Pdf downloaden
Pdf downloaden
Soms kan het gebeuren dat je je vuisten moet laten spreken, hetzij omdat je mannelijkheid (of vrouwelijkheid) in twijfel wordt getrokken, of omdat er letterlijk geen andere uitweg is. Het gaat hierbij niet om het winnen van een gevecht — alhoewel dat natuurlijk niet onaardig is — maar om voor jezelf op te kunnen komen. Als je een vuistgevecht wilt winnen, mogelijk tegen een grotere, sterkere en meer ervaren tegenstander, volg dan de onderstaande, eenvoudige regels.
Stappen
-
Wees je altijd bewust van je omgeving. Weet wie je aan kunnen vallen en hoe je snel weg kunt komen. Op deze manier zal je het geweld aan zien komen en krijg je de tijd om je voor te bereiden op een reactie, mocht dat nodig zijn. Het laat je adrenaline ook voor je werken, in plaats van je te verlammen.
- Houd je perifere zicht actief terwijl je ogen de omgeving bekijken. Je perifere zicht is de buitenste grens van je blikveld, dat wat je indirect ziet als je ergens naar kijkt. Houd deze actief. Het zal je helpen bij het anticiperen op mogelijke obstakels, nu je nog de tijd hebt.
-
Als je het gevoel hebt dat je in serieus gevaar verkeert, ga dan zo snel mogelijk weg. Als je tegen de tijd dat je besluit om weg te gaan verwacht dat een persoon of een groep aan zal gaan vallen, probeer dan er tussenuit te knijpen zonder ze te alarmeren. Aanvallers zijn eerder geneigd om te gaan jagen als ze het gevoel hebben dat je op de vlucht slaat.
- Slik je trots in — milde woordenwisselingen kunnen snel escaleren in ernstige kwetsuren omdat geen van beide partijen hun ego's in bedwang kunnen houden of de eigen beperkingen niet kennen. Naar het ziekenhuis moeten met een gebroken neus is waarschijnlijk de "eer" niet waard die je krijgt omdat je een bij voorbaat verloren strijd toch hebt doorgezet.
-
Probeer de situatie te ontladen. Dit is de onderhandelingsfase van het gevecht. Praat met je aanvaller en probeer hem om te praten zodat hij kalmeert of het nut ervan inziet om een wapenstilstand af te spreken. Ben je gezegend met een vlotte babbel, dan kun je die nu gebruiken. Blijf wel alert tijdens het onderhandelen.
- Zeg iets als: "Ik zal vechten, maar eerlijk gezegd laat ik het liever niet zover komen. Laten we kalmeren en proberen om dit als volwassenen op te lossen."
- Of probeer iets als: "Ik wil je liever geen pijn doen. Ik heb niets te bewijzen. Je kunt proberen me te slaan als je dat wilt, maar ik zou het je niet aanraden."
-
Als ontsnappen niet mogelijk is of uitvoerbaar, ga dan in een gevechtshouding staan. Til je handen op ter hoogte van je nek, de palmen naar buiten, en draai je lichaam af van de agressor. Hiermee krijg je 3 dingen voor elkaar: het stelt de noodzakelijke afstand tussen jou en de agressor vast (als een soort "veld"), je beschermt je hoofd en vitale organen en komt niet agressief over. Probeer altijd wat te blijven bewegen, maar nooit naar achteren.
- Bescherm je gezicht met je handen. Kijk naar een plaatje van een bokser wiens handschoenen zijn gezicht beschermen; dat is waar jij je handen moet hebben, behalve als je een vuistslag gaat uitdelen.
- Houd je benen gespreid en je knieën licht gebogen. Hiermee blijf je in balans. Je wilt niet dat je aanvaller je omver kan gooien.
- Als je niet praat, houd dan je kaken op elkaar. Een goed geplaatste klap tegen je open mond kan je kaak breken.
-
Vanachter dit "veld" blijf je doorgaan met proberen de ander te kalmeren. (zoals: "Wat is het probleem? Hoe kan ik helpen?" ). De beste manier om een gevecht te winnen is in de eerste plaats door het niet te laten gebeuren. "Rustig maat" en "Kalmeer even" kan spanningen juist vergroten.
- Dialoog gericht op het tot bedaren brengen van de ander heeft meerdere positieve effecten:
- Het biedt de agressor opties die niet gewelddadig zijn.
- Het kan ervoor zorgen dat de agressor minder alert is of je gaat onderschatten.
- Het geeft aan welke positie je inneemt in het conflict.
- Het biedt de agressor een kans, waardoor je tijd wint.
- Dialoog gericht op het tot bedaren brengen van de ander heeft meerdere positieve effecten:
-
Let op de door adrenaline gedreven reactie van de aanvaller. Wanneer adrenaline echt aan het jagen is door het lichaam van de aanvaller, dan is het bijna zeker dat een aanval op handen is. De meeste mensen zullen zich niet terugtrekken uit een aanval wanneer de adrenaline hen overspoelt, en wees er dan op voorbereid dat je geslagen zult worden, ongeacht wat ze lijken te gaan doen.
- Aanwijzingen dat de adrenalinerespons van je aanvaller op volle sterkte is:
- Praten in losse woorden of grommen
- Overvloedig vloeken
- Het spreiden van de armen
- Gefronste wenkbrauwen
- Laten zakken van de kin
- Het gezicht trekt wit weg
- Tanden worden ontbloot
- Aanwijzingen dat de adrenalinerespons van je aanvaller op volle sterkte is:
-
Maak lawaai terwijl je vecht. Dit mag vreemd klinken, maar het werkt. Laat je meest vreselijke strijdkreet horen tijdens een woedeaanval. Dit heeft een tweeledig doel. Aan de ene kant zal je aanvaller geïntimideerd raken als je kreten heel woest en gewelddadig klinken; ten tweede trek je meer aandacht van anderen naar het gevecht, waardoor het gemakkelijker wordt om het te beëindigen.
-
Bewaar de afstand middels het "veld". Om je aan te kunnen vallen zal de agressor door je veld moeten gaan. In 95%+ van de gevallen zal iemand proberen om je tegen het hoofd te slaan, meestal met een rechtse hoek. (De meeste mensen zijn rechtshandig). Als je weet dat je aanvaller linkshandig is, wees dan op je hoede voor een linkerhoek in het gezicht of tegen je lichaam.
- Gebruik je veld als struikeldraad. Als je aanvaller het aanraakt, maak je dan klaar voor een preventieve aanval. Val aan als ze de tweede keer het veld aanraken, op een plek waar ze kwetsbaar zijn.
- Wacht niet tot je tegenstander weer in balans is of het vaker gaat proberen. Als ze je ook maar één keer raken, wees er dan op voorbereid om de volgende keer als ze weer proberen om je te raken, een tegenaanval te plaatsen.
-
Wees voorzichtig als je iemand in het gezicht raakt. Je kunt gemakkelijk de kleine botjes in je hand breken of zelfs knokkels uit hun positie slaan. Mik op de neus en mond om het risico voor jezelf te minimaliseren.
-
Als de tegenstander groter en vaardiger is dan jij, doe dan nog beter je best om niet geraakt te worden. Als de ander sterk is, dan is de kans groot dat ze ook erg hard kunnen slaan. Er is niet meer voor nodig dan één goed geplaatste klap om iemand uit te schakelen.
- Duiken is het belangrijkst. Ga op je tenen staan en dans rond als een bokser. Als je aanvaller niet weet in welke richting je gaat, zal het moeilijker voor hem zijn om je te raken of je op de grond te krijgen.
- Na het ontwijken van een aanval zal de ander voor een fractie van een seconde ongedekt staan. Dit is je kans om hem te raken. Zachte plekken zijn bijzonder handig. De neus, het gezicht, de nieren, slapen en keel zijn kwetsbare plekken. Dit kan de ander tijdelijk uitschakelen (zeker de keel hoewel gevaarlijk, want de luchtpijp kan inklappen). Schoppen tegen de zijkant van het dijbeen zijn ook effectief. Je kunt de ander daarmee lang genoeg uit balans brengen om een stoot de plaatsen op de kaak.
-
Weet hoe je een klap op kunt vangen. Behalve als je vliegt als een vlinder en steekt als een bij, zal je waarschijnlijk tenminste een of twee keer tijdens het gevecht klappen krijgen. Leren hoe je een klap op kunt vangen zal je helpen om het langer vol te houden en harde slagen te incasseren.
- Een stomp in het gezicht opvangen. Houd je kaken op elkaar, span je nek- en kaakspieren aan en beweeg naar de klap toe . Door naar de klap toe te bewegen (behalve als het een rechtse directe is) kan je ervoor zorgen dat de aanvaller misslaat, waardoor jij de gelegenheid krijgt om terug te slaan. Als het lukt, probeer er dan voor te zorgen dat de aanvaller op je harde voorhoofd mikt, wat pijnlijk is voor zijn vuisten.
- Een stomp op het lichaam opvangen. Span je buikspieren aan zonder veel lucht in te ademen. Probeer om de klap heen te blijven bewegen, zodat je alleen in de zij geraakt wordt (zijspieren), in plaats van recht in de maag of tegen organen.
-
Richt je tegenaanval op de kin of de kaak. Vuist- en handtechnieken zijn het best uitvoerbaar. Kijk naar de kaak voor je erop mikt. Dit geeft je niet alleen de kans om je tegenstander uit te schakelen, maar zelfs een sterke poging die niet helemaal slaagt kan een tegenstander ertoe doen bewegen om af te zien van verdere acties.
- Als de ander zijn beuk onbeschermd laat, probeer daar dan op te richten. Als het je lukt om de agressor in z'n buik te raken, dan is het gevecht meestal meteen voorbij.
-
Als de tegenstander valt, maak dan gebruik van de gelegenheid om weg te komen. Schop niet tegen het hoofd, omdat dit fatale gevolgen kan hebben.
-
Vlucht zodra de aanvaller neer is gegaan en is overwonnen. Als je goed genoeg bokst en de ander mentaal hebt ontwapend met woorden en middels je "veld," dan zal hij knock-out gaan of in ieder geval gedesoriënteerd raken. Gebruik deze tijd om te ontsnappen, als dat lukt. Heeft je aanval niet dit effect gehad, dan zal hij nog steeds verrast worden. Blijf doorgaan met klappen tegen de kin, kaak en nek, tot de ander niet meer kan of wil vechten.Advertentie
Tips
- Trek je nooit terug.
- Alertheid is het belangrijkst! Je omgeving in de gaten houden is erg nuttig.
- Sla niet als eerste, want hoe het gevecht ook verloopt, je kunt de ander dan altijd aanklagen voor geweldpleging, en jij bent niet begonnen, waardoor je veel meer kans hebt om je zaak te winnen.
- Om te voorkomen dat je door een scherpe tand je handen openhaalt als je de ander op de mond raakt, kun je beter met je vlakke hand slaan of met de open hand tegen het oor. Sla de ander niet omhoog tegen de neus aan, want dat kan fatale gevolgen hebben.
- Al de aanvaller groter is, dan is het beter om diegene meteen tegen de grond te werken en daar te houden. Dit geeft je een enorm voordeel.
- Als de ander probeert om je te stompen, pak dan diens voet en duw die naar voren (om de ander tegen de grond te werken) of naar achteren (waardoor diegene uit balans raakt)
- Kijk meteen in het begin of je tegenstander links- of rechtshandig is. Dit kan helpen om te anticiperen op een aanval.
- Maak je geen zorgen over pijn, want door de adrenaline zal je niets voelen tot na het gevecht.
- Sla niet omhoog tegen de neus, omdat je die kunt breken en de schedel in kan duwen, met fatale gevolgen.
Advertentie
Waarschuwingen
- Als je op de grond valt, doe dan wat je maar kunt om je tegenstander van je af te houden tot je weer overeind bent gekomen. Elke seconde dat je op de grond ligt ben je kwetsbaar voor schoppen en stompen door iedereen die in de buurt is, evenals je aanvaller. Realiseer je dat je erg kwetsbaar bent wanneer je probeert om overeind te komen en dat je positie op de grond misschien nog wel beter is, mits de tegenstander vlakbij staat. Houd je armen hoog boven je lichaam zodat je bij een aanval snel weg kunt rollen, en gebruik je benen om je aanvaller op afstand te houden.
- Blijf alert. Voor je weer ontspant is het verstandig om er zeker van te zijn dat er geen andere aanvallers in de buurt zijn.
- Maak je wanneer je daadwerkelijk wordt aangevallen geen zorgen over de mogelijke juridische gevolgen van je acties en twijfel niet. Als je in gevaar bent is het veel beter om je krachtig te verdedigen en later wel uit te leggen wat je gedaan hebt en waarom, dan gewond te raken of erger.
- Elk gevecht waar je in terechtkomt kan ernstige, levensbedreigende gevolgen hebben. Vecht daarom alleen als het absoluut niet anders kan – de juridische nasleep is niets anders waard. Het is veel gemakkelijker om andere mensen blijvende schade toe te brengen of te doden dan vaak wordt gedacht, en tegenwoordig wordt er veel vaker gebruik gemaakt van wapens.
- Verzorg je verwondingen zo snel mogelijk.
- Probeer nooit om het been van de tegenstander te grijpen als die stevig staat. In de meeste gevallen zal het veel te moeilijk zijn om de ander te bewegen, en zal het je blootstellen aan veel verschillende aanvalsvormen, zoals een knietje of een klap tegen het achterhoofd. Het is mogelijk om een tegenstander omver te gooien door diegene bij de kuiten te grijpen en tegelijkertijd het onderbeen naar je toe te trekken en tegen de knie te duwen met je schouder. Deze techniek kun je ook uitvoeren, door met een voet pootje te haken en met de andere voet tegen de knie te duwen.
Advertentie
Bronnen
Over dit artikel
Deze pagina is 6.578 keer bekeken.
Advertentie