PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Een sollicitatiegesprek is soms je enige kans om een goede eerste indruk te maken en jezelf te verkopen als geschikte kandidaat voor een baan. Als je de tijd en moeite neemt om je voor te bereiden op het gesprek kan dit doorslaggevend zijn in het wel of niet halen van de volgende ronde of het krijgen van de baan. Leer hoe je je succes kunt plannen, het gesprek op de juiste manier moet aanpakken en veelgemaakte fouten tijdens sollicitatiegesprekken kunt vermijden. Zo heb je de grootste kans om een frisse start te kunnen maken.

Methode 1
Methode 1 van 3:

Jezelf voorbereiden

PDF download Pdf downloaden
  1. Je zult overkomen als een serieuze kandidaat als je naar het sollicitatiegesprek gaat met enige achtergrondkennis over het bedrijf en de richting waarin het bedrijf opgaat. Probeer achter de doelstellingen te komen van het bedrijf of de organisatie waarbij je solliciteert om een idee te krijgen van hun stijl en de manier waarop ze zich van hun concurrenten onderscheiden.
    • Concentreer je op het gebruiken van termen en jargon die op de bedrijfswebsite te vinden zijn. Als je solliciteert naar een baan als medewerker in de bediening van een restaurant dat biologische streekproducten gebruikt, dan moet je wel weten wat dat betekent. Als je solliciteert naar de functie van redacteur bij een holistisch tijdschrift, dan moet je onderzoek doen naar holistische gezondheidszorg en wat dit inhoudt.
    • Als je de naam van de persoon weet met wie je het gesprek hebt, evenals de functie en taken van die persoon binnen de organisatie, dan kan dit je helpen om een beter gesprek te kunnen voeren waarbij je zelf meer inbreng hebt. Hierdoor krijgt de ander vaak een positievere indruk van je als kandidaat.
  2. Het meest stressvolle aan een sollicitatiegesprek is bedenken hoe je de vragen moet beantwoorden die je gesteld worden. Wat wil de persoon met wie je het gesprek voert precies horen? Doe van tevoren wat onderzoek en bedenk welke vragen mogelijk gesteld worden. Zo kun je je antwoorden alvast van tevoren oefenen. Bedenk antwoorden die oprecht zijn, maar die nog steeds een positief beeld van jou als kandidaat geven. Veelgestelde vragen tijdens sollicitatiegesprekken zijn onder andere:
    • Wat weet je over dit bedrijf?
    • Waarom pas jij goed bij dit bedrijf?
    • Welke kennis, vaardigheden en eigenschappen kun jij inbrengen in een team?
    • Beschrijf een obstakel dat je ooit tijdens je werk hebt overwonnen.
  3. Wat is voor jou de lastigste uitdaging tijdens het werk? Wat is je sterkste punt? Je grootste zwakte? Dit zijn enkele van de vragen die het meest gesteld worden tijdens sollicitatiegesprekken en tijdens het gesprek wil je echt niet na hoeven te denken over goede antwoorden op deze vragen. Deze vragen worden bij vrijwel elk sollicitatiegesprek gesteld.
    • Als men naar je sterke punten vraagt, dan betekent dit soms dat je je antwoord als een vorm van eigen roem moet formuleren. Een goed antwoord is het volgende: 'Wat betreft mijn taken en mijn rooster ga ik erg geordend te werk, maar dit zou je nooit kunnen vermoeden als je mijn bureau zou zien.' Een ander goed antwoord is: 'Ik neem bepaalde verantwoordelijkheden op me, maar ik vergeet soms vragen te stellen wanneer ik hulp nodig heb.' Dit is een eerlijk en effectief antwoord.
    • Als je solliciteert op een leidinggevende functie, dan is het belangrijk om je leidinggevende capaciteiten en je zelfstandigheid te benadrukken. Een goed sterk punt zou het volgende kunnen zijn: 'Ik kan goed mijn visie naar andere mensen communiceren en anderen enthousiast maken over een gezamenlijk doel.' Een goed zwak punt zou het volgende kunnen zijn: 'Ik moet niet vergeten om het langzamer aan te doen en maar aan een project tegelijk te werken. Soms wil ik te veel tegelijk doen. [1]
    • Als je solliciteert op een startersfunctie, dan zal je tijdens het sollicitatiegesprek niet gevraagd worden om je leidinggevende capaciteiten te bewijzen. Een goed sterk punt zou kunnen zijn: 'Ik ben erg goed in het opvolgen van aanwijzingen en ik leer snel. Als ik niet weet hoe ik iets moet doen, dan wil ik dit graag leren en mezelf verbeteren zodat ik er niet twee keer naar hoef te vragen.' Een goed zwak punt zou kunnen zijn: 'Ik ben niet altijd de persoon met de beste ideeën, maar ik help graag andere mensen bij het uitvoeren van hun ideeën.'
  4. Tijdens of na afloop van een sollicitatiegesprek wordt je vaak gevraagd of je zelf ook vragen hebt. Dit komt vaak onverwacht voor veel mensen die voor het eerst een sollicitatiegesprek voeren. Het stellen van een vraag laat zien dat je meedoet met het gesprek en geïnteresseerd bent. Bedenk dus van tevoren een aantal vragen die je zou kunnen stellen zodat je goed voorbereid bent als je hiernaar gevraagd wordt en je niet snel een vraag kunt bedenken. Goede vragen zijn onder andere:
    • Wat vindt u ervan om hier te werken?
    • Wat moet iemand meebrengen om succesvol te kunnen zijn binnen het bedrijf?
    • Met welke mensen heb ik tijdens deze functie het meest te maken?
    • Hoe ziet een typische werkdag eruit?
    • Op welke manieren kan ik binnen het bedrijf groeien?
    • Hoe lang werkt iemand gemiddeld in deze functie?
  5. Tijdens een sollicitatiegesprek probeert een mogelijke werkgever je te leren kennen. Het is daarom belangrijk dat je jezelf bent en niet een overdreven cliché-versie van jezelf laat zien die standaardantwoorden geeft om te proberen aan een baan te komen. Het doel van een sollicitatiegesprek is niet om een ander naar de mond te praten, te laten zien hoe geweldig je bent of de persoon met wie je het gesprek hebt precies te vertellen wat hij of zij wil horen. Het doel is om oprechte antwoorden te geven en niet om de intelligentie van de ander te beledigen. Vermijd uitspraken als 'Mijn enige zwakke punt is dat ik een perfectionist ben' of 'Dit bedrijf heeft iemand als mij nodig om succesvol te kunnen worden.'
  6. Afhankelijk van hoe het sollicitatieproces verloopt, kan het zijn dat je je cv, referenties, een portfolio met je werk en een sollicitatiebrief mee moet nemen, als dit van toepassing is. Lees alle documenten door en corrigeer fouten in je spelling en grammatica. Je kunt als je de tijd hebt de documenten ook aan iemand anders geven die ze voor je nakijkt. Een ander persoon ziet misschien de stomme fouten wel die je zelf over het hoofd hebt gezien.
    • Het is ook belangrijk dat je precies weet welke informatie je beschreven hebt in je cv en in andere documenten die je gebruikt hebt bij je sollicitatie. Het kan namelijk argwaan opwekken als je moeite hebt om je bepaalde informatie van je cv te kunnen herinneren. Zorg er dus voor dat je alle namen, data en de door jou beschreven werkzaamheden goed in je hoofd hebt zitten.
  7. Kies een outfit waarmee je er professioneel uitziet en waarin je je op je gemak voelt. Zorg ervoor dat je kleding passend is voor het bedrijf waar je solliciteert.
    • In de meeste gevallen is een donkergekleurd pak geschikt voor een sollicitatiegesprek, tenzij je een gesprek hebt voor een baan bij een bedrijf waarbij men zich erg informeel kleedt. In dat geval is een nette broek en een schoon overhemd met een kraag passend.
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 3:

Een goed gesprek voeren

PDF download Pdf downloaden
  1. Niets maakt een slechtere indruk dan te laat komen voor een sollicitatiegesprek. Kom op het juiste tijdstip en zorg dat je klaar bent voor het gesprek. Als je sollicitatiegesprek in een plaats is waar je niet bekend bent, rijd er dan de dag van tevoren naartoe. Zo voorkom je dat je te laat komt voor je sollicitatiegesprek omdat je verdwaald was. Kom 10 tot 15 minuten eerder dan het tijdstip waarop het gesprek gepland is en zorg dat je niet nog vroeger bent.
    • Het is belangrijk dat je op tijd komt, maar als je te vroeg bent kan dit frustratie opleveren bij mogelijke werkgevers. Als je gevraagd werd om op een bepaald tijdstip te komen, dan betekent dat dat men je om die tijd wil zien en niet een half uur eerder. Volg alle instructies precies op als je een goede indruk wilt maken.
    • Zorg dat je tijdens het wachten bezig blijft. Maak aantekeningen of lees de functiebeschrijving en de informatie over het bedrijf nog eens door. Houd alle documenten en materialen in je linkerhand zodat je gemakkelijk op kunt staan en de interviewer direct een hand kunt geven wanneer hij of zij je komt begroeten.
  2. Ga vijf minuten van tevoren naar het toilet of ergens anders privé voordat je interview begint. Kijk in de spiegel en ga rechtop staan met je schouders naar achteren, voeten op heupbreedte uit elkaar en je handen op je heupen. Houd die houding vervolgens een minuut of twee vast. Dit kan een mentaal en zelfs fysiek effect hebben waardoor je je krachtiger en zelfverzekerder voelt. [2]
    • Probeer dit te combineren met een positive affirmation, zoals: 'Ik ben gekwalificeerd voor deze functie en ik hoef ze dat alleen maar te laten zien!'
    Advertentie
  1. Tijdens een sollicitatiegesprek ben je waarschijnlijk zenuwachtig en wil je zo goed mogelijk je best doen. Het is zonder twijfel een enge situatie, maar probeer eraan te denken dat je je niet anders voor hoeft te doen om een baan aangeboden te krijgen. Je moet gewoon jezelf zijn. Concentreer je op het kalm blijven en volg het gesprek aandachtig. Wees jezelf. [3]
    • De persoon met wie je het gesprek hebt verwacht dat je zenuwachtig bent. Je kunt dit gewoon benoemen en hoeft je daar geen zorgen over te maken. Dit kan wat druk van de ketel halen en je kunt zo de interviewer zelf ook beter leren kennen. Dit kan ervoor zorgen dat je opvalt tussen de andere kandidaten. Wees niet bang om even een praatje te maken.
  2. Een van de slechtste dingen die je kunt doen tijdens een sollicitatiegesprek is de interviewer vragen om een vraag te herhalen omdat je niet oplette. Verpest het niet voor jezelf door je gedachten af te laten dwalen. De meeste sollicitatiegesprekken duren niet langer dan een kwartier en zeker nooit langer dan ongeveer een uur. Richt je op het gesprek en geef actief antwoord.
  3. Leun tijdens een sollicitatiegesprek naar voren en luister aandachtig. Neem een open lichaamshouding aan om te laten zien dat je geïnteresseerd bent. Kijk naar de interviewer terwijl je praat en ook wanneer de ander aan het woord is.
    • Een goede interviewtruc is om naar de brug van de neus van je gesprekspartner te kijken, tussen de ogen. Hij of zij heeft geen idee dat je geen oogcontact maakt en het zal je helpen een beetje te ontspannen. Probeer het met een vriend, je zult versteld staan!
  4. Een andere, veelgemaakte fout is om tijdens een sollicitatiegesprek te veel en te snel te praten. Je hoeft ongemakkelijke stiltes echt niet op te vullen door te gaan praten. Dit geldt vooral als je door de zenuwen veel gaat praten. Blijf stil en luister. Vertel niet te veel over jezelf.
    • Wanneer de ander je een vraagt stelt hoef je niet direct een antwoord klaar te hebben. Het kan zelfs negatief overkomen bij de ander omdat het lijkt alsof je helemaal niet nagedacht hebt over een ingewikkelde vraag. Denk eerst even rustig na. Wacht even en zeg dan 'Dat is een goede vraag. Ik moet even over een goed antwoord nadenken.'
  5. Tijdens een sollicitatiegesprek zou je standaard antwoord 'Ja' moeten zijn. Ben je bereid om 's avonds en tijdens het weekend te werken? Ja. Vind je het prima om met meerdere klanten te werken? Ja. Heb je ervaring met het werken in een snelle, drukke omgeving? Ja. Bij de meeste banen wordt je eerst gedegen ingewerkt zodat je belangrijke vaardigheden onder de knie krijgt om je dagelijkse taken uit te kunnen voeren. Zo krijg je de kans om zaken te leren waar je nog niet bekend mee bent nadat je aangenomen bent. Schrijf jezelf niet direct af. Werk mee en bespreek de details nadat je de baan gekregen hebt.
    • Lieg niet over dingen. Bereid zijn om de dingen te doen die noodzakelijk zijn voor de functie betekent niet dat je je werkervaring moet opleuken of leugens moet vertellen waardoor je op je eerste werkdag door de mand valt. Als je nog nooit een maaltijd klaargemaakt hebt, vertel het hoofd van de keuken dan niet dat je een goede kok bent.
  6. Het doel van een sollicitatiegesprek is over het algemeen om een sollicitant persoonlijk te leren kennen. Je potentiële werkgever heeft je cv, je werkervaring en je belangrijkste gegevens op papier. Ze kennen alleen jou nog niet.
    • Een sollicitatiegesprek is geen verhoor of een debat. Het is een gesprek. Zorg er dus voor dat je zelf ook inbreng hebt. Let goed op wanneer de persoon met wie je het gesprek hebt aan het woord is en luister goed naar wat hij of zij zegt. Antwoord eerlijk op vragen. Sommige mensen worden overrompeld wanneer de interviewer niet direct begint met het stellen van een serie vragen zoals bij een vragenlijst.
  7. Neem pen en papier mee in je map of aktetas om snel aantekeningen te kunnen maken, mocht dat nodig zijn. Je kunt ook extra exemplaren meenemen van alle documenten die je gebruikt hebt bij het solliciteren (zoals je cv en sollicitatiebrief) en een lijst met vragen die je wilt stellen als dat nodig is.
    • Door aantekeningen te maken kom je over als iemand die goed oplet, geïnteresseerd is en goed georganiseerd te werk gaat. Het helpt je belangrijke details en namen te onthouden. Dit kan later tijdens het gesprek nuttig zijn of wanneer je na afloop van het gesprek het bedrijf opbelt. Zorg ervoor dat je alleen korte aantekeningen maakt wanneer dat nodig is. Te veel aantekeningen maken kan namelijk afleidend werken.
  8. Het is doorgaans een goed idee om contact op te nemen met het bedrijf kort nadat je een sollicitatiegesprek gevoerd hebt zodat je naam niet vergeten wordt. Bel of stuur een e-mail na afloop van het gesprek, tenzij je uitdrukkelijk gevraagd bent om dit niet te doen. Bellen wordt vaak afgeraden maar mailen of een andere vorm van contact is een goed idee.
    • Vat belangrijke punten van het gesprek samen en gebruik daarbij je aantekeningen om je geheugen op te frissen. Zorg ervoor dat je de interviewer bedankt voor het gesprek en zeg dat je ernaar uitkijkt om snel iets van het bedrijf te horen.
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 3:

Veelgemaakte fouten voorkomen

PDF download Pdf downloaden
  1. Om de een of andere reden denken veel mensen dat het meenemen van een kop afhaalkoffie naar een sollicitatiegesprek een goed idee is. Dit geeft op zijn minst een onvoorbereide indruk en kan in het slechtste geval zelfs als respectloos worden gezien. Je bent niet met middagpauze, dus trakteer jezelf na het gesprek op koffie en niet van tevoren. Ook al vindt het gesprek vroeg op de dag plaats of moet je van tevoren misschien lang wachten, neem geen koffie mee. Het voordeel is dat je je geen zorgen hoeft te maken dat je met koffie morst.
  2. De grootste overtreding van de sociale regels in het mobiele tijdperk? Je mobiele telefoon gebruiken tijdens een sollicitatiegesprek. Haal tijdens een sollicitatiegesprek nooit je telefoon tevoorschijn om erop te kijken. Als je interviewer het voor het zeggen had was je een troglodiet die nog nooit van apps gehoord heeft. Zet je telefoon helemaal uit, leg hem in je auto neer en geef de persoon met wie je het gesprek hebt nooit de indruk dat een sms-bericht belangrijker is dan het krijgen van deze baan.
  3. Tijdens een eerste gesprek past het niet om te vragen naar secundaire arbeidsvoorwaarden of de mogelijkheden wat betreft loonsverhoging, of om zelfs maar over geld te beginnen. Als je solliciteert op een baan, moet je je richten op je vaardigheden en diploma's.
    • Soms zal je gevraagd worden wat je minimaal zou willen verdienen. Het beste antwoord op deze vraag is dat je bereid bent om te werken voor het minimum gemiddelde salaris voor de functie. Vertel dat je de baan erg graag wilt en dat je tevreden bent met wat je geboden wordt, ook al is dit het minimumloon.
  4. Neem nooit een verdedigende houding aan tijdens een sollicitatiegesprek, ook al heb je het idee dat je niet goed met de interviewer overweg kunt. Het hoort een gesprek te zijn, dus probeer het beste in de ander te zien. Niemand probeert je opzettelijk tegen te werken. Zie het als een kans om jezelf te bewijzen en bedenk een goede reden, in plaats van een stekelige opmerking te maken.
  5. Maak geen vervelende, onbeduidende opmerkingen over collega's of leidinggevenden bij je oude baan, of over banen die je ooit hebt gehad. Zelfs als je bij de concurrent solliciteert moet je voorkomen dat je jezelf afschildert als iemand met een negatieve eigenschap of iemand waarmee het lastig werken is. Het is onbeleefd om te klagen over je vorige baan.
    • Als je gevraagd wordt waarom je je huidige baan op wilt zeggen, geef dan een positieve reden. 'Ik wil gewoon meer uit mijn werk kunnen halen en ik kijk uit naar het maken van een frisse start. Dit lijkt mij een goed bedrijf om dat te kunnen doen.'
  6. Ook al ben je maar een gelegenheidsroker, rook niet voordat je een sollicitatiegesprek hebt. Uit een recent onderzoek blijkt dat 90% van de werkgevers zou kiezen voor een niet-roker in plaats van een roker, ook al hebben beide kandidaten dezelfde diploma's en werkervaring. Of dit nu goed of fout is, door te roken kom je zenuwachtig over. [4]
    • Daarnaast moet je voor je gesprek ook nooit enkele glazen drank drinken om je zenuwen te kalmeren. Je wilt scherp en op je best zijn, in plaats van halfbakken. Men verwacht dat je zenuwachtig bent. Het is immers een sollicitatiegesprek.
  7. Miljardair en zakenman Richard Branson beweert dat hij mensen voornamelijk aanneemt op basis van hun persoonlijkheid, in plaats van werkervaring of aantoonbare vaardigheden. Elke baan is weer anders en de belangrijkste taken van een functie kunnen aangeleerd worden. Concentreer je op het verkopen van jezelf en laat daarbij zien wie je werkelijk bent. Probeer je niet anders voor te doen dan je bent. [5]
    Advertentie

Tips

  • Zorg ervoor dat je oogcontact blijft maken met de persoon met wie je het gesprek voert en geef zelfverzekerd antwoord.
  • Bel het bedrijf op als je nog niets gehoord hebt nadat de termijn die de interviewer genoemd heeft verstreken is.
  • Als je niet uitgekozen bent voor de baan, vraag dan naar de redenen waarom men voor een andere sollicitant gekozen heeft in plaats van jou. Deze informatie kan je helpen om bij gesprekken die nog komen wel succes te hebben.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 6.455 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie