Pdf downloaden Pdf downloaden

Het verliezen van je maagdelijkheid kan je eng in de oren klinken, en al die mythes die de ronde doen helpen natuurlijk ook niet. In de meeste gevallen zou penetratieve seks niet intens pijnlijk moeten zijn—zelfs niet als het je eerste keer is. Lees verder hoe je je geestelijk en lichamelijk kunt voorbereiden op je ontmaagding.

Deel 1
Deel 1 van 2:

Voordat je seks gaat hebben

Pdf downloaden
  1. De meeste mensen zijn bang voor het onbekende, en het is dan ook maar al te makkelijk om angstig te worden als je niet weet wat er te gebeuren staat. Als je gespannen en nerveus bent zal dat een flinke domper op de ervaring zijn. Bovendien zullen je vaginale spieren zich strakker aanspannen waardoor de kans op pijn groter wordt. In plaats van de angst de bovenhand te laten nemen, kun je proberen om manieren te vinden zodat je je kunt ontspannen. Daarnaast is het van belang dat je jezelf van tevoren informeert, zodat je op het moment suprême stevig in je schoenen staat. Hier volgen wat strategieën die je kunt proberen:
    • Doe je huiswerk! Precies weten wat waar ingaat, wat normaal is en wat je kunt verwachten, kan een hoop van de angst wegnemen. Kijk bijvoorbeeld eens op de websites van JouwGGD , JongerenInformatie of Ze.nl .
    • Ken je lichaam. Begrijpen hoe je eigen anatomie in elkaar steekt kan ervoor zorgen dat je je zelfverzekerder gaat voelen, vooral als je partner ook nog maagd is. Het is belangrijk om erachter te komen wat jij lekker vindt, zodat je dat naar je partner kunt communiceren—en ervoor kunt zorgen dat jullie allebei een fijne ervaring hebben. Masturbatie kan je hierbij helpen, of je kunt besluiten om tijdens het experimenteren met je partner goed met elkaar te communiceren. Probeer, waar je ook voor kiest, aandacht te besteden aan hoe jij reageert op de verschillende prikkelingen en aanrakingen.
    • Benader seks met een positieve houding. Het verliezen van de maagdelijkheid is een persoonlijke keuze. Als jij ontzettend veel schuld voelt en je zorgen maakt over dat vooruitzicht, dan is het wellicht beter om even te wachten. Als je echter besloten hebt dat dit is wat je wil, dan kun je stappen zetten om de ervaring in een positief daglicht te stellen. Concentreer je op het feit dat deze ervaring ervoor zal zorgen dat jij nog hechter met je partner wordt, en dat het je een kans op persoonlijke groei biedt.
  2. Van tevoren vast wat benodigdheden aanschaffen kan de ontmaagding een beetje makkelijker maken. Overweeg om de volgende dingen te kopen:
    • Condooms, die zowel zwangerschap voorkomen als de verspreiding van seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's) tegengaan. Zelfs als je de pil slikt en je partner vertrouwt, zal het gebruik van een condoom de twijfels wegnemen waardoor jij je zo angstig voelt. Maak je voor je eerste keer niet druk om condooms met ribbeltjes of nopjes—kies gewoon de eenvoudigste condooms die je kunt vinden.
    • Glijmiddel, het op condooms na beste product dat je aan kunt schaffen. Glijmiddel zal namelijk veel van de pijn verlichten en vaginale scheuring voorkomen. Als je condooms van latex gebruikt (de meeste condooms zijn van latex), gebruik dan geen glijmiddel op oliebasis. Glijmiddel op oliebasis kan ervoor zorgen dat het condoom scheurt. Kies liever voor glijmiddel op siliconen- of waterbasis.
  3. Seks hebben met iemand die je vertrouwt kan jouw eerste keer een stuk minder zenuwslopend maken. Je partner dient rekening te houden met jouw gevoelens, ervoor te zorgen dat jij ook een prettige ervaring hebt en bereid te zijn om jou door het proces heen te helpen. Als je potentiële partner je te veel druk oplegt, of als het hem/haar niet veel lijkt te schelen hoe de seks invloed op jou heeft, dan is het waarschijnlijk verstandig om je keuze opnieuw in overweging te nemen.
  4. Het maagdenvlies is een dun randje weefsel dat de vaginale opening gedeeltelijk bedekt. Haast elke meid wordt met een maagdenvlies geboren. Dit vliesje slijt meestal na verloop van tijd weg en dat kan door meerdere activiteiten gebeuren, waaronder sporten, het gebruik van tampons, menstruatie of normale beweging. Alles wat je moet weten over het maagdenvlies, voor wat betreft je ontmaagding in ieder geval, vind je hier:
    • Waarschijnlijk heb je een gedeeltelijk maagdenvlies. Als je een tiener bent, bestaat de kans dat er slechts een deel van het maagdenvlies over is. Dat is volkomen normaal, zeker als je al ongesteld geworden bent. Als je verder op onderzoek uit wilt gaan, zou je het maagdenvlies moeten kunnen zien zitten met behulp van een zaklamp en handspiegel.
    • Als je toch bloedt zou dat niet zo veel moeten zijn. Na de ontmaagding zou bloeding van welke soort dan ook nooit zo veel bloed met zich mee moeten brengen als ongesteldheid. In plaats daarvan zou het slechts lichte spotting moet zijn, tot een paar uur na de seks. Sommige meiden bloeden helemaal niet.
    • Het scheuren van het maagdenvlies zou niet al te pijnlijk moeten zijn. Als je de eerste keer wel pijn ervaart, dan komt dat waarschijnlijk omdat je het gevoel van penetratie niet gewend bent en je je spieren aanspant—niet omdat je maagdenvlies zenuwuiteinden heeft (dat heeft het namelijk niet). Het goede nieuws is, hoewel je het scheuren van het maagdenvlies niet kunt voorkomen, dat je wel degelijk in staat bent om te controleren hoe ontspannen je zelf bent.
  5. Als jij je partner kunt helpen om jou in de juiste hoek te penetreren, dan zul je mogelijk pijnlijk gestuntel voorkomen. De meeste meiden lopen niet precies recht naar boven en beneden, maar hebben een natuurlijke curve die ofwel richting de ruggenwervel draait dan wel richting de navel—allebei de richtingen zijn volkomen normaal.
    • Als je regelmatig tampons gebruikt, dan heb je mazzel. Let goed op hoe jij de tampon inbrengt, en probeer diezelfde hoek na te bootsen als je voor de eerste keer penetratieve seks gaat hebben.
    • Als je geen tampons gebruikt en ook anderzijds nog niet aan vaginale penetratie gedaan hebt, dan is het waarschijnlijk verstandig om er eerst zelf achter te komen hoe jouw curve precies is. Probeer de volgende keer dat je ongesteld bent om tampons te gebruiken, of probeer de volgende keer dat je onder de douche staat een vinger de vagina in te brengen. Richt je vinger naar je onderrug toe; als dat niet goed aanvoelt, kun je iets naar voren schuiven tot je een punt bereikt dat comfortabel is.
Deel 2
Deel 2 van 2:

Tijdens de seks

Pdf downloaden
  1. Als je je continu zorgen maakt om betrapt te worden, dan zal het niet echt leuk zijn. Maak het jezelf en je partner makkelijker door een tijd en een plek te kiezen waar je er relatief zeker van kunt zijn dat jullie niet gestoord zullen worden.
    • Ga op zoek op naar privacy, een comfortabel oppervlak om op te liggen en een moment waarop jullie de tijd hebben.
  2. Ontspan je door een stressvrije atmosfeer te creëren. Ruim rommel op, schakel je telefoon uit en verwijder eventuele andere dingen die ervoor zouden kunnen zorgen dat jij nerveus raakt, of je ervan zouden kunnen weerhouden om je volledig op je partner te concentreren.
    • Probeer wat van de trucs die ze bij de dokter, tandarts en schoonheidsspecialiste toepassen. Dim de verlichting, zet wat rustige muziek op en zorg ervoor dat de kamertemperatuur behaaglijk is—zo zorg je ervoor dat je je veilig en op je gemak voelt.
    • Overweeg om wat tijd te nemen zodat je jezelf van tevoren even op kunt frissen—zo zul je lekkerder in je vel komen te zitten. Ga even snel onder de douche, gebruik een een lotion die lekker ruikt, breng je haar in model, etc. Doe wat nodig is om jezelf mooi en zelfverzekerd te voelen.
  3. Probeer seks te zien als een marathon, en niet als een sprint. Probeer van je partner te genieten zonder je te haasten. Je hoeft niet gelijk 'ter zake' te komen. Het is beter om de tijd te nemen om erachter te komen wat jij en je partner allebei lekker vinden. Begin met kussen, ga vervolgens (tong)zoenen en houd een tempo aan dat jullie allebei prettig vinden.
    • Voorspel brengt ook een extra voordeel met zich mee: naarmate jij meer opgewonden raakt zal je natuurlijke glijmiddel toenemen—hierdoor wordt het voor je partner later makkelijker om jou pijnloos te penetreren.
  4. Wees niet bang om te vragen naar dingen die jij op dat moment nodig hebt. Je partner zal je namelijk maar wat graag willen helpen. Het is echt geen schande om je partner te vragen of hij/zij het even rustiger aan wil doen, iets voorzichtiger wil zijn of iets meer glijmiddel zou willen gebruiken. Zo kun je ervoor zorgen dat jouw eerste keer een stuk minder pijn doet.
  5. Als je echt last hebt van de pijn, of als je gaat bloeden, probeer daar dan mee om te gaan voor het uit de hand loopt. Neem een vrij verkrijgbare pijnstiller (neem geen aspirine als je onder de 19 bent), ruim eventueel bloed op en draag gedurende een paar uur een licht maandverband.

Tips

  • Schaam je niet om het uit te stellen als je het gevoel hebt dat vanavond nog niet 'de' avond is. Een zorgzame partner zal meer waarde hechten aan jouw gevoelens dan aan wat dan ook. Hij/zij zal je niet proberen te dwingen om dingen te doen waar je nog niet klaar voor bent. Als je van gedachten verandert is het prima om dat te zeggen!
  • Het kan zijn dat je tijdens de seks de drang voelt om naar het toilet te moeten (voor de kleine dan wel de grote boodschap). Dat is normaal. Na een paar keer seks gehad te hebben trekt dat gevoel weg.
  • Als je niet zelfverzekerd bent over je lichaam, dien je te weten dat jullie het altijd bij kaarslicht zouden kunnen doen. Dat kan zelfs nog een stuk romantischer en sexyer zijn dan kunstlicht of het pikkedonker.
  • Ga naar de dokter als je ondraaglijke pijn of hevige bloeding ervaart die langer dan een dag aanhoudt.
  • Overweeg om een afspraak bij de huisarts te maken als je seksueel actief wordt.
  • Kies altijd voor glijmiddel op waterbasis; niet voor vaseline, olie, hydraterende crème of andere vettige producten. Deze kunnen condooms van latex namelijk beschadigen, en irritatie en pijn veroorzaken.
  • Niemands eerste keer gaat perfect. Verwacht er daarom niet te veel van. Niemand gaat ervan uit dat je een professional bent.
  • Gebruik altijd een condoom. Ook als je zelf een andere voorbehoedsmiddelen gebruikt als je partner het bed al met iemand anders gedeeld heeft. Ook bij je ontmaagding kun je een soa oplopen. Als je helemaal geen anticonceptiemiddelen gebruikt, zou je zwanger kunnen worden! Laat zoiets de ervaring niet verpesten.

Waarschuwingen

  • Bezwijk niet onder de druk van je partner. Het is jouw beslissing; niet die van een ander.
  • Probeer de angst niet te onderdrukken met drank of drugs. Dat zou het namelijk een stuk erger kunnen worden.
  • Als je van plan bent om ontmaagd te worden en je partner het bed al met meerdere mensen gedeeld heeft, knoop dan goed in je oren dat seksueel overdraagbare aandoeningen (alle seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's) zijn seksueel overdraagbare infecties (soi's)) een ernstige zaak zijn. Soa's kunnen verspreid worden via vaginale, anale en orale intimiteit. Het zou zelfs kunnen dat je een soi hebt zonder dat zelf te weten, en het verspreiden naar anderen. Je kunt de kans op soa's verkleinen door middel van condooms, beflapjes en andere barrièremethoden. Ga naar de website van je lokale GGD voor meer informatie.
  • Als je de anticonceptiepil slikt en andere medicijnen gebruikt, zoals antibiotica bijvoorbeeld, dan kan dat invloed uitoefenen op de werking van de anticonceptie. Raadpleeg altijd eerst je huisarts voor je medicijnen gaat slikken naast de anticonceptiepil. Hij/zij kan je vertellen of er negatieve gevolgen aan verbonden zijn.
  • Ook de allereerste keer dat je seks hebt, kun je zwanger worden. Vergeleken met de andere voorbehoedsmiddelen is de kans op zwangerschap het grootst met condooms. Probeer daarom, indien mogelijk, naast condooms ook een ander voorbehoedsmiddel te gebruiken.

Benodigdheden

  • Glijmiddel op siliconen- of waterbasis (aangeraden)
  • Mannen- en vrouwencondooms en andere voorbehoedsmiddelen (sterk aangeraden)

Over dit artikel

Deze pagina is 35.375 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?