Pdf downloaden Pdf downloaden

De beste manier om je ervan te verzekeren dat je hond in orde is na de bevalling is door meer te leren over hoe een typische bevalling bij honden verloopt. Onthoud dat honden al duizenden jaren bevallen. Het is een natuurlijk proces, maar er zijn een paar dingen die je kunt doen om te helpen. Een controle door een dierenarts wordt sterk geadviseerd na de bevalling, zodat je er zeker van kunt zijn dat ze alle puppy's geworpen heeft.

Deel 1
Deel 1 van 3:

Zorg bieden direct na de bevalling

Pdf downloaden
  1. Zorg ervoor dat ze vrij is van sporen van bloed, vruchtwater of ontlasting. Een goede hygiëne vermindert het risico op bacteriële infecties na de bevalling.
    • Je kunt tot weken na de bevalling nog vloeistof, lochia genoemd, zien lekken. Deze vloeistoffen zijn natuurlijk en normaal, en zijn een gevolg van het afstoten van de bekleding van de baarmoeder. Gezonde lochia moet geurloos zijn en kan in kleur variëren van groenachtig bruin tot bloedrood. [1]
    • Als je hond haar puppy's niet binnen een paar minuten na de geboorte schoongelikt heeft, dan moet je het gezicht en de neusgaten van het puppy afvegen met een vochtig, schoon doekje, om de placentazak weg te halen. Geef de pup direct terug aan zijn moeder. [2]
    • Als je hond ongeïnteresseerd lijkt in het schoonmaken van haar nieuwe pups, dan kan het zijn dat jij ze moet schoonwrijven met een schone doek, om de ademhaling te stimuleren.
  2. Je kunt je hond mee naar buiten nemen om te plassen of te poepen, terwijl iemand anders de bodembedekking vervangt door schone, droge doeken.
    • Blijf regelmatig vieze doeken vervangen, waardoor je ervoor zorgt dat de plek schoon blijft.
    • Houd een voorraad schone dekens in de buurt van je werpkist zodat je er gemakkelijk bij kunt.
  3. Na de geboorte kan je hond urenlang slapen, terwijl haar pups drinken of slapen. Wanneer ze wakker wordt, moet ze alert en geïnteresseerd in haar nieuwe puppy's overkomen.
    • Als je hond geen interesse lijkt te tonen in haar nieuwe pups, dan kan dit een teken van infectie zijn. Controleer haar op andere tekenen van onrust, zoals janken, opengesperde ogen of vies ruikende afscheiding. Als die er zijn, bel dan direct je dierenarts.
    • Hoewel je hond meer kan slapen dan normaal, moet je alert zijn op tekenen van ongemak of rusteloosheid.
    • Als je hond geen water wil drinken, probeer haar dan kippenbouillon te geven.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 3:

Weten waar je op moet letten bij een hond na de bevalling

Pdf downloaden
  1. Hoewel ze meer zal slapen dan gewoonlijk, moet ze, als ze wakker is, helder overkomen. Je hond moet een goede eetlust hebben. [3]
    • Voer je hond liever meerdere kleine maaltijden per dag, dan een of twee grotere. Je kunt haar hoeveelheid voer verhogen vanaf een paar weken voor de bevalling, en daarmee doorgaan tot een aantal weken na de bevalling. Het is niet ongewoon dat een zogende hond 3-4 keer haar normale hoeveelheid voer eet. [4]
    • Veel dierenartsen moedigen het aan om puppybrokken te voeren aan je hond gedurende deze periode, vanwege de hogere calorische waarde. Het is misschien nodig om dit geleidelijk in te voeren in plaats van het normale voer, voor de beste resultaten.
    • Meng er speciale lekkernijen door om de eetlust van je hond te prikkelen. Overweeg om kwark, eieren, lever of andere delicatessen vol voedingsstoffen te geven.
    • Zorg ervoor dat je hond altijd vrije toegang heeft tot vers water. Meng kippenbouillon door de droge brokken van je hond om de dagelijkse hoeveelheid vocht die ze inneemt aan te vullen.
  2. Je hond kan een licht verhoogde temperatuur hebben gedurende de eerste 24-48 uren na de geboorte. Een verhoging van de temperatuur is normaal en moet niet vergezeld gaan met tekenen van ziekte. [5]
    • Tekenen van infectie bij honden zijn: rusteloosheid, desinteresse in de puppy's, vies ruikende uitscheiding, opengesperde ogen. [6] Als je een van deze tekenen ziet, bel dan direct je dierenarts.
  3. Normale, voedende klieren, of tepels, moeten er zacht en vergroot uit zien door melkproductie. Als de klieren hard of rood zijn, dan kan dit de aanwezigheid van een infectie aangeven. [7]
    • Als je hond lijkt te vermijden om haar pups te voeden, controleer dan haar borstklieren op tekenen van infectie. Melkklierontsteking is een bacteriële infectie van de voedende klieren, en is gemakkelijk te behandelen met antibiotica. Neem contact op met je dierenarts voor hulp.
    • Je kunt de melkklieren van je hond gemakkelijk zelf controleren door erin te knijpen. Als je hond pijn voelt bij je aanraking, of als je merkt dat de tepel hard en/of heet is bij aanraking, dan is dit waarschijnlijk een teken van infectie.
    • De melk van je hond moet wit en glad zijn, zonder tekenen van klonten. Tekenen van mastitis zijn onder andere verkleuring van de melk (gewoonlijk rozig of geel).
  4. Metritis is een ontsteking van de baarmoeder, en kan het resultaat zijn van een achtergebleven placenta of een traumatische ervaring gedurende de bevalling. [8]
    • Tekenen van metritis zijn: koorts, vies ruikende uitscheiding, verlies van eetlust of verminderde interesse in puppy's.
    • Als je tekenen ziet van metritis, neem dan direct contact op met de dierenarts.
  5. Eclampsie ( melkkoorts ) is een gevolg van calciumtekort, en kan resulteren in spierkrampen, aanvallen en de dood. [9]
    • Tekenen van eclampsie zijn: rusteloosheid, spiertrillingen, zwakte en vergrote pupillen. [10]
    • Als je tekenen ziet van eclampsie, neem dan direct contact op met de dierenarts.
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 3:

Je hond helpen te zorgen voor haar nieuwe puppy's

Pdf downloaden
  1. In de eerste week zal ze het grootste deel van haar tijd met ze doorbrengen. Een gezonde hond zal geïnteresseerd zijn in haar puppy's, en ze graag laten drinken.
    • Zorg ervoor dat de puppy's een schone, veilige plek hebben om te drinken. Zorg ervoor dat de onderlaag schoon en droog is. Zet de werpkist uit de buurt van plekken waar veel gelopen wordt.
    • Houd de werpkist warm. Idealiter zou de temperatuur rond de 30 graden Celsius zijn in de eerste week van de puppy's. Als je huis warmer is dan dat, zet dan een ventilator neer om de puppy's koel te houden. Als het kouder is, zet dan een verwarmingseenheid in de buurt om te zorgen dat de puppy’s warm gehouden worden.
    • Knip de nagels van de puppy's om te voorkomen dat ze hun moeder krabben.
  2. In de derde week zullen puppy's in staat zijn om vloeistoffen te likken. Wanneer dit gebeurt kunnen ze afgespeend worden. Bied een melkvervanger voor één maaltijd per dag. Dit zal ze leren om vloeistoffen op te likken , en zal tegelijk hun inname van voedingsstoffen aanvullen. Na twee van deze dagen kun je beginnen melkvervanger te mengen door puppyvoer om een heel papperige maaltijd te vormen. [11]
    • Blijf geleidelijk de hoeveelheid vast voer verhogen in de loop van de tijd. De structuur van het voer moet overgaan van soep naar tarwemelk tot pap, in de loop van een week.
    • Puppy's zullen doorgaan met drinken als ze afgespeend zijn. Tegen de 6e week moet ze zowel zacht, vochtig voer als puppybrokken aangeboden worden. Tegen de 8e week moeten puppy's volledig afgespeend zijn.
  3. Puppy's zullen zich steeds meer bewust worden van hun omgeving, vanaf de derde week. Ze zullen tanden gaan ontwikkelen en er behoefte aan hebben om te kauwen. Je kunt ze helpen door speeltjes aan te bieden om hun aandacht te richten, en hun speelvaardigheden te stimuleren.
    • Begin de puppy's te laten wennen aan de geluiden van het dagelijkse leven. Nodig nieuwe mensen uit, een tegelijk, om met de pups te spelen. Zet de radio aan in de buurt van de puppy's, vijf minuten per keer. [12]
    Advertentie

Waarschuwingen

  • Tekenen van ongemak of infectie bij honden bestaan uit: rusteloosheid, geen interesse in de puppy's, vies ruikende uitscheiding, opengesperde ogen. Als je deze tekenen ziet, neem dan direct contact op met je dierenarts.
  • Als je vragen of zorgen hebt, neem dan contact op met je dierenarts.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 5.011 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie