Pdf downloaden Pdf downloaden

Deze wikiHow leert je hoe je de Terminal-app in Linux kunt gebruiken voor het maken van een tekstbestand. Vervolgens kun je een van de teksteditors van Linux gebruiken om wijzigingen aan te brengen in het bestand.

Deel 1
Deel 1 van 4:

Opening Terminal

Pdf downloaden
  1. Klik op Menu en zoek de Terminal app – een zwart venster met een witte ">_" erin – en klik erop. De Terminal vind je meestal in een kader aan de linkerkant van het Menu-venster.
    • Je kunt ook op de zoekbalk klikken bovenin het Menu-venster, waarna je terminal typt om ernaar te zoeken.
  2. De Terminal opent in je home directory, maar de commando ls toont elke map in je huidige directory. Om een tekstbestand aan te maken in een van deze directory's zal je de huidige directory moeten wijzigen.
  3. Elke directorynaam die na het uitvoeren van het ls -commando wordt getoond (bijv., "Desktop") is een plek waar je naartoe kunt navigeren.
  4. Je vervangt "directory" door een directorynaam van je voorkeur. Dit commando verschuift de focus van de Terminal van de huidige directory naar de opgegeven directory.
    • Bijvoorbeeld, typ cd Desktop om via de Terminal naar de Desktop-directory te gaan.
    • Wil je een tekstbestand maken in een specifieke map binnen de geselecteerde directory, dan plaats je een "/" na de directory en typ je vervolgens de naam van de map. Bijvoorbeeld: om naar de map met de naam "Misc" te gaan in de directory Documents, typ je cd Documents/Misc .
  5. Nu voer je het commando uit, waardoor de Terminal vanaf nu uitgaat van de door jou aangegeven doeldirectory, en niet meer van de home directory.
  6. Je kunt snel een eenvoudig tekstbestand maken , of Vim gebruiken of Emacs gebruiken voor het maken en bewerken van een complexer bestand. Nu je in de directory bent waar je het tekstbestand wilt plaatsen, wordt het tijd om dit daadwerkelijk te creëren.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 4:

Het maken van een eenvoudig tekstbestand

Pdf downloaden
  1. Vervang "bestandsnaam" door een bestandsnaam van je voorkeur (bijv., "sample").
    • Bijvoorbeeld: bij het maken van een bestand genaamd "kitty", typ je cat > kitty.txt .
  2. Hiermee maak je een nieuw tekstbestand met de gespecificeerde naam in je huidige directory. Je cursor zal op een lege regel verschijnen in de Terminal.
  3. Je kunt gewoon gaan typen zoals je gewend bent in elk ander tekstdocument. Om de huidige tekstregel te bewaren en naar de volgende regel te gaan, druk je op Enter .
    • Staat de directory van het tekstbestand open, dan kun je ook gewoon dubbelklikken op het tekstbestand wanneer het verschijnt, voor het uitvoeren van deze stap.
  4. Deze toetsencombinatie slaat je werk op en zorgt ervoor dat je terugkeert naar de opdrachtregel van de Terminal, zodat je verder kunt gaan met het invoeren van commando's. [1]
  5. Vervang "bestandsnaam" door de naam van het tekstbestand. Dit commando lokaliseert je bestand, zodat je zeker weet dat je het in de juiste directory opslaat. [2]
    • Bijvoorbeeld: om een bestand "textfile" te openen, typ je ls -l textfile.txt .
    • De letters in deze code zijn klein letters, en geen hoofdletter 'L'.
  6. Hiermee zou de tijd, datum en naam van je bestand op de volgende regel moeten worden getoond om aan te geven dat het in de gekozen directory is gemaakt en opgeslagen.
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 4:

Met behulp van Vim

Pdf downloaden
  1. Het "vi"-deel van dit commando selecteert de Vim teksteditor als programma om te gebruiken. Vervang hierbij "bestandsnaam" door de naam die je aan het nieuwe bestand wilt toewijzen.
    • Voor een bestand genaamd "tamins", bijvoorbeeld, typ je vi tamins.txt .
    • Indien je huidige directory al een bestand bevat met dezelfde naam, dan zal dit commando dat bestand openen.
  2. Hiermee creëer je het nieuwe bestand en open je het in de Vim-editor. Als het goed is zie je een leeg Terminal-venster met een (~) op elke regel, evenals de naam van het tekstbestand onderin het venster.
  3. Hiermee komt je document in de "Insert"-modus, waarbij je tekst naar believen kunt invoeren.
    • Als het goed is zie je -- INSERT -- onderin het venster verschijnen wanneer je op de toets I drukt.
  4. Je kunt typen zoals je dat voor elk ander tekstdocument zou doen. Om de huidige regel tekst op te slaan en naar de volgende regel te gaan, druk je op Enter .
  5. Deze vind je meestal links bovenin je toetsenbord. Met deze toets plaats je Vim in de "Command"-modus.
    • Als het goed is zie je nu een cursor onderin het venster verschijnen.
  6. Dit commando bewaart je document zoals het momenteel is.
  7. Hiermee sluit je Vim af en keer je terug naar het hoofdvenster van de Terminal. Je tekstbestand staat nu in de door jou aangegeven directory.
    • Je kunt controleren of het tekstbestand aanwezig is, met het commando ls > Enter in de Terminal, waarna je op zoek gaat naar de bestandsnaam.
    • Je kunt ook :wq typen om met één commando op te slaan en af te sluiten.
  8. Op dezelfde manier als je het bestand hebt gemaakt, kun je ook vi bestandsnaam.txt typen om het bestand te openen. Als het goed is zie je deze keer bij het openen van het bestand, eventuele opgeslagen wijzigingen die je hebt aangebracht.
    Advertentie
Deel 4
Deel 4 van 4:

Met behulp van Emacs

Pdf downloaden
  1. Vervang "bestandsnaam" door de naam van je voorkeur voor het tekstbestand.
  2. Zolang de naam van het tekstbestand geen duplicaat is van een bestaand tekstbestand in je huidige directory, zal dit commando een nieuw tekstbestand openen in de Emacs-editor.
    • Bijvoorbeeld: een bestand genaamd "newfile" zou vereisen dat je emacs newfile.txt invoert.
    • Heb je een bestaande naam ingevoerd voor het tekstbestand, dan zal dit commando het desbetreffende bestand openen.
  3. Emacs komt compleet met ladingen krachtige commando's waarmee je kunt navigeren in een document, gerelateerde of help-informatie kunt opzoeken, tekst kunt manipuleren, en je code kunt begrijpen. Deze commando's zijn onder te verdelen in twee types: Control-commando's en Meta-commando's.
    • Control commando's hebben de volgende vorm: C-<letter>. Voor het uitvoeren van een Control-commando houd je Ctrl ingedrukt en druk je tegelijkertijd op de aangegeven lettertoets (bijv., Ctrl en A ).
    • Meta (of Escape ) commando's worden als volgt geschreven: M-<letter> of ESC <letter>. De "M" refereert aan de Alt -toets of Esc -toets, omdat niet alle computers een Alt -toets hebben.
    • Een commando als C-a b (of M-a b ) vereist dat je Ctrl (of Alt of Esc ) ingedrukt houdt terwijl je de eerste toets (dus a indrukt, waarna je beide toetsen loslaat en onmiddellijk op de tweede toets drukt (dus b ).
  4. Je kunt op dezelfde manier typen als je bij elk ander tekstdocument zou doen. Sla vervolgens de huidige regel tekst op en ga naar de volgende regel met Enter .
  5. Hiermee sla je het bestand op.
  6. Hiermee sluit je de Emacs teksteditor af en keer je terug naar je directory in de Terminal. Het tekstbestand zou nu opgeslagen moeten zijn onder de aangegeven naam in deze directory.
  7. Dit doe je door het intypen van emacs bestandsnaam.txt in de Terminal. Zolang je in dezelfde directory bent als het bestand, zal je hiermee je tekstbestand openen in Emacs, waarna je verder kunt gaan met het naar believen bewerken ervan.
    Advertentie

Tips

  • Vim is over het algemeen aanwezig op elke versie van Linux, terwijl Emacs een meer geavanceerde editor is die voor beginners wellicht gemakkelijker is om te gebruiken.
  • Je kunt het "Help"-venster van Emacs openen met Ctrl + H , waarna je beide toetsen loslaat en op T drukt. Het Help-menu toont nu aanvullende toetsencommando's en andere functies van de Emacs-editor, die kunnen helpen tijdens het schrijven.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Vergeet je om je document op te slaan voor je het afsluit, dan krijg je mogelijk geen waarschuwing, vooral niet bij Vim-editors. Sla je document altijd op voor je het afsluit.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 12.304 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie