PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Konijnen kunnen liefdevolle wezens zijn, maar angst of agressief instinct kan ervoor zorgen dat zelfs het liefste konijn bijt. Als je een konijn grootbrengt en je afwijkende gedragsproblemen hebt opgemerkt, dan vraag je je misschien af wat je anders kunt doen om dat lieve, aanhankelijke huisdier dat het was terug te brengen. Je kunt het bijtgedrag van je konijn doorbreken, maar dat vereist wel geduld en werk. Met voldoende tijd zal je konijn echter weer zijn oude, lieve zelf zijn.

Deel 1
Deel 1 van 3:

Agressief bijten stoppen

PDF download Pdf downloaden
  1. Er zijn verschillende redenen waarom een konijn iemand of iets kan bijten, maar agressief bijten is doorgaans een reactie op beangstigende of bedreigende situaties. Als je het agressieve bijtgedrag wil doorbreken, moet je het konijn observeren en bepalen welke situaties bijtgedrag initiëren. [1]
    • Is je konijn bang om opgetild te worden?
    • Bijt je konijn wanneer je in zijn kooi reikt?
    • Lijkt je konijn agressief te worden wanneer je hem voert of zijn voedsel verwijdert?
    • Noteer de meest voorkomende situaties waarin je konijn zich agressief gedraagt. Bedenk dan waarom je konijn zich bang of bedreigd voelt in deze situaties.
  2. Als je konijn zich agressief gedraagt, ben je misschien geneigd om afstand te houden. Echter, de beste manier om met deze situatie om te gaan, is door je konijn te kalmeren en hem liefde te tonen. Dit leert je konijn na verloop van tijd dat jij geen bedreiging bent en dat hij niet bang voor je hoeft te zijn. [2]
    • Bekijk je eigen lichaamstaal. Je hand voor het gezicht van een konijn plaatsen lijkt misschien een goede manier om jezelf voor te stellen (vooral als je gewend bent aan honden), maar voor een konijn kan dat een bedreigend gebaar zijn.
    • Een dominant konijn duwt zijn gezicht vaak in het gezicht van een onderdanig konijn als uiting van agressie, dus als jij je hand tegen de neus van je konijn duwt, denkt hij misschien dat je hetzelfde doet.
    • Houd je handen achter de kop van je konijn en ver uit de buurt van de neus.
    • Probeer om de kop van je konijn van bovenaf zachtjes te aaien, elke keer dat hij bij jou in de buurt vang lijkt te zijn. Zorg ervoor dat je zijn gezicht vermijd (hoewel het voorhoofd soms wel oké is) en praat tegen je konijn in een kalme en rustgevende stem.
    • Sommige mensen hebben gemerkt dat een boos konijn tegen je borst aan houden, met één hand om de ribben en de andere onder het achterste, het konijn kan kalmeren en zich veilig kan laten voelen.
    • Het optillen en beveiligen van een boos konijn moet zeer voorzichtig worden gedaan, en wordt niet voor iedereen aanbevolen. Als besluit om het te proberen, zorg er dan voor dat de poten en bek van het konijn van je af wijzen, zodat het je geen pijn kan doen.
  3. Lekkere dingen kunnen een agressief konijn vaak kalmeren, of op zijn minst afleiden. Na verloop van tijd zal een konijn dat zich agressief gedraagt, bijvoorbeeld wanneer je hem optilt, kalmer reageren als hij weet dat hij met lekkers beloond wordt.
    • Zoek een eetbare beloning waar je konijn dol op is. Dit moet een speciale beloning zijn, niet de voedselpellets of groente die het elke dag krijgt.
    • Doe het lekkers in een klein blikje, zoals een metalen kom of een schone snoep-/koektrommel.
    • Schud met het blik wanneer je je konijn gaat benaderen. Begin deze associatie met een rammelende beloning wanneer je konijn een goede bui heeft, zodat je de beloning uiteindelijk kunt gebruiken om het konijn te kalmeren.
    • Blijf het rammelen associëren met het lekkers totdat je konijn jou benadert wanneer je met het blik schudt.
    • Uiteindelijk zul je deze truc kunnen gebruiken om de agressie van het konijn te kalmeren wanneer je het op moet tillen of zijn kooi moet schoonmaken.
  4. Als je konijn zich agressief gedraagt wanneer je bepaalde dingen doet (zoals het konijn optillen), dan moet je het langzaam en geleidelijk blootstellen aan deze situaties. Dit is belangrijk, aangezien je konijn dwingen om mee te werken alleen maar voor meer angst en daardoor meer agressiviteit zorgt.
    • Laat het konijn bepalen hoeveel contact/blootstelling het aankan voordat je het weer met rust moet laten. [3]
    • Bied elke keer dat je het konijn aan de trigger (bijvoorbeeld het optillen) blootstelt lekkers middels een rammelend blik. Na verloop van tijd kan deze actie dienen als melding dat het konijn wat lekkers krijgt als het zich gedraagt.
    • Beperk hoeveel en hoe vaak je het konijn aan de stressvolle situatie blootstelt. Neem het voorgaande voorbeeld van optillen, doe dat steeds slechts korte momenten en zet het konijn dan meteen weer neer en geef het lekkers.
  5. Sommige mensen denken dat het disciplineren van een konijn door op zijn neus te tikken of hem met een krant te slaan de slechte gewoonte zal breken . De realiteit is dat deze acties erg gevaarlijk zijn. Het slaan of op elke andere manier fysiek disciplineren van je konijn kan ernstige verwondingen veroorzaken. Daarnaast zal het konijn op zijn minst alleen maar meer angst voor je ontwikkelen. [4]
    • Als je het konijn disciplineert, zal hij dat nooit vergeten. Vanaf dat moment voelt hij alleen maar angst en wrok voor je.
    • Je konijn moet je handen alleen als bron van liefde (middels aaien) en voedsel zien.
    • Werk aan het vasthouden van het konijn terwijl je het ook geruststelt dat je geen bedreiging bent. Laat het weten dat deze omgeving veilig is.
  6. Hoewel het altijd een slecht idee is om een konijn fysiek te disciplineren, raden sommige experts andere pijnloze manieren aan om een konijn te leren dat hij jou pijn heeft gedaan door te bijten. Wees je er echter van bewust dat elk onaangenaam fysiek contact ervoor kan zorgen dat het konijn in de toekomst bang voor je wordt. Overleg met de dierenarts of een gekwalificeerde dierenverzorger voordat je deze of andere disciplinaire methodes probeert.
    • Sommige mensen raden aan om de kop van een konijn omlaag te duwen om het bijten te stoppen, dit kan een konijn echter ernstig verwonden of doden als je kracht gebruikt. Het is het beste om dit niet te proberen tenzij je een ervaren konijnentrainer bent. [5]
    • Konijnen schreeuwen doorgaans om angst of hevige pijn duidelijk te maken. [6] Overweeg om op internet een opname van een schreeuwend konijn te beluisteren en probeer dat geluid te imiteren om je konijn te laten weten dat hij je pijn doet.
  7. Agressief gedrag kan worden veroorzaakt door seksuele volwassenheid. Konijnen die loops zijn, worden hyperagressief en kunnen zonder duidelijke reden bijten of krabben.
    • Het castreren of steriliseren van een seksueel volwassen konijn zal het territoriale en agressieve gedrag drastisch verminderen.
    • Bespreek castratie of sterilisatie met de dierenarts als je denk dat seksuele volwassenheid het probleem is. Zorg ervoor dat de dierenarts ervaring heeft met het behandelen van konijnen van beide geslachten. [7]
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 3:

De oorzaak van het bijtgedrag identificeren

PDF download Pdf downloaden
  1. Sommige konijnen worden territoriaal door seksuele volwassenheid. Andere konijn worden echter gewoon agressief als je in de kooi reikt of probeert om het konijn uit de leefomgeving te halen. Andere tekenen van kooibeschermend gedrag zijn bijten wanneer je probeert om de kooi schoon te maken of wanneer je voedsel en speelgoed verwijdert. [8]
    • Konijnen moeten het gevoel hebben dat ze een veilige plek hebben, dat is waarschijnlijk de kooi. Het in de kooi reiken kan daarom gezien worden als een bedreigende actie.
    • In plaats van in de kooi te reiken om het konijn eruit te trekken, kun je proberen om het deurtje open te zetten en het konijn er zelf uit te laten komen wanneer het er klaar voor is. [9]
  2. Soms beginnen konijnen met bijten uit verveling. Net als een zeurend kind dat aan je arm trekt en huilt totdat je het aandacht geeft, kan het bijtgedrag van je konijn worden veroorzaakt door verveling en een gebrek aan aandacht. [10]
    • Besteed elke dag wat tijd aan het aaien van of spelen met je konijn (als dat wordt toegelaten).
    • Overweeg om een tweede konijn te nemen om je konijn gezelschap te houden. Als je dit doet, moet je echter wel verzekeren dat beide konijnen zijn gecastreerd of gesteriliseerd, om agressieve competitie te voorkomen.
    • Zorg ervoor dat je konijn voldoende bewegingstijd buiten de kooi krijgt. Probeer met het konijn te spelen of laat het gewoon rondhuppelen en een konijnbestendige kamer ontdekken. [11]
  3. Als je konijn vier of vijf maanden oud is en agressief bijtgedrag heeft ontwikkelt, dan is het mogelijk het seksuele volwassenheid heeft bereikt. Dit kan betekenen dat het konijn loops is en dat het agressief kan blijven totdat het wordt gecastreerd of gesteriliseerd.
    • Het sproeien van urine is een duidelijk teken van loopsheid. Ook het uittrekken van het eigen haar is een teken (hoewel dit meer bij vrouwtjes voorkomt dan bij mannetjes).
    • Kreunen, grommen en bijten kunnen aan seksueel gedrag verbonden zijn, maar er kunnen ook andere oorzaken zijn. Overleg met de dierenarts of een gekwalificeerde dierenspecialist als je niet zeker weet in welk ontwikkelingsfase het konijn zich bevindt.
  4. Sommige konijnen happen naar je wanneer je destructief gedrag probeert te ontmoedigen. Dit duidt doorgaans op irritatie of een wens om met rust gelaten te worden, vooral als het een reactie is op het aanraken of verplaatsen van het konijn. [12]
    • Happen kan gewoon een vraag om aandacht zijn. Probeer te raden wat je konijn nodig kan hebben (aaien, voedsel, water, enz.) en bekijk of dat het happen stopt.
    • Doorgaans is happen een waarschuwing. De makkelijkste manier om met een konijn dat zijn ruimte wil om te gaan, is door het met rust te laten en het terug in de kooi te zetten.
  5. Elke keer dat de agressie of het bijtgedrag van het konijn een probleem wordt, moet je de dierenarts om advies vragen over hoe je ermee omgaat. Als het konijn al gecastreerd of gesteriliseerd is, dan kan het op een gedragsprobleem gaan, wellicht gerelateerd aan eerdere mishandelingen. Het kan ook gaan om een onderliggend gezondheidsprobleem. De dierenarts kan je concreter advies geven op basis van de gezondheidsgeschiedenis, adoptiegeschiedenis en een grondig fysiek onderzoek van het konijn.
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 3:

Probleemkauwen/bijten weren

PDF download Pdf downloaden
  1. Als je konijn geen mensen bijt, maar objecten, dan is hij mogelijk verveelt. Het kan echter ook zijn dat hij bijt/kauwt om zijn tanden bij te houden. In tegenstelling tot de tanden van mensen, blijven de tanden van een konijn zijn leven lang groeien. Een konijn heeft daarom objecten nodig om op te kauwen, zodat de groei van de tanden geen grote gezondheidsproblemen veroorzaakt.
    • Als je konijn minder eetlust heeft, nasale afscheiding heeft, tanden knarst of als de tanden zichtbaar uit de bek steken, dan zijn de tanden mogelijk te lang. Ga zo snel mogelijk naar de dierenarts zodat deze je konijn kan helpen. [13]
    • Hout is voor konijnen het beste om op te kauwen. Je kunt een houten product in een dierenwinkel kopen of je konijn een verse boomtak geven om op te kauwen.
    • Verzeker dat het hout veilig is voor konijnen. Een kauwspeeltje moet onbehandeld en ongeverfd zijn en boomtakken moeten niet giftig en vrij van pesticiden zijn.
    • Veilig, niet giftig hout is onder andere appelhout, wilgenhout, espenhout en dennenhout.
    • Je kun het konijn ook andere kauwspeeltjes geven (naast het hout) om het bezig te houden. Probeer om het konijn het karton van een toiletrol of keukenrol, kartonnen voedselverpakkingen, papieren zakken of commercieel gekochte dierenspeelgoed te geven. [14]
  2. Een handige manier om te voorkomen dat een konijn op huishoudelijke objecten kauwt, is het gebruik van een afwerende spray. Hierdoor worden meubels en andere objecten onaangenaam voor het konijn, waardoor toekomstige pogingen om erop te kauwen worden vermeden.
    • Je kunt afwerende spray kopen of vies smakende dingen op verboden objecten smeren.
    • Probeer bittere appelspray (wat in veel dierenwinkels verkrijgbaar is) of smeer een beetje sambal op het object (zolang dat het object niet aantast).
  3. Als het konijn vastberaden is om op dingen te kauwen, moet je mogelijk een kamer konijnbestendig maken en die kamer als speelgebied gebruiken. Veel voorkomende huishoudelijke objecten waar konijn vaak op kauwen zijn:
    • Vloerplinten
    • Draden en elektrische snoeren
    • Tapijt
    • Meubels (inclusief de poten, die door textiel verborgen kunnen zijn)
    • Hoeken en omsloten gebieden in je huis [15]
    Advertentie

Tips

  • Overleg met de dierenarts als je je zorgen maakt over het gedrag van je konijn.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Verwond of verlaat een konijn nooit. Als je met bijtgedrag te maken hebt en de gewoonte niet kunt doorbreken, overweeg dan om het konijn naar een asiel te brengen dat gespecialiseerd is in dieren met gedragsproblemen. Je kunt op internet zoeken naar opvangcentra in de buurt, of de dierenarts om een aanbeveling vragen.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 1.631 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie