Pdf downloaden Pdf downloaden

Je banden oppompen is een snel en eenvoudig klusje, als je maar weet welke hulpmiddelen je nodig hebt. Bepaal eerst aan de hand van onderstaande methodes welk type ventiel je hebt, en daarna volg je gewoon de stappen in die methode. Aan de slag!

Methode 1
Methode 1 van 3:

Schraderventiel

Pdf downloaden
  1. Sommige fietsen, met name mountainbikes, zijn uitgerust met het Schraderventiel, dat ook bij auto's en bromfietsen gebruikelijk is. Men noemt dit type ventiel daarom ook wel autoventiel, autobandventiel of brommerventiel. Daarnaast wordt het ook wel Amerikaans ventiel genoemd. Dit ventiel is een relatief brede cilinder met in het midden een pennetje. Door dit pennetje in te drukken is het ventiel te openen, zo kan men de band laten leeglopen. Je opent een Schraderventiel door het dopje eraf te draaien.
  2. Meestal staat de aanbevolen bandenspanning vermeld op de zijkant van de fietsbanden, met een minimum- en maximumwaarde. Zorg dat de bandenspanning nooit lager is dan het laagste getal; het hoogste getal is de aanbevolen maximale bandenspanning.
  3. Als je geen fietspomp hebt kun je met dit type ventiel naar het tankstation gaan, of een pomp van je buurman lenen.
    • Met een Schraderventiel kun je je banden oppompen bij een tankstation, zonder verloopje. In de meeste gevallen stel je de pomp eerst in op de gewenste spanning, het apparaat zal vervolgens zelf je band op die ingestelde spanning brengen. Als je zelf met de hand moet pompen, doe dat dan steeds met kleine pufjes. Dit soort pompen staat onder hoge druk, als je niet uitkijkt pomp je je band kapot.
    • Als je een normale Nederlandse fietspomp gebruikt heb je een verloopnippel nodig voor een Schraderventiel.
    • Sommige pompen passen zich automatisch aan aan het type ventiel, hiermee kun je dus eenvoudig een Schraderventiel oppompen.
    • Bij sommige pompen moet je een rubberen stop in de pomp omdraaien om deze passend te maken voor een Schraderventiel. Schroef de voorkant eraf en zoek de rubberen stop. Bij een Schraderventiel moet het grootste uiteinde naar voren gericht zijn.
  4. Watermark wikiHow to Fietsbanden oppompen
    Draai het ventieldopje van het ventiel en bewaar het op een handige plek, zoals in je achterzak. Zorg dat je het niet kwijtraakt.
    • Plaats de pomp op het ventiel. Als er een hendeltje bij de opening zit, zorg er dan voor dat deze open staat als je de opening op het ventiel zet; sluit het hendeltje als je het op het ventiel hebt geplaatst. Nu zit de slang vast op het ventiel. Hou de druk in de gaten tijdens het pompen.
    • Om de pomp te verwijderen trek je het hendeltje weer omhoog, en dan draai je snel het dopje weer op het ventiel.
  5. Watermark wikiHow to Fietsbanden oppompen
    Laat een band met een Schraderventiel leeglopen door met je vingernagel of een stuk gereedschap te drukken op het middelste pennetje, totdat alle lucht uit de band is gelopen.
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 3:

Prestaventiel

Pdf downloaden
  1. Voor race- en toerfietsen wordt meestal het Prestaventiel gebruikt, ook Sclaverandventiel geheten. De vakhandel spreekt meestal van een Frans ventiel (in Nederland) of een Belgisch ventiel (in België). Prestaventielen zijn langer en smaller dan Schraderventielen, en bij dit ventiel kan het terugslagmechanisme geblokkeerd worden. Daarom moet voor het oppompen altijd eerst een moertje een slag losgedraaid worden.
  2. Watermark wikiHow to Fietsbanden oppompen
    Je opent het ventiel door het dopje eraf te schroeven, bewaar het dopje op een handige plek. Vervolgens haal je het koperen stukje aan de bovenkant een beetje omhoog - het komt er niet helemaal af, maar je kunt het wel iets omhoog trekken. Je kunt controleren of het hoog genoeg zit door op het pennetje te drukken. Als er met kracht lucht uit komt zit het los genoeg.
  3. Watermark wikiHow to Fietsbanden oppompen
    Meestal staat de aanbevolen bandenspanning vermeld op de zijkant van de fietsbanden, met een minimum- en maximumwaarde. Zorg dat de bandenspanning nooit lager is dan het laagste getal; het hoogste getal is de aanbevolen maximale bandenspanning.
  4. Je kunt naar een tankstation gaan, of een pomp lenen van de buurman. Je kunt ook een geschikte fietspomp kopen bij de fietswinkel.
    • Om een Prestaventiel op te kunnen pompen bij het tankstation heb je een verloopnippel voor Prestaventielen nodig. Dit is een klein verloopje dat je op je Prestaventiel schroeft, waarmee het eigenlijk een Schraderventiel wordt. Ook bij gebruik van een Nederlandse fietspomp (met knijper) is voor dit type ventiel een verloopnippel nodig, doe navraag bij een fietsenwinkel. Als je bij het tankstation met de hand moet pompen, doe dat dan steeds met kleine pufjes. Dit soort pompen staat onder hoge druk, als je niet uitkijkt pomp je je band kapot.
    • Bij een fietspomp met twee openingen is de kleine opening bedoeld voor het Prestaventiel.
    • Sommige pompen passen zich automatisch aan aan het type ventiel, hiermee kun je dus eenvoudig een Prestaventiel oppompen.
    • Bij sommige pompen moet je een rubberen stop in de pomp omdraaien om deze passend te maken voor een Prestaventiel. Schroef de voorkant eraf en zoek de rubberen stop. Bij een Prestaventiel moet het kleinste uiteinde naar voren gericht zijn.
  5. Watermark wikiHow to Fietsbanden oppompen
    Open het ventiel door het ventieldopje eraf te schroeven en het kleinere koperen kapje los te maken.
    • Plaats de pomp op het ventiel. Als er een hendeltje bij de opening zit, zorg er dan voor dat deze open staat als je de opening op het ventiel zet; sluit het hendeltje als je het op het ventiel hebt geplaatst. Nu zit de slang vast op het ventiel. Hou de druk in de gaten tijdens het pompen.
    • Trek het hendeltje omhoog om de pomp te verwijderen, en schroef het koperen kapje vast.
    • Draai de ventieldop er weer op.
  6. Watermark wikiHow to Fietsbanden oppompen
    Laat een band met Prestaventiel leeglopen door het koperen kapje te openen en te drukken op het pennetje totdat alle lucht eruit is.
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 3:

Dunlopventiel

Pdf downloaden
  1. Op Nederlandse fietsen is het Dunlopventiel gebruikelijk. Dit ventiel wordt in Nederland ook vaak Hollands ventiel genoemd. Het is groter dan een Schraderventiel en gebruikt hetzelfde mechanisme als een Prestaventiel. Volg de stappen in de sectie over het Prestaventiel om een band op te pompen met een Dunlopventiel. Met een Hollandse fietspomp kun je een Dunlopventiel zonder verloopnippel oppompen.

Tips

  • Als je de aanbevolen bandenspanning niet weet, of als er geen drukmeter aanwezig is, pomp de banden dan op totdat ze stevig aanvoelen en tegelijkertijd nog een beetje ingeknepen kunnen worden. Als je denkt dat ze goed op spanning zijn is dat waarschijnlijk ook zo.
  • Koop een pomp die geschikt is voor jouw type fiets. De meeste fietspompen staan rechtop, je staat met je voet op het onderste gedeelte en de hendel druk je met je handen op en neer. Andere soorten zijn veel kleiner en handig om mee te nemen.
  • Bewaar je ventieldopjes op een veilige, schone plek. Als een ventieldopje vies wordt komt er vuiligheid in je ventiel, en dat kan tot problemen leiden.
  • Controleer na een paar dagen of de spanning nog steeds hetzelfde is. Als je band langzaam leegloopt is je band lek of het ventiel niet goed meer.
  • Als je er niet achterkomt welk type ventiel je hebt kun je er een foto van maken en naar je fietswinkel gaan.
  • Blijf tijdens het pompen controleren wat de spanning is. Nieuwe fietspompen hebben vaak een spanningsmeter die je in de gaten kunt houden. Als je te lang blijft doorpompen kan je band exploderen.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Kijk uit voor scherpe objecten op het fietspad, zoals stukjes glas.
Advertentie

Benodigdheden

  • Een fiets
  • Een fietspomp, of een tankstation met een pomp
  • Eventueel een verloopnippel

Over dit artikel

Deze pagina is 33.942 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie