PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Als je op dreef bent met het aan elkaar nieten van papieren voor een vergadering op kantoor of een opdracht voor school, dan kan het erg storend zijn als er plotseling een papierstoring optreedt! Gelukkig kost het je niet meer dan een paar minuten om het probleem op te lossen en verder te gaan met nieten. Probeer het vastgelopen nietje te verwijderen met een scherp voorwerp, zoals een nijptang, of gebruik een soortgelijk voorwerp om de bovenkant van de onderkant te wrikken als ze aan elkaar vastzitten. Leer hoe je voor je nietmachine kunt zorgen om in de toekomst dit probleem te voorkomen, van het kiezen van de juiste maat nietjes tot het nieten van het maximum aantal vellen.

Methode 1
Methode 1 van 2:

Een vastgelopen nietje verwijderen

PDF download Pdf downloaden
  1. Soms begint een nietje onder een verkeerde hoek door de behuizing te gaan en moet het gewoon worden verwijderd en weggegooid. Kijk of je het eruit kunt krijgen zonder zelfs de nietmachine te hoeven openen. Steek iets ronds, zoals een pen of potlood, tussen de basis van de nietmachine en het metalen deel waar de nietjes inzitten. Duw dan naar beneden alsof je papieren aan elkaar niet. Dit kan dat vastgelopen nietje voor je verdrijven. [1]
    • Je kunt ook gewoon het metalen omhulsel met je handen van de basis afhouden; let alleen op dat je vingers uit de buurt van de nietjes blijven!
    • Als het nietje hierna nog niet uitkomt, dan is het tijd om een stap verder te gaan en te proberen het vastgelopen nietje met de hand te verwijderen.
  2. De meeste handmatige nietmachines openen vanaf de bovenkant. Als dit ook voor jouw nietmachine geldt, trek je de bovenste behuizing omhoog alsof je meer nietjes gaat laden. Verwijder alle overtollige nietjes uit de lade en leg ze aan de kant. Als je nietmachine van achteren laadt, trek dan de nietjeslade uit en leg hem aan de kant. [2]
    • Dit is ook een goed moment om te controleren of je de juiste maat nietjes gebruikt. Als je op kantoor werkt met meerdere maten en merken, dan zou het kunnen dat je per ongeluk de verkeerde maat hebt geladen.
  3. Als je duidelijk kunt zien waar het nietje is vastgelopen, hoef je dit misschien niet te doen. Maar als het echt vastzit in de lade, kun je er baat bij hebben als je beter bij beide kanten kunt komen. Bij de meeste handmatige nietmachines moet het nietjesbakje omhoog en weg van de basis worden getrokken. [3]
    • Dit is ook een goed moment om de binnenkant van de nietmachine schoon te maken, om hem vrij te houden van vuil en overmatig stof. Gebruik een bus perslucht om stof weg te blazen, of veeg de hele nietmachine af met een zachte en pluisvrije doek. Doe dit niet met water, want dan kan de nietmachine roesten.
  4. De volgende voorwerpen zijn daarvoor geschikt: een pincet, een schaar, een platte schroevendraaier, of een nijptang. Duw de tanden van het vastgelopen nietje naar boven om te proberen het uit de nietmachine los te krijgen. Pak zo nodig het nietje van bovenaf vast en trek het ook omhoog. [4]
    • Duw het nietje niet omhoog met je vingers, want je zult je waarschijnlijk bezeren.
    • Als het nietje breekt bij het verwijderen, zorg er dan in ieder geval voor dat je alle stukjes eruit krijgt, om niet nog meer problemen te veroorzaken.
  5. Als je het vastgelopen nietje uit de weg hebt geruimd, vul je de nietmachine opnieuw met nietjes van het juiste formaat. Sluit de bovenkant en zet de nietmachine terug in zijn oorspronkelijke stand. Test het eerst uit op een enkel vel papier voor je overgaat op dikkere stapels papier.
    • Duw de nietmachine voorzichtig omlaag, in plaats van met kracht op het bovenblad te slaan. Door te veel kracht uit te oefenen kunnen de nietjes vast komen te zitten. De meeste nietmachines zijn gebouwd om er gemakkelijk mee te kunnen werken en je hebt er niet zoveel kracht voor nodig.
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 2:

Veelvoorkomende problemen oplossen

PDF download Pdf downloaden
  1. Soms kunnen de bovenkant van de nietmachine en het nietjesbakje aan elkaar vast komen te zitten. Dit komt meestal door het gebruik van de verkeerde maat nietjes. Om ze los te maken maak je een steunpunt van een lang en dun voorwerp, zoals een grote paperclip (een stevige werkt veel beter dan een kleine plastic paperclip) of zelfs een briefopener. Steek het voorwerp op de plaats waar het bovenblad en de nietjeslade bij elkaar komen, en duw het steunpunt zachtjes naar beneden om de delen uit elkaar te wrikken. [5]
    • Wees voorzichtig terwijl je dit doet. Als je te veel kracht gebruikt, dan kan het dunne voorwerp wegglijden en je krassen.
  2. Neem telkens wanneer je een vastloper hebt even de tijd om de specificaties van de fabrikant over de maat van de nietjes te controleren, vooral als je je nietmachine onlangs hebt geladen. Verrassend genoeg zijn er heel wat verschillende maten in omloop! Controleer de doos met nietjes nogmaals op de specificaties om er zeker van te zijn dat ze passen. [6]
    • Gelukkig zijn de meeste handleidingen voor nietmachines online te vinden, dus maak je niet druk als je de jouwe kwijt bent. Zoek simpelweg online naar het merk en model van je nietmachine.
  3. Over het algemeen kunnen de meeste nietjes 20 vellen papier aan elkaar vastmaken, maar je merk kan misschien meer (of misschien minder) aan. De gebruiksaanwijzing van je model moet aangeven wat dat maximum aantal is. [7]
    • Als je meer dan dat maximum aantal vellen samen moet nieten, dan moet je waarschijnlijk op zoek naar een industriële nietmachine. Veel bibliotheken hebben die voor hun klanten beschikbaar.
  4. Als de bakjes niet goed op elkaar aansluiten, of als ze geblokkeerd zijn door overmatig stof of snippers papier, dan kan dat steeds terugkerende problemen veroorzaken. Je kunt een bus perslucht gebruiken om stof weg te vegen, of met een schroevendraaier de metalen delen vastdraaien zodat ze weer goed op elkaar passen. [8]
    • Als je nietmachine los aanvoelt of gemakkelijk schommelt als je hem schudt, dan is de kans groot dat er iets strakker moet zitten. Mocht het nodig zijn of als je het gewoon wilt, probeer hem dan uit elkaar te halen om echt te zien hoe alles samenwerkt.
  5. Als je de verschillende dingen hebt nagekeken die een nietmachine kunnen doen vastlopen en hij werkt nog steeds niet goed, dan is het misschien tijd om een nieuwe aan te schaffen. Gelukkig hoeven nietmachines niet duur te zijn, en als je op kantoor werkt dan is de kans groot dat je personeelsafdeling een nieuwe voor je betaalt.
    • Denk eraan dat je, wanneer je je nieuwe nietmachine krijgt, het instructieboekje ergens veilig opbergt, zodat je het in de toekomst kunt raadplegen.
    Advertentie

Tips

  • Gebruik zware nietmachines of nietpistolen op dik materiaal, zoals karton. Zo voorkom je dat je handmatige nietmachine vastloopt als je hem op deze zware materialen zou gebruiken.
  • Probeer bij vastlopen niet om het nietje erdoor te drukken door herhaaldelijk op de nietmachine te drukken – dat maakt het alleen maar erger.
  • Als je de handleiding van je nietmachine kwijt bent, zoek dan online naar een vervangend exemplaar dat je kunt downloaden.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Kijk uit dat je niet per ongeluk in je vinger niet terwijl je een vastgelopen nietje probeert weg te werken.
Advertentie

Benodigdheden

Een vastgelopen nietje verwijderen

  • Pen of potlood
  • Busje perslucht (optioneel)
  • Pluisvrije doek (optioneel)
  • Scherp voorwerp, zoals een pincet of een nijptang
  • Papier

Veelvoorkomende problemen oplossen

  • Dun voorwerp, zoals een briefopener
  • Busje perslucht
  • Nietjes
  • Schroevendraaier

Over dit artikel

Deze pagina is 14.493 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie