Pdf downloaden
Pdf downloaden
Veel kinderen worstelen met de tafels van vermenigvuldigen en als ouder kun je het als je plicht beschouwen om ze bij het leren ervan te helpen. Ze zullen tenslotte snel moeten kunnen vermenigvuldigen om hun schooltijd goed te doorlopen. Je hebt tijd, strategie en geduld nodig om je kind te leren hoe het de uitdaging met deze vraagstukken aangaat. Hier lees je hoe je dat doet.
Stappen
-
Spreek een tijd af. Ga met je kind zitten als je allebei tijd hebt om de uitdaging met de tafels aan te gaan. Als je te druk bent met je werk of als je kind te moe of hongerig is, zal leren niet zo soepel verlopen als je zou willen. Ga er samen 30 minuten voor zitten en sta geen enkele vorm van afleiding toe voor jullie allebei .
- Energie en enthousiasme zijn voor jullie allebei belangrijk. Zet de mobiele telefoons en televisie uit, ga met iets te knabbelen aan de eettafel zitten en ga samen de strijd met de getallen aan.
-
Begin met de tafels van 0, 1, 2, en 3. Het is belangrijk om kleine stukken te snappen voor de hele tabel geleerd kan worden. Bedenk je: je kind telt niet, maar onthoudt. Waarschijnlijk kent het het concept van vermenigvuldigen al.
- Als je kind nog niet weet wat vermenigvuldigen inhoudt, leg het dan uit aan de hand van optellen: 3x4 is 4+4+4.
- Vraag je kind om z'n rekenboek en eventuele aantekeningen of oefenblaadjes die het heeft gekregen. Zo zie je precies wat het moet leren en hoe er op school wordt uitgelegd.
- Houd een tabel of een getallenlijn van 1 tot 100 bij de hand. Een tabel geeft je snel de antwoorden door de juiste rij met de juiste kolom te verbinden. Dit werkt goed bij wie net begint, omdat de antwoorden makkelijk te vinden zijn.
- Een getallenlijn is wat meer werk. Je kunt je kind alle getallen van een bepaalde tafel met potlood laten omcirkelen of alle getallen van een tafel met een bepaalde kleur laten markeren.
-
Leg aan je kind uit, dat de verbondenheid het makkelijker maakt. Laat het zien dat ieder antwoord twee keer voor komt en dat het dus theoretisch gezien maar de helft hoeft te leren. 3x7 is hetzelfde als 7x3. Als ze de getallenfamilies van 0, 1, 2 en 3 hebben geleerd, kennen ze van de tafels van 4, 5, 6, 7, 8, 9, en 10 telkens al 4 sommen.
- Als je kind 0-3 kent, ga je verder met 4-7 en dan met 8-10. Als je verder wilt gaan, pak dan ook de tafels van 11 en 12 in het oefenen mee. Sommige leraren zullen moeilijke sommen toevoegen voor een bonus of om te ontdekken hoever een kind is.
-
Praat over terugkerende patronen in de tabel. Het hoeft niet alleen om het uit het hoofd leren en opdreunen te gaan, maar het mag ook gebaseerd zijn op tips en hints. De tabel is een makelijke manier om antwoorden op te zoeken.
- Alle tafels eindigen bij tien met een nul achter het basisgetal.
- Alle tafels van 5 eindigen aan het eind op een 0 of een 5 en zijn de helft van het antwoord van 10. (10x5=50; 5x5=25, de helft van 50)
- Alles wat je met 0 vermenigvuldigt, blijft 0. Het maakt niet uit om welk getal het gaat.
-
Ken de trucs. Gelukkig bestaan er bij rekenen veel foefjes om het sneller te doen. Leer je kind deze trucs en het zal niet alleen onder de indruk zijn, maar ook erg dankbaar.
- Om de tafel van 9 uit te leggen, gebruik je je vingers. Spreidt ze boven de tafel uit met je handpalmen naar beneden. Voor 9x1 buig je je linker pink weg. Hoeveel vingers laat je zien? 9. Voor 9x2 laat je je pink verstopt en zet je ook je linker ringvinger op tafel. Wat laat je zien?? 1 vinger op tafel en 8 in de lucht: 18. Vervolgens zet je linker middelvinger ook op tafel. Nu tel je 2 vingers op tafel en 7 in de lucht: 27. Dit werkt helemaal tot aan 9x9=81.
- Als je kind kan verdubbelen, wordt de tafel van 4 gemakkelijker. Verdubbel het en verdubbel het nogmaals. Neem bijvoorbeeld 6x4: 6 verdubbelen levert 12 op. 12 nog eens verdubbelen levert 24 op. 6x4=24. Gebruik dit om het antwoord te automatiseren. Dit gaat wederom over uit het hoofd leren.
- Om iets met 11 te vermenigvuldigen, dupliceer je het nummer. 3x11=33, twee drieën dus. 4x11=44. Twee vieren. Het antwoord is de vraag, maar twee keer achter elkaar.
- Als je kind een rekenwonder is, leer het dan de hogere nummers in de tafel van 11 door de afzonderlijke nummers op te splitsen en op te tellen. Neem het getal waarmee het vermenigvuldigd moet worden en trek deze uit elkaar. 11 x 17 is dus 1_7. Tel deze beide getallen bij elkaar op en plaats dat getal in het midden: 187.
Advertentie
-
Oefen op snelheid. Als je kind de antwoorden kent, zorg dan dat ze erin slijten. Oefen ze bij het ontbijt, tijdens de reclameblokken en een paar minuten voor het slapen gaan. Als het goed gaat, doe het dan sneller en sneller.
- Start met de tafels op volgorde te oefenen. Als je merkt dat je kind ze steeds beter kent, mix ze dan door elkaar. Het tempo zal dan even naar beneden gaan, maar ook snel weer terug zijn waar het was.
-
Maak het leuk. Op dit punt vraag je je misschien allebei af wat al die kronkels in de getallen zijn. Bedenk er spelletjes en uitdagingen bij.
- Laat je kind flitskaarten maken. Schrijf de som, bijv. 4 x 9, op de ene kant en het antwoord, 36, op de andere kant. Het opschrijven van de tafels helpt ook bij het leren ervan. Gebruik een timer om te kijken hoeveel kaartjes je kind in een minuut goed kan beantwoorden. Kan het die score morgen verbeteren?
- Je kunt dit ook met een blanco tafeltabel doen. Dat is een goede manier om te ontdekken op welke nummers je kind vastloopt.
- Gebruik een pakje kaarten. Splits ze op in twee stapels en neem allebei een stapel zonder er op te kijken. Draai tegelijkertijd de bovenste kaart om en roep zo snel mogelijk het goede antwoord. Als de een bijvoorbeeld een 3 omdraait en de ander een 9, is het antwoord 27. Boeren, vrouwen, koningen en azen kun je gebruiken als 11, 12 etc. Je kunt ze ook als 0 gebruiken of helemaal weglaten.
- Zeg een getal, bijvoorbeeld 30. Kan je kind alle mogelijke sommen erbij noemen? 5 x 6? 3 x 10?
- Noem een getal en vraag om het volgende antwoord. Begin bijvoorbeeld met 30 en vraag het volgende antwoord in de tafel van 6. Of begin met 18 en vraag om de volgende twee antwoorden uit de tafel van 9. Je kunt zelfs starten met 22 en vragen om het volgende antwoord in de tafel van 4, hoewel 22 helemaal niet in de tafel van 4 voorkomt. Daag uit als je kind het eenmaal door heeft.
- Speel vermenigvuldigingsbingo. Je kinderen vullen een kaart van 6x6 hokjes in met zelf gekozen getallen. Jij noemt een vraag, bijvoorbeeld "5 x 7." Als een kind 35 op de kaart heeft staan, mag het dat getal afstrepen. Ga door tot iemand "bingo" heeft. Welke prijs kan er gewonnen worden?
Advertentie - Laat je kind flitskaarten maken. Schrijf de som, bijv. 4 x 9, op de ene kant en het antwoord, 36, op de andere kant. Het opschrijven van de tafels helpt ook bij het leren ervan. Gebruik een timer om te kijken hoeveel kaartjes je kind in een minuut goed kan beantwoorden. Kan het die score morgen verbeteren?
-
Gebruik beloningen als motivatie. Dat hoeven geen geld of goederen te zijn, want dat kan hun leergierigheid op termijn bederven. Hapjes, drankjes of het mogen doen van iets wat ze leuk vinden zijn bruikbare beloningen om de motivatie te vergroten.
- Bewaar de grote beloningen voor proefwerken op school. Als ze onder druk kunnen presteren, weet je zeker dat ze het kennen.
-
Prijs je kind. Vergeet niet om pauze te houden en samen lol te hebben tussen het oefenen door. Als jij blij bent met hun succes, zullen zij graag succesvol willen zijn. Vertel ze hoe goed ze het doen!
- Als ze langzamer leren dan je zou willen, maak je dan niet druk. Negativiteit kan ze doen dicht slaan. Een slecht humeur kan de motivatie om te leren wegnemen. Motiveer ze om door te gaan.
-
Neem pauzes. Geen kind kan uren achter elkaar leren. Als je merkt dat het teveel wordt, neem dan een pauze. Je kunt die zelf ook vast wel gebruiken.
- Herhaal na een pauze eerst wat ze net hebben geleerd voor je verder gaat met nieuwe stof.
Advertentie
-
Gebruik online materiaal. Als je het stadium van pen en papier voorbij bent, laat ze dan op de computer oefenen met online spelletjes en toetsen en ontdek hoeveel ze kennen.
- Natuurlijk kun je zelf een proefwerk voor ze maken, maar door op de computer te laten oefenen, krijgt het minder het gevoel van een proefwerk en meer het gevoel dat het een leuke uitdaging is.
-
Vraag naar de score. Je hebt er thuis zoveel aan gedaan, hoe gaat het op school? Als je kind het niet uit zichzelf vertelt, vraag er dan naar! Ze horen trots te zijn op goede cijfers; als de resultaten niet zo geweldig zijn kun je meer met ze oefenen zodat ze de volgende keer beter scoren.
- Het is altijd een mogelijkheid om de leraar te vragen naar wat ze moeten kunnen. Een betrokken ouder is altijd welkom!
Advertentie
Tips
- Probeer het uit te leggen op dezelfde manier als ze op school doen. Als je het zelf op een andere manier hebt geleerd, begin dan met de manier die school hanteert. Als dat werkt, laat het dan zo. Als het niet werkt, leg het dan volgens je eigen methode uit.
- Voor gevorderden: de kwadraten van de tientallen zijn bijna gelijk aan de tafels. 1 x 1 = 1, 10 x 10 = 100. Op die manier is het ook niet moeilijk om te zien dat 20 x 20 = 400, 30 x 30 = 900, 40 x 40 = 1600 etc.
- Wees aardig en geduldig. Als het niet anders kan, werk dan een paar dagen met dezelfde sommen tot het kind het echt kan.
- Grote getallen te snel willen kunnen leidt tot frustratie. Werk er langzaam naar toe om de tafels makkelijker te maken, maar blijf wel vooruitgang boeken. En wees niet bang om moeilijkere vragen te stellen, zelfs als het er maar een paar per keer zijn.
- Leg uit dat optellen op twee manieren kan: 2 + 1 = 3 en 1 + 2 = 3. Hetzelfde geldt voor vermenigvuldigen.
Advertentie
Waarschuwingen
- Begrijp dat het kind niet echt aan het tellen moet zijn. Snelle antwoorden kunnen alleen ontstaan door uit het hoofd leren. Tellen helpt bij het begrijpen ervan, maar moet niet meer nodig zijn als het kind het eenmaal kent.
- Demotiveer je kind niet met teveel sommen of rijtjes per keer -- denk eraan dat je ook moet kunnen lachen en las pauzes in tijdens de lessen.
- Gebruik nooit, maar dan ook nooit de woorden "dom," "lui," of meer van die termen. Gebruik ze niet als verwijzing naar je kind, jezelf of het materiaal.
Advertentie
Advertentie