Pdf downloaden Pdf downloaden

Iedereen die zakendoet, of dat nu in een klein bedrijf is, in een wereldwijde organisatie of met je eigen onderneming, is een zakenman (of zakenvrouw ). Succes wordt afgemeten door te kijken naar de persoonlijke prestaties van een zakenman en naar de prestaties van het bedrijf waar hij deel van uitmaakt. Die twee zijn vaak nauw verbonden, aangezien het behalen van de doelstellingen van een bedrijf begint bij de energie die iemand stopt in zijn eigen succes.

Deel 1
Deel 1 van 5:

De juiste ervaring opdoen

Pdf downloaden
  1. Het is belangrijk dat je de basis van jouw bedrijfstak kent. Dat betekent niet altijd dat je een opleiding aan een universiteit of hogeschool afgerond moet hebben. Zonder diploma kun je echter wel minder interessant zijn voor toekomstige werkgevers. [1] Enkele vakken bedrijfskunde volgen, zelfs als je er geen diploma voor krijgt, helpt om aan te tonen dat je vastberaden bent en wilt leren. Zet relevante vakken die je gevolgd hebt dus altijd op je cv.
    • Universiteit. Een diploma bedrijfskunde is zinvol voor elke zakenman, al moet je je goed verdiepen in welke tak van het bedrijfsleven je wilt werken voordat je een keuze voor een opleiding maakt. In sommige sectoren is een meer gespecialiseerde opleiding van belang, dus let daar goed op. [2]
    • Hogeschool. Afhankelijk van de bedrijfstak kan een beroepsopleiding aan een hogeschool waardevol zijn. Kijk goed wat de sector vraagt, bijvoorbeeld in vacatureteksten, en pas je studiekeuze daarop aan.
    • Lezingen en seminars. Luisteren naar het advies van anderen die al succesvol zijn in hun vakgebied kan je veel nieuwe inzichten geven. Kijk welke lezingen op lokale universiteiten en scholen openbaar toegankelijk zijn, en zoek online naar lezingen en seminars in het vakgebied waarin jij kennis wilt opdoen. Het is essentieel om bij te blijven en te volgen wat de leiders in jouw vakgebied zeggen, ook al vind je dat jij zelf al tot de top behoort. [3]
  2. Succesvol worden in de zakenwereld betekent dat je er veel tijd in steekt. Online kun je veel materiaal vinden waarmee je je verder kunt verdiepen in jouw vakgebied. Maak hier tijd voor naast je opleiding, bijbaan of werk. Ga niet op je lauweren rusten: denk altijd aan wat jouw volgende stap zou kunnen zijn.
    • Steeds meer werkgevers vinden vaardigheden belangrijker dan hoge cijfers of een afgeronde opleiding. [4] Kijk welke vaardigheden gevraagd worden in vacatureteksten van het type functie dat jij zou willen hebben, en ontwikkel die vaardigheden in je vrije tijd.
    • Die extra tijd moet niet ten koste gaan van alle andere onderdelen van jouw leven. Tijd maken om jezelf te belonen voor jouw harde werk helpt je juist gemotiveerd te blijven en door te zetten.
  3. Een zakelijke relatie opbouwen met een professional die jij bewondert is een directe en efficiënte manier om te netwerken. Verbinding maken met iemand die je niet kent kan lastig zijn, maar probeer iemand te vinden bij wie dat lukt. Bereid enkele toepasselijke vragen voor die je kunt stellen in een eerste gesprek. Bijvoorbeeld: “Hoe bent u begonnen in dit vakgebied?”, “Welke opleiding heeft u gevolgd?” of “Wat was uw eerste baan in deze sector?”
    • Als een collega of kennis van je ouders in een vakgebied werkt waarin jij geïnteresseerd bent, vraag je ouders dan of zij aan diegene willen vragen of diegene met jou zou willen praten over het vakgebied.
    • Bij een lokaal bedrijf zou je gewoon binnen kunnen lopen om met de eigenaar te praten. Stel jezelf voor als iemand die een eigen onderneming op wil zetten, geef aan dat je respect hebt voor wat de eigenaar heeft bereikt, en vraag of hij of zij tijd heeft om met jou te praten over hoe je een eigen onderneming start.
    • Op school kun je misschien advies krijgen van een docent. Onderschat niet hoeveel kennis er aanwezig is op jouw school of universiteit. Leren gaat verder dan alleen lessen volgen. Ga langs bij je docent tijdens zijn werktijd, leg uit wat je wilt, en vraag hem of haar om advies.
    • Sommige bedrijven hebben mentorprogramma’s waarbij nieuwe medewerkers gekoppeld worden aan ervaren medewerkers. [5] Maak hier gebruik van, en zie zo’n mentorprogramma niet als last maar als kans om te leren en je te ontwikkelen.
  4. Als je nog geen werkervaring hebt, gebruik dan stages om bij een bedrijf binnen te komen. Ook als je er niet voor betaald krijgt, kan een stage bijdragen aan jouw succes. Voor veel studenten is een stage de eerste gelegenheid om te netwerken in het vakgebied of de sector waarin zij succesvol willen worden. [6] Een laagbetaalde eerste baan is simpelweg de prijs die je betaalt om verder te komen in de zakenwereld.
    • Blijf wel kritisch, en doe geen onbetaald werk als dat niet bijdraagt aan jouw weg naar succes.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 5:

Jezelf goede gewoonten aanleren

Pdf downloaden
  1. Doe eerst de dingen die het meest bijdragen aan jouw succes op de lange termijn. Je zult onderscheid moeten maken tussen activiteiten die een hoge toegevoegde waarde hebben (activiteiten waar je uiteindelijk het meest van profiteert) en activiteiten die een lage toegevoegde waarde hebben (taken die misschien makkelijker zijn, maar waar je uiteindelijk minder aan hebt). [7]
  2. De minder leuke dingen van je werk uitstellen betekent niet dat ze niet meer hoeven. Hoe meer je de minder leuke taken uitstelt, hoe meer ze zich ophopen. Uiteindelijk moet je het toch allemaal doen. Wissel liever de leuke en minder leuke dingen af, dan dat je de minder leuke dingen aan het eind allemaal tegelijk moet doen. [8]
    • Maak lijstjes. Niets werkt beter tegen uitstelgedrag dan een lijst waarop je alles zet wat je moet doen, en vervolgens die taken een voor een af te strepen zodra je de taak afgerond hebt. [9] Maak een lijst per dag. Plan voor elke dag ongeveer evenveel werk in. De hoeveelheid werk op een dag mag best uitdagend zijn, maar zorg dat het niet zoveel wordt dat je er moedeloos van wordt.
    • Een tactiek is om een activiteit die onwerkbaar groot lijkt, op te delen in kleinere activiteiten, en vervolgens de leuke en de minder leuke taken af te wisselen.
    • Hou je aan de planning. Een lijstje uitschrijven en taken inplannen is niet voor iedereen nodig, maar een planning maken kan je helpen om je werkzaamheden efficiënt te doen. Minder leuke werkzaamheden op één dag plannen, zodat je er vervolgens van af bent, kan helpen om van uitstelgedrag af te komen.
  3. [10] Als je aan een taak begint, rond die dan ook af. Van het afronden van een project leer je ontzettend veel meer dan wanneer je aan tien verschillende dingen begint, en je niets afmaakt.
    • Soms kost een bepaald project enorm veel tijd en blijkt dat het je niet zoveel oplevert als je had gedacht. Als je inschat dat zo’n project je nog veel tijd gaat kosten, kan het zinvol zijn om opnieuw te kijken of je je tijd wel goed besteed (zie ook wat hierboven gezegd is over activiteiten die veel waarde toevoegen, en activiteiten die dat niet doen). Hoe weet je nu of je een bepaald project moet laten vallen? Eerlijke zelfreflectie en zelfbewustzijn. Als je merkt dat dit je vaak overkomt, en je hebt een hele reeks onafgeronde projecten, dan is het helaas toch een kwestie van doorzetten en afmaken.
  4. Een succesvolle zakenman neemt verantwoordelijkheid voor zijn daden, of hij iets nu goed gedaan heeft of er een potje van heeft gemaakt. Het nemen van verantwoordelijkheid laat aan zowel medewerkers als opdrachtgevers zien dat je open en transparant omgaat met je werkzaamheden. Gemaakte fouten goedpraten of de schuld aan anderen geven levert je niets op. Het werkt eerder averechts, en kan het einde betekenen van goede relaties die je hebt opgebouwd in de zakenwereld.
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 5:

Van je passie je werk maken

Pdf downloaden
  1. Je inzetten voor iets wat jij belangrijk vindt, betekent dat jouw passie het mogelijk maakt om ook op dagen dat je er wat minder zin in hebt, toch door te zetten. Passie betekent niet dat je continu plezier in je werk hebt, maar wel dat je weet dat het zinvol is wat je doet. De moeite die je ergens insteekt moet altijd gericht zijn op iets wat jou trots maakt, of in ieder geval jou een stap dichterbij jouw uiteindelijke doel brengen.
  2. Een gezonde balans tussen je werk en je privéleven is essentieel voor succes op de lange termijn en voor jouw gezondheid. Het hebben van een grote ambitie betekent wel dat je in het begin veel uren maakt. Passie voor wat je doet helpt om door te zetten, ook wanneer je tot in de kleine uurtjes doorwerkt.
    • Je volledig op je werk storten zonder dat je rust neemt leidt tot veel stress en vermindert je effectiviteit. [11] Stel grenzen aan je werkdag, en neem regelmatig pauze om je batterij weer op te laden.
    • Vereenzelvig jezelf niet met je werk. Afstand nemen van je werk, zelfs als dat werk je passie is, geeft vaak nieuwe inzichten voor je werk.
  3. Hoe belangrijker jouw werk voor jou is, hoe moeilijker het kan zijn om dingen niet perfect te willen doen. Vaak is ‘goed’ goed genoeg. Als je je werk perfect wilt doen, heb je straks wel die ene perfecte presentatie, grafiek of notitie, maar hou je geen tijd over voor die andere werkzaamheden die je ook af had moeten hebben.
    • Vind een balans die past bij jou. Werkgevers hebben liever medewerkers die structureel goed werk afleveren dan medewerkers die af en toe uitblinken, maar regelmatig deadlines missen. [12]
  4. Als je voor het eerst een eigen onderneming begint, kan het arrogant lijken om over jouw loopbaan te spreken alsof je het al helemaal gemaakt hebt. Toch kun je dat maar beter wel doen; als je jezelf presenteert als gevestigde zakenman nemen anderen je sneller serieus. Als je uitstraalt dat je nog niets bereikt hebt, geef je anderen een reden om niet met jou in zee te gaan. [13]
    • Als je een eigen bedrijf start, maak het dan niet onnodig klein. Praat over je bedrijf zoals je over elk ander bedrijf zou praten. Refereer aan je bedrijf als ‘werk’, en zelfs als je je bedrijf leidt vanaf de keukentafel praat je over ‘je kantoor’. Je mag daar best grapjes over maken, maar pas op dat je niet je geloofwaardigheid verliest.
    Advertentie
Deel 4
Deel 4 van 5:

De juiste mensen kennen

Pdf downloaden
  1. Je respectvol, beleefd en menselijk gedragen tegen iedereen die je ontmoet is een goed begin. Je weet van tevoren nooit wanneer je iemand tegenkomt met wie het klikt, en die jouw volgende zakenpartner, investeerder of opdrachtgever zou kunnen zijn.
    • Verbrand geen schepen achter je, tenzij het echt nodig is. Als een klus bij een opdrachtgever afgerond is, geef dan niet af op die opdrachtgever. De wereld is klein, en ongepast gedrag kan zomaar belangrijke deuren dichtgooien.
  2. Netwerken kan opportunistisch en oppervlakkig voelen als het niet oprecht is. Realiseer je dat netwerken in de meeste sectoren essentieel is voor succes. Vergeet echter niet dat het om mensen gaat. Een menselijke benadering kiezen als je met anderen praat leidt er vaak toe dat anderen eerder (positief) aan je denken. In plaats van dat een potentiële opdrachtgever denkt: “Wie zou deze klus goed kunnen doen” wordt het “Welke klus heb ik voor Tim?”
    • Iedereen in jouw vakgebied weet hoe cruciaal netwerken is, dus denk niet dat je de enige flapdrol bent die met zijn vaardigheden te koop loopt. Tot op zekere hoogte hoort zelfpromotie er gewoon bij. [14]
  3. Deze vaardigheden heb je niet alleen nodig in je dagelijkse omgang met opdrachtgevers en medewerkers, ze zijn ook zinvol als je onderhandelt over bijvoorbeeld contracten. Onderzoek toont aan dat de meest succesvolle zakenmensen uitblinken in zowel intellectuele als sociale vaardigheden. [15]
    • Laat merken dat je het werk en de inbreng van anderen waardeert.
    • Leer luisteren. Echt luisteren houdt in dat je dat wat de ander zegt, in je eigen woorden kunt herhalen.
    • Geef aandacht aan anderen. Zorg dat je doorhebt hoe een ander zich voelt, door te letten op zijn woordkeuze en lichaamstaal.
    • Verbind mensen. Een succesvolle ondernemer is een spin in het web; hij verbindt anderen met elkaar. Bevorder een omgeving waarin mensen graag samenkomen door mensen gelijkwaardig en eerlijk te behandelen, en door hen te stimuleren samen te werken.
    • Toon je een leider wanneer er een conflict is. Richt je op de oplossing van dat conflict. Stel je op als bemiddelaar in plaats van dat je een kant in het conflict kiest.
  4. Collega’s en potentiële opdrachtgevers zijn niet de enigen met wie je een sterke band moet opbouwen in de zakenwereld. Steek energie in het versterken van zakelijke relaties met de mensen die in jouw winkel komen, jouw product gebruiken, of jouw werk waarderen. Emoties, en niet de laagste prijs, zijn een doorslaggevende factor in veel aankoopbeslissingen. [16]
  5. Jouw medewerkers zijn jouw basis, en essentieel voor jouw succes. Neem mensen aan die over de juiste vaardigheden beschikken, maar kijk ook hoe je de beste teamsamenstelling krijgt.
    • Uniformiteit is niet belangrijk voor een goed team. Het is vaak juist andersom: verschillende persoonlijkheden en zienswijzen leiden vaak tot creatievere oplossingen, meer innovatie en een beter resultaat. [17]
    • Wees terughoudend met het aannemen van familieleden en vrienden. Hoewel veel mensen via via aan een baan komen, geeft vriendjespolitiek je een slechte naam. Zorg ervoor dat je mensen aanneemt op basis van hun kwaliteiten.
    Advertentie
Deel 5
Deel 5 van 5:

Er werk van maken

Pdf downloaden
  1. Als startende ondernemer is het vaak gewoon een kwestie van overleven. Of je nu je eigen bedrijf start of in een bestaand bedrijf onderaan de ladder begint, zorg ervoor dat je geen onrealistische doelen stelt.
    • Het doel van alle bedrijven, zelfs die met een maatschappelijke doelstelling, is geld verdienen. Het doel kan bescheiden zijn (net genoeg om je bedrijf te laten overleven en te laten groeien) of groots (meer investeerders aantrekken en aandeelhouders tevreden houden), maar in alle bedrijven speelt geld in meerdere of mindere mate een rol.
    • Stel dat je als doel hebt om te zorgen dat alle kansarme kinderen in de wereld handschoenen krijgen via jouw nieuwe handschoenenwinkel. Zorg dan eerst dat je lokaal goede zaken doet met jouw winkel. Ambitieuze doelen zijn goed, maar kun je alleen bereiken als je eerst kleinere successen behaalt.
  2. Je moet geld uitgeven om geld te verdienen. Wees zuinig waar mogelijk, maar alleen om kapitaal vrij te maken voor grotere investeringen. Die investeringen zijn bijvoorbeeld het salaris voor een gespecialiseerde nieuwe medewerker, of een marketingcampagne, of gewoon een nieuw pak waarin je goed voor de dag komt bij collega’s en cliënten. Investeer in toekomstig succes, in plaats van dat je enkel het huidige succes viert. [18]
    • Geef geen geld uit aan extreem dure stropdassen en schoenen, leaseauto’s of een enorm kantoor dat je eigenlijk niet nodig hebt. Niet alle leuke dingen zijn overbodig, maar wees kritisch. Imago en uitstraling dragen bij aan succes, maar niet als het slechts oppervlakkige luxe is. Een enorm kantoor dat half leeg staat of dat je niet kunt betalen (vanwege die dure stropdassen of je leaseauto) draagt bij aan het beeld dat anderen van jou hebben, en niet in positieve zin.
  3. Nieuwe bedrijven moeten overleven als ze iets willen bereiken, en daarbij hoort het nemen van risico’s. [19] Buiten gebaande paden treden, of het nu gaat om jouw rol binnen het bedrijf of om de verwachtingen ten aanzien van de sector, is noodzakelijk voor succes in een volle markt. Plan zorgvuldig en dek risico’s zoveel mogelijk af, maar wees voorbereid op tegenvallers.
  4. Succesvolle innovaties zijn enorm waardevol, maar het daadwerkelijk uitvoeren van nieuwe ideeën kan eng zijn. Wees niet bang voor het onbekende. Veel mensen hebben grootse ideeën, maar ze werkelijk ontwikkelen en uitvoeren laat zien dat je daadkrachtig bent en lef hebt.
    • Als een idee mislukt betekent dat niet altijd dat het een slecht idee was. Soms was het een goed idee, maar was de uitvoering niet goed. Veeg het idee dan niet volledig van tafel. Als je in een bedrijf werkt of in ander samenwerkingsverband, kun je bijvoorbeeld ook kijken of het proces goed verlopen is. Als je beter begrijpt wat een ieders rol is geweest in de ontwikkeling van het idee, kun je beter achterhalen wat er anders had gekund en hoe het idee wel succesvol uitgevoerd kan worden. [20]
  5. Elke mislukking laat je iets zien over jouw werkwijze en doelstellingen. Schaam je niet voor mislukkingen, maar gebruik ze om te kijken hoe het beter kan. Soms moet je het onmogelijke doen, falen, en vervolgens weer verder gaan en zo leren hoe je het doorzettingsvermogen ontwikkelt dat nodig is voor succes. [21]
    • Zoals Henry Ford al zei: ”Falen is een kans om iets opnieuw te proberen, maar dan slimmer.” [22]
    Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 10.669 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie