Pdf downloaden Pdf downloaden

Als een vriend van je wordt misbruikt, kun je het gevoel hebben dat weggaan een eenvoudige beslissing is, maar voor velen die het hebben meegemaakt, kan weggaan moeilijk en zelfs gevaarlijk zijn. Zorg ervoor dat je vriend weet dat je er bent om hem te steunen en hem te helpen bepalen wat hij kan doen, om verder misbruik te stoppen of eraan te ontsnappen. Als je vriend(in) een kind is dat misbruikt wordt door een ouder of leraar, informeer dan onmiddellijk een andere volwassene, maar als de vriend(in) een volwassene is, is het belangrijk dat je hem/haar de kracht geeft om de verandering te maken die nodig is om een einde te maken aan het misbruik.

Deel 1
Deel 1 van 3:

De vriend benaderen

Pdf downloaden
  1. Het is belangrijk dat je een tijd en plaats afspreekt waar jullie kunnen praten zonder bang te hoeven zijn dat iemand het gesprek afluistert. De persoon kan zich schamen voor de situatie, of erger nog, je kunt hem of haar in gevaar brengen door het gesprek te voeren waar de misbruiker kan meeluisteren. [1]
    • Vertel de vriend(in) dat je tijd vrij wilt maken om onder vier ogen te praten. Laat hem of haar weten dat het belangrijk is.
    • Kies een tijd en plaats die veiligheid en privacy biedt, en waar je je gesprek niet hoeft af te breken vanwege andere verplichtingen.
  2. Geef aan dat je bezorgd bent over zijn/haar welzijn, en dat je wilt praten omdat je veel om diegene geeft. Het kan als een schok komen om te merken dat het mensen is opgevallen wat je doormaakt, en de vriend kan in eerste instantie afwijzend reageren op je zorgen. Het is belangrijk dat je de ander laat weten dat je wilt helpen. [2]
    • Laat de ander weten dat je een bondgenoot bent en dat je om hem of haar geeft.
    • Leg uit dat wat de persoon doormaakt niet goed is en dat hij niet op een mishandelende manier behandeld mag worden.
    • Luister naar de ander als die iets zegt en blijf kalm, om te vermijden dat de vriend het gevoel krijgt in het nauw gedreven te worden.
    TIP VAN EEN DESKUNDIGE

    Adam Dorsay, PsyD

    Erkend psycholoog en spreker voor TEDx
    Dr. Adam Dorsay is erkend psycholoog met een privépraktijk in San Jose, Californië, en medeoprichter van Project Reciprocity, een internationaal programma op het hoofdkantoor van Facebook. Hij is tevens adviseur voor Digital Ocean, waar hij het veiligheidsteam ondersteunt. Hij is gespecialiseerd in het ondersteunen van talentvolle volwassenen bij relatieproblemen, het verminderen van stress, angst en het zorgen voor meer geluk in het leven. In 2016 gaf hij een goed bekeken speech voor TEDx over mannen en hun emoties. Dr. Dorsay heeft een masterdiploma in counseling aan Santa Clara University behaald en rondde in 2008 zijn PhD in klinische psychologie af.
    Adam Dorsay, PsyD
    Erkend psycholoog en spreker voor TEDx

    De persoon kan defensief worden. Adam Dorsay, een gediplomeerd psycholoog, zegt: 'Wanneer je de persoon benadert, kan die erg defensief worden, wat kan komen door gevoelens van loyaliteit tegenover de misbruiker of omdat ze zich overvallen voelen. Misschien zien ze het gedrag niet eens als mishandeling. Als je vriend(in) bereid is om te praten, kun je overwegen om je bezorgdheid te uiten en vragen hoe het gedrag hem/haar beïnvloedt en of het tolereren van het gedrag iets is dat kan blijven voortduren.

  3. Schaamte is een veel voorkomende reactie bij mensen die misbruik hebben meegemaakt. Velen hebben het gevoel dat het misbruik het gevolg is van hun eigen tekortkomingen of falen. Maak duidelijk dat ze niets hebben gedaan om het te verdienen gekwetst of misbruikt te worden en vermijd dingen te zeggen die de persoon kan doen geloven dat je hem of haar veroordeelt, zoals: 'waarom laat je dit toe?' [3]
    • Vertel je vriend(in) dat het niet uitmaakt wat hij/zij doet, dat hij/zij het niet verdient om mishandeld te worden.
    • Benadruk hoe belangrijk zijn of haar veiligheid voor je is en laat weten erop te kunnen vertrouwen dat je datgene waar jullie over praten tussen jullie tweeën houdt.
  4. Je vriend(in) gelooft misschien niet dat hij/zij in een gewelddadige relatie zit, dus moet je misschien uitleggen wat je hebt gezien en hoe je het als ongepast ervaart. Wees eerlijk zonder erover te argumenteren. [4]
    • Leg uit wat je ertoe gebracht heeft om hem of haar op deze manier te ontmoeten en hoe je je voelt door je zorgen.
    • Laat hem of haar weten dat huiselijk geweld de neiging heeft na verloop van tijd te escaleren en dat dingen erger kunnen worden.
    • Benadruk dat je er bent om hem of haar te steunen, wat er ook gebeurt, maar dat je hem of haar graag wilt helpen om uit de situatie te komen.
  5. Nadat je hebt besproken wat er aan de hand is, geef je je vriend(in) de contactinformatie of brochures van plaatselijke opvangcentra of hulpverleningsprogramma's die hem/haar misschien kunnen helpen met begeleiding of hulpmiddelen. [5]
    • Je kunt een lijst van bronnen voor slachtoffers van misbruik vinden op http://youth.gov/youth-topics/teen-dating-violence/resources
    • DomesticShelters.org biedt een lijst van schuilplaatsen in het hele land waar mensen kunnen verblijven als ze een gewelddadige relatie of huis verlaten.
    • Centers.Rainn.Org kan je een lijst per staat of postcode geven van organisaties die kunnen helpen in gevallen van verkrachting, misbruik of incest.
    • Doe wat onderzoek op het internet naar lokale organisaties die ook kunnen helpen.
  6. Afhankelijk van je leeftijd en situatie, weet je misschien niet zeker bij wie je terecht kunt voor hulp. Als je minderjarig bent, praat dan met een leraar, een coach of iemand die je vertrouwt op je school. Als jullie volwassenen zijn, kan het aan jou en je vriend zijn om een plan te maken om uit de mishandelingssituatie te komen. [6]
    • Als je vriend(in) lichamelijk wordt mishandeld, neem dan contact op met de politie, ongeacht je leeftijd. Politieagenten kunnen vaak niets doen tenzij ze reageren op een actieve situatie, maar wacht niet tot de mishandelaar je vriend pijn heeft gedaan om hulp in te schakelen.
    • Volwassenen kunnen steun zoeken bij anderen die hen kunnen begeleiden en hen kunnen helpen om uit een gewelddadige relatie te stappen. De nationale hulplijn Veilig Thuis kan helpen. Het telefoonnummer is: 0800 2000.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 3:

Een veiligheidsplan opstellen

Pdf downloaden
  1. Een veiligheidsplan is een persoonlijk, stap voor stap plan dat uiteenzet hoe men veilig kan blijven terwijl men in een relatie blijft met een misbruiker of er een verlaat. Het veiligheidsplan moet uniek zijn voor de persoon voor wie het wordt opgesteld en moet elk van de stappen behandelen die je vriend moet nemen om het misbruik veilig te stoppen. [7]
    • Je zult dingen moeten bespreken zoals waar je vriend kan verblijven als hij/zij de misbruiker verlaat, en hoe hij/zij de financiële problemen kan overwinnen die de overgang met zich meebrengt.
    • Kinderen moeten ook worden opgenomen in het veiligheidsplan als je vriend een ouder is.
    • Het is belangrijk om zelfs voor de hand liggende dingen op een rijtje te zetten, want het kan makkelijk zijn om stappen te vergeten als je overstuur bent.
  2. Je moet bepalen of je vriend moet ontsnappen aan de situatie of de relatie met de misbruiker, of dat het een situatie is die kan worden beheerd. Als je vriend(in) mishandeld wordt, is het waarschijnlijk dat hij/zij weg moet, maar zelfs weggaan vereist een zekere mate van planning, gebaseerd op de inschatting van jou en je vriend(in) van het gevaarniveau. [8]
    • Bepaal of je vriend(in) wil vertrekken of dat hij/zij denkt dat de situatie binnen de relatie kan worden veranderd.
    • Beslis of je vriend in staat zal zijn om veilig te vertrekken, of dat hij/zij naar buiten zal moeten sluipen, om te kunnen vertrekken zonder gewond te raken.
    • Beoordeel in hoeveel gevaar de persoon zal verkeren als hij blijft waar hij is. Is er een risico dat je vriend gewond kan raken als hij blijft?
    • Geweld mag nooit getolereerd worden. Elke mate van geweld kan erop duiden dat het een te groot risico is om te blijven.
  3. Als je vriend besluit dat het beter is om zijn huis te verlaten, moet je een plan maken om dat veilig te doen. Het uit huis krijgen van de vriend en eventuele kinderen die in gevaar kunnen zijn, is de eerste prioriteit. [9]
    • Plan een tijd en datum waarop je vriend(in) kan vertrekken zonder argwaan te wekken bij de misbruiker, als hij/zij stiekem moet vertrekken.
    • Zorg voor vervoer als je vriend dat nodig heeft, zodat de ander wat dat betreft niet afhankelijk is van de misbruiker.
  4. Kinderen kunnen vaak zien wanneer er iets aan de hand is, en het is belangrijk om rekening te houden met hun betrokkenheid. Bespreek de voors en tegens van het informeren van kinderen over een deel van het plan, evenals de logistiek om ze ergens veilig te krijgen. [10]
    • Het kan gevaarlijk zijn om kinderen van tevoren op de hoogte te brengen van uit te voeren plannen, omdat ze per ongeluk de misbruiker kunnen inlichten.
    • Plan een veilige plek waar de kinderen kunnen verblijven als ze het huis uit zijn.
    • Zorg ervoor dat je vriend uitlegt aan de kinderen wat er gebeurt, op een manier die benadrukt dat het niet hun fout is en dat ze geliefd zijn.
  5. De vriend kan vragen of hij bij je mag blijven, of misschien heeft hij andere familie of vrienden bij wie hij kan logeren. Er zijn ook veel opvanghuizen die uitsluitend bestaan om slachtoffers van misbruik te helpen ontsnappen aan hun misbruikers. Het is belangrijk dat je bedenkt wat de misbruiker kan doen als je vriend weggaat. Het is misschien niet veilig om ergens te verblijven waar de misbruiker hen gemakkelijk kan vinden.
    • Vertel je vriend(in) over plaatselijke opvanghuizen of organisaties die je hebt gevonden toen je ze op internet onderzocht.
    • Bied suggesties aan voor veilige plaatsen waar je vriend kan verblijven.
    • Gebruik websites zoals DomesticShelters.org om een schuilplaats voor je vriend in de buurt te vinden.
  6. Zodra je vriend zijn misbruiker verlaat, zal er een emotionele terugslag zijn. Als het om een romantische relatie gaat, kan het beëindigen ervan emotioneel erg moeilijk zijn. Elke keer dat iemand een belangrijke verandering in zijn leven meemaakt, speelt stress een rol, maar dat kan nog belangrijker zijn bij het verlaten van een misbruiker. [11]
    • Help je vriend(in) steun te zoeken bij anderen door middel van steungroepen of het opnemen van andere vrienden, als die zich daar prettig bij voelt.
    • Herinner je vriend(in) eraan dat hij/zij geen schuld heeft, en dat hij/zij een grote waarde heeft als persoon en als vriend.
    • Help je vriend(in) aardig voor zichzelf te zijn door neerbuigende opmerkingen over zichzelf te ontmoedigen.
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 3:

Het misbruik beëindigen

Pdf downloaden
  1. Als je vriend een kind is, is het noodzakelijk dat je snel met een volwassene spreekt om je vriend te helpen ontsnappen aan een situatie van misbruik. Het kan moeilijk zijn voor kinderen om misbruik door hun ouders of leraren te herkennen, maar andere volwassenen kunnen helpen.
    • Vertel het aan een leraar als je denkt dat je vriend thuis door zijn ouders wordt mishandeld.
    • Laat je vriend weten dat zijn ouders hem geen pijn zouden mogen doen, en dat er hulp beschikbaar is.
  2. Je kunt de beslissing om te vertrekken niet voor de ander nemen; die moet dat zelf doen. Hoezeer je ook denkt te weten wat het juiste is, als je dit gaat forceren, kan dat ervoor zorgen dat je vriend er niet meer met je over wilt praten. Leg in plaats daarvan uit hoe belangrijk het voor je is dat je vriend de misbruiker verlaat. [12]
    • Beschrijf hoe bezorgd je bent over je vriend en wat je vreest dat er zal gebeuren als hij/zij niet vertrekt.
    • Moedig je vriend aan om vertrouwen in zichzelf te hebben en een beter leven te zoeken.
  3. Het kan nodig zijn dat je contact opneemt met de politie als jij of je vriend het gevoel heeft in gevaar te zijn. De politie kan het probleem niet voor je vriend(in) oplossen, maar kan wel zorgen voor een veilige manier voor je vriend(in) om weg te gaan. [13]
    • Je vriend(in) voelt zich misschien niet op zijn/haar gemak om met de politie over het misbruik te praten, dus misschien moet je hem/haar aanmoedigen om dat wel te doen.
    • Huiselijk geweld is een misdaad, en de mishandelaar kan gearresteerd en aangeklaagd worden als er bewijs is van de mishandeling op het moment dat ze gebeld worden.
    • Als je zelf getuige bent van een mishandeling, bel dan de politie en breng hen op de hoogte van wat er gebeurt. Probeer niet zelf in te grijpen.
  4. Je steun kan je vriend(in) de kracht geven die hij/zij nodig heeft om aan de misbruiker te ontsnappen. Zorg ervoor dat hij/zij weet dat je hem/haar op elke mogelijke manier zult helpen en dat je er voor hem/haar bent. Als er specifieke dingen zijn die je kunt doen om de ander te helpen ontsnappen aan een misbruiker, bied die dan aan je vriend(in) aan.
    • Bied aan om te helpen met de opvang van de kinderen als je vriend iemand nodig heeft om op zijn kinderen te passen.
    • Bied een verblijfplaats aan tot je vriend weer op eigen benen kan staan.
  5. Zo'n drastische verandering in iemands leven kan ontmoedigend en traumatisch zijn, maar het is belangrijk om de persoon eraan te blijven herinneren dat dit op de lange termijn het beste is. Niemand verdient het om misbruikt te worden, en hoewel het moeilijk kan zijn om het misbruik te beëindigen, is het beter dan te blijven lijden.
    • Zorg ervoor dat je vriend weet dat je zijn vriend zult zijn, wat er ook gebeurt, en dat je alleen het beste voor hem wilt.
    • Wees er voor je vriend(in) als hij/zij de emotionele ups en downs ervaart van het beëindigen van de relatie en verder gaan met een nieuw leven. Soms kan alleen al de steun van een goede vriend een slachtoffer ervan weerhouden om terug te keren naar zijn misbruiker.
  6. Je vriend(in) kan zich in verlegenheid gebracht voelen of boos op je zijn omdat je hem benaderd hebt over een misbruiksituatie. Reageer niet met boosheid. Neem een stap terug en geef je vriend de tijd om af te koelen, maar geef niet op om hem of haar te helpen hulp te zoeken.
    • Het kan moeilijk zijn om naar rede te luisteren als de gemoederen hoog oplopen. Geef je vriend wat tijd en vraag hem of hij wil praten.
    • Zorg ervoor dat je je vriend laat weten dat je veel om hem geeft en dat je hem alleen maar wilt helpen.
    • Het kan zijn dat je de persoon wat tijd moet geven voordat die bereid is om met je te praten, maar je vriend helpen is de moeite waard.
    Advertentie

Tips

  • Wees geduldig. Het kan lang duren voordat je vriend bereid is om hulp te zoeken, dus probeer hem niet op te jagen.
  • Houd in gedachten dat het niet aan jou is om je vriend te 'redden' van het misbruik. je vriend moet zijn eigen beslissingen nemen. Je bent er alleen om de ander te steunen en te wijzen op mensen die kunnen helpen.
  • Moedig je vriend aan om een veiligheidsplan te ontwikkelen, dat hem zal helpen om zich voor te bereiden op het verlaten van de misbruiksituatie.
  • Zorg ervoor dat je altijd luistert wat te ander te zeggen heeft.
  • Het is belangrijk om geduldig te zijn met slachtoffers tot ze klaar zijn om het misbruik te onthullen en hulp te zoeken en ook hun keuzes te respecteren als ze kiezen voor hulpverlening en blijven, of om uit de situatie de stappen, dan is dat hun keuze.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Dwing je vriend niet om iets te doen. Je kunt je vriend aanmoedigen om hulp te zoeken of de misbruiksituatie te verlaten, maar uiteindelijk moet de beslissing aan de persoon zelf zijn. De persoon dwingen om iets te doen voordat die er klaar voor is, kan er toe leiden dat er afstand ontstaat tussen jullie, en ervoor zorgen dat de persoon zich nog machtelozer voelt.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 738 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie