Pdf downloaden
Pdf downloaden
Heb je een geweldig verhaal om te vertellen met illustraties en tekst? Waarom maak je er niet een stripverhaal van? Heb je hulp nodig bij het schetsen en ontwikkelen van personages, het schrijven van een boeiend verhaal en het samenvoegen van al deze elementen in stripvorm, gebruik dan de volgende richtlijnen als aanwijzingen.
Stappen
-
Schets je personages. Omdat de karakters in een stripverhaal vooral worden gedefinieerd door hun uiterlijk, is het maken van een paar schetsen een geweldige manier ter inspiratie om een uniek personage te creëren – en het geeft je misschien zelfs een idee voor een plot. Begin met potlood, pen of misschien zelfs een digitaal, afhankelijk van wat je creativiteit op gang brengt.
-
Oefen het tekenen van de personages, locaties en objecten die je in je verhaal gaat gebruiken. De pro's noemen dit "model sheets." Hoe meer je oefent, hoe consistenter je tekeningen worden, waardoor het gemakkelijker is voor de lezer om je artwork te "lezen". Door te weten hoe elk karakter er uit verschillende hoeken uitziet kun je ervoor zorgen dat de lezer het personage kan herkennen, zelfs als er op die pagina veel andere dingen gebeuren.
-
Oefen het tekenen van gezichtsuitdrukkingen, houdingen en situaties waar elk karakter in verzeild kan raken. Dit helpt om je personages er beter uit te laten zien en de foutjes in je techniek weg te werken. Teken het personage met de 4 belangrijkste uitdrukkingen (geluk, boosheid, verdriet en angst), elk op 5 verschillende manieren (iets, min of meer, gewoon, erg en bijzonder gelukkig). Dit is een goede manier om de gezichtskenmerken van je karakter te oefenen. Omdat stripverhalen vol actie zitten, is het ook noodzakelijk elk personage in verschillende actiehoudingen te kunnen tekenen.Advertentie
-
Maak je personages geloofwaardig. Het ontwikkelen van een achtergrond en persoonlijkheid voor je personages is cruciaal voor het maken van een goed stripverhaal. Ook als je ervoor kiest om nu nog wat voor de lezer verborgen te houden (bijv. Wolverine), toch is het belangrijk dat je een idee hebt van het verleden van personages, zodat je hun gedrag realistisch en natuurlijk kunt maken; ervaringen uit het verleden, overwinningen, pijn en falen zijn van invloed op hun reacties in nieuwe situaties. Lees het artikel How to Create a Super Hero voor advies als je een dergelijke held wilt creëren, en anders het artikel How to Create a Fictional Character from Scratch.
- Laat de persoonlijkheid zien van de antagonist/rivaal/slechterik, maar voer dit niet te ver in het verhaal zelf. Teveel uitleggen waarom de antagonist is zoals hij/zij is, maakt ze minder intrigerend (dit is waarom de Joker zo interessant blijft) en maakt het grotere conflict in het verhaal minder spannend. Daar komt nog bij dat comics veel gebeurtenissen behandelen in een korte tijd, waardoor de lezer geen tijd heeft om afgeleid te worden door een ander karakter dan de protagonist. In het voorbeeld van de cartoons zoals Biowars , is de protagonist eigenlijk meer met biologie te maken, dus voel je niet verplicht om je verhaallijn louter te baseren op mensen of monsters.
-
Zorg dat de verschillende karakters er fysiek zeer verschillend uitzien. Als je een beginner bent is het moeilijk om je personages ieder een eigen uiterlijk te geven, maar je wilt niet dat de lezer de held verwart met z'n aartsvijand. Als de protagonist kort, blond haar heeft, geef de vijand dan lang, zwart haar. Als de protagonist een korte broek draagt en een T-shirt, geef de tegenstander dan een spijkerbroek en een laboratoriumjas (of iets dergelijks). Zorg dat de kleding van een karakter past bij hun algemene houding, als dit enigszins mogelijk is; bad boy klediing, etc.
-
Als dit je eerste verhaal is, voeg er dan niet teveel personages aan toe. Een veel voorkomende fout van beginners is dat te veel figuren ervoor zorgt dat de lezer al snel de interesse verliest in het verhaal van de hoofdpersoon. Houd het simpel. Voor een zeer korte verhaal is een goed aantal drie karakters. Dit kunnen bijv. de hoofdpersoon, de antagonist en het hulpje van de protagonist zijn, als het verhaal gaat over een zoektocht. Een andere mogelijkheid is de hoofdpersoon, de rivaal en het liefje van de protagonist , als het een romantisch verhaal is.Advertentie
-
Introduceer een belangrijke personage. Dit is meestal de hoofdpersoon, maar als je schurk bijzonder intrigerend is, dan wil je misschien beginnen met hem of haar (vooral als je aan wilt geven dat de toon van het verhaal er één is van corruptie, verval, of terreur). Je zal moeten aangeven wat zijn/haar leven is op dit punt, om de lezer de mogelijkheid te geven een connectie te voelen. Vergeet niet om alle belangrijke details van dat personage te behandelen. Misschien heb je lang over het verhaal nagedacht, maar de lezer zal het ontdekken en niet goed begrijpen als sommige details worden overgeslagen.
-
Introduceer een element waarmee de actie wordt gestart. Dit kan iets zijn wat zorgt voor een verstoring in het leven van de hoofdpersoon. Zorg dat je duidelijk maakt waarom dit afwijkt van dat waar de hoofdpersoon aan gewend is.
-
Stuur de protagonist op een queeste. Dit is het avontuur van de held waarin hij/zij op pad gaat om iets op te lossen (of, als je een antiheld hebt gekozen, iets in de war te schoppen). Dit is ook het moment dat je veel wendingen en veranderingen in de loop van het verhaal kunt maken, om de aandacht van de lezer vast te houden. Maar, je wilt je lezer niet verwarren, dus zorg dat je een idee hebt van de wereld waar je held in groeit.
-
Werk het conflict uit naar een climax. Dit is het moment waarop je hoofdpersoon een keuze moet maken, of gedwongen wordt een enorme confrontatie aan te gaan, waarna geen van de betrokken partijen nog hetzelfde is. Bezwijk niet voor de verleiding om je held al te krachtig te maken waardoor de overwinning te gemakkelijk is; De beste confrontaties zijn die waarbij de deelnemers aan elkaar gewaagd zijn en de lezer zich echt zorgen gaat maken over het personage waar hij/zij zo van houdt. Dit is het moment dat de lezer de adem inhoudt om te zien wat er gaat gebeuren.
-
Brei een eind aan het verhaal. Dit het het moment waarop de lezer ziet hoe alles op zijn plek valt. Zorg dat het einde je een gevoel geeft van vervulling, van catharsis. Als dit werkt voor jou, dan werkt het ook voor de lezer van je verhaal.Advertentie
-
Maken miniaturen voor het verhaal. Om hierbij te helpen, maak je een tijdlijn met elke stap of gebeurtenis in het verhaal, en schrijf van te voren tevoren hoeveel pagina's je wil besteden aan elke gebeurtenis: op die manier maak je niet de fout om aan een onbelangrijke gebeurtenis meer pagina's te besteden dan de aan climax. Vervolgens maak je miniaturen op basis van hoe je de gebeurtenissen hebt verdeeld. Dit hoeft niet een volledige script te zijn: miniaturen zijn kleine, schetsmatige versies van elke pagina. Gebruik de miniaturen om het plot neer te zetten - beslis hoeveel van het verhaal je op elke pagina wilt vertellen, en in elk kader. Denk na over de compositie van elk kader en hoe je dat wat je wilt overbrengen duidelijk maakt aan de lezer. Wees niet bang om veel verschillende miniaturen te proberen, waarmee je op veel verschillende manieren je verhaal organiseert. Omdat ze klein zijn en schetsmatig, hoeft je er niet zoveel tijd aan te besteden als aan een volledig getekende pagina.
-
Snij de goede kaders uit. Leg deze op volgorde en gooi de kaders die niet goed zijn weg en maak nieuwe als dit nodig is. Als je bepaalde aspecten mooi vindt van een bepaald kader, neem ze dan over in nieuwe pogingen.
-
Teken de kaderlijnen voor je definitieve pagina's. Gebruik hierbij je definitieve panelen als leidraad. Dit kun je nu nog losjes doen, terwijl je bezig bent met het plaatsen van het uiteindelijke artwork in de ruimte van de pagina. Misschien vind je dat iets van je miniatuur groter of kleiner moet zijn, of meer/minder benadrukt. Dit is het moment om die laatste belangrijke beslissingen te nemen.
-
Schrijf de tekst er lichtjes in. Misschien kom je in de verleiding om eerst te beginnen met het tekenwerk, maar je moet zeker weten dat er voldoende ruimte is voor de tekst en tekstballonnen. Door dit nu eerst en je bespaart jezelf veel hoofdbrekens in een later stadium.
- Let op waar de tekstballonnen komen. De lezer leest van nature een tekst van linksboven naar rechtsonder. Houd dat in gedachten terwijl je zoekt naar de juiste plek voor de tekst in het kader.
-
Maak je eerste schetsen in het groot. Zorg dat het duidelijk is wat in elk kader moet komen en dat het werkt zoals jij dat wilt. Zijn er tekeningen die het te druk maken rond de tekst, zodat dit ergens in een hoekje is gedrukt, en moeilijk te lezen? Is een tekstballon over een belangrijk detail in de tekening geplaatst? Is alles helder en goed te begrijpen? Probeer altijd een scherp potlood te gebruiken zodat mensen je comic of stripverhaal goed kunnen lezen. Kies eventueel voor een vulpotlood. Sommige kunstenaars gebruiken non-repro blauwe potloden om de karakters en ontwerpen van de kaders in te tekenen. De reden hiervoor is dar deze zeer lichtblauwe potloden onzichtbaar zijn voor fotokopieerapparaten en zwart/wit printers, zodat je ze in een later stadium niet hoeft te verwijderen. Daarna kun je het artwork verder uitwerken met potlood. Werk licht – alle lijntes die je inktlijnen overlappen zie je straks terug in de uiteindelijke versie van je comic.
- Onthoud dat je elke pagina laat proeflezen om zeker te weten dat het duidelijk genoeg is. Als mensen die het lezen vragen gaan stellen zoals "Wat bedoel je daarmee?" of "Hoe kwam dat personage daar?", dan is die pagina niet duidelijk genoeg.
-
Maak het potloodwerk af. Voeg details toe aan je karakters, dingen en achtergronden.
-
Inkt de pagina's die af zijn, eventueel. Sommige artiesten werken alleen in potlood ("Herobear and the Kid" is een voorbeeld), maar de meeste stripverhalen worden geïnkt. Gebruik hiervoor waar je een goed gevoel bij heb – of laat de pagina's door iemand anders inkten (zoals bij de grotere tekenstudio's). Gebruik Penstix, Rapidograph, of quills, penselen en Oost-Indische inkt en je zal zien hoe je tekeningen tot leven komen. Let vooral op de lijndikte, waarbij de omtreklijnen dikker zijn dan de lijnen die bijvoorbeeld de neus of details van de kleding aangeven. Inkt ook de omtreklijnen van de kaders.
-
Kies een lettertype of schrijf je letters met inkt. Belettering is extreem belangrijk – dit bepaalt voor de helft het verhaal, waarbij de plaatjes de andere helft vertellen. Met de hand schrijven van de tekst kan veel tijd kosten en is moeilijk, maar het ziet er fantastisch uit als dit gedaan wordt door een getalenteerde kalligraaf. Gebruik een potlood om de letters in te schetsen – niets ziet er erger uit dan dat je ruimte tekort komt in een tekstballon. Of gebruik Word of een soortgelijk programma, en een lettertype zoals Comic Sans, om je tekst er perfect en leesbaar te maken. Vergeet niet om de spelling te controleren!!
-
Verzin een titel voor je verhaal. Dit is niet altijd zo eenvoudig als het klinkt. Als je al een goede gevonden hebt, prima. Zo niet, begin dan met schrijven van ongeveer 50 - 100 woorden voor een kort verhaal of 100 - 200 als het een lang verhaal is (dit is vervelend, dat klopt, maar het zal de grenzen van je verbeelding oprekken en je dwingen om met een iets meer creatieve titel te komen).Vervolgens combineer je alle woorden samen tot een titel. Na een paar combinaties, kies je degene die het beste klinkt, en vraag sommige vrienden om je te helpen. Vraag altijd om de mening van anderen. Vraag je vrienden welke titel het meest ervoor zorgt dat ze het verhaal willen lezen.
-
10Besluiten al dan niet om je stripboek te publiceren. Als het resultaat erg goed is geworden, dan zou je het misschien zelfs op een Comic Con kunnen verkopen. Als de resultaten niet zo spectaculair zijn (of je bent gewoon niet geïnteresseerd in een uitgave), dan kun je altijd nog een Facebook-pagina voor je comic maken., of zet het in plaats daarvan op YouTube!Advertentie
Tips
- Maak de voorpagina kleurrijk en in het oog springend.
- Lees veel stripverhalen en comics. Het kan geen kwaad om te leren van de meesters.
- Probeer goed na te denken voor je begint met schrijven en tekenen. Hoe beter je een voorstelling maakt van het verhaal en de afzonderlijke karakters, hoe beter je ze kunt beschrijven en tekenen.
- Maak het verhaal niet te lang of te kort. Als het te kort is dan zal een geïnteresseerde lezer teleurgesteld zijn. Maar als het verhaal te lang en complex is, dan zal de lezer uiteindelijk afhaken.
- Wees niet bang om opnieuw te beginnen met een verhaal of een pagina, wanneer je denkt het dat niet passend is. Al dat werk dat je hebt gedaan is altijd nuttig, zelfs als het voelt alsof het voor niets is geweest. Vergeet niet, oefening baart kunst.
- Terwijl je bezig bent met het schrijven van een comic boek, is het belangrijk evenwicht aan te brengen in de hoeveelheid actie en dialoog. Te veel actie en het wordt over-the-top, teveel dialoog en de strip kan (afhankelijk van de kwaliteit van de dialogen)saai worden.
- Laat anderen steeds weer je verhaal herlezen. Wees niet bang voor kritiek. Het is vaak niet gemakkelijk dat iemand wijst op een punt in je verhaal of tekeningen wat niet passend is, zeker als je daar zo hard aan hebt gewerkt, maar het is van essentieel belang. Onthoud dat jouw mening niet bepaald objectief is.
- Werk je idee consistent uit.
Advertentie
Waarschuwingen
- Voel je niet ontmoedigd als het verhaal of de tekeningen niet zo goed zijn als je zou willen. Met een beetje oefening zal het beter worden. Je bent niet meteen een pro.
Advertentie
Over dit artikel
Deze pagina is 28.410 keer bekeken.
Advertentie