Pdf downloaden Pdf downloaden

Je hebt een vriendje, je vind hem heel leuk, en hij lijkt de moeite waard om te behouden. Hoe nu verder? Relaties zijn zo verschillend en divers als de partijen die er aan deelnemen, maar er zijn wel degelijk dingen die je kunt doen om de relatie te laten floreren. Een paar van de belangrijkste daarvan zijn: niet in paniek raken, leren om een oprechte en zorgzame partner te zijn door openlijk te communiceren, fysieke en emotionele genegenheid te tonen, en goede grenzen te stellen.

Deel 1
Deel 1 van 7:

Openlijk en effectief communiceren

Pdf downloaden
  1. Dit geldt overal voor, van emotionele tot fysieke behoeften. Ga er niet zonder meer vanuit dat je vriendje weet wat jij wil, of wat jij nodig hebt—het is een onrealistische en onproductieve verwachting die tot ongegronde teleurstellingen en wrok zal leiden.
    • Er vanuit gaan dat je partner instinctief weet wat jij wilt is een van de meest voorkomende en meest te voorkomen spanningsbronnen in een relatie. Als je wilt dat je vriendje betrokken is, dan moet je eerst eerlijk je gevoelens en behoeften naar hem communiceren. [1]
  2. Vraag het hem gewoon. Net zoals jij niet wilt dat je zijn gedachten zou moeten lezen, kun je niet gaan wachten tot hij die van jou leest (dat kan hij namelijk niet).
    • Als je je vriendje naar zijn gedachten of gevoelens vraagt, probeer dan zo geduldig en respectvol mogelijk te zijn. Confronteer hem niet, en wijs ook niet met een beschuldigende vinger. Dat zal er alleen maar sneller voor zorgen dat hij zich afsluit.
  3. Maak er een gewoonte van om intieme gesprekken te voeren waarin jullie je naar elkaar openstellen, en elkaar de ruimte te bieden om zich een beetje kwetsbaar op te stellen.
    • Praat openlijk over jullie doelen en dromen.
    • Praat over jullie verleden, zowel het goede als slechte.
    • Deel dingen die veel voor jullie betekenen—misschien een liedje, een boek, een souvenir, etc.
  4. Zowel in alledaagse uitwisselingen, als in serieuzere gesprekken.
    • In plaats van te vragen hoe zijn dag was, kun je een vraag stellen die sneller een meer betrokken antwoord op zal leveren. Denk bijvoorbeeld aan “Wat was het leukste wat er vandaag gebeurd is?” of “Wat heeft je aan het lachen gemaakt?”
    • Dit is met name belangrijk als je je behoeften bespreekt. Wees niet vaag, wees specifiek. In plaats van te zeggen “Ik zou willen dat je beter naar me luisterde,” kun je beter kiezen voor “Ik zou het leuk vinden als je me zou vragen hoe mijn dag verlopen is.” Hoe specifieker je bent, hoe groter de kans is dat je positieve resultaten boekt.
  5. Maak er een gewoonte van om even met elkaar te gaan zitten praten over wat er wel en niet werkt.
    • Leg van tevoren vast dat dit een open, respectvol, en zorgzaam gesprek gaat worden. Als iets voor een van jullie niet werkt, kom dan overeen dat jullie elkaar niet de schuld in de schoenen gaan schuiven. Leg, in plaats daarvan, liever uit je je voelt, of leg elkaar suggesties voor veranderingen of compromissen voor.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 7:

Fysiek intiem blijven

Pdf downloaden
  1. Fysieke aanraking—zoenen, knuffelen, handjes vasthouden, omhelzen, en seks hebben (als het een seksuele relatie betreft)—is belangrijk om de intimiteit van een relatie in stand te houden. [2]
    • Het is niet ongebruikelijk dat de fysieke intimiteit wat inboet als de eerste verliefdheid een beetje wegebt. Dat maakt het extra moeilijk om er zorgvuldig aandacht aan te besteden, zeker als jullie al een tijdje aan het daten zijn. [3]
  2. Vrij vaak houden partners er andere ideeën op na wat betreft het uiten van fysieke intimiteit. Het is belangrijk dat je zowel bewust als belangstellend bent van de behoeften van de ander.
  3. Weten wat je vriendje lekker vindt—en vice versa—zal jullie beiden helpen een intieme verbinding te voelen.
  4. Voel je nooit verplicht om seks te hebben of lichamelijk intiem te zijn als je daar niet toe bereid bent, of als je je niet op je gemak voelt. Kom overeen om openlijk en eerlijk met elkaar te communiceren over fysieke intimiteit, en om elkaars wensen te respecteren als de ander nee zegt.
  5. Leg de verantwoordelijkheid van het lichamelijk contact initiëren niet bij één partner neer (tenzij dat de dynamiek is die jullie allebei fijn vinden). Wees wederkerig betrokken bij het fysieke aspect van de relatie.
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 7:

Emotioneel intiem blijven

Pdf downloaden
  1. Weet, echter, dat je niet verplicht bent om ze allemaal leuk te vinden. Vind vrienden van hem met wie je goed op kunt schieten, en ga zo nu en dan met zijn vrienden om—vraag hem ook om met jouw vriendinnen te doen.
    • Als je een hekel hebt aan een paar van zijn vrienden, vraag hem dan niet om die vriendschappen te beëindigen. Tenzij je een gegronde reden hebt om je zorgen te maken (gewelddadig gedrag, etc.). Als je een hekel aan “al” zijn vrienden hebt, dan moeten jullie er even eerlijk over praten om tot een compromis te komen.
    • Praat ook over hoe jullie elkaar toestaan om afzonderlijk met jullie vrienden op te trekken. Sterke vriendschappen onderhouden als je een relatie hebt is zowel belangrijk als gezond, voor jullie allebei.
    • Doe je best om door middel van je handelingen te laten zien dat je je vriendje waardeert, dat je van hem houdt, en dat je wilt dat de relatie slaagt. Vraag om datzelfde van je vriendje, als je het gevoel hebt dat je dat niet terugkrijgt.
    • Speel geen spelletjes, en wees ook niet emotioneel manipulatief. Wees eerlijk en oprecht met je gevoelens. Vraag van hem om datzelfde te doen.
    • Vergeef hem en jezelf voor menselijke foutjes.
    • Gun hem het voordeel van de twijfel. Als zich een situatie voordient, ga dan niet automatisch uit van het ergste. Als je vriendje bijvoorbeeld laat op komt dagen, ga er dan niet gelijk vanuit dat hij vreemdgaat, jou niet respecteert, of je wil kwetsen. Vraag hem, in plaats daarvan, eerlijk waarom hij zo laat is. Als je geen andere redenen hebt om wantrouwend te zijn, accepteer zijn excuses dan. Als hij een patroon van slecht gedrag vertoont, en je geldige redenen hebt om zijn handelingen in twijfel te trekken, sla ze dan niet de wind in. Praat erover met hem.
  2. Dit spreekt voor zich, maar ga nooit vreemd. Manipuleer je partner ook nooit emotioneel.
    • Als je iemand anders tegenkomt waar je je zo toe aangetrokken voelt dat je absoluut met hem moet zijn, bespreek dan eerst met je vriendje of er alternatieve mogelijkheden zijn voor jullie relatie. Of beëindig de relatie voor je eraan begint.
    • Als je aandacht soms even een loopje met je neemt, of als je hem echt jaloers wilt maken, denk er dan goed over na. Bespreek met hem wat jij tekort komt in de relatie.
    Advertentie


Deel 4
Deel 4 van 7:

Gezonde grenzen bewaren

Pdf downloaden
  1. Erken en respecteer dat jullie twee unieke individuen zijn, en dat ook zouden moeten blijven. Probeer om niet continu op elkaars lip te zitten. Gun elkaar de ruimte. Respecteer en bewonder elkaars onafhankelijkheid.
  2. In een relatie zitten hoeft niet te betekenen dat jullie er precies dezelfde smaken, hobby’s, vrienden, etc. op na hoeven te houden. Sterker nog, het is waarschijnlijk een slecht idee. Respecteer elkaars verschillen, en gun elkaar de tijd om jullie eigen, persoonlijke interesses na te jagen.
  3. Bespreek met hem hoeveel tijd jullie voor jezelf nodig hebben, en hoe die eruit ziet.
    • Onthoud dat jullie behoeften van elkaar kunnen verschillen. Wees bereid om erover te praten en, indien nodig, compromissen te sluiten.
    • Zorg ervoor dat jullie allebei begrijpen wat jullie van de tijd voor jezelf verlangen. Zorg er met name voor dat je begrijpt wat die tijd voor de ander betekent. Voorkom dat je de “tijd voor zichzelf” op gaat vatten als “tijd die hij niet met mij door wil brengen”, als het voor hem iets heel anders inhoudt. Dit zal alleen tot onnodige pijn en onbegrip leiden.
    Advertentie
Deel 5
Deel 5 van 7:

Omgaan met conflicten

Pdf downloaden
  1. Het is een natuurlijk onderdeel van menselijke relaties, en hoeft niet altijd destructief te zijn. Als jullie kunnen leren hoe jullie constructief kunnen ruziën, dan kunnen conflicten de relatie zelfs versterken. [4]
  2. Het kan nogal moeilijk zijn om je hoofd koel te houden als de emoties hoog oplopen. Onthoud alleen wel dat hoe je reageert bepaalt of de onenigheid de relatie zal versterken of verzwakken.
  3. Neem een time-out als jullie even tot rust moeten komen. Een time-out stelt je in staat om je emoties te kalmeren. Het stelt jullie allebei in staat om een stapje terug te doen, en te erkennen waar jullie nu echt boos over zijn. Soms is het niet eens wat jullie in het heetst van de strijd denken dat het is.
  4. Tijdens het ruziën zijn we vaak alleen in staat om te reageren op gebeurtenissen die net gebeurd zijn, en doen we dat met oppervlakkige emoties (irritatie, woede, etc.) In de meeste gevallen zijn we niet eens (of niet eens alleen) boos of geïrriteerd over wat er net gebeurd is, of over wat de druppel was die de emmer deed overlopen. Wat ligt er onder het oppervlak iets anders: angst, eenzaamheid, verdriet, pijn, etc.
    • Probeer de frustratie die je voelt even te laten voor wat het is, en echt te kijken naar waarom je die frustratie hebt. Misschien heb je een onderliggende pijn of angst, bijvoorbeeld. Probeer te herkennen waar je nu echt zo gefrustreerd om bent. Als je eenmaal beseft wat er echt speelt, probeer dat dan zo eerlijk mogelijk naar je partner te communiceren.
  5. Als het geen cruciale kwesties zijn, dan is het prima om dat gewoon zo te laten. Jullie hoeven het niet overal over eens te zijn. Het kan zelfs een goede oefening zijn om het respectvol met elkaar eens te worden dat jullie het oneens zijn met elkaar.
    • Onthoud het verschil tussen belangrijke en onbelangrijke verschillen: onenigheid over welk restaurant de beste hamburgers heeft, is prima. Onenigheid over hoe jullie respect naar elkaar tonen, daar zouden jullie waarschijnlijk even over moeten praten.
  6. Maak geen onoprechte of laatdunkende excuses als, “Het spijt me dat je er zo over denkt,” of “Sorry dat je me niet begrepen hebt.” Wees, in plaats daarvan, oprecht en empathisch. Je kunt iets zeggen als “Sorry dat ik je gekwetst hebt. Dat was niet mijn bedoeling. Ik ga proberen om je nooit meer te kwetsen.”
    Advertentie
Deel 6
Deel 6 van 7:

Hem als individu respecteren

Pdf downloaden
  1. Geef je partner je onverdeelde aandacht, en luister actief en goed . Vraag hem om datzelfde te doen.
    • Om de emotionele intimiteit van jullie relatie gezond te houden moeten jullie allebei oprecht aanwezig en betrokken zijn bij elkaar. [5]
  2. Als je vriendje naar jou komt om zijn gevoelens of gedachten te uiten, dan maakt hij kenbaar dat jij het waardeert dat je er voor hem bent, en dat hij zichzelf kwetsbaar opstelt. Waardeer dat intieme gebaar, en luister actief en zorgvuldig.
  3. Probeer hem niet te dwingen om een bepaalde standaard na te streven. Hij is wie hij is. Sta daar open voor, en leer hoe jullie elkaar op jullie eigen manier kunnen steunen. Dwing elkaar niet om iemand anders te zijn dan jullie eigenlijk zijn.
    • Je wilt misschien geloven dat jouw partner perfect aan al jouw verwachten moet voldoen, maar dat ligt niet in de aard van de mens. Zo werken menselijke relaties niet.
  4. Het is gezond om jouw wensen en behoeften naar hem te communiceren, en dat hij zijn best doet om daaraan tegemoet te komen. Het is niet realistisch of gezond om te verwachten dat hij een heel ander mens wordt.
    Advertentie
Deel 7
Deel 7 van 7:

Jezelf als individu respecteren

Pdf downloaden
  1. Ga niet op zoek naar een vriendje of een relatie die ervoor zorgt dat jij je gewenst of gewaardeerd voelt. Dat is gedoemd om te mislukken.
    • Hoe meer je op jezelf vertrouwt, hoe aantrekkelijker je zult zijn voor je vriendje. En voor iedereen anders ook trouwens. Mensen pikken het doorgaans snel op als mensen onzeker of onecht zijn, en vinden die eigenschappen over het algemeen niet echt bewonderenswaardig.
  2. Het zal je onvermijdelijk onbevredigd achterlaten, omdat niemand anders je echt het gevoel kan geven dat je gewaardeerd wordt. Dat kun je alleen zelf.
    • Als je te veel eigenwaarde toevoegt aan de relatie, dan vertrouw je jouw waarde toe aan iets dat buiten jezelf staat. In een relatie leren twee mensen, jawel, om een relatie met elkaar te hebben. Het is niet logisch dat je je relatie ziet als een reflectie van je eigenwaarde. Het zal verkeerd uitpakken, en je zult irrationeel afhankelijk worden van de ander wat betreft je gevoel van eigenwaarde.
  3. Vertrouw hierop niet alleen op je vriendje. Hoewel hij je aanvullende liefde en steun kan, en hopelijk zal, bieden, kan hij niet in zijn eentje de last van jouw fysieke en emotionele behoeften dragen. [6]
    • Maak tijd vrij om voor je eigen lichaam te zorgen. Het doet er niet toe hoe je dat doet. Je kunt in bad gaan, naar de sportschool, een cursus zelfverdediging volgen, met je hond spelen, voetballen, etc. Als je lichamelijk in orde bent, dan zul je meer zelfvertrouwen hebben. Je zult onafhankelijker zijn, en dat is een uiterst aantrekkelijke eigenschap. Zeker in een partner.
    • Maak tijd vrij om voor je eigen geest te zorgen. Ga bij jezelf na hoe je je voelt, onafhankelijk van je vriendje. Als je je eigen geestelijke gezondheid niet op peil houdt, dan zal die weldra een negatieve invloed op jullie relatie uit gaan oefenen.
    Advertentie

Tips

  • Probeer niet de macht over je vriendje of de relatie te grijpen. Een goede relatie bestaat uit twee individuen, die op liefdevolle en emotioneel goedgeefse manier bij elkaar komen.
  • Het is een cliché, maar het is wel waar. Maak van een mug geen olifant. Als het echt niet zo’n big deal is, maak het er dan ook niet van.
  • Verras hem zo nu en dan met een attent complimentje, cadeautje, of gebaar.
  • Denk niet te veel na over dingen die niet ingewikkeld zijn. Maak het niet ingewikkelder dan het is.
  • Houd je aan je woord, houd je beloften.
  • Laat hem soms voor je zorgen. Als je ziek bent, laat hem je dan even verplegen. Laat hem weten dat je de zorg kunt waarderen.
  • Waardeer zijn leuke kanten, klein of groot. Geniet van hem als persoon!
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 2.670 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie