Pdf downloaden Pdf downloaden

Wratten zijn goedaardige huidgezwellen die overal op je lichaam voor kunnen komen. Ze komen het meest voor op het gezicht, de handen, de voeten en de geslachtsdelen. Wratten worden veroorzaakt door het humaan papillomavirus (HPV), wat de bovenste huidlaag infecteert door kleine snij- en schaafwonden. [1] Ze zijn besmettelijk en worden verspreid door huid-op-huidcontact, vooral bij mensen met een verzwakt immuunsysteem. Het kan erg lastig zijn om van wratten af te komen, maar er zijn verschillende huismiddeltjes die je kunt proberen en die wellicht voor je werken.

Deel 1
Deel 1 van 2:

Wratten thuis behandelen

Pdf downloaden
  1. Eén van de gemakkelijkste en goedkoopste manieren om van een wrat af te komen is om deze weg te schuren met een puimsteen. Een puimsteen heeft van nature een schurende werking en is erg geschikt om je wratten weg te schrapen of te schuren, vooral de wratten op je voetzolen (plantaire wratten) die dikke eeltlagen vormen. [2]
    • Een puimsteen is een goedkoop hulpmiddel om wratten bovenop het huidoppervlak te verwijderen, maar houd er rekening mee dat wratten 'wortels' onder het huidoppervlak hebben. Daarom moet je het grootste deel van de wrat eerst verwijderen met een puimsteen en vervolgens een middel aanbrengen dat de wortels vernietigt en voorkomt dat de wrat weer terugkomt.
    • Voordat je de puimsteen gaat gebruiken om de wrat mee weg te halen moet je de omliggende huid eerst een kwartier in warm water weken om de huid zachter te maken. Dit is vooral belangrijk bij plantaire wratten met een dikke eeltlaag eroverheen.
    • Wees erg voorzichtig als je een puimsteen gebruikt om genitale wratten mee te verwijderen. De huid op de penis en schaamlippen is namelijk een stuk gevoeliger en dunner. Een kleine amarilvijl is wellicht geschikter om genitale wratten mee te verwijderen.
    • Mensen met diabetes of perifere neuropathie kunnen het beste geen puimsteen op hun handen en voeten gebruiken omdat ze daarin minder gevoel hebben en het omliggende weefsel kunnen beschadigen.
  2. Een andere methode om het vlezige deel van de wrat dat boven het huidoppervlak uitsteekt (en de eeltlagen op plantaire wratten) te verwijderen is om een vrij verkrijgbaar middel met salicylzuur aan te brengen. Dit kun je kopen bij de meeste apotheken en drogisterijen. Salicylzuur is een soort keratolyticum, wat betekent dat het de keratine (proteïne) op het oppervlak van de wrat oplost, evenals alle eeltplekken die de wrat bedekken. [3] Als je salicylzuur gebruikt kan het meerdere weken duren om van een grote wrat af te komen. Het is dus belangrijk om geduld te hebben.
    • Keratolytica vernietigen of irriteren tevens een gezonde huid, dus pas op wanneer je de vloeistof, gel, zalf of pleister aanbrengt. Voordat je het salicylzuur aanbrengt (maximaal twee keer per dag) week je de omliggende huid in warm water en schuur je het grootste deel van de wrat weg met een puimsteen of een amarilvijl zodat het medicijn beter tot in de wortels van de wrat kan doordringen.
    • Producten met salicylzuur bevatten soms dichloorazijnzuur (of trichloorazijnzuur) wat helpt om het zichtbare deel van de wrat weg te branden. Pas echter op dat je het niet aanbrengt op de gezonde huid om de wrat heen.
    • Koop en gebruik voor de meeste wratten een oplossing met 17% salicylzuur of een pleister die 15% salicylzuur bevat. [4]
    • Wratten worden niet als een medisch probleem gezien en hoeven wellicht niet behandeld te worden, vooral als ze geen pijn doen. Soms gaan ze vanzelf weg.
  3. Cryotherapie betekent dat je de wratten bevriest. Dit is een procedure die vaak door huisartsen en dermatologen gebruikt wordt om wratten te verwijderen. Er zijn echter enkele vrij verkrijgbare producten die vloeibare stikstof bevatten en die je thuis kunt gebruiken (Scholl Stop Wratten, HeltiQ, etc). Deze producten zijn te koop als vloeistof of als spray. [5] Door vloeibare stikstof aan te brengen ontstaat er eerst een blaar rondom de wrat, waarna de blaar en de wrat na ongeveer een week beide van de huid vallen. Meestal moet je het middel meerdere keren aanbrengen zodat de wrat niet terugkomt. Om de cryotherapie effectiever te laten werken vijl je de wrat eerst weg met een puimsteen of een soortgelijk middel en breng je vervolgens de vloeibare stikstof op de wrat aan.
    • Cryotherapie klinkt pijnlijk, maar valt erg mee. Het wordt vaak gebruikt door artsen om wratten en andere goedaardige huidgezwellen bij kinderen te verwijderen. Artsen gebruiken echter wel een sterker middel.
    • Vloeibare stikstof kan lichte littekens achterlaten op een lichte huid of donkere plekken veroorzaken bij mensen met een donkere huid. Pas dus op wanneer je het middel op je wrat aanbrengt.
    • Het aanbrengen van ijs is een vorm van cryotherapie die gebruikt wordt bij verstuikingen en verrekkingen, maar probeer niet om je wratten te bevriezen met ijsblokjes. Dit werkt niet en je kunt je huid er zelfs mee bevriezen.
  4. Er zijn veel anekdotische rapporten (en enkele onderzoeken) waarin beweerd wordt dat het effectief werkt om gewone ducttape op gewone wratten en plantaire wratten aan te brengen, maar het is niet duidelijk hoe dit precies werkt. [6] Bij een onderzoek in 2002 raakten 85% van de mensen die ducttape gebruikten hun wratten binnen 28 dagen kwijt. Dit was effectiever dan cryotherapie. [7] Om deze methode te gebruiken bedek je je wrat met zilverkleurige ducttape, haal je de tape dan weg, schuur je het dode weefsel vervolgens weg met een puimsteen en kijk je of de wrat terugkomt. Je moet het proces wellicht enkele keren herhalen, maar deze methode is door de lage kosten, de gemakkelijke wijze van aanbrengen en het lage risico zeker het proberen waard.
    • Maak je huid schoon met ontsmettingsalcohol en plak een stuk ducttape op de wrat. Zorg dat de ducttape goed vastzit. Laat de ducttape 24 uur zitten en plak er vervolgens een nieuw stuk op. Herhaal dit proces steeds een week lang (indien nodig maximaal 6 weken lang). Behandel de wrat altijd met een puimsteen en maak de plek altijd schoon met ontsmettingsalcohol voordat je nieuwe tape aanbrengt.
    • Volgens sommige mensen werken andere soorten niet-poreuze tape, zoals isolatietape, net zo goed als ducttape om van plantaire en gewone wratten af te komen.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 2:

Kruidenmiddelen gebruiken

Pdf downloaden
  1. Er is anekdotisch bewijs dat appelazijn (gemaakt van gefermenteerde appels) talrijke gezondheidsvoordelen heeft. Eén daarvan is het verwijderen van alle soorten wratten. Appelazijn bevat citroenzuur en een grote hoeveelheid azijnzuur, wat antivirale eigenschappen heeft en HPV en andere virussen doodt. [8] Citroenzuur en azijnzuur irriteren echter ook gezond huidweefsel, dus wees voorzichtig als je appelazijn op je huid aanbrengt. Probeer om een wattenbolletje in azijn te weken en de azijn op de wrat aan te brengen. Bedek de wrat een nachtje met een pleister en vervang deze de volgende dag. Het kan meerdere dagen duren voordat je een aanzienlijke verbetering in de situatie ziet.
    • Door appelazijn aan te brengen kun je in eerste instantie last krijgen van een licht brandend gevoel of zwellingen in de huid rondom de wrat, maar meestal gaat dit snel weer weg. Nadat je de azijn een week aangebracht hebt zou de wrat zwart van kleur moeten worden en dan van de huid moeten vallen. Er zal snel nieuwe huid op de plek van de wrat groeien.
    • Witte azijn bevat ook azijnzuur, maar lijkt niet hetzelfde effect te hebben op wratten als appelazijn. Er moet meer onderzoek uitgevoerd worden om erachter te komen waarom dit zo is.
  2. Knoflook is een eeuwenoud huismiddeltje dat voor veel aandoeningen gebruikt wordt. Men heeft uiteindelijk ontdekt dat knoflook sterke antimicrobiële eigenschappen heeft omdat het de chemische stof allicine bevat, wat verschillende micro-organismen kan doden, waaronder virussen als HPV. [9] Je kunt twee weken lang enkele keren per dag rauwe, geplette knoflook of een extract uit de winkel op de wratten zelf aanbrengen. Wanneer je de knoflook aangebracht hebt bedek je de wrat enkele uren met een pleister totdat je de knoflook opnieuw aan moet brengen. Overweeg om de knoflook aan te brengen voordat je gaat slapen, zodat de allicine diep in de wrat kan trekken en tot in de wortels kan doordringen.
    • Tijdens een onderzoek in 2005 ontdekte men dat knoflookextract de wratten na enkele weken volledig genas. Zelfs na vier maanden kwamen de wratten niet terug. [10]
    • Een alternatieve maar mindere effectieve methode om van wratten af te komen is om capsules met gezuiverde knoflook te slikken die HPV vanuit de bloedbaan bestrijden.
  3. Thuja-olie of levensboomolie wordt gewonnen uit de bladeren en wortels van de reuzenlevensboom. Het is een sterk ayurvedisch middel dat vanwege de sterke antivirale eigenschappen door veel mensen gebruikt wordt om een groot aantal ziekten en aandoeningen te behandelen. Het is een erg populair kruidenmiddel en homeopathisch middel geworden om alle soorten wratten mee te behandelen. Thuja-olie bevat stoffen die bepaalde cellen van je immuunsysteem kunnen stimuleren die erg goed zijn in het opsporen en doden van virussen of met virussen geïnfecteerde cellen. Dat helpt om HPV te bestrijden en van wratten af te komen. [11] Breng de thuja-olie direct op de wrat aan, laat de olie enkele minuten intrekken en bedek de wrat dan met een pleister. Herhaal dit enkele weken lang twee keer per dag. Houd echter in je achterhoofd dat thuja-olie meestal vrij krachtig is en een gevoelige huid gemakkelijk kan irriteren. Het is vooral belangrijk om daaraan te denken als je de olie op genitale wratten aanbrengt.
    • Als je thuja-olie op een gevoelige huid aanbrengt, denk er dan over om de olie te verdunnen met een beetje minerale olie of levertraan.
    • Thuja-olie wordt meestal aangeraden bij bijzonder hardnekkige wratten die niet op andere behandelingen reageren. Zelfs bij deze hardnekkige wratten zul je meestal resultaat zien als je de olie een tot twee maanden lang elke dag aanbrengt.
    • Thuja-olie is tevens verkrijgbaar in de vorm van homeopathische pillen, die je enkele keren per dag onder je tong moet leggen en op moet laten lossen. Deze pillen zijn klein en smaakloos en bevatten slechts een kleine hoeveelheid thuja-extract, maar voor sommige mensen werken deze pillen ook goed.
  4. Het kan tevens effectief werken om tea tree olie, een extract van de theeboom of melaleuca alternifolia, op je wratten aan te brengen. Dit werkt echter niet zo goed als appelazijn, knoflookextract en thuja-olie. Net zoals de andere middelen is tea tree olie een sterke antimicrobiële stof die virussen als HPV kan doden, maar de olie dringt niet zo goed in het huidweefsel door als sommige van de hierboven genoemde kruidenmiddelen. [12] Tea tree olie versterkt tevens het immuunsysteem, wat kan helpen om een nieuwe besmetting met HPV te voorkomen. Begin door tenminste drie tot vier weken lang twee keer per dag twee tot drie druppels tea tree olie op de wrat aan te brengen en te kijken hoe goed de olie werkt. Om de olie efficiënter te laten werken moet je niet vergeten om het vlezige deel van de wrat te verwijderen met een puimsteen of een soortgelijk exfoliërend middel.
    • Tea tree olie is in Australië en Nieuw-Zeeland al vele generaties lang een populair natuurlijk antimicrobieel en ontstekingsremmend middel, maar is in de laatste tien jaar ook bekender geworden in Europa en Noord-Amerika.
    • Tea tree olie kan bij sommige mensen met een erg gevoelige huid huidirritatie en een allergische huidreactie veroorzaken. Dit komt echter vrij zelden voor.
    Advertentie

Tips

  • Vermijd direct contact met wratten, waaronder die van jezelf. Je kunt de wratten namelijk overbrengen op andere delen van je lichaam.
  • Gebruik de puimsteen die je voor je wratten gebruikt hebt niet om je gezonde huid en nagels mee te behandelen.
  • Was grondig je handen nadat je je eigen wratten of die van een ander aangeraakt hebt.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 15.694 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie