Pdf downloaden Pdf downloaden

Het instinct van een drachtige hond zal haar helpen om te gaan met de bevalling. Het baasje dient zich bewust te zijn van hoe hij de hond kan helpen, om er voor te zorgen dat de moederhond en puppy's gezond en veilig zijn.

Deel 1
Deel 1 van 4:

Voorbereiden op de bevalling

Pdf downloaden
  1. Maak een afspraak bij de dierenarts, zodat hij je zwangere hond kan onderzoeken. De dierenarts zal de drachtigheid bevestigen en kijken of er sprake is van complicaties. [1]
  2. Bied je hond minstens een week voor de datum waarop ze uitgerekend is alvast een werpplek aan. Je wilt haar de ruimte geven die ze nodig heeft. Dit kun je doen door haar in haar bedje te leggen, of in een doos met handdoeken en dekens voor extra comfort.
    • Kies voor een afgelegen plekje, zoals een aparte kamer, zodat ze kalmte en privacy heeft.
  3. Zorg ervoor dat je hond eten en drinken in de buurt heeft en dat ze daar makkelijk bij kan. Dit stelt haar ook in staat om haar puppy's niet in de steek te laten als ze gaat eten en drinken.
  4. De drachtige hond zou puppyvoeding van hoge kwaliteit moeten eten die veel eiwitten en calcium bevat. Dit zal haar lichaam voorbereiden op het produceren van aanzienlijke hoeveelheden melk.
    • Je hond zal de puppyvoeding blijven eten tot de pups niet meer gespeend worden. [2]
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 4:

Je hond in de gaten houden tijdens en na de bevalling

Pdf downloaden
  1. Als jouw aanwezigheid haar niet ongerust maakt kun je de hond in de gaten houden tijdens de bevalling. Je hoeft niet over haar heen te hangen als je dit doet. Ga ervan uit dat ze zich niet comfortabel zal voelen tijdens de weeën, net zoals vrouwen dat niet doen. Dit hoort bij het proces.
    • In veel gevallen zullen de puppy's in het holst van de nacht ter wereld gebracht worden, als jij aan het slapen bent. Probeer er een gewoonte van te maken om te kijken hoe het met je hond gaat zodra je wakker wordt—doe dit zodra de uitgerekende datum nadert.
  2. De moeder zou haar pups gelijk na de bevalling moeten beginnen schoon te maken. Geef haar een minuutje of twee om de vruchtzakken van de pups te halen en ze te beginnen te likken en wassen. Als het langer duurt voordat ze dat doet kun je ingrijpen en de vruchtzak zelf beginnen te verwijderen. Droog de puppy's ook grondig af zodat de ademhaling op gang gebracht kan worden. [3]
    • Indien nodig kun je voorzichtig de navelstreng doorknippen met een schone schaar—doe dit zo'n 2,5cm van de pup af.
  3. De puppy's zouden binnen 1-3 uur na de geboorte moeten beginnen te zuigen. Soms is het nodig om de pups voor de tepel te leggen en voorzichtig wat melk uit de tepel te knijpen—zo komt de pup erachter wat de bedoeling precies is.
    • Als de pup absoluut niet aan de borst gaat, of als je hond dat niet toestaat, dan kan er iets mis zijn met de pup—er kan bijvoorbeeld sprake zijn van een open verhemelte. Open de mond van de pup en bekijk het verhemelte. Dit zou een solide oppervlak moeten zijn, zonder gaatjes in de holten. Raadpleeg de dierenarts als je vermoedt dat er iets mis is.
    • Het kan zijn dat je de puppy met de fles moet voeren als hij niet in staat is om borstvoeding te drinken, maar anderzijds gezond is.
  4. Als de baby's geboren zijn kun je ze tellen zodat je precies weet hoeveel er zijn. Dit helpt je de pups in de gaten te houden.
  5. De moederhond kan deze op willen eten—dat kan geen kwaad. Je hoeft ze dus niet gelijk weg te halen. Als ze ze niet opeet kun je ze in de vuilnisbak deponeren.
    • In sommige gevallen kan het eten van de placenta ervoor zorgen dat de hond later moet overgeven.
    • Onthoud dat elke pup zijn eigen placenta heeft.
  6. Puppy's kunnen hun eigen lichaamstemperatuur nog niet zo goed reguleren. Daarom dien je ervoor te zorgen dat ze warm blijven. Zorg er de eerste paar dagen na de bevalling voor dat het bij de werpplek zo'n 29º Celsius is. De temperatuur kun je vervolgens laten zakken naar tussen de 23 en 27º Celsius.
    • Bied wat extra warmte door een warmtelamp in een van de hoeken van de werpplek te zetten. Als een pup het koud krijgt zal hij niet zoveel bewegen. Controleer om er zeker van te zijn dat de werpplek warm is, en dat de pup dicht bij zijn moeder en de andere pups blijft.
  7. Maak een afspraak bij de dierenarts voor controle als de pups geboren zijn. De dierenarts zal ervoor zorgen dat de moeder goed herstelt en dat de puppy's groeien.
  8. Als de vaderhond ook bij jou in huis woont, zorg er dan voor dat hij niet bij de moederhond en de puppy's kan komen. Ook andere honden zouden de moeder en haar puppy's niet lastig mogen vallen. Het risico bestaat namelijk dat de volwassenen honden gaan vechten met elkaar—en mogelijk zelfs dat de puppy's aangevallen worden. Het teefje kan agressief worden omdat ze haar puppy's beschermt. Dit is normaal—straf haar daar dus niet om.
    • Beschermende agressie jegens mensen kan ook voorkomen. Houd kinderen dus ook uit de buurt van de moeder en haar pups.
  9. Tenzij ze echt smerig is dien je een paar weken te wachten voor je haar in bad doet. Was haar vervolgens met een havermoutshampoo die speciaal voor honden ontwikkeld is. Spoel haar goed af om te voorkomen dat er restjes in haar vacht blijven zitten waar de puppy's mee in aanraking zouden kunnen komen.
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 4:

Zorgen voor de nieuwe moeder

Pdf downloaden
  1. De moederhond zou puppyvoeding van hoge kwaliteit moeten eten die veel eiwitten en calcium bevat. Dit zal haar lichaam in staat stellen om aanzienlijke hoeveelheden melk te produceren. Geef haar puppyvoeding tot de pups uitgespeend zijn.
    • Laat haar zoveel eten als ze wil. Dit kan vaak vier keer zo veel zijn als toen ze niet drachtig was. Je kunt haar niet te veel geven tijdens deze periode. Er zijn hartstikke veel calorieën voor nodig om de melk voor de pups aan te maken.
    • Wees je bewust van het feit dat ze de eerste 24-48 uur na de bevalling waarschijnlijk (nagenoeg) niets zal eten. [4]
  2. Voeg niet meer calcium toe aan het dieet van de moederhond—tenzij je dierenarts je daartoe geïnstrueerd heeft. Te veel calcium kan ervoor zorgen dat ze later melkkoorts krijgt. [5]
    • Melkkoorts wordt veroorzaakt door een aanzienlijke daling van de hoeveelheid calcium in het bloed. Meestal doet dit zich voor na twee, drie weken zogen. De spieren van de hond zullen verstijven en de hond kan gaan trillen. Dit kan tot toevallen leiden omdat de hoeveelheid calcium in het bloed te laag is.
    • Als je bang bent dat er sprake is van melkkoorts, neem dan onmiddellijk contact op met de dierenarts.
  3. Tijdens de eerste twee, vier weken zal de moederhond het erg druk hebben om voor haar puppy's te zorgen. Waarschijnlijk zal ze niet zo lang ver bij haar pups uit de buurt willen zijn. Het is belangrijk dat ze toegang heeft tot de pups, zodat ze die warm, gevoed en schoon kan houden. Maak korte wandelingen met haar, van niet langer dan vijf à tien minuten.
  4. Als de hond lang haar heeft kun je haar een "hygiënische knipbeurt" geven bij haar staart, achterpoten en melkklieren. Zo blijven deze gebieden schoon als de baby's eenmaal geboren zijn.
    • Je kunt deze procedure laten uitvoeren door een trimmer of dierenarts als je dat zelf niet ziet zitten, of als je daar geen spullen voor hebt.
  5. Melkklierontsteking (mastitis) kan zich voordoen en kan ontzettend snel ernstige vormen aannemen. Als je ziet dat de melkklieren erg rood (of paars) worden, hard, warm of pijnlijk, dan is er iets aan de hand. In sommige gevallen kan mastitis de zogende moeder fataal worden.
    • Als je vermoedt dat er sprake is van mastitis, neem de hond dan onmiddellijk mee naar de dierenarts. Zelfs als je haar onmiddellijk mee moet nemen naar een dierenkliniek dien je dat te doen. [6] , [7] , [8]
  6. Het is normaal om een paar weken na de bevalling (tot acht weken erna) vaginale afscheiding te zien bij de moederhond. Deze afscheiding kan er bruinrood uitzien en een beetje draderig zijn. Soms kan het ook een beetje stinken.
    • Als je gele, groene of grijze afscheiding ziet, of stank opmerkt, neem je hond dan mee naar de dierenarts. Het kan zijn dat ze een infectie in de baarmoeder heeft. [9]
    Advertentie
Deel 4
Deel 4 van 4:

Zorgen voor de pasgeboren puppy's

Pdf downloaden
  1. Zorg ervoor dat de pups de eerste paar weken om de paar uur spenen. Ze moeten minstens elke twee tot vier uur eten. Slapende pups zijn gezonde pups; als ze veel huilen krijgen ze misschien niet genoeg voeding binnen. Let op kleine, dikke buikjes en een schone vacht—zo kun je er zeker van zijn dat er goed voor gezorgd wordt.
    • Probeer de puppy's op een digitale weegschaal te wegen om er zeker van te zijn dat ze elke dag aankomen. Het gewicht van de pups zou in de eerste week moeten verdubbelen. [10]
    • Als een van de pups dunner lijkt of minder actief is dan de andere, neem die dan gelijk mee naar de dierenarts. Het kan zijn dat hij aanvullende voeding of verzorging nodig heeft.
  2. Als je na de eerste paar dagen ziet dat de rest van de pups groeit en er eentje achterblijft, dan kan dat duiden op onvoldoende voeding of een ander probleem. Neem de pup direct mee naar de dierenarts om hem te laten controleren. Pasgeboren puppy's kunnen, net als pasgeboren baby's, snel ziek worden en uitdrogen.
  3. Naarmate de pups ouder en mobieler worden kan de afgesloten ruimte steeds smeriger worden. Maak de werpplek ten minste twee, drie keer per dag schoon om het gebied hygiënisch te houden.
  4. Puppy's hebben gezonde socialisatie nodig om te wennen aan hun nieuwe wereld. Ook is het belangrijk om de hond kennis te laten maken met mensen. Houd elke puppy meerdere keren per dag vast. Laat de puppy's eraan wennen dat ze overal op hun lichaam aangeraakt kunnen worden. Zo zorg je ervoor dat ze dat niet vreemd gaan vinden naarmate ze ouder worden.
  5. Als je je pups verkoopt of weggeeft, wacht dan ten minste acht weken voordat je ze overdoet aan hun nieuwe baasjes.
    • Puppy's moeten volledig uitgespeend zijn en zelf kunnen eten voordat ze naar hun nieuwe huisje gaan.
    • Het geniet de aanbeveling om de pups te ontwormen en vaccineren voordat je ze wegdoet. Raadpleeg de dierenarts en volg zijn/haar aanbevelingen op.
    Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 5.880 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie