Het is heel makkelijk om iemand te hypnotiseren die gehypnotiseerd wil worden, omdat hypnose eigenlijk altijd zelfhypnose is. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is hypnose niet het controleren van de geest van iemand anders en ook geen mystieke kracht. De hypnotiseur is een soort gids die de ander helpt te ontspannen en in een trance brengt, een soort wakkere slaap. De progressieve ontspanningsmethode die hier wordt beschreven is een van de makkelijkste methodes om te leren en kan zelfs door mensen zonder ervaring worden gebruikt. [1] X Bron Gibbons, D. E., & Lynn, S. J (2010). Hypnotic inductions: A primer. In S. J. Lynn, J. W. Rhue, & I. Kirsch (Eds.) <i>Handbook of clinical hypnosis, 2nd ed.</i> Washington, DC: American Psychological Association, pp. 267-292.
Stappen
-
Zoek iemand die gehypnotiseerd wil worden. Het is heel moeilijk om iemand te hypnotiseren die het niet wil of die niet gelooft dat het zal werken, zeker als je een beginnend hypnotiseur bent. Zoek een bereidwillige partner die onder hypnose gebracht wil worden en die geduld heeft en ontspannen is, dan lukt het het best. [2] X Bron
- Breng iemand die een mentale of psychotische stoornis heeft niet onder hypnose, want dat kan tot onbedoelde en gevaarlijke situaties leiden. [3] X Bron
-
Zoek een rustige, comfortabele kamer. Je wilt dat je partner zich veilig voelt en niet wordt afgeleid. Het licht in de kamer moet gedimd zijn en de kamer moet schoon zijn. Laat hem/haar zitten in een lekkere stoel en maak de kamer vrij van alle mogelijke afleiding, zoals tv's en andere mensen. [4] X Bron
- Zet alle telefoons en muziek uit.
- Doe de ramen dicht als er lawaai van buiten komt.
- Laat andere mensen in huis weten dat ze je niet mogen storen tot je de kamer weer uit komt.
-
Laat je partner weten wat hij/zij van de hypnose kan verwachten. De meeste mensen hebben allerlei wilde ideeën van hypnose door tv en films. In werkelijkheid is het eigenlijk een ontspanningstechniek die mensen helpt om problemen op te lossen, met behulp van hun onderbewustzijn. We raken zelf eigenlijk heel vaak in staat van hypnose -- als we dagdromen, als we opgaan in muziek of een film of als we ‘trippen’. Bij echte hypnose:
-
Vraag wat het doel van je partner is om onder hypnose te gaan. Hypnose kan angsten verminderen en zelfs het immuunsysteem versterken. [7] X Bron Het is een geweldig hulpmiddel om een betere concentratie te krijgen, vooral voor een proefwerk of een belangrijke gebeurtenis, en het kan gebruikt worden om diep te ontspannen tijdens perioden van hevige stress. Als je weet waarom je partner graag gehypnotiseerd wil worden, kun je hem/haar beter helpen in trance te raken.
-
Vraag je partner of hij/zij al eens eerder gehypnotiseerd is en hoe dat was. Als dat zo is, vraag dan wat hem/haar toen gevraagd is en hoe hij/zij daarop reageerde. Dat geeft je een idee van hoe meegaand je partner zal zijn als jij iets voorstelt, en welke dingen je beter niet kunt doen.
- Mensen die al eerder onder hypnose zijn geweest, zijn vaak makkelijker weer te hypnotiseren.
Advertentie
-
Spreek met een lage, langzame, kalmerende stem. Neem de tijd als je praat en hou je stem laag en beheerst. Rek je zinnen wat langer uit dan je normaal doet. Stel je voor dat je een angstig persoon moet kalmeren en laat je stem het juiste voorbeeld geven. Hou deze manier van spreken de hele sessie vast. Enkele goede woorden om mee te beginnen zijn:
- "Laat mijn woorden over je heen spoelen en doe met mijn suggesties wat je wilt".
- "Alles hier is veilig, rustig en vredig. Ontspan in de stoel en adem diep".
- "Je ogen voelen zwaar en misschien wil je ze sluiten. Laat je lichaam in de stoel zakken terwijl je spieren zich ontspannen. Luister naar je lichaam en naar mijn stem terwijl je je steeds meer ontspant".
- "Jij blijft de controle houden. Je neemt alleen suggesties aan die goed voor je zijn en die je wilt aannemen".
-
Vraag hem/haar zich op een regelmatige, diepe ademhaling te concentreren. Laat hem/haar diep en rustig in en uitademen. Help om een regelmatige ademhaling tot stand te brengen door die aan jou ademhaling te koppelen. Je kunt specifiek zeggen: "Adem nu diep in en vul je borstkas en je longen" terwijl jij zelf ook inademt, gevolgd door een uitademing en de woorden: "Laat de lucht nu uit je borst en longen stromen, maak je longen helemaal leeg". [8] X Bron
- Door gericht adem te halen gaat er meer zuurstof naar de hersenen en denkt je partner aan iets anders dan de hypnose, stress of de omgeving.
-
Laat hem/haar naar een vast punt staren. Dat kan jouw voorhoofd zijn, of een zacht verlicht object in de kamer. Vraag hem/haar een object te kiezen en daar naar te staren. Dit is waar het stereotype van het slingerende horloge vandaan komt. Als je partner ontspannen genoeg is kan hij/zij de ogen sluiten.
- Let af en toe op de ogen van je partner. Als het eruit ziet alsof hij/zij steeds naar iets anders kijkt, geef dan iets meer leiding. "Ik wil dat je naar de poster daar op de muur kijkt" of "Probeer je te concentreren op de plek tussen mijn wenkbrauwen". Zeg dat "de ogen en oogleden steeds meer ontspannen en zwaarder voelen".
- Als je wilt dat hij/zij zich op jou concentreert, moet je zelf goed stil blijven zitten.
-
Laat je partner lichaamsdeel voor lichaamsdeel ontspannen. Als hij/zij al redelijk rustig is, regelmatig ademt en naar je stem luistert, kun je hem/haar vragen om de voeten en tenen te ontspannen. Verleg de concentratie dan naar de kuiten, het onderbeen, het bovenbeen, enzovoorts, tot aan de gezichtsspieren. Daarvandaan kun je doorgaan met de rug, schouders, armen en vingers.
- Neem de tijd en hou je stem rustig en kalm. Als hij/zij gespannen lijkt, doe het dan rustiger aan en doe een stukje opnieuw.
- "Ontspan je voeten en je enkels. Voel de spieren lichter en losser worden in je voeten." [9] X Bron
-
Spoor je partner aan om nog meer te ontspannen. Leid de aandacht af met suggesties. Laat hem/haar weten dat hij/zij zich rustig en ontspannen voelt. Je kunt allerlei dingen zeggen, maar het doel is om hem/haar nog dieper in zichzelf te laten zinken, gericht op ontspanning bij elke in- en uitademing.
- "Je voelt dat je oogleden zwaar worden. Laat ze los en doe ze dicht".
- "Je voelt dat je steeds dieper en dieper in een rustige, vredige trance raakt".
- "Je voelt nu hoe ontspannen je bent. Je voelt een zwaar en ontspannen gevoel over je heen komen. En terwijl ik doorpraat wordt dat ontspannen gevoel sterker en sterker, tot je in een diepe, vredige staat van ontspanning bent". [10] X Bron
-
Gebruik de ademhaling en lichaamstaal van je partner als richtlijn om zijn/haar mentale staat te lezen. Herhaal de suggesties een paar keer, net zoals je de regels van een liedje herhaalt, tot je partner volledig ontspannen lijkt. Kijk of er nog spanning in de ogen te zien is (gaan ze op en neer?), kijk naar de vingers en tenen (wiebelen ze?) en blijf doorgaan met de ontspanningstechnieken tot hij/zij helemaal rustig en ontspannen is.
- "Ieder woord dat ik zeg brengt je sneller en dieper, sneller en dieper in een kalme, vredige staat van ontspanning".
- "Je zakt naar beneden en laat alles los. Zakt naar beneden en laat los. Zakt naar beneden en laat alles los".
- "En hoe dieper je gaat, hoe dieper je kunt gaan. Hoe dieper je gaat, hoe dieper je wilt gaan en hoe fijner je je voelt".
-
Loop met hem/haar naar beneden over de ‘hypnosetrap’. Deze techniek wordt door veel hypnotherapeuten en zelf-hypnotiseurs gebruikt om in een diepe trance te raken. Vraag je partner om zichzelf voor te stellen bovenaan een lange trap in een warme, rustige kamer. Terwijl hij/zij naar beneden loopt, zakt hij/zij steeds verder weg in een staat van diepe ontspanning. Elke stap brengt hem/haar dieper in zichzelf. Laat hem/haar weten dat er tien treden zijn, en begeleid hem/haar over iedere trede naar beneden. [11] X Bron
- "Neem de eerste stap naar beneden en voel hoe je meer en meer ontspant. Elke stap is een stapje verder in je eigen onderbewustzijn. Nu stap je de tweede trede af en je voelt dat je rustiger en rustiger wordt. Als je op de derde trede stapt voel je dat je lichaam zo ontspannen is dat je bijna zweeft… etc.".
- Het kan helpen om een deur onderaan de trap te visualiseren, die hem/haar toegang geeft tot een staat van pure, diepe ontspanning.
Advertentie
-
Weet dat het meestal niet werkt als je iemand zegt wat hij moet doen onder hypnose, en dat het vaak het vertrouwen schaadt. De meeste mensen herinneren zich prima wat ze gedaan hebben terwijl ze onder hypnose waren, dus zelfs al lukt het om iemand een kip na te laten doen, zal hij/zij daarna niet echt blij zijn. Hypnose kan echter, naast dat het vaak als een soort show wordt gebruikt, ook therapeutische voordelen hebben. Help je partner te ontspannen en help hem/haar problemen of zorgen los te laten, in plaats van er een grap van te maken.
- Zelfs de beste intenties kunnen een slechte uitkomst hebben als je niet weet wat je doet. Dat is waarom gediplomeerde hypnotherapeuten de patiënt liever helpen zelf de richting te bepalen, in plaats van dat ze suggesties geven. [12] X Bron
-
Gebruik hypnose om angsten te verminderen. Hypnose vermindert angsten, wat voor suggesties je ook geeft, dus je hoeft niet het gevoel te hebben dat jij dingen bij iemand moet ‘rechtzetten’. Iemand in trance brengen is al een geweldige manier om iemand te helpen ontspannen en angsten te verminderen. Deze diepe ontspanning, zonder het gevoel te hebben iets te moeten oplossen, is in het dagelijks leven zo zeldzaam dat het problemen en zorgen al in een heel ander perspectief kan plaatsen. [13] X Bron
-
Vraag hem/haar om oplossingen voor mogelijke problemen te visualiseren. In plaats van je partner te zeggen hoe hij/zij een probleem moet oplossen, kun je zeggen dat hij/zij zich moet voorstellen dat het al opgelost is. Hoe ziet de oplossing eruit? Hoe is het zover gekomen?
- Wat is zijn/haar gewenste toekomst? Wat is er veranderd om dit te kunnen bereiken? [14] X Bron
-
Weet dat hypnose gebruikt kan worden bij allerlei mentale problemen. Hoewel je altijd het advies van een gediplomeerd medicus zou moeten vragen, kan hypnotherapie ook helpen bij verslaving, pijnklachten, fobieën, laag zelfbeeld en meer. [15] X Bron Terwijl je nooit zou moeten proberen iemand te ‘genezen’, kan hypnotherapie een geweldig hulpmiddel zijn om iemand te helpen zichzelf te genezen.
- Help hem/haar door zich de wereld achter zijn/haar problemen voor te stellen -- laat hem/haar zich voorstellen hoe hij/zij de dag doorkomt zonder te roken, of hoe hij/zij trots kan zijn op zichzelf omdat hij/zij meer zelfvertrouwen heeft.
- Genezing door hypnose is altijd makkelijker als de ander ook voor de trance al aan het probleem wilde werken.
-
Weet dat hypnose alleen maar een klein deel van de oplossing voor een mentaal probleem zal zijn. De belangrijkste voordelen van hypnose zijn de ontspanning en de tijd dat iemand veilig over een probleem kan nadenken. Het zijn zowel de diepe ontspanning als de gerichte aandacht op een probleem, tegelijkertijd. Maar hypnose is geen wondermiddel of een snelle oplossing, het is eenvoudigweg een manier om mensen dieper in hun eigen geest te laten duiken. Dit soort zelfreflectie is heel belangrijk voor een goede geestelijke gezondheid, maar ernstige of chronische problemen moeten altijd door een getraind en gecertificeerd professional worden behandeld. [16] X BronAdvertentie
-
Haal je partner langzaam uit de trance. Probeer hem/haar niet heel abrupt uit de ontspannen staat te trekken. Laat hem/haar weten dat hij/zij zich steeds meer bewust wordt van de omgeving. Vertel dat hij/zij zich weer volledig bewust, alert en wakker zal voelen, als jij tot vijf hebt geteld. Als je het gevoel hebt dat hij/zij echt in een diepe trance is, gebruik de ‘trap’ dan weer, en loop dit keer omhoog, waarbij het bewustzijn met elke trede weer wat meer terugkeert. [17] X Bron
- Begin door te zeggen: "Ik ga tellen van een tot vijf, en als ik bij vijf ben, ben je weer helemaal wakker, alert en voel je je verfrist".
-
Bespreek de hypnose met je partner om te zien wat jij in de toekomst kunt verbeteren. Vraag hem/haar wat goed voelde en wat minder, wat hem/haar bijna uit de hypnose haalde en wat hij/zij voelde. Dan kun je iemand de volgende keer nog effectiever onder hypnose brengen, en dan weet je partner precies wat hij/zij prettig vond aan het hele proces.
- Dwing iemand niet om meteen te gaan praten. Probeer een gesprek aan te gaan, en wacht als de ander liever nog even wil ontspannen.
-
Bereid je voor op veelgestelde vragen in de toekomst. Het is goed om alvast te weten hoe je bepaalde vragen in het vervolg kunt beantwoorden, omdat vertrouwen heel belangrijk is als je wilt inschatten hoe iemand gaat reageren op jouw hypnosetechniek. Vragen die waarschijnlijk gesteld zullen worden zijn bijvoorbeeld: [18] X Bron Gibbons, D. E. (2001). <i>Experience as an art form: Hypnosis, hyperempiria, and the Best Me Technique.</i> New York, NY: Authors Choice Press.
- Wat ga je doen? Ik ga je vragen om wat fijne plekken te visualiseren, terwijl ik je vertel hoe je je mentale vermogens effectiever kunt gebruiken. Je kunt het altijd weigeren als je iets niet wilt doen, en je kunt altijd zelf uit de hypnose komen als je dat wilt.
- Hoe voelt het om onder hypnose te zijn? De meeste mensen ervaren veranderingen in hun bewustzijn zonder dat ze het zich realiseren. Als je je verbeelding de vrije loop laat, als je opgaat in een muziekstuk, een film of tv-serie, zodat het lijkt alsof je onderdeel bent van de actie in plaats van toeschouwer, ervaar je een vorm van trance. Hypnose is een manier om je te leren concentreren en deze veranderingen in bewustzijn op te merken, zodat je je mentale vermogens beter kunt gebruiken.
- Is het veilig? Hypnose is geen veranderde staat van bewustzijn (zoals slaap bijvoorbeeld wel is), maar een veranderde ervaring van het bewustzijn. Je doet nooit iets wat je niet wilt, en je kunt niet gedwongen worden iets tegen je wil te doen.
- Als het alleen maar verbeelding is, waar is het dan goed voor? Laat je niet in de war brengen door het woord ‘verbeelding’, want dat is niet altijd hetzelfde als het tegenovergestelde van ‘echt’. Ook moet het niet verward worden met het woord ‘beeld’. De verbeelding is een echte mentale vaardigheid, waarvan de potenties nog maar net worden onderzocht, en die lijken het vermogen om mentale beelden te vormen ver te overstijgen!
- Kun je me iets laten doen wat ik niet wil? Als je onder hypnose bent, heb je nog steeds je eigen persoonlijkheid en ben je nog steeds jezelf -- dus je zegt of doet niets wat je in dezelfde situatie zonder hypnose ook niet zou doen, en je kunt suggesties die je niet wilt accepteren gemakkelijk weigeren (daarom noemen we het ook suggesties).
- Wat kan ik doen om beter te reageren? Hypnose lijkt heel erg in het opgaan in een zonsondergang, of je laten meevoeren door de vonken die uit een kampvuur omhoog schieten, of wegdromen op een stuk muziek. Het heeft allemaal te maken met de bereidheid om jezelf te laten gaan en de instructies en suggesties op te volgen.
- Wat als ik het zo prettig vind dat ik niet meer terug wil keren naar de werkelijkheid? Hypnotische suggesties zijn eigenlijk een oefening voor de geest en de verbeelding, net als een filmscript. Maar je keert gewoon weer terug naar de werkelijkheid als de sessie voorbij is, net zoals je weer terugkeert als een film is afgelopen. Maar het kan gebeuren dat de hypnotiseur je een paar keer moet proberen terug te halen. Het is heerlijk om zo ontspannen te zijn, maar je kunt niet veel doen als je onder hypnose bent.
- Wat als het niet werkt? Ging je als kind wel eens zo erg op in je spel dat je niet hoorde dat je moeder je riep voor het eten? Of ben jij zo iemand die zonder de wekker te zetten 's morgens op het juiste moment kan ontwaken? We hebben allemaal het vermogen om onze geest te gebruiken op manieren waarvan we ons meestal niet bewust zijn, en sommige van ons hebben meer van die vaardigheden ontwikkeld dan anderen. Als je toestaat dat je gedachten vrijelijk en natuurlijk kunnen reageren op de woorden en beelden die je gids je voorstelt, kun je overal heen waar je geest je je maar kan brengen.
Advertentie
Tips
- Onthou dat het vooral om ontspanning draait. Als je iemand kunt helpen te ontspannen, kun je hem onder hypnose brengen.
- Laat je niet voor de gek houden door sensationele verhalen over hypnose in de media, want die willen je doen geloven dat mensen onder hypnose zich door het knippen van vingers als idioten gaan gedragen.
Waarschuwingen
- Probeer geen fysieke of mentale (pijn hoort daar ook bij) klachten te behandelen door middel van hypnose tenzij je een gecertificeerd professional bent die ervoor opgeleid is om dit soort problemen te behandelen. Hypnose zou nooit de plaats in moeten nemen van psychotherapie of gebruikt moeten worden om een relatie te redden die problematisch is.
- Probeer tijdens de sessie mensen niet terug te laten gaan naar hun jeugd. Als je wilt kun je iemand wel zeggen dat hij/zij zich moet gedragen alsof hij/zij tien jaar oud is. Sommige mensen hebben onderdrukte herinneringen die je niet naar boven wilt laten drijven (bijvoorbeeld misbruik en pesten). Ze sluiten zich af voor deze herinneringen als een natuurlijk verdedigingsmechanisme.
- Het is niet waar dat je mensen onder hypnose kunt vertellen dat ze zich er niets meer van zullen herinneren als ze wakker worden. Als je hypnose gebruikt om mensen dingen te laten doen die ze normaal ook niet zouden doen, komen ze meestal gewoon meteen uit hun trance.
Bronnen
- ↑ Gibbons, D. E., & Lynn, S. J (2010). Hypnotic inductions: A primer. In S. J. Lynn, J. W. Rhue, & I. Kirsch (Eds.) Handbook of clinical hypnosis, 2nd ed. Washington, DC: American Psychological Association, pp. 267-292.
- ↑ http://researchnews.osu.edu/archive/hypno1.htm
- ↑ http://www.webmd.com/anxiety-panic/guide/mental-health-hypnotherapy
- ↑ http://www.hypnosistips.org/how-to-hypnotize-someone-instantly/
- ↑ http://www.webmd.com/anxiety-panic/guide/mental-health-hypnotherapy
- ↑ http://www.hypnosisandhealing.co.uk/self-help-centre/how-to-use-self-hypnosis-to-achieve-your-goals/
- ↑ http://researchnews.osu.edu/archive/hypnosis.htm
- ↑ http://www.hypnosistips.org/how-to-hypnotize-someone-instantly/
- ↑ http://mindrisehypnosis.com/how-to-hypnotize-someone-a-beginners-guide/
- ↑ http://www.nlp-secrets.com/how-to-hypnotize-someone.php
- ↑ http://www.hypnosistips.org/how-to-hypnotize-someone-instantly/
- ↑ http://afsfh.com/solution-focused-hypotherapy/
- ↑ http://www.webmd.com/anxiety-panic/guide/mental-health-hypnotherapy
- ↑ http://afsfh.com/solution-focused-hypotherapy/
- ↑ http://www.asch.net/public/generalinfoonhypnosis/faqsabouthypnosis.aspx
- ↑ http://www.hypnosisandhealing.co.uk/self-help-centre/how-to-use-self-hypnosis-to-achieve-your-goals/
- ↑ http://www.hypnosisandhealing.co.uk/self-help-centre/how-to-use-self-hypnosis-to-achieve-your-goals/
- ↑ Gibbons, D. E. (2001). Experience as an art form: Hypnosis, hyperempiria, and the Best Me Technique. New York, NY: Authors Choice Press.