vaak als een manier van emotionele manipulatie. Als jij je voelt aangetrokken tot de vermoedelijke pathologische leugenaar, flirt hij/zij met je als je hem/haar met de leugens confronteert.
    • Ook zal hij/zij je zorgvuldig bestuderen om te zien waar jouw grenzen liggen. Een pathologische leugenaar weet vaak precies weke mensen in welke leugens zullen geloven. Hij/zij realiseert zich misschien dat jij leugens over ziekte niet gelooft, maar leugens over emotionele problemen wel. Als je de leugenaar met iemand anders hoort praten, bedenkt hij/zij wellicht andere klachten of pijntjes die hij/zij bij jou niet heeft genoemd.
  5. Geen twee pathologische leugenaars zijn hetzelfde. De meesten reageren echter agressief als ze op een leugen worden betrapt. Als iemand boos lijkt te worden als je hem/haar beschuldigt van een leugen, kan het zijn dat je te maken hebt met een pathologische leugenaar. [5]
    • Een pathologische leugenaar kan erg defensief worden. Hij/zij kan iemand anders de schuld geven van de leugens, door bijvoorbeeld te zeggen: "Ik heb dat alleen maar verzonnen omdat onze baas zo lastig is."
    • Hij/zij kan ook weer een andere leugen verzinnen om de eerste mee te verbergen. Bijvoorbeeld: "Nee, ik heb dat geld wel gebruikt om de auto te laten repareren, maar ik heb de helft ervan aan boodschappen besteed. Ik was vergeten te vertellen dat ik nog langs de supermarkt ben geweest."
    • Hij/zij kan ook boos worden als je hem/haar op een leugen betrapt. Misschien gaat hij/zij schreeuwen of huilen om medelijden op te wekken.
  6. 6
    Denk na over de geschiedenis van zij/haar psychische gezondheid. Liegen kan verband houden met bepaalde psychische problemen, zoals borderline, depressie, bipolaire stoornis en een narcistische persoonlijkheid. Als je deze persoon goed kent, kun je misschien meer te weten komen over de geschiedenis van zijn/haar mentale gezondheid, en hem/haar aansporen om deskundige hulp te zoeken.
    • Misschien kun je deze geschiedenis gebruiken om patronen in de leugens te ontdekken. Liegt hij/zij alleen in bepaalde omstandigheden? Probeert hij/zij zichzelf opnieuw uit te vinden of indruk te maken op anderen met de leugens? Liegt hij/zij om het praten over bepaalde situaties te vermijden?
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 3:

Lichaamstaal observeren

Pdf downloaden
  1. Veel mensen denken dat pathologische leugenaars oogcontact zullen vermijden. Hoewel iemand die een leugen vertelt oogcontact vaak ontwijkt, is dit bij pathologische leugenaars meestal niet het geval. Zij maken juist te veel oogcontact. Dat is de manier van de pathologische leugenaar om geloofwaardig over te komen. [6]
    • Een pathologische leugenaar kijkt vaak niet weg als hij/zij iets vertelt. Normaal gesproken kijk je af en toe even de andere kant op als je met iemand praat. Een pathologische leugenaar blijft je echter in je ogen staren zolang hij/zij met je praat.
    • Misschien zie je ook subtiele tekens van liegen in de ogen. De pupillen van een pathologische leugenaar zijn misschien een beetje verwijd, of hij/zij knippert langzaam.
  2. Als normale mensen liegen, zijn ze vaak onrustig of tonen ze andere tekenen van nervositeit. Een pathologische leugenaar voelt echter geen berouw als hij/zij liegt. Daarom ziet hij/zij er soms haast te ontspannen uit als hij/zij liegt. Pathologische leugenaars kunnen juist heel sociaal en makkelijk in de omgang overkomen. Zelfs als je weet dat iemand liegt, laat hij/zij vaak geen tekenen van spanning of nervositeit zien. [7]
    • Je hoort een collega bijvoorbeeld een verhaal vertellen tijdens de lunch. Later, in de pauze, herhaalt de vermoedelijke pathologische leugenaar het verhaal alsof het hem/haar is overkomen.
    • Hij/zij ziet eruit alsof het hem/haar niets doet, terwijl jij weet dat hij/zij liegt. Hij/zij vertelt het verhaal zonder enige spanning en lijkt erg op zijn/haar gemak. Als je niet beter wist, zou je het verhaal waarschijnlijk direct geloven.
  3. Kleine veranderingen in de toon van de stem kunnen betekenen dat iemand liegt. Hoewel niet alle pathologische leugenaars de toon van hun stem veranderen, doen sommigen dat wel. Een verandering van toon, in combinatie met andere symptomen, kunnen erop wijzen dat iemand een pathologische leugenaar is. [8]
    • Misschien gaat zijn/haar stem iets omhoog of omlaag als hij/zij liegt.
    • Een pathologische leugenaar likt misschien ook aan zijn/haar lippen, of drinkt water als hij/zij praat. De spanning van het liegen kan ervoor zorgen dat er adrenaline wordt aangemaakt, en dat de stembanden samentrekken, waardoor de leugenaar behoefte heeft aan water.
  4. Hoewel pathologische leugenaars geen speciale lichaamstaal hoeven te demonstreren als ze liegen, kunnen ze wel onecht glimlachen. Een glimlach is moeilijk te vervalsen, dus let goed op zijn/haar mond. [9] Bij een oprechte glimlach zie je veranderingen in het hele gezicht. De hoeken van de ogen rimpelen vaak wat. Bij een neplach zie je alleen veranderingen rondom de mond. [10]
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 3:

De risicofactoren inschatten

Pdf downloaden
  1. Als deze persoon een probleem heeft met verslaving aan middelen, gokken, een eetstoornis of andere destructieve gewoontes, is de kans groter dat hij/zij een pathologische leugenaar is. [11]
    • Je merkt bijvoorbeeld dat je collega veel drinkt op een personeelsfeest. Hij/zij gaat steeds een nieuw drankje halen als er verder niemand aan de bar staat, of heeft zelfs een hele fles gepakt.
    • Je zou ook kunnen zien dat een collega nooit iets eet tijdens de lunch, maar dat hij/zij wel eten in zijn/haar kantoor heeft verstopt. Misschien heeft hij/zij een eetstoornis waardoor hij/zij niet tegelijk met collega's wil eten.
  2. Pathologische leugenaars leven vaak buiten de realiteit. Soms geloven ze zelf in de leugens die ze vertellen. Ze houden zichzelf voor de gek over hun eigen capaciteiten. [12]
    • Pathologische leugenaars zijn geneigd om hun eigen belangrijkheid te overdrijven. Ze zien iets onbenulligs, zoals een complimentje van de baas, als een teken van persoonlijke grootsheid. Als ze iemand over het compliment vertellen, voelen ze zich heel belangrijk.
    • Een pathologische leugenaar mist misschien bepaalde basisvaardigheden in het leven, maar ziet dit niet als een probleem.
    • Als de persoon een verstoorde kijk op de realiteit heeft, gelooft hij/zij misschien oprecht wat hij/zij vertelt. Hoewel dat niet geldt voor alle pathologische leugenaars, moet je de mogelijkheid overwegen dat iemand niet uit kwaadaardigheid liegt.
  3. Pathologische leugenaars hebben vaak instabiele relaties. Denk na over wat je weet over de eerdere relaties van deze persoon. Zoek naar waarschuwingstekens die duiden op instabiliteit. [13]
    • Heeft deze persoon stabiele vriendschappen of relaties? Een gebrek aan lange vriendschappen en een serie mislukte relaties kan erop wijzen dat iemand een pathologische leugenaar is.
    • Een pathologische leugenaar kan ook van zijn/haar familie zijn vervreemd.
  4. Een pathologische leugenaar bluft zich vaak bij een werkgever naar binnen. Hij/zij kan liegen over de banen op zijn/haar cv. Meestal houdt hij/zij een baan niet lang vol. Ook kan hij/zij vragen over eerdere banen ontwijkend beantwoorden. [14]
    • Een pathologische leugenaar kan bijvoorbeeld een enorm lang cv hebben. De meeste banen heeft hij/zij niet lang volgehouden. Als je daarnaar vraagt, kan hij/zij je vragen proberen te ontwijken.
    • In sommige gevallen is de pathologische leugenaar ook vaak verhuisd omdat hij/zij steeds van baan wisselde. Pathologische leugenaars verbreken vaak alle contact met hun werknemers.
    Advertentie

Tips

  • Weet dat je nooit een consistent verhaal zult krijgen van een pathologische leugenaar.
  • Onthou dat pathologische leugenaars meestal alles overdrijven, dus neem hun verhalen met een korreltje zout.
  • Iemand die voortdurend tegen je liegt heeft geen respect voor je -- dat is niet iemand die je kunt vertrouwen of als vriend kunt beschouwen.
  • Als je om deze persoon geeft, overtuig hem/haar er dan van dat hij/zij niet perfect hoeft te zijn. Vertel over momenten in je leven dat jij flink de mist in bent gegaan.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Je kunt iemand aanraden om in therapie te gaan voor het liegen, maar je kunt hem/haar niet dwingen. Het kan erg lastig zijn om de ander ervan te overtuigen dat hij/zij een probleem heeft, laat staan dat hij/zij daarvoor in therapie zou willen gaan.
  • Als je vermoedt dat iemand liegt om illegale activiteiten verborgen te houden, overweeg dan om de politie in te schakelen.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 107.015 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie