Pdf downloaden Pdf downloaden

Het enige dat erger is dan een ruzie, is dat je naderhand te maken hebt met een jongen die kwaad op je is. Het kan erg moeilijk zijn om verder te gaan met je dag in de wetenschap dat daarbuiten iemand is die boos op jou is, ook al weet je dat het je eigen schuld is. Maar dit hoeft niet lang te duren— om ervoor te zorgen dat die jongen niet meer boos is zal je eerlijk en open moeten zijn, onderwijl een geschikte tijd uitkiezend voor een goed gesprek.

Deel 1
Deel 1 van 3:

Het weer goedmaken met je vriendje na een ruzie

Pdf downloaden
  1. Heb je net ruzie gehad, dan wil je misschien wanhopig de boel meteen lijmen. Als hij echt kwaad is op jou, dan is het misschien beter om even afstand te nemen. Hoewel je niet eeuwig wilt wachten om weer bij hem in de gratie te komen, hoor je hem in ieder geval een paar dagen rust te gunnen, tot hij wat is bijgedraaid en meer te porren is om te praten. Ook al heb je haast, als je te snel met hem gaat praten, kan het misschien weer een ruzie tot gevolg hebben, of meer misverstanden.
    • Als hij je volledig negeert en je de rug toekeert wanneer je hem benadert, dan is hij er nog niet klaar voor. Forceer het niet.
    • Staat hij er op een gegeven moment weer open voor om oogcontact te maken en met je te praten, dan kan het zijn dat hij klaar is om erover te praten.
  2. Is er eenmaal voldoende tijd gepasseerd en je vriend lijkt minder boos op je te zijn en meer bereid om te praten, zoek dan een rustige plek waar jullie alleen kunnen zijn en samen een betekenisvol gesprek kunnen hebben. Zorg dat je de juist tijd uitkiest, een moment dat hij niet gespannen is over iets anders, en bereid lijkt te zijn om te praten. De juiste timing kan helpen om alles wat soepeler te laten verlopen.
    • Laat hem vooraf weten dat je wilt praten in plaats hem te verassen met een gesprek. Ook al kijkt hij er niet naar uit, toch zal hij liever een waarschuwing krijgen dan er plotseling mee geconfronteerd te worden.
    • Waar je ook bent, zorg dat je niet snel gestoord zult worden door je vrienden.
  3. Als je het gevoel hebt dat je het echt hebt verprutst, dan zal je daar open over moeten zijn. Zeg niet alleen maar, “Het spijt me dat je boos op me bent omdat ik…” waarbij je de schuld bij de ander legt, alsof die overdreven reageert. Kijk in plaats daarvan de ander in de ogen, spreek langzaam, schuif alle afleiding aan de kant en zeg, “Het spijt me echt wat ik heb gedaan.” Je kunt verder in detail treden en precies uitleggen hoe jij je voelt en waarom je de fout in bent gegaan, en hoeveel het je spijt dat je de ander pijn hebt gedaan. Het hangt af van wat je voelt en wat je bereid bent om te voelen.
    • Uiteraard is het ook zo dat als hij degene is die verkeerd zat, dat je moet proberen te voorkomen dat jij je verontschuldigt, alleen maar om ervoor te zorgen dat het weer voorbijgaat. Je zal je sterk af moeten afvragen of je die persoon nog wel in je leven wilt.
  4. Als jij je zegje hebt gedaan en hij wil ook er iets over zeggen, dan hoor je goed naar hem te luisteren als hij je vertelt hoe hij zich voelt. Kijk in zijn ogen, stop met friemelen en luister echt naar wat hij te zeggen heeft. Misschien sta je nog verbaasd te kijken door erachter te komen hoe hij zich precies voelt. Onderbreek hem niet om ergens een discussie over te beginnen wanneer hij aan het praten is, en doe niet alsof je het met niets wat hij zegt eens bent. Laat hem weten dat je hem belangrijk genoeg vindt om eerst goed te luisteren.
    • Zelfs al heb je het gevoel dat hij verkeerd interpreteert wat er is gebeurd, dan nog is het goed om zijn kant van het verhaal aan te horen. Heeft hij eenmaal zijn visie gegeven, dan kunnen jullie beide meer gaan praten over wat er gebeurd is en toewerken naar wederzijdse overeenstemming en het goed maken.
    • Als je echt luistert, dan kan het zijn dat je merkt dat er meer in zijn verhaal zit dan je had gedacht. Misschien realiseer je je zelfs dat je hem op een bepaalde manier hebt gekwetst, iets wat helemaal niet je bedoeling was.
  5. Heb je het weer goed gemaakt met je vriend, gefeliciteerd! Jullie kunnen nu verder gaan met jullie levens— zolang jullie maar je best doen om fouten niet te herhalen. Geef hem een knuffel of een zoen en kom fysiek dichterbij om de zaak te sluiten. Zorg ervoor dat hij het echt achter zich heeft gelaten en dat je er niet voor zorgt dat hij zich ongemakkelijk voelt. Het mag duidelijk zijn dat je geen genegenheid gebruikt— zoenen of meer — om zijn gevoelens te sussen wanneer hij boos is, omdat dit geen goede oplossing is voor de lange termijn.
    • Ben je goed en wel op weg naar een oplossing, dan is fysieke aandacht belangrijk om de band tussen jullie te verstevigen. Zelfs met een simpele aanraking van de hand, even knijpen in de schouder, of een kus op de wang kun je een heel eind komen op weg naar verzoening.
  6. Is er weer sprake van liefde en genegenheid, dan kunnen jij en je vriend weer intiemer worden. Wees niet bang om hem te laten weten hoeveel hij voor je betekent, hoe vreselijk je het vond dat hij boos op je was en hoe blij je bent dat hij terug is gekeerd in je leven. Wees eerlijk over hoeveel hij voor je betekent en denk er zelfs over na om hierover uit te wijden om hem te laten zien hoezeer je houdt van zijn gevoel voor humor, zijn intelligentie en andere aspecten van zijn persoonlijkheid.
    • Ga niet strooplikken of hem vertellen dat je hopeloos verliefd op hem bent terwijl dat niet zo is. Wees eerlijk over hoe je echt over hem denkt.
    • Laat hem weten hoe treurig je leven is geweest na de ruzie en hoe moeilijk is om te waden door de dagelijkse beslommeringen zonder hem in de buurt.
  7. Denk niet dat romantiek bedoeld is voor jongens! Meisjes kunnen ook romantisch zijn, en je kunt een romantisch gebaar verzinnen waarbij je vriendje gaat zwijmelen. Maak een CD-mix voor hem, koop kaartjes voor zijn favoriete band, schrijf hem een brief over hoeveel hij voor je betekent of neem hem mee uit op een verrassingsafspraakje. Deze gebaren kunnen je vriendje helpen om in te zien hoezeer je een hekel hebt aan ruzie, en hoeveel hij voor je betekent.
    • Natuurlijk gaat het er niet om hoeveel geld je aan hem besteedt, en geld zal nooit je relatieproblemen oplossen, maar het gaat om de gedachte en de moeite die je doet.
  8. Een ander ding wat je kunt doen om je vriend weer gunstig te stemmen is door iets nieuws en spannends te doen wat hij altijd al wou doen. Misschien wou hij altijd al gaan rotsklimmen; ga dan naar een sportpark en kijk wat de mogelijkheden zijn als dat je wat lijkt. Misschien wil hij samen met jou naar een honkbalwedstrijd gaan; doe dat en klaag niet als je niet zo van sport houdt. Misschien is er een nieuw restaurant waar hij het over heeft gehad— verras hem met een reservering.
    • Het belangrijkste is dat je in staat bent om zelf met een idee te komen. Die geeft aan dat je hebt opgelet wat voor hem belangrijk is.
    • Nogmaals, verzeker je ervan dat hij echt er klaar voor is om zich met je te verzoenen voor je een met zorg uitgewerkte verassingsactiviteit plant, want anders kunnen je plannen in het water vallen.
  9. Nadat jullie het weer goed hebben gemaakt is het verstandig om eerst een tijdje extra voorzichtig te zijn bij hem in de buurt. Probeer niet om gevoelige onderwerpen aan te roeren, zeker niet het onderwerp waar de ruzie om is begonnen, en probeer dingen rustig, licht en plezierig te houden. Het is niet de bedoeling dat je je als een volledig anders persoon gaat gedragen die hem alleen maar wil behagen, maar denk wel goed na voor je iets zegt en probeer te voorkomen dat jullie weer ruzie gaan maken, zo goed als je kunt.
    • Als je staat te trappelen om verder te gaan met jullie relatie, geef het dan even de tijd voor je voor de eerste keer zegt “Ik hou van jou”, bij elkaar in trekt, samen op vakantie gaat of wat dan ook om de volgende stap te zetten.
  10. Het is belangrijk om het goed te maken met je vriend, maar alles kent z'n grenzen. Als je maar blijft proberen met hem te praten, hem bedelft onder liefdesbrieven of gewoon blijft bellen om hem te vragen of hij van je houdt, dan zal je nog meer onzekerheid in de relatie brengen, en zal het moeilijker worden voor jullie beide om te helen na de ruzie. Doe het liever rustig aan en vertrouw erop dat jullie relatie mettertijd sterker zal worden.
    • Als hij je heeft vergeven, maar nog steeds ruimte nodig heeft, geeft het dan wat meer tijd en hij zal naar jou toekomen wanneer hij er klaar voor is.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 3:

Het goedmaken met een vriend na een ruzie

Pdf downloaden
  1. Wanneer een van je vrienden boos op je is, dan kan het zijn dat je in de verleiding komt om je andere vrienden erover te vertellen. Maar je kunt beter vermijden om erover te praten, behalve als je oprecht advies nodig hebt over het oplossen van de situatie. Als je op hem scheldt als hij niet in de buurt is of negatieve dingen over hem vertelt, dan is de kans groot dat hij erachter zal komen en kwader op je zal zijn dan ooit.
    • In feite is het veel beter om goede dingen over die jongen te vertellen "achter zijn rug om", zodat hij eerder geneigd zal zijn om je te vergeven wanneer hij dat hoort.
  2. Het kan moeilijk zijn voor jongens om eerlijk te zijn tegenover elkaar, maar als je verder wilt met je vriendschap dan is eerlijkheid meestal het beste beleid. Laat hem weten wat de oorzaak was van de ruzie en wat je graag anders had willen doen. Eerlijk zijn en open zal ervoor zorgen dat hij je meer gaat respecteren en eerder geneigd zal zijn om je te vertrouwen, en weer vrienden met je te willen zijn.
    • Laat hem weten wat je echt voelt en wat je wilt bereiken met het gesprek. Doe niet alsof het je niets uitmaakt omdat je bang bent je ware gevoelens te laten zien.
  3. Zeg tegen hem dat je je vreselijk voelt over de ruzie, dat je er een hekel aan hebt om met hem een conflict te hebben, en dat je zijn vriendschap echt waardeert en je het leven zonder dat niet voor kunt stellen. Heb je echt een fout gemaakt, dan is het tijd om je moed bij elkaar te rapen en hem te vertellen wat je hebt gedaan en hoe je je voelt, zodat jullie allebei verder kunnen gaan en het achter jullie kunnen laten.
    • Kom er gewoon mee voor de dag. Zeg, “Het spijt me echt dat ik je gekwetst heb. Ik heb er veel spijt van.” Geef hem geen halfslachtige verontschuldiging, alleen maar om het te kunnen vergeten; laat hem zien dat je het echt meent.
  4. Als jij en die vriend van je close zijn, dan is het helemaal niet erg om hem een omhelzing te geven. Als jullie oprecht blij zijn dat het achter de rug is en dat jullie weer vrienden kunnen zijn, geef hem dan gewoon een stevige knuffel om hem te laten weten hoeveel hij voor je betekent. Jongens zijn niet zo verbaal als het gaat om het uitdrukken van hun waardering voor een vriendschap, dus als je wat te verlegen bent om erover te praten, dan zal je hem zo goed mogelijk moeten vertellen hoe je je voelt en hem daarna een knuffel geven, om de zaak te beklinken.
    • Heb je hem nog nooit eerder een omhelzing gegeven, dan kan het zijn dat je daar wat nerveus van wordt, maar het is niets om je druk over te maken, als je maar gewoon doet alsof het volledig normaal is.
  5. Nadat jullie het hebben bijgelegd, kun je wat extra aardig zijn voor je vriend, zonder dat het lijkt alsof je aan het strooplikken bent, alleen maar om weer in een goed blaadje te komen. Doe iets kleins voor hem, zoals een kop koffie halen als hij daar zin in heeft, of help hem zich voor te bereiden op een examen of een sollicitatiegesprek. Je kunt ook ervoor zorgen dat je hem met wat meer zorg en respect behandelt, en dat je probeert te voorkomen om hem te beledigen of ondoordachte opmerkingen te maken.
    • Als je iets kunt bedenken wat hij graag zou willen doen, zoals naar een bepaald concert of specifieke film gaan, nodig hem dan uit om samen te gaan.
  6. Als je echt wilt bewijzen dat je je lesje geleerd hebt, dan hoor je extra op te letten in de toekomst. Probeer nieuwe ruzies met hem te voorkomen en nog belangrijker, doe niet nogmaals datgene wat je hebt gedaan, waardoor de ruzie is begonnen. Let beter op je houding en leer om de lichaamstaal van de ander te lezen wanneer hij merkbaar uit z'n doen is of zich ongemakkelijk voelt, en probeer te voorkomen dat dit nogmaals gebeurt.
    • Als je gewoon maar doorgaat op de bekende weg en weer ruzie gaat maken, dan zal jullie vriendschap nooit naar ieders tevredenheid zijn. Als je echt om je vriend geeft, dan hoor je bereid te zijn om je manier van doen te veranderen.
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 3:

Wat je absoluut niet moet doen

Pdf downloaden
  1. Iets wat je hoort te vermijden is je verontschuldiging aanbieden aan die jongen via een tekstbericht, e-mail of een andere manier waardoor je er niet in persona bij hoeft te zijn. Door de boodschap persoonlijk over te brengen laat je zien dat je het belangrijk vindt en dat je geen lafaard bent. Natuurlijk, als er speciale omstandigheden zijn, zoals dat jullie honderden kilometers van elkaar verwijderd zijn, dan is een telefoontje het best, maar zorg dat je sterk staat en je verontschuldigingen persoonlijk overbrengt om te laten zien dat je hem de moeite waard vindt.
    • Als je online of via een sms je verontschuldigingen aanbiedt, dan zal de jongen denken dat je het niet genoeg kan schelen om er je tijd in te steken en moeite voor te doen.
    • Als je niet persoonlijk je excuses aanbiedt, dan kan het zijn dat hij niet eens reageert.
  2. Dat is nooit een goede tactiek. Uiteraard ben je nieuwsgierig of hij wel of niet nog boos op je is, maar dit keer op keer vragen is een garantie om het nog erger te maken. Misschien denk je dat hij dan sneller bijdraait, maar het zal juist langer duren voor hem om er overheen te komen, omdat hij constant herinnerd wordt aan dat wat er is gebeurd.
    • De waarheid is dat wanneer hij niet meer boos is, je dat wel aanvoelt. Het duizend keer vragen zal niets veranderen.
  3. Als je echt wilt dat hij stopt met boos zijn, geef hem dan geen slap excuus omdat je daarmee duidelijk maakt dat je alleen maar je verontschuldiging aanbiedt zodat hij niet meer boos op je is. Zeg niet, “Ik denk dat ik je mijn verontschuldiging aan moet bieden,” of “Sorry hoor” op een passief agressieve manier. Maak het liever duidelijk dat het je oprecht spijt. Als je sorry zegt terwijl je het duidelijk niet meent, dan kom je nergens.
    • Maak oogcontact, draai je lichaam in zijn richting en laat hem merken hoe zwaar je het hebt terwijl je sorry zegt.
    • Excuseer je ook niet voor je gedrag. Zorg dat het alleen maar gaat over wat er is voorgevallen.
  4. Een ander ding dat je moet vermijden is proberen alles in een keer bij te leggen op een verkeerd moment. Probeer niet om met hem te praten vlak voor hij iets belangrijks moet gaan doen, zoals werper zijn in een honkbalwedstrijd, naar een sollicitatiegesprek gaan of een examen afleggen. Zorg dat je alleen met hem praat wanneer hij ontspannen is en benaderbaar. Vraag hem ook niet of hij kwaad is waar anderen bij zijn; als je niet de moeite doet om even alleen met hem te praten, dan lijkt het erop dat je het niet serieus meent.
    • Als je het op een verkeerd moment aan hem vraagt, dan zal hij zich meteen al gaan ergeren omdat je er niet beter over na hebt gedacht wanneer jullie het best zouden kunnen praten en begin je helemaal verkeerd.
  5. Niemand vindt het leuk dat iemand boos op hem of haar is. Dat daargelaten, als hij echt woedend is, probeer dan niet om dezelfde dag nog het goed te maken. Geef hem een paar dagen of zelfs een paar weken om af te koelen, voor je probeert om het uit te praten en weer vrienden te zijn. Als je meteen probeert om het bij te leggen, dan zal hij niet klaar zijn om naar je te luisteren en zich nog meer gaan ergeren – en bozer worden.
    • Het kan moeilijk zijn om geduldig te wachten in deze situaties, maar dat zal je gewoon moeten leren. Zoek manieren om jezelf bezig te houden tot hij wil praten. In de tussentijd kun je nadenken over wat je precies tegen hem wilt zeggen.
    Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 21.672 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie