Pdf downloaden Pdf downloaden

Koorts is de natuurlijke reactie van je lichaam op een virus, infectie of andere ziekte. Door je lichaamstemperatuur te verhogen, rekent je lichaam meestal binnen een paar dagen af met ziekteverwekkers. Dit artikel helpt je om te bepalen of je koorts hebt, en geeft je advies over wat je moet doen als de koorts leidt tot een ernstiger aandoening.

Methode 1
Methode 1 van 2:

Vaststellen of je koorts hebt

Pdf downloaden
  1. Als je temperatuur 39,5°C of lager is, probeer de koorts dan thuis te behandelen. [1] Als je temperatuur boven de 39,5°C komt, bel dan de huisarts (of, in het weekend, de huisartsenpost) voor advies. Ga in geval van nood naar de eerste hulp; misschien heb je onmiddellijk medische hulp nodig.
  2. Als je jezelf op deze manier temperatuurt, zal het moeilijk zijn om er achter te komen of je 38°C of 39°C koorts hebt. In dat geval kun je checken of je andere symptomen van koorts hebt (zie hieronder).
    • Als je er achter wilt komen of iemand anders koorts heeft, vergelijk dan jouw temperatuur met die van de andere persoon: raak eerst je eigen huid aan en meteen daarna die van de ander. Als jouw huid veel koeler is, zou de andere persoon koorts kunnen hebben.
    • Hoe nauwkeurig deze manier van temperaturen is? Uit een studie bleek dat als mensen op deze manier temperaturen, ze veel te vaak denken dat er sprake is van koorts (tot wel 40% vaker). [2]
  3. Als je lichaam wil afrekenen met schadelijke infecties, virussen of andere ziektes, zet je lichaam de interne thermostaat wat hoger. [3] Koorts is ons natuurlijke afweermechanisme. Een voortvloeisel van die hogere lichaamstemperatuur is dat patiënten erge dorst krijgen of uitgedroogd raken.
    • Symptomen [4] van uitdroging zijn o.a.:
      • Droge mond
      • Dorst
      • Hoofdpijn en vermoeidheid
      • Droge huid
      • Verstopping
    • Uitdroging kan verergerd worden door braken of diarree. [5] Als je hiermee te maken hebt, zorg dan dat je voldoende drinkt om het vochtverlies goed te maken.
  4. Vaak heeft spierpijn te maken met uitdroging, maar als je koorts hebt kan het extra vervelend zijn. Opgelet : Als je koorts gepaard gaat met stijve (rug) spieren, bel dan direct de huisarts, omdat dit kan wijzen op bacteriële meningitis (hersenvliesontsteking), wat kan leiden tot hersenbeschadiging. [6]
  5. Als je meer dan 40°C koorts hebt, kun je behalve uitdroging, hoofdpijn, spierpijn en een gevoel van zwakte ook last krijgen van de volgende symptomen. Mocht je hier last van krijgen, of als je denkt dat je koorts hoger is dan 40°C, ga dan direct naar de dokter [7] :
    • Hallucinaties
    • Verward of geïrriteerd zijn
    • Stuiptrekkingen of krampaanvallen
  6. Als je denkt dat je kind koorts heeft en het heeft een temperatuur boven de 39,5°C, neem dan contact op met je huisarts. Meestal is het prima om thuis uit te zieken van een milde koorts; soms is de onderliggende reden voor de koorts zo ernstig dat je passende medische zorg nodig hebt.
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 2:

Basisbehandeling voor koorts

Pdf downloaden
  1. Koorts is de natuurlijke reactie van je lichaam op een ziekteverwekker. Als je de koorts onderdrukt voordat je lichaam de ziekteverwekker de baas is geworden, loop je het risico dat je langer ziek blijft of dat je symptomen die met koorts te maken hebben camoufleert. [8]
  2. Een ontstekingsremmende pijnstiller kan helpen om nare bijverschijnselen van koorts te verlichten. Vaak geeft een lage dosis van dit soort pijnstillers al een goed resultaat.
    • Aspirine mag alleen door volwassenen gebruikt worden. Aspirinegebruik door kinderen wordt in verband gebracht met het potentieel dodelijke Reye’s Syndroom. [9]
    • Paracetamol (Panadol) en ibuprofen (Advil) zijn een prima vervanging van aspirine en geschikt voor alle leeftijden. Als je de aanbevolen dosis slikt en je koorts zakt niet, verhoog de dosis dan niet op eigen houtje, maar bel de huisarts.
  3. [10] Als je koorts hebt kun je snel uitgedroogd raken. Voorkom uitdroging door voldoende te drinken. Het is een heel belangrijk middel om koorts te bestrijden. Drink vooral water. Frisdrank en thee kunnen helpen om de maag te kalmeren, maar drink het met mate. Soep of bouillon zijn een goede aanvulling op vast voedsel als je koorts hebt.
    Advertentie

Tips

  • Als je koorts hebt, kun je je het ene moment heet, en daarna rillerig voelen. Dit kan een teken zijn van griep.
  • Rillingen zijn vaak een symptoom van koorts, maar ze kunnen ook een symptoom zijn van een ernstiger aandoening zoals onderkoeling of hersenvliesontsteking. Als je last hebt van rillingen, neem dan contact op met je huisarts om er achter te komen wat de onderliggende reden is. Ernstige rillingen kunnen serieuze bijwerkingen hebben zoals hersenbeschadiging, uitdroging, krampaanvallen en shock.
  • Als je koorts hebt, voel je je warm en kunnen je wangen er daardoor ook een beetje roder uitzien. Heb je een koelelement in huis, dan is het prettig om dat op je gezicht of voorhoofd te leggen om wat af te koelen.
  • Zorg ervoor dat je de hele dag drinkt. Neem verschillende soorten warme en koude drankjes, ze zullen je lichaam goed doen en je vochtniveau op peil houden.
  • Neem vitamines. Met vitamine C bestrijd je je verkoudheid het beste, dus slik het ook als je gezond bent. Het is goed voor je weerstand, zodat je minder kans hebt om ziek te worden.
  • Voel aan je wangen. Als ze heet aanvoelen betekent dat meestal dat je koorts hebt.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Als je langer dan 24 uur 39,5°C koorts hebt, en de koorts daalt niet, ga dan naar je huisarts.
  • Als je langer dan 48 uur koorts hebt, ga dan naar je huisarts.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 3.440 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie