PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Vind jij het moeilijk te accepteren dat je een fout hebt gemaakt? Is het lastig voor je om van je fouten te leren, zodat je keer op keer in je oude gewoontes vervalt? Het kan een uitdaging zijn om te aanvaarden dat we de mist in zijn gegaan, vooral als we een perfectionistische aard hebben, waardoor "uitmuntendheid" verward wordt met "nooit fouten maken". Een fout maken is soms ook iets anders dan falen; falen betekent dat een bewuste poging niet slaagt, maar fouten kunnen ook onbewust worden gemaakt. Gelukkig zijn er een aantal stappen die je kunt nemen om je fouten makkelijker te kunnen accepteren, en er zijn verschillende technieken die je kunt gebruiken om het meeste voordeel uit je fouten te halen.

Deel 1
Deel 1 van 2:

Je fouten accepteren

PDF download Pdf downloaden
  1. Er zijn allerlei redenen te bedenken waarom je jezelf moet toestaan om fouten te mogen maken. Fouten zijn onvermijdelijk en horen bij het leven. Ook zijn het een waardevolle bronnen van instructies en verrijken ze je leven. Ze kunnen je leren om nieuwe dingen uit te proberen en je horizon te verbreden. [1]
    • Misschien wil je bijvoorbeeld leren om te koken. Als je begint, zeg dan tegen jezelf: "Dit is nieuw voor me, en ik zal waarschijnlijk fouten gaan maken. Dat geeft niet. Het is allemaal onderdeel van het proces".
    • Soms weerhoudt de angst om fouten te maken - perfectionisme - je ervan om nieuwe dingen te proberen of projecten af te maken, omdat je zo bang bent dat het niet goed gaat dat je jezelf er niet toe kunt zetten actie te ondernemen. Laat dit je niet overkomen.
  2. Soms worden fouten niet veroorzaakt door een inspanning van jouw kant, maar juist door een gebrek eraan. We kunnen ons niet elke dag voor ieder klein element in ons leven maximaal inzetten. Dingen die we vaak doen, zoals naar het werk rijden, of ontbijt maken, kunnen zo'n gewoonte worden dat we ons er niet meer op concentreren. Dat is heel handig, omdat we die energie dan aan dingen kunnen besteden die meer aandacht behoeven. Maar soms leidt dit ertoe dat we fouten maken. Erken dat dit onderdeel is van het mens-zijn, met beperkte voorraden energie en aandacht.
    • Je rijdt bijvoorbeeld elke dag dezelfde route naar je werk, 5 dagen per week. In het weekend moet je je kind naar voetbal brengen, maar dan realiseer je je dat je op de automatische piloot naar je werk aan het rijden bent. Dit is een heel natuurlijke vergissing, het resultaat van een gewoonte. Boos worden op jezelf heeft geen nut. Erken liever dat je een fout hebt gemaakt en ga verder.
    • Onderzoek wijst uit dat je fouten die je op de automatische piloot maakt weer kunt herstellen, ook als je je er niet bewust van bent. Onderzoek onder ervaren typistes toont aan dat je vertraagt zodra je een typefout maakt, ook als je niet bewust weet dat je die fout hebt gemaakt [2] .
    • Onderzoek wijst ook uit dat veel mensen ongeveer 47% van de tijd "uit" staan, of hun gedachten laten afdwalen van de taak waarmee ze bezig zijn. Daardoor ontstaan vaak fouten. Als je merkt dat je vaak fouten maakt doordat je geest afdwaalt, overweeg dan aandachtsoefeningen te doen om je erin te trainen met je aandacht in het huidige moment te blijven. [3]
  3. Fouten zijn niet altijd het resultaat van een inspanning die je hebt gemaakt. Soms maak je een fout door iets juist niet te doen. De wet maakt meestal het onderscheid tussen fouten waarbij je iets hebt gedaan, wat je niet had moeten doen, en fouten waarbij je iets niet hebt gedaan, wat je wel had moeten doen. De eerste soort wordt meestal als erger gezien. [4] Fouten waarbij je iets niet hebt gedaan wat je wel had moeten doen komen vaker voor. [5]
    • Fouten waarbij je iets niet hebt gedaan kunnen echter wel een effect hebben op je leven. Als je bedrijf bijvoorbeeld niet op de hoogte blijft van de laatste technologische ontwikkelingen, kan dat je financiële toekomst beïnvloeden. [6]
    • Het is belangrijk om beide soorten fouten te erkennen, want van allebei kun je iets leren. Sommige mensen vermijden het om fouten te maken waarbij ze iets doen wat ze niet moeten doen, door zo min mogelijk te doen en geen verantwoordelijkheid te nemen, maar dat weerhoudt je er niet van om fouten te maken waarbij je iets niet hebt gedaan, en het is niet altijd een even nuttige manier om te leven en je te ontwikkelen. [7]
  4. Het is belangrijk om het verschil te kennen tussen fouten en slechte beslissingen. Fouten zijn simpele vergissingen, zoals de kaart verkeerd lezen en de verkeerde afslag nemen. Slechte beslissingen zijn bewuster, zoals de toeristische route nemen naar een vergadering waardoor je te laat komt. Fouten zijn begrijpelijk, en hoeven niet zo zeer gecorrigeerd te worden. Je moet slechte beslissingen net als fouten accepteren, maar je moet er wel meer aandacht aan besteden. [8]
  5. Het is belangrijk om niet gebukt te gaan onder wat je verkeerd hebt gedaan. Probeer zelfkritiek in balans te brengen met het vieren van prestaties waarmee je blij bent. [9] Je kunt blij zijn met dingen die je nu al goed kunt, of met gebieden waarop je verbetering ziet. Het heeft geen zin om jezelf te verbeteren als je het resultaat van je inspanning toch niet kunt waarderen.
    • Misschien ben je nog niet zo lang aan het koken, maar wellicht is er iets wat meteen goed lukt. Misschien weet je precies wat voor kruiden een gerecht nodig heeft, door simpelweg te proeven. Feliciteer jezelf met dit sterke punt.
  6. Er zijn mechanismen in onze hersenen die ons helpen opmerken wanneer we iets fout doen. Het brein zendt ons signalen als we een vergissing maken. Dat kan heel nuttig zijn tijdens het leerproces. Fouten maken zorgt dat we ons beter concentreren op wat we doen, en dat we onze uiterste best blijven doen. [10]
    • Onderzoek toont aan dat zelfs deskundigen zoals artsen soms hun fouten niet kunnen corrigeren omdat ze te veel op hun eigen oordeel vertrouwen. Er zijn voordelen aan het openstaan voor fouten en ze te zien als kansen, ook al ben ergens je al heel erg goed in. [11]
  7. Onderzoek toont aan dat het wel tien jaar kan duren waarin je met een vaardigheid moet experimenteren voordat je er echt goed in bent. Dat geldt voor iedereen, van Mozart tot Cruyff. Wees in het begin niet te streng voor jezelf als het niet lukt, want dat is normaal. Je moet lange tijd heel veel moeite doen om ergens echt goed in te worden.
  8. Deel van het probleem van jezelf niet toestaan om fouten te maken, is dat je denkt dat je elke keer weer de perfecte beslissing moet maken. In plaats van dit onrealistische doel na te streven, moet je je beslissingen als experimenten gaan zien. Een experiment kan goede of slechte consequenties hebben. Je kunt nog steeds je best doen om te proberen een goede uitkomst te behalen natuurlijk, maar op deze manier haal je de druk van de ketel.
    • Bij koken bijvoorbeeld, kun je een recept op experimentele wijze benaderen. Verwacht niet het perfecte gerecht. Zie het als een kans om te experimenteren en meer te leren over het hele proces. Dan veroordeel je jezelf niet als het mis gaat, wat ongetwijfeld wel eens zal gebeuren.
  9. Het brein bevat speciale zenuwcellen die onze prestaties in de gaten houden, fouten detecteren en leren van wat we verkeerd hebben gedaan. [12] Het brein vindt het echter ook moeilijk om fouten te accepteren. De hersenen kunnen een ervaring omzetten in iets positiefs zodat ze niet hoeven te accepteren dat ze een fout hebben gemaakt. Als jij het lastig vindt om fouten te herkennen en accepteren, dan is dat waarschijnlijk wat er gebeurt. [13] Als je weet hoe je hersenen omgaan met fouten, word je je bewuster van je eigen ervaringen.
    • Je hersenen hebben eigenlijk twee manieren van reageren op fouten: een probleemoplossende manier ("Waarom gebeurde dit? Hoe kan ik ervoor zorgen dat het niet nog eens gebeurt?") en een afsluitende manier ("Ik ga deze fout negeren"). De probleemoplossende manier, dat zal je niet verbazen, helpt je te leren van je fouten zodat ze in het vervolg niet meer voorkomen. Dit zie je vaak bij mensen die geloven dat intelligentie flexibel is, en dat iedereen zich kan ontwikkelen. De afsluitmethode zie je vaak als mensen denken dat intelligentie vastligt: je bent ofwel goed, ofwel slecht in iets, en dat is dat. Dit soort denken weerhoudt je ervan te leren en te groeien. [14]
  10. We leven in een samenleving die bang is voor het maken van fouten. [15] We groeien op met het idee dat we zo min mogelijk fouten moeten maken. [16] Mensen die erin slagen om verder te komen, zijn mensen die dit heel serieus nemen. Ze doen het goed op de middelbare school en gaan studeren. Ze doen het goed op de universiteit en slagen met hoge cijfers. Er is niet veel ruimte om fouten te maken. Dus als je het altijd moeilijk vond om fouten te maken, wees dan minder streng voor jezelf, want je kunt er niet altijd wat aan doen. Je hebt waarschijnlijk geleerd om zo streng voor jezelf te zijn.
    • Herinner jezelf eraan dat het idee dat je geen fouten mag maken niet juist is. Fouten zijn de enige manier waarop we kunnen leren; als je geen (of weinig) fouten maakt, komt dat omdat je iets al helemaal beheerst. Als je wilt leren en groeien, krijg je de fouten er gratis bij.
    • Herinner jezelf eraan dat perfectionisme de lat onredelijk hoog legt, voor jou en voor anderen. Als je fouten maakt ben je geen "mislukkeling", en worden je inspanningen niet teniet gedaan. Leg de lat iets lager en sta jezelf toe om fouten te maken -- dat is een nuttigere en effectievere manier om ergens uitmuntend in te worden. [17]
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 2:

Van je fouten leren

PDF download Pdf downloaden
  1. Fouten helpen je bij het leren, maar alleen als je zorgt dat je ze corrigeert. [18] Als je bijvoorbeeld een verkeerd ingrediënt in je gerecht hebt verwerkt, zorg dan dat je je moeder, of een ander ervaren persoon vraagt hoe het wel moet, zodat je die informatie in je geheugen kunt opslaan.
  2. Het kan nuttig zijn om op te schrijven wanneer, waar en hoe je fouten maakt. Dan word je je nog bewuster van patronen, die in het heetst van de strijd vaak lastig te duiden zijn. Neem altijd een klein boekje mee, en schrijf het op als je iets verkeerd doet. Lees later terug wat je hebt opgeschreven, en bedenk hoe het beter kan.
    • Als je bijvoorbeeld aan een nieuw recept werkt en het gaat niet goed, schrijf dan op waar je de fout in gaat. Denk er later die avond over na, en kijk of je manieren kunt verzinnen om het gerecht anders klaar te maken.
    • Schrijf ook op wanneer het wel goed gaat. Je blijft beter gemotiveerd om te leren ondanks je fouten als je je ontwikkeling kunt bijhouden, en blij kunt zijn als het goed gaat. Alleen negativiteit is niet nuttig.
  3. Als je "goed wilt zijn" betekent dat dat je onrealistische verwachtingen hebt van jezelf, vooral als je ergens net mee begint. Als je je ten doel stelt om "goed te zijn" leg je de lat te hoog en zeg je eigenlijk dat je moet slagen om een goed persoon te kunnen zijn. "Beter worden" daarentegen, gaat om verbetering. Met deze doelen hoef je geen belachelijk hoge resultaten te halen om jezelf goed te voelen. Je richt je erop jezelf te verbeteren, en je hoeft niet perfect te zijn. [19]
    • Als je bijvoorbeeld wilt leren wat voor uitwerking verschillende kruiden hebben op de smaak van je gerechten, kun je je beter richten op "beter worden" dan om meteen zo "goed te zijn" als een chefkok.
  4. Tijd is niet het enige ingrediënt dat nodig is om te leren van je fouten. Je zult ook baat hebben bij vooruitgaan met een specifiek doel. Daarom is het belangrijk dat je je fouten kunt aanwijzen en de redenen erachter kunt vinden. Als je je bewust bent van wat je verkeerd doet, kun je een plan opstellen om te gaan oefenen en beter te worden.
    • Als je bijvoorbeeld een basisvaardigheid wilt perfectioneren, zoals het koken van pasta, doe het dan steeds weer opnieuw tot je de timing in de vingers hebt. Het kan een tijd duren voordat je de perfecte gaarheid van de pasta krijgt, maar hoe meer je oefent, hoe beter het wordt.
  5. Je hoeft je niet te schamen als je hulp van iemand nodig hebt bij iets wat je nog niet goed beheerst. Het is juist een geweldige manier om je te ontwikkelen als je je ego opzij zet en van iemand met meer ervaring kunt leren, zeker als je vastzit en niet weet hoe je verder moet. [20]
    • Vraag bijvoorbeeld de kok in je favoriete restaurant of een familielid dat heel lekker kan koken om advies als je moeite hebt met de basis van bepaalde bereidingen.
  6. Onderzoek wijst uit dat mensen die geloven dat ze van hun fouten kunnen leren, ook echt meer leren van hun fouten. Als je weet dat het mogelijk is om van je fouten te leren, is dat een grote stap in de richting om dat ook echt te gaan doen. [21]
    • Als je bijvoorbeeld een gerecht hebt laten aanbranden, kun je tegen jezelf zeggen: "Ik kan hiervan leren. Deze ervaring kan ik gebruiken. Nu weet ik dat ik de oven niet zo hoog moet zetten".
  7. Er is ons geleerd dat we geen uitvluchten moeten verzinnen als we fouten hebben gemaakt, maar dat is iets anders dan de oorzaken van de fouten uit te leggen. [22] Als je gerecht niet helemaal slaagt, is het prima om te erkennen dat je het recept niet goed genoeg hebt gevolgd, of dat je er zout in plaats van suiker in hebt gedaan. Dat zijn oorzaken, geen uitvluchten. Door de oorzaken te vinden achter de fouten, kun je het in het vervolg beter doen, omdat je weet waar het verkeerd ging. Enkele oorzaken waar je op kunt letten:
    • Te laat komen omdat je niet vroeg genoeg bent opgestaan.
    • Een project verprutsen omdat je niet om verduidelijking hebt gevraagd.
    • Zakken voor een examen omdat je niet hebt geleerd, of omdat je je studie op de tweede plaats hebt gezet.
  8. Soms kun je in één keer van een fout leren. Maar dat is niet altijd het geval. Vaak moeten we, om van een fout te leren, deze fout meerdere keren maken. Het kan lastig zijn om het meteen in te zien, dus sta jezelf toe om de fout meerdere keren te maken zonder gefrustreerd te raken. [23]
    Advertentie

Tips

  • Vergeef jezelf als je dezelfde fout blijft maken. Het geeft niet dat je met bepaalde dingen wat meer moeite hebt.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Denk niet dat jij immuun bent voor fouten, ook al ben je ergens heel goed in. Dan is het juist erger als je het een keer verknalt.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 6.428 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie