Pdf downloaden
Pdf downloaden
Als iemand een melding heeft gemaakt van misbruik of verwaarlozing met betrekking tot jou en je kind, kun je je van streek en bezorgd voelen. Als een melding gemaakt en geverifieerd is, is er een mogelijkheid dat je kind bij je wordt weggehaald en in een andere woning wordt geplaatst. Hoewel dit soort plaatsing meestal niet permanent is, is het belangrijk om te begrijpen hoe en waarom het gebeurt. Als je kind daarnaast bij je is weggenomen, is het noodzakelijk dat je weet hoe je hem met je kunt herenigen.
Stappen
-
Zoek een advocaat. Als je kind uit je voogdij is weggenomen, moet je serieus overwegen om een gerenommeerde familierechtadvocaat in te huren. Familierechtadvocaten kunnen zich specialiseren in veel verschillende disciplines (bijv. scheiding, adoptie, voogdij), dus zorg ervoor dat je er een vindt die gespecialiseerd is in procedures voor jeugdrechtbanken en voogdijkwesties. Bel je de plaatselijke orde van advocaten of bezoek hun website om een gerenommeerde advocaat te vinden. Plaatselijke ordes van advocaten hebben vaak een doorverwijzingsdienst voor advocaten. Je kunt ook met vrienden en familie praten om te zien of ze aanbevelingen hebben.
- Als je je geen advocaat kunt veroorloven, wordt er tijdens je eerste hoorzitting een voor je aangesteld, namelijk de hoorzitting over bewaring.
-
Verzoek dat je kind geplaatst wordt in het huis van een familielid. Bij je eerste ontmoeting met de maatschappelijk werker die is toegewezen aan je casus, de Team Decision-making Meeting (TDM), krijg je de kans om te vragen of je kind onder het gezag van een familielid kan worden geplaatst. Wanneer je je TDM bijwoont, moet je elk familielid meenemen waarvan je denkt dat hij of zij de verantwoordelijkheid voor je kind kan nemen. Ongeacht je inspanningen zal de maatschappelijk werker ook contact opnemen met familieleden om te informeren of het kind bij hen geplaatst kan worden.
- Om je kind bij een familielid te laten plaatsen, moet dat familielid een achtergrondcontrole doorstaan en een slaapplek hebben voor het kind. De kinderbescherming loopt door het huis van het familielid om de veiligheid van het huis te waarborgen.
- Maak je je geen zorgen als je familielid financieel niet in staat is voor je kind te zorgen. In dat geval ontvangen je familieleden een maandelijkse toeslag om voor je kind te zorgen. [1] X Bron
-
Vraag de kinderbescherming over de aard van de beschuldigingen tegen je. Wanneer je kind bij je is weggenomen, heb je het recht om te vragen waarom. Vraag de maatschappelijk werker wanneer je dit doet over de aard van de beschuldigingen tegen je en wat er wordt beweerd. Daarnaast kun je vragen hoe het proces van de kinderbescherming verloopt en wat je kunt verwachten. Ten slotte kun je de kinderbescherming altijd vragen wat er zal gebeuren als gevolg van eventuele hoorzittingen en processen. [2] X Bron
-
Weet dat je het recht hebt om je kind te bezoeken. Als je kind bij je is weggenomen, weet dan dat je het recht hebt om ze te bezoeken. Om dit te doen moet je praten met de kinderbescherming en overleggen hoe dit geregeld kan worden. Over het algemeen heb je het recht om je kind te bezoeken binnen vijf dagen nadat hij bij je is weggenomen. Praat na dat eerste bezoek met de maatschappelijk werker die is toegewezen aan je casus over het opstellen van een schema voor wanneer je in de toekomst je kind kunt bezoeken.
- Als je het niet eens bent met de beslissingen van de maatschappelijk werker met betrekking tot visitatie, heb je het recht om tegen hun beslissing in beroep te gaan bij een rechtbank. [3] X Bron
-
Overweeg een mogelijke tijdlijn. Wanneer je kind uit je gezag wordt genomen, moet de maatschappelijk werker bepaalde taken uitvoeren binnen een specifieke tijdlijn. Dit garandeert dat je kind niet langer bij je wordt weggehaald dan nodig is, en dat je in de rechtbank gehoord kunt worden. Over het algemeen verloopt je zaak als volgt:
- Op de eerste dag wordt je kind uit je zorg verwijderd en heeft de maatschappelijk werker die aan je zaak is toegewezen 48 uur om feiten te verzamelen en een verzoekschrift voor een jeugdrechtbank voor te bereiden.
- Op de tweede dag word je op de hoogte gesteld van de datum en het tijdstip van je eerste hoorzitting, wat een hoorzitting is over detentie.
- Op de derde dag zal de maatschappelijk werker zijn verzoekschrift indienen, wat aan de rechtbank uitlegt waarom je kind uit je gezag is gehaald.
- Op de vierde dag (of binnen 72 uur nadat je kind is weggehaald), zal je detentiehoorziting plaatsvinden om te bepalen waar je kind zal verblijven. Je krijgt een advocaat toegewezen als je die nog niet hebt ingehuurd. [4] X Bron
Advertentie
-
Verzamel supporters. Verzamel voor je Team Decision-Making Meeting (TDM) zoveel mogelijk supporters en vraag hen om met je mee te gaan. Dit kunnen buren, familieleden, leraren, dokters zijn, enz. Zij kunnen met de maatschappelijk werker praten en hem overtuigen van jouw geschiktheid om de voogdij over je kind te behouden.
- Wees bovendien voorbereid om te bespreken waarom het voor je kind veilig zou zijn om naar huis terug te keren. Als je kind bijvoorbeeld is weggenomen vanwege verwaarlozing, wees dan bereid om de maatschappelijk werker te laten zien dat je een plan hebt om je kind nooit meer te verwaarlozen.
-
Neem deel aan een TDM. Zodra dit redelijkerwijs mogelijk is nadat je kind uit je gezag is genomen, word je op de hoogte gesteld van een TDM. Tijdens deze bijeenkomst zullen jij en eventuele supporters die je het met de maatschappelijk werker samenkomen en overleggen of er een veiligheidsplan kan worden ontwikkeld zodat je kind bij jou kan worden teruggeplaatst. Een veiligheidsplan zal alle veiligheidsproblemen aanpakken die ertoe hebben geleid dat je kind bij je is weggehaald en schrijft voor hoe deze zorgen zullen worden weggenomen.
- Als alle veiligheidsproblemen adequaat kunnen worden aangepakt, kan je kind naar je worden teruggestuurd.
- Als echter niet alle zorgen kunnen worden weggenomen, blijft je kind in de uithuiszorg en wordt er een hoorzitting gepland. [5] X Bron
-
Let op een melding over de detentiehoorzitting van je kind. Bij je detentiehoorzitting zal een rechter een indruk krijgen van de casus en zal deze bepalen waar het kind wordt geplaatst. Voordat de hoorzitting begint, krijg je de gelegenheid om het verzoekschrift van de maatschappelijk werker voor te lezen en krijg je de gelegenheid om er vragen over stellen. Je moet ervoor zorgen dat je deze hoorzitting bijwoont, omdat er cruciale beslissingen worden genomen over je kind en zijn welzijn. Als je aanwezig bent kun je helpen om deze beslissingen te maken en zal je de rechtbank laten zien dat je om je kind geeft.
- Als je niet aanwezig bent, gaat de rechtbank verder zonder jou en ontvang je een brief waarin je wordt geïnformeerd over de volgende zitting. [6] X Bron
-
Woon een hoorzitting bij. Ongeveer twee weken na je detentiehoorzitting zal je de mogelijkheid hebben om een hoorzitting bij te wonen. Bij deze hoorzitting zal je alle verklaringen in het verzoekschrift dat de maatschappelijk werker bij de rechtbank heeft ingediend toegeven of ontkennen. De rechtbank zal dan een beslissing nemen over de waarheid van het verzoekschrift en je verklaringen daarover. Wees voorbereid wanneer je deze hoorzitting bijwoont, en zorg ervoor dat je het verzoekschrift hebt gelezen en deze begrijpt. Neem indien mogelijk bewijs mee dat je in staat bent om voor je kind te zorgen.
- Als de rechter het eens is met het verzoek, plant de rechtbank een beschikkingshoorzitting, die gelijktijdig met de hoorzitting of op een ander tijdstip kan plaatsvinden.
- Als de rechter het met je eens is en vindt dat de petitie niet waar is, kan de zaak worden afgewezen en wordt je kind aan je teruggegeven. [7] X Bron
-
Ga naar de beschikkingshoorzitting. Bij deze laatste hoorzitting zal de rechtbank luisteren naar getuigenverklaringen van beide kanten en het bewijs dat beide partijen presenteren in overweging nemen. Als de rechtbank beslist dat je kind buiten je voogdij moet blijven, zal de rechtbank bevelen geven over wanneer en hoe je je kind kunt bezoeken en welke diensten je moet uitvoeren. Als de rechtbank beslist dat je kind aan je kan worden teruggegeven, zal dit gebeuren.
- Als onderdeel van het bevel van de rechtbank, zal je deelnemen aan het opstellen en volgen van een ‘casusplan’. Een casusplan beschrijft de diensten waaraan je moet deelnemen, de stappen die je moet volgen en tijdlijnen die moeten worden gevolgd om het kind terug te krijgen. [8] X Bron
-
Verzamel bewijs van je vermogen om ouder te zijn. Zorg ervoor dat je je goed voorbereid wanneer je de beschikkingshoorzitting bijwoont. Als je mensen hebt die namens jou kunnen getuigen, neem ze dan mee. Als je bewijs hebt dat je in staat bent om ouder te zijn, neem het dan mee.
- Als je kind bijvoorbeeld vanwege onveilige levensomstandigheden uit je voogdij is weggenomen, neem dan een nieuw huurcontract mee dat laat zien dat je naar een meer geschikte woning bent verhuisd. Als je kind bij je is weggenomen omdat je drugs gebruikte, neem dan recente verklaringen mee van revalidatiecentra waarin staat dat je eraan werkt om je problemen op te lossen.
Advertentie
-
Neem deel aan eventuele hoorzittingen met betrekking tot afhankelijkheid. Als je kind voor een lange periode niet onder je gezag valt, moet je om de zes maanden (of eerder) deelnemen aan hoorzittingen met betrekking tot afhankelijkheid. Tijdens deze hoorzittingen zal de rechtbank een rapport van de maatschappelijk werknemer beoordelen over je voortgang van het casusplan. Bij deze hoorzittingen zal de rechtbank bepalen of de buitenhuis-dienstverlening wordt voortgezet of beëindigd. Als je je casusplan hebt gevolgd en goede vorderingen maakt, kun je je kind bij je terug laten komen. Als je nog werk te doen hebt, kan het zijn dat je kind buiten je gezag blijft totdat je meer vorderingen maakt. [9] X Bron
- Wanneer je deze beoordelingen bijwoont, wees dan voorbereid om vragen te beantwoorden over je casusplan en je vermogen om het te volgen. Als het helpt, kijk dan of je mensen kunt meenemen om je beweringen te bevestigen en te onderbouwen. Overweeg om een checklist bij te houden met taken die je hebt voltooid en hoe die taken zich verhouden tot de vereisten in je casusplan. Kijk of je alle vereisten kunt afvinken voor je eerste hoorzitting. Als je dat kunt doen, verhoog je de kans om de voogdij over je kind te krijgen enorm.
-
Blijf voortgang maken. Als je kind na de eerste hoorzitting niet bij je wordt teruggeplaatst, vraag de rechtbank en de maatschappelijk werker dan wat je kunt doen om meer voortgang te maken voor de volgende herziening. Alle betrokkenen willen meestal dat je kind aan je wordt teruggegeven, maar ze moeten bereid zijn je hun advies te geven. Zodra je hun advies hebt gekregen, neem het dan serieus en doe wat ze zeggen.
- Als je kind bijvoorbeeld vanwege alcohol- of drugsmisbruik uit je voogdij is genomen, kan de rechtbank je vragen (of van je eisen) om deel te nemen aan revalidatiesessies. Als dit het geval is, doe dan wat ze zeggen en word beter. Je kind wordt alleen aan je teruggegeven als de rechtbank vertrouwt op je vermogen om ouder te zijn.
-
Laat het kind bij je worden teruggeplaatst. Na verloop van tijd, als je deelneemt aan alle vereiste hoorzittingen en alle vereisten van je casusplan voltooit, zal de rechtbank de beslissing maken om het kind aan je terug te geven. Wanneer dit gebeurd zal je zaak gesloten worden en wordt je herenigd met je kind. [10] X BronAdvertentie
-
Er wordt contact met je opgenomen nadat een rapport is geëvalueerd. Wanneer een persoon vermoedt dat je je kind hebt misbruikt of verwaarloosd, kan hij of zij een melding indienen bij de kinderbescherming. Meestal worden deze meldingen ingediend door andere ouders, buren, leraren of politieagenten. [11] X Bron De meest voorkomende redenen waarom deze personen een melding doen, zijn onder andere alcohol- of drugsmisbruik, lichamelijk misbruik of verwaarlozing, of andere veiligheidsproblemen bij je thuis. [12] X Bron Over het algemeen kun je, nadat een melding door de kinderbescherming is beoordeeld, een van de volgende reacties verwachten van een maatschappelijk werker:
- Een reactie van de gemeenschap. Wanneer de BHV’ers de melding ongegrond of onduidelijk vindt, wordt de melding gesloten. De maatschappelijk werker kan echter contact met je opnemen en je doorverwijzen naar gemeenschapsorganisaties die je mogelijk kunnen helpen om in de toekomst uit de problemen te blijven.
- Een differentiële reactie. Als de maatschappelijk werker die is toegewezen aan je melding het geloofwaardig vindt, maar geen directe bedreiging voor de gezondheid of veiligheid van je kind ziet, wordt de melding gesloten maar neemt de maatschappelijk werker contact met je op over de melding. De maatschappelijk werker zal waarschijnlijk van je eisen dat je contact opneemt en ontmoet met bepaalde organisaties om de gezondheid en veiligheid van je kind te waarborgen.
- Een traditionele reactie van de kinderbescherming. Als de maatschappelijk werker een directe bedreiging ziet voor de gezondheid en veiligheid van je kind, wordt er een welzijnsdossier geopend en krijg je hier bericht over. [13] X Bron
-
Wacht om te horen over de uitkomst van je welzijnsdossier. Wanneer er een welzijnsdossier wordt geopend, betekent dit niet automatisch dat je kind uit je gezag wordt verwijderd. Over het algemeen kan een welzijnsdossier een van de volgende drie uitkomsten hebben:
- Ten eerste, als de maatschappelijk werker risicofactoren constateert (bijvoorbeeld bewijs van misbruik of verwaarlozing), maar ook vindt dat eventueel veiligheidsrisico’s zijn verminderd, mag het kind bij je blijven. Jij en de maatschappelijk werker zullen echter een ‘veiligheidsplan’ moeten opstellen, wat een aantal dingen inhoudt die je moet doen om het kind bij je te houden.
- Ten tweede kan de maatschappelijk werker het jeugdrechtsysteem erbij betrekken. Als dit gebeurt wordt de rechtbank bij je activiteiten betrokken totdat je de problemen die tot deze reactie hebben geleid, kunt oplossen.
- Ten derde, als de maatschappelijk werker directe bezorgdheid over de veiligheid constateert, kan hij je kind uit je voogdij wegnemen en hem in een veilige omgeving plaatsen. [14] X Bron
-
Begrijp wie je kind uit je voogdij kan wegnemen. Wanneer een maatschappelijk werker bepaalt dat je kind uit je voogdij moet worden weggenomen vanwege veiligheidsredenen, zal die maatschappelijk werker bij je thuiskomen om met jou en je kind te praten. Met jouw toestemming zal de maatschappelijk werker het kind uit huis plaatsen. Als je de maatschappelijk werker geen toestemming geeft om het kind weg te halen, zal de maatschappelijk werker de hulp in moeten roepen van de wetshandhaving of een bevel aanvragen van een jeugdrechtbank. Als dit gebeurt, kan je kind met geweld worden weggenomen. [15] X Bron
-
Weet wat er gebeurt als je kind wordt weggenomen. Wanneer je kind uit je huis wordt verwijderd, wordt het naar een kantoor van de kinderbescherming gebracht en beoordeeld om er zeker van te zijn dat hij gezond en veilig is. Daarna bepaalt de kinderbescherming waar het kind geplaatst zal worden. Meestal wordt er een kind geplaatst bij:
- Een andere ouder thuis;
- De woning van een familielid; of
- Pleeggezinnen. [16] X Bron
Advertentie
Tips
- Hoewel het waarschijnlijk een stressvolle tijd is, kun je het beste je best doen om samen te werken met de maatschappelijk werker en de rechtbank om ervoor te zorgen dat je huis veilig is en dat je gezin herenigd kan worden. Als je echter van mening bent dat medewerkers van de kinderbescherming je rechten hebben geschonden, kun je ze aanklagen voor een geldelijke schadevergoeding.
Advertentie
Bronnen
- ↑ http://www.sfhsa.org/asset/ReportsDataResources/FCSHandbookforParents.pdf
- ↑ http://www.sfhsa.org/asset/ReportsDataResources/FCSHandbookforParents.pdf
- ↑ http://www.sfhsa.org/asset/ReportsDataResources/FCSHandbookforParents.pdf
- ↑ http://www.sfhsa.org/asset/ReportsDataResources/FCSHandbookforParents.pdf
- ↑ http://www.sfhsa.org/asset/ReportsDataResources/FCSHandbookforParents.pdf
- ↑ http://www.sfhsa.org/asset/ReportsDataResources/FCSHandbookforParents.pdf
- ↑ http://www.sfhsa.org/asset/ReportsDataResources/FCSHandbookforParents.pdf
- ↑ http://www.sfhsa.org/asset/ReportsDataResources/FCSHandbookforParents.pdf
- ↑ http://www.sfhsa.org/asset/ReportsDataResources/FCSHandbookforParents.pdf
- ↑ http://www.sfhsa.org/asset/ReportsDataResources/FCSHandbookforParents.pdf
- ↑ http://family-law.lawyers.com/child-abuse-and-neglect/working-with-child-services-to-get-your-child-back.html
- ↑ http://www.attorneys.com/child-custody/steps-for-getting-back-custody/
- ↑ http://www.sfhsa.org/asset/ReportsDataResources/FCSHandbookforParents.pdf
- ↑ http://www.sfhsa.org/asset/ReportsDataResources/FCSHandbookforParents.pdf
- ↑ http://www.sfhsa.org/asset/ReportsDataResources/FCSHandbookforParents.pdf
- ↑ http://www.sfhsa.org/asset/ReportsDataResources/FCSHandbookforParents.pdf
Advertentie