PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Als je goudvis op zijn zij of ondersteboven zwemt, dan heeft hij mogelijk een probleem met zijn zwemblaas. Constipatie, vergrootte organen of infectie kunnen ervoor zorgen dat de zwemblaas niet meer goed functioneert. Deze wikiHow informeert je over het behandelen van zwemblaasproblemen bij goudvissen.

Methode 1
Methode 1 van 3:

Het probleem herkennen

PDF download Pdf downloaden
  1. Zwemblaasproblemen doen zich voor wanneer de zwemblaas van de vis, die normaal gesproken opzwelt en de vis helpt te drijven, op een of andere manier wordt aangetast. De symptomen zijn meestal hetzelfde, ongeacht de oorzaak van het probleem. Als je je vis ondersteboven ziet drijven, neem dan niet meteen aan dat hij dood is; als hij nog ademt, dan heeft hij waarschijnlijk een zwemblaasprobleem. Dit zijn de symptomen om naar uit te kijken:
    • De vis blijft naar boven drijven of drijft ondersteboven.
    • De vis zinkt steeds naar de bodem van het aquarium.
    • De vis zwemt met zijn staart hoger dan zijn kop (let op: dit is normaal voor sommige soorten).
    • De vis heeft een opgezwollen buik.

    Volgens de Vissenbescherming Nederland zijn kleine ronde vissenkommen slecht voor goudvissen. [1] Een goede kom is minstens 100x50x50 cm groot en bevat elementen die voor afleiding zorgen, zoals steentjes, zand, en waterplanten. Goudvissen hebben bewegingsruimte nodig. Een kleine kom biedt daartoe geen gelegenheid, vervuilt bovendien snel en wordt snel warm. Goudvissen zijn sociale dieren, en dienen in groepjes van ten minste 10 vissen te worden gehouden.

  2. Goudvissen, vooral de speciale soorten, en bettavissen ontwikkelen het vaakst problemen met de zwemblaas. Deze vissoorten hebben korte, ronde lichamen, wat er voor zorgt dat hun organen samengeperst worden. De interne organen van de vis kunnen tegen de zwemblaas aandrukken, waardoor de zwemblaas niet meer goed kan functioneren.
    • Als je een speciale goudvis of een bettavis hebt, moet je hem goed in de gaten houden en controleren op tekenen van een zwemblaas probleem. Als je het probleem niet behandelt, kan je vis doodgaan.
    • Verschillende natuurlijke goudvis soorten met langere lichamen zijn minder ontvankelijk voor zwemblaas problemen, aangezien hun organen niet samengeperst worden.
  3. Als de kleine organen van een vis zich vergroten, kunnen ze tegen de zwemblaas aandrukken en problemen veroorzaken. De maag, darmen en lever zijn bijzonder ontvankelijk voor vergroting, wegens de eetgewoonten van de vis. Elk van het volgende kan zwemblaas problemen veroorzaken:
    • Te veel lucht innemen tijdens het eten, waardoor de maag vergroot.
    • Het eten van voedsel van lage kwaliteit of voedsel dat met lucht is gevuld, waardoor constipatie in de darmen wordt veroorzaakt.
    • Te veel eten, wat vetafzetting en daarmee het vergroten van de lever veroorzaakt.
    • De ontwikkeling van cystes in de nier, waardoor deze vergroot.
    • Misvorming van een intern orgaan.
  4. Soms zijn zwemblaas problemen een symptoom van infectie, dit kun je niet verhelpen door de eetgewoonten van je vis te veranderen. Als je denkt dat je vis een infectie heeft, moet de infectie apart behandeld worden om er voor te zorgen dat je vis weer gezond wordt.
    • Als je vis een infectie heeft, zul je zien dat de vinnen tegen het lichaam klemmen, dat hij trilt en dat zijn eetlust vermindert, naast de symptomen van een zwemblaas probleem.
    • Begin door het aquarium te verschonen, om de hoeveel bacteriën te verminderen; in veel gevallen dood je dan de bacterie die de infectie veroorzaakt.
    • Als de symptomen aanhouden, overweeg dan om je vis met antibiotica te behandelen om de infectie te genezen. Antibiotica zijn in de dierenwinkel verkrijgbaar, in de vorm van druppels voor waterbehandeling of in de vorm van medicinaal voedsel. Volg de aanwijzingen, om te verzekeren dat je je vis niet te veel medicatie geeft.
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 3:

Een zwemblaasprobleem behandelen

PDF download Pdf downloaden
  1. Een lage watertemperatuur kan de vertering van de vis vertragen, wat tot constipatie leidt. Houd de watertemperatuur tussen de 20 en 25 graden tijdens de behandeling van je vis, dit helpt de vis om sneller te verteren.
  2. Aangezien problemen met de zwemblaas doorgaans worden veroorzaakt door eetpatronen, start je de behandeling met een periode van vasten. Als vissen te veel eten kunnen hun interne organen vergroten, waardoor de zwemblaas in de problemen komt. Geef je vis een kans om het voedsel dat hij al heeft gegeten te verteren en geef de maag, darmen en andere organen de tijd om naar hun normale afmeting te krimpen. [2]
    • Drie dagen vasten zou geen negatieve invloed op je vis moeten hebben, maar laat hem niet langer dan drie dagen vasten.
    • Observeer je vis tijdens de periode van vasten, om te zien of de symptomen verdwijnen. Als de vis na drie dagen nog steeds symptomen heeft, ga dan verder met de volgende stap.
  3. Erwten bevatten veel vezels en zijn zeer compact, waardoor ze de constipatie van je vis kunnen verhelpen. Koop een pakje bevroren erwten en kook ze tot ze zacht zijn (in de magnetron of in een pan). Verwijder de schil van een erwt en doe er een stukje van in het water om je vis te voeren. De vis zou niet meer moeten eten dan 1 tot 2 erwten per dag. [3]
    • Probeer de erwten niet te lang te koken; als ze te lang zijn gekookt, vallen ze uit elkaar voordat de vis ze kan eten.
    • Wanneer vissen voer in de vorm van vlokken eten, nemen ze vaak te veel lucht in tijdens het eten. Dit veroorzaakt indigestie en het vergroten van organen. Het voeren van erwten verhelpt dit probleem.
  4. Als je een stukje erwt in het water laat vallen, zal het naar de bodem van het aquarium zinken. Vissen met zwemblaas problemen kunnen soms niet naar de bodem zwemmen. Houd de erwt indien nodig vast, bij het oppervlak van het water, tot je vis dichtbij genoeg is om ervan te eten.
    • Je kunt een erwt ook op een tandenstoker prikken en deze dichtbij je vis vasthouden.
    • Het waterniveau verminderen zodat je vis kan eten is ook een effectieve oplossing.
  5. Na enkele dagen alleen erwten eten, zou de vertering van je vis weer terug naar normaal moeten gaan. Je vis zal dan weer zonder moeilijkheden kunnen zwemmen. Je kunt hem dan weer normaal voedsel gaan voeren.
    • Als de symptomen aanhouden, heeft je vis mogelijk een onbehandelbaar probleem, zoals een misvormd orgaan of interne schade. Geef het nog een paar dagen om te zien of de symptomen van zwemblaas problemen verdwijnen. Als je vis niet terug gaat naar het normale zwem- en eetpatroon, is euthanasie mogelijk de vriendelijkste oplossing.
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 3:

Zwemblaasproblemen voorkomen

PDF download Pdf downloaden
  1. Visvlokken drijven op het water, waardoor de vis ook lucht inneemt terwijl hij eet. Hierdoor kunnen zijn organen vergroten, wat tot zwemblaas problemen leidt. Probeer het voedsel te laten weken voordat je het in het aquarium doet, hierdoor zinkt het in het water en zal je vis geen lucht innemen tijdens het eten.
    • Je kunt ook visvoer kopen dat vanzelf zinkt, zonder dat het geweekt moet worden.
    • Als je je vis iets anders voert dan vlokken of pellets, zorg er dan voor dat het veel voedingsstoffen bevat en dat het volledig ontdooit is voordat je het aan je vis voert.
  2. Als een vis te veel eet, kan hij geconstipeerd raken. Hierdoor vergoten de maag of de darmen, wat ook tot zwemblaas problemen leidt. Vissen hoeven slechts éénmaal per dag een kleine hoeveelheid eten te krijgen. Zelfs als het lijkt alsof je vis altijd honger heeft, heeft hij maar een klein beetje eten nodig om gezond te kunnen leven.
  3. Een vies aquarium is een goede omgeving voor bacteriën en parasieten. Dit is een aanval op de gezondheid van je vis en kan tot infectie leiden. Zorg ervoor dat je het aquarium regelmatig schoonmaakt, zodat je vis in schoon water leeft in plaats van in een riool.
    • Gebruik een watertestset om de pH-, ammonia- en nitrietwaarden te controleren. Het water verversen garandeert niet dat deze waarden goed zijn. Vooral niet als je het water nooit eerder hebt getest. Goudvissen doen het het beste bij een pH-waarden van 7,2 - 7,6, zo min mogelijk ammonia en een nitrietwaarde tussen 0 en 0,25 ppm.
    • Probeer aquariumzout toe te voegen aan zoetwater aquaria. Aquariumzout is goed voor het bestrijden van ziektes en versterkt het immuunsysteem van de goudvis.
  4. Controleer de temperatuur regelmatig, om te verzeker dat het water rond de 20 graden is. Goudvissen functioneren niet goed in kouder water. Als je ze in water met een lagere temperatuur laat leven, vertraag je de vertering en plaats je druk op hun interne systemen.
    Advertentie

Tips

  • Als je je vis regelmatig vlokken of pellets voert, laat deze dan 5-15 minuten in een kopje aquariumwater weken. Er komen vaak veel luchtbellen in het voedsel, door het productieproces. Deze overmatige lucht kan in het verteringskanaal vast komen te zitten.
  • Een goudvis met deze symptomen kan het slachtoffer worden van pesterij door andere vissen in het aquarium. Probeer de betreffende vis af te zonderen in een apart aquarium, om hem rustig te laten herstellen.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Houd goudvissen nooit in een kom, een kom geeft onvoldoende ruimte en filtratie.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 59.266 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie