Pdf downloaden Pdf downloaden

Een tekstschema is een geweldige manier om bij het voorbereiden van een lezing, essay, boek of een andere tekst je gedachten en onderzoeksmateriaal overzichtelijk te houden. Volg onderstaande aanwijzingen om een goed tekstschema te kunnen maken.

Methode 1
Methode 1 van 1:

Het maken van een tekstschema

Pdf downloaden
  1. Of je werk nu beschouwend is of informatief, moet overtuigen, gebaseerd is op onderzoek, of een combinatie hiervan; je moet altijd een doel hebben om je gedachten op te richten.
  2. Een doel kiezen geeft niet alleen richting aan je onderwerp, maar kan ook helpen bij het logisch structureren van je tekst (Als je een formeel essay schrijft, stel dan een these op die dit doel samenvat). Je zou bijvoorbeeld het volgende kunnen doen:
    • Vergelijk twee zaken en zoek verschillen.
    • Geef oorzaak en gevolg weer.
    • Definieer of analyseer een specifiek aspect van je onderwerp.
    • Geef één kant van een argument, of beide.
    • Voer bewijzen aan en trek een sluitende conclusie.
    • Presenteer een probleem, geef daarna een mogelijke oplossing.
  3. Dit kunnen citaten zijn, theorieën, statistische cijfers, afbeeldingen, grafieken of eigen gedachten over de aard van je werk.
  4. Als je bijvoorbeeld een historisch overzicht geeft, dan wil je waarschijnlijk een chronologische volgorde aanhouden; vind je dat een letterlijke interpretatie het meest geschikt is, dan wil je misschien alles op thema ordenen; als je de twee kanten van een stelling afweegt voor je een standpunt inneemt, geef dan eerst het tegenargument, en weerleg het daarna met het bewijs voor je eigen standpunt. Sluit vervolgens af met een overtuigende conlusie.
  5. Een tekstschema op onderwerp maakt gebruik van korte, algemene (kern)woorden of zinsdelen en kan handig zijn als je schema erg flexibel moet zijn; een uitgebreider tekstschema maakt gebruik van omschrijvingen, is complexer en meer gedetailleerd.
    • Een goede methode is, om te beginnen met een flexibel tekstschema die opgebouwd is volgens een onderwerpstructuur, om deze daarna gaandeweg uit te werken tot een meer gedetailleerd tekstschema in hele zinnen of alinea's.
  6. Afgaande op zowel het hoofddoel van het werk en de aard van het ondersteunende materiaal dat je hebt gevonden, beslis je hoe je het beste de tekst kunt indelen in categorieën. Dit is het eerste niveau van je tekstschema, en meestal aangeduid met Romeinse cijfers (I, II, III, IV, etc.).
    • Bij het schrijven van een essay is het gebruikelijk om in elke alinea een bepaalde categorie te behandelen: I. de introductie, II. de body enzovoort.
    • Vb. Geef je een historisch overzicht van een auto, dan zou elke categorie een belangrijk tijdperk kunnen weergeven uit de geschiedenis van de auto.
  7. Kies deze punten op basis van het doel van je scriptie en de lijst met achtergrondmateriaal die je eerder hebt verzameld. Dit vormt het tweede niveau van je tekstschema waarbij je voor de indelingen over het algemeen de letters van het alfabet gebruikt (A, B, C, D, etc.).
    • Laat dit tweede niveau 1,2 tot 2,5 cm inspringen.
    • Vb. Geef je een historisch overzicht van een auto, dan zou elk punt kunnen gaan over een specifiek model benzinemotor gedurende dat tijdperk.
  8. Hiermee zorg je voor een maximaal haalbare logische basis van je essay. Plaats deze punten in het derde niveau van je tekstschema, meestal genummerd (1, 2, 3, 4, etc.).
    • Wil je nog meer niveaus aanbrengen in je tekstschema, gebruik dan kleine Romeinse cijfers (i, ii, iii, iv, etc.), daarna kleine letters (a, b, c, d, etc.) en uiteindelijk streepjes en punten.
    • Het is onwaarschijnlijk dat je meer dan 4 lagen nodig hebt. Denk je er toch meer nodig te hebben, kijk dan of je punten kunt samenvoegen.
    • Vb. Geef je een historisch overzicht van een auto, dan kan elk van deze punten gaan over een technologische innovatie van dat model benzinemotor.
  9. Orden je categorieën, punten, en subpunten om duidelijk te maken aan de lezer wat je hoofddoel is, met behulp van inspringen, Romeinse cijfers en gewone cijfers zoals hierboven is gedemonstreerd.
    • Wees er zeker van dat de structuur van je tekstschema consistent is; als je een essay schrijft vanuit een vergelijkend perspectief bijvoorbeeld, zorg dan dat je dezelfde aspecten van elk item op een juiste manier naast elkaar plaatst.
    Advertentie

Tips

  • Breid je stellingen uit met bewijzen, onderbouwingen en voorbeelden. Neem bewijzen op in je tekstschema ter ondersteuning van de kern van je betoog en zoek naar mogelijke gaten in je onderzoek.
  • Wees beknopt en duidelijk in je tekstschema. Wat je schrijft hoeft niet perfect uitgewerkt te zijn; probeer gewoon je punt op de lezer over te brengen.
  • Wees niet bang om irrelevant informatie te verwijderen terwijl je meer onderzoek doet naar je onderwerp en beperk het terrein waar je over wilt schrijven.
  • Gebruik tekstschema's als geheugen instrument. Gebruik korte woorden om concepten weer naar boven te brengen.
  • Gebruik een computer. Veel programma's bieden tools voor het maken van een tekstschema. Toevoegen, verwijderen of herschikken van informatie is snel gedaan.
  • Gebruik steeds dezelfde mate van inspringen voor elk nieuw niveau.
  • Microsoft Word heeft een automatisch inspring systeem dat je kunt toepassen op tekstschema's, mocht je hier gebruik van willen maken. Ook is het mogelijk om je eigen voorkeur voor inspringen aan te geven.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Neem je tekstschema serieus en je zult merken dat het een enorme hulp is bij het logisch structureren van je tekst. Veel essays falen omdat hun algemene structuur en ordening zwak in elkaar zit.
  • Over het algemeen is het beter om te vermijden dat je slechts één punt of subpunt hebt op willekeurig welk niveau van de tekstschema. Is er een A, dan heb je waarschijnlijk ook een B nodig om het niet al te zeer te vereenvoudigen.
  • Je tekstschema is niet bedoeld als jouw essay in een andere vorm. Zorg dat je alleen de belangrijkste beweringen van je stuk opschrijft, of dat je verwijst naar specifieke details/voorbeelden tussen aanhalingstekens. Houd je tekstschema beknopt.


Advertentie

Bronnen

  1. Purdue University - outline theory
  2. SUNY Albany - example of an outline
  3. Los Angeles Valley College – outline examples

Over dit artikel

Deze pagina is 12.528 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie