Pdf downloaden Pdf downloaden

Sommige mensen kennen de stamboom van hun hond nog beter dan ze die van zichzelf kennen. Anderen hebben geen idee als het gaat om het ras of de stamboom van hun viervoetige vriend. Als je tot de laatste groep behoort, dan wil je misschien weten wat het ras is van je geliefde mormel om inzicht te krijgen in de eigenschappen of gezondheid, of gewoon uit nieuwsgierigheid. Als dat het geval is, dan zijn er een aantal mogelijkheden om een beter idee te krijgen van het ras van je hond.

Methode 1
Methode 1 van 2:

Vertrouwen op kennis en wetenschap

Pdf downloaden
  1. Als je alleen nieuwsgierig bent over de opbouw van rassen van Sparky, dan zijn minder exacte methodes (zoals visuele aanwijzingen) voldoende.
    • Sommige mensen willen echter rasinformatie hebben vanwege specifieke gezondheidsproblemen die bepaalde rassen kunnen beïnvloeden. [1] Als dat het geval is, dan zal het nuttiger zijn om te vertrouwen op gedocumenteerd bewijs, hulp van experts en/of wetenschappelijke analyses.
  2. De meeste eigenaren van een rashond zijn zich goed bewust van de stamboom van hun prijzige pup, maar soms zijn gegevens kwijtgeraakt of vergeten. Als je in het bezit bent van een rashond, maar niet meer informatie dan dat hebt, dan heb je mogelijk nog opties.
    • Als je er zeker van bent dat je hond geen rashond is, sla deze stap dan over.
    • Als je jouw rashond verkregen hebt volgens de regels van de kennelclub waar hij toe behoort, dan moet je in staat zijn om stamboomgegevens terug te vinden, hetzij online of op papier, door contact op te nemen met de club met het registratienummer van je hond.
    • Als je dergelijke informatie niet hebt, maar kunt deduceren welke rasvereniging de relevante gegevens zal hebben, dan kun je misschien stamboomgegevens terugvinden via een online zoektocht in hun gegevens.
  3. Je dierenarts ziet de hele dag honden, heeft veel ervaring met een grote verscheidenheid aan rassen en kan waarschijnlijk waardevol inzicht verschaffen over de achtergrond van je hond.
    • Vraag om zijn of haar mening over het ras dat je hond kan zijn. Hij kan een heel duidelijk beeld hebben, of hij kan suggesties geven die je verder zult moeten onderzoeken.
    • Je kunt ook een trimsalon of fokker vragen en zien wat voor ideeën zij hebben over het ras van je hond. Zij zien tenslotte ook de hele dag honden.
  4. Een snelle online zoektocht zal laten zien dat diverse bedrijven nu DNA-testkits aanbieden voor honden, waarmee bepaald kan worden welke rassen aanwezig zijn in jouw hond.
    • Een test zal bijvoorbeeld kunnen vertellen dat je mormel 60% labrador is met 30% dashond en 10% anderen in het mengsel.
    • Niet verrassend zal de test minder accuraat zijn in het bepalen van de belangrijkste rassen naarmate er meer rassen in de afstamming van je hond zitten. Maar als je mormel raszuivere ouders of grootouders heeft, dan zal de test redelijk accuraat zijn. [2]
  5. Als je besluit dit pad op te gaan, dan zijn er diverse mogelijkheden die variëren in precisie, complexiteit en prijs (die allemaal geneigd zijn in samenhang te verhogen).
    • Testen vanaf €60 en hoger zijn zowel online als bij dierenwinkels verkrijgbaar. De meeste kits vereisen een monster van het wangslijmvlies. Enkele duurdere testen kunnen een bloedtest via een dierenarts vereisen. De resultaten komen na 2 tot 4 weken, ofwel via de post, of via email. [3]
    • Voor een lijst met betrouwbare laboratoria ga je naar de site van de Raad van Beheer ( https://www.houdenvanhonden.nl/fokken-met-je-hond/dna-afstammingscontrole/ ).
    • Ongeacht de beperkingen en kosten die verband houden met DNA testen, is dit de meest wetenschappelijke, en waarschijnlijk meest accurate manier om het rasprofiel van je mormel te bepalen.
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 2:

Gokken op basis van fysieke eigenschappen

Pdf downloaden
  1. Hoewel het leuk is om te denken dat met name een expert in staat moet zijn om de opbouw van het ras van een hond te herkennen door alleen naar het dier te kijken, is dit soort identificatie zonder aanvullende informatie vaak niet bijzonder accuraat.
    • Bij een onderzoek naar visuele rassenherkenning bij honden bleek dat zelfs zelfbenoemde hondenexperts alleen in staat waren om een overheersend ras correct te identificeren bij een hond van gemengde rassen in ongeveer 27% van de gevallen. [4]
    • Ondanks de bedenkingen met betrekking tot accuratesse is identificatie aan de hand van visuele verschijning echter de meest waarschijnlijk gebruikte methode voor de gemiddelde eigenaar van een mormel, en vaak voldoende om een algemene nieuwsgierigheid te bevredigen. En het beste van alles, het is gratis.
  2. Door het volgen van de stappen van deze methode maak je een lijst die opvallende eigenschappen in volgorde van meest tot minst duidelijk plaatst (zoals groot, puntige oren versus gemiddelde bouw). Dit zal je helpen je zoekgebied naar waarschijnlijke rassen te verkleinen.
  3. Als je geen huisdierenweegschaal hebt, weeg dan eerst jezelf zonder en dan met hond. Natuurlijk kun je ook je huisdier laten wegen bij de dierenarts.
    • Neem een meetlint en meet je hond op van voor naar achter, boven naar beneden en links naar rechts.
    • Deze algemene metingen zullen je rassen laten uitsluiten die drastisch verschillen van jouw hond. Als je hond bijvoorbeeld 25 kilo weegt, dan weet je alvast dat je geen dwergras hebt.
    • Dwergrassen (2,5 - 5 kg) kunnen eigenschappen hebben van bijvoorbeeld chihuahua's en Shi Tzu's; middelgrote honden (5 tot 25 kg), mogelijk terriërs of spaniels; grote honden (25 tot 50 kg) kunnen setters of retrievers zijn; en honden die zwaarder zijn dan 50 kg hebben waarschijnlijk elementen van de sint Bernhard, mastiff of andere reuzen in hun rassenmix. [5]
    • Als je hond een puppy is, zoek dan een online calculator die aan de hand van puppyleeftijd en gewicht het te verwachten gewicht van de volwassen hond kan berekenen. [6]
  4. Maak aantekeningen van herkenbare eigenschappen die je ziet. Heb je een grofgebouwde, medium of klein gebouwde hond? Met een diepe borstkas? Is je hond meer gespierd of slank in bouw?
    • Als je een puppy hebt, dan moet je misschien wachten tot hij volwassen is om alle eigenschappen te zien.
    • Denk na over wat de bouw van je hond kan vertellen over zijn vaardigheden. Dit kan je helpen de rasgroep te beperken. Als je hond bijvoorbeeld lange poten heeft en slank is, dan kan je hond een herdershond zijn.
  5. Kijk naar de snuit, schedel, rug, poten en staart, en let op opvallende elementen.
    • Honden zoals mopshonden en buldog hebben ronde schedels en heel korte snuiten (kortschedelig), terwijl colli’s en greyhounds lange snuiten en smalle schedels hebben (langschedelig). Mesocefale honden hebben schedels die volgens de meesten van ons evenwichtig zijn (niet overdreven), zoals die van een Labrador of een Australische herdershond.
  6. Is de vacht lang of kort, of zwaar met een ondervacht? Is de structuur grof of zacht? Sommige rassen, zoals de teckel, hebben een lange rug en korte pootjes, en drie verschillende vachtsoorten: lang, kort en ruwharig. Andere rassen hebben slechts een soort vacht, zoals het korte halfstekelige fluweel van de Chinese Shar-Pei, of de witte, pluizige vacht van het Amerikaanse Eskimo ras.
    • Er zijn diverse soorten hondenvacht. Rottweilers zijn er alleen met een korte zwarte vacht met specifieke mahoniekleurige markeringen op kop en borst. Veel (niet alle) terriërs hebben ruwharige vachten met korte, compacte lichamen, zoals dat van de cairn terriër, de dwergschnauzer en de jack Russel terriër. Poedels hebben de opvallende eigenschap dat ze gekrulde vachten hebben, met springerige krullen, en diverse formaten en kleuren hebben. [7]
  7. Welke kleur heeft zijn vacht? Is er een patroon in de vachtkleur? Sommige rassen zijn er in slechts een of een paar kleuren of patronen, wat de mogelijkheden kan beperken.
    • De Duitse staande hond heeft bijvoorbeeld een leverkleurige met witte vacht, en Vizsla's zijn effen koperkleurig. Er zijn ook rassen die ook een merle patroon hebben, waarbij verdunde zwarte of rode kleuren gemengd zijn met wit, zoals de blue merle Australische herder of de Sheltie.
  8. Ongeacht hoe gedetailleerd je omschrijving is, je zult nooit volledig accuraat kunnen bepalen wat het ras van je hond is. Maar met de hulp van een of meer rashondenomschrijvingen kun je in elk geval veel mogelijkheden afschrijven.
    • Er zijn ontelbare online mogelijkheden voor zoekopdrachten naar hondenrassen, waarbij foto's en korte karakteromschrijvingen gebruikt worden om je te helpen overeenkomsten te vinden voor jouw mormel. [8] Sommige hebben de mogelijkheid om de categorieën te filteren op formaat, van dwerg tot XL. [9]
    • De American Kennel Club (AKC) rassenzoekopdracht biedt bijvoorbeeld foto's en korte omschrijvingen van veel voorkomende eigenschappen van elk ras. [10]
    • Sluit rasgroepen die niet bij de eigenschappen van jou hond passen uit. Ga daarna door foto's en omschrijvingen van rasgroepen die lijken op jouw hond.
    • Onthoud dat jouw hond hoogstwaarschijnlijk een mix is van een aantal verschillende rassen. Als je hond opvallende eigenschappen heeft die overeenkomen met een ras, maar er niet helemaal mee overeenkomt, dan kan het zijn dat hij slechts gedeeltelijk dat ras is.
    Advertentie

Tips

  • In sommige gevallen kan het weten welk(e) ras(sen) je hond heeft helpen bij zijn gezondheidsmanagement. Hoewel sommige rassen een genetische aanleg hebben voor bepaalde ziekten, sluit het geen enkele hond uit van het krijgen van bepaalde ziekten, genetisch bepaald of anders.
  • In theorie zouden bastaarden, als “kruisingen” van minstens twee rashonden, voordeel moeten hebben van wat genoemd wordt “hybride effect”, wat betekent dat het nageslacht van gemengde rassen gezonder zou moeten zijn dan zijn ouders. Dit is in werkelijkheid niet altijd waar natuurlijk.
  • Veel hondeneigenaren hebben honden van gemengd ras en de uniekheid van hun huisdier is een toevoeging aan het plezier van het bezitten van dat huisdier. Het uitzoeken van het rassenmysterie is een leuk project, maar niet weten wat de voorouders van je huisdier zijn vermindert de band tussen mens en dier niet.
  • Leuk feit: de AKC (American Kennel Club) registreert nu ook honden van gemengd ras, zodat ze bij shows van de AKC die talenten zoals gehoorzaamheid, behendigheid, speuren en rally tonen, kunnen meestrijden. [11]
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 6.391 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie