Pdf downloaden Pdf downloaden

Het is ontzettend belangrijk om je neuspiercing goed schoon te houden. Als je dat niet doet kan de genezing namelijk vertraagd worden of kun je een infectie oplopen. Gelukkig is het schoonmaken van je neuspiercing zo gepiept—en zijn er dus geen geldige smoesjes!

Deel 1
Deel 1 van 2:

De neuspiercing schoonmaken

Pdf downloaden
  1. Neuspiercings dienen tweemaal daags schoongemaakt te worden—een keer 's morgens en een keer 's avonds—tot de piercing volledig genezen is. Als je de piercing niet vaak genoeg schoonmaakt, kan hij vies worden en gaan infecteren. Als je de piercing te vaak schoonmaakt, kan dat leiden tot irritatie en een vertraagde genezing.
  2. Je kunt de neuspiercing eenvoudig schoonmaken door gebruik te maken van een zoutoplossing. Om een zoutoplossing te maken meng je een kwart theelepeltje jodiumvrij zeezout met een kopje (250 ml) warm water. Je kunt er ook voor kiezen om een voorverpakte, steriele zoutoplossing te kopen bij de apotheek.
  3. Het is van essentieel belang dat je je handen grondig wast met antibacteriële zeep voordat je de piercing aan gaat raken. Als je dat niet doet zouden de bacteriën op je handen in aanraking kunnen komen met de piercing (wat in feite een open wond is) en een infectie veroorzaken.
  4. Pak een schoon watje en dompel deze even onder in de zoutoplossing. Druk het watje voorzichtig tegen de neuspiercing en houd het daar zo'n drie, vier minuten tegenaan. Ga voorzichtig te werk als je het watje weer verwijderd, voor het geval het watje vast komt te zitten tussen de neusring of stud.
  5. Dep het gebied rondom de piercing na het schoonmaken droog met een schoon watje, een tissue of wat keukenpapier. Gebruik hiervoor geen handdoek, omdat handdoeken bacteriën kunnen dragen en vast kunnen komen te zitten tussen het ringetje of de stud.
  6. Je dient ook de onderkant van de piercing schoon te maken om eventuele korstjes te verwijderen. Als je dat niet doet zouden ze de huid kunnen scheuren en ontsteking kunnen veroorzaken.
    • Je kunt dit doen door een schoon wattenstaafje te laten weken in de zoutoplossing en vervolgens langs de achterkant van de stud of ring en de binnenkant van de neusvleugel te wrijven.
    • Wrijf niet te hard, omdat je anders het risico loopt dat je de stud uit je neus drukt.
  7. Lavendelolie smeert de piercing, waardoor de gevoeligheid beperkt wordt en het herstelproces bevorderd wordt. Breng na het reinigen van de piercing een beetje lavendelolie aan met een wattenstaafje.
    • Draai de stud of roteer de ring om de olie te piercing in te kunnen wrijven. Veeg overtollige olie weg met een schone tissue (als je dat niet doet zou het de huid kunnen irriteren).
    • Lavendelolie kun je kopen in de reformwinkel, in sommige supermarken en/of bij de drogist. Zorg er wel voor dat de lavendelolie die jij gebruikt geschikt is voor medische toepassingen. [1]
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 2:

Weten wat je moet vermijden

Pdf downloaden
  1. Hardvochtige desinfecterende (antiseptische) middelen, zoals bacitracine, waterstofperoxide, alcohol en theeboomolie, zijn niet geschikt om de neuspiercing mee te reinigen. Dergelijke producten kunnen de huid namelijk irriteren en/of beschadigen en kunnen het herstelproces vertragen.
  2. Sta make-up niet toe om in aanraking te komen met de piercing, omdat make-up de piercing kan verstoppen en tot infectie kan leiden. Dit geldt ook voor zelfbruiners en andere cosmetische producten. [2]
  3. Neuspiercings kunnen zich binnen een paar uur na het verwijderen van de stud of ring al sluiten.
    • Als je probeert de stud de neus weer in te forceren als het sluitingsproces reeds begonnen is, dan kan dat pijn, ontsteking en infectie veroorzaken.
    • Het is daarom belangrijk om de stud of ring pas te verwijderen als de piercing volledig hersteld is. Dit kan twaalf tot vierentwintig weken duren.
  4. Je moet voorkomen dat de piercing ondergedompeld wordt in het water van het zwembad, bubbelbad of een gewoon bad. Dat water herbergt namelijk vaak schadelijke bacteriën die tot infectie zouden kunnen leiden. Indien nodig, kun je het gebied bedekken met waterbestendige en waterdichte pleisters om de neuspiercing te beschermen—deze pleisters vind je bij de apotheek en drogist. [3]
  5. Ook vieze kussenslopen zijn een mogelijke bron van bacteriën. Het is daarom belangrijk om de kussensloop regelmatig te vervangen.
  6. Voorkom dat je met de piercing gaat spelen of eraan gaat zitten. Raak de piercing alleen aan als je die gaat schoonmaken, en alleen nadat je je handen grondig gewassen hebt. Tijdens de genezing van de piercing hoef je niet aan de stud of het ringetje te draaien.
    Advertentie

Tips

  • Steek je vingers niet in je neus als ze smerig zijn. Dit kan namelijk infectie veroorzaken.
  • Neem een lekkere warme douche. Dit kan de korstjes rondom de piercing losmaken.
  • Maak de piercing niet vaker dan driemaal daags schoon. Dit kan er namelijk voor zorgen dat de piercing uitdroogt, en kan bovendien infectie veroorzaken.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Pulk niet aan de korstjes (ongeacht hoe groot de verleiding is) omdat dat infecties kan veroorzaken.
  • Gebruik altijd een nieuw wattenstaafje als je de binnenkant van de neusvleugel gaat schoonmaken. Zo voorkom je dat je bacteriën van de ene plek naar de andere verspreidt.
  • Gebruik geen zilveren zweerknopjes en/of -ringetjes. Deze zijn gevaarlijk omdat ze de wond kunnen oxideren en argyrie kunnen veroorzaken. Argyrie kan een blijvend zwarte plek in de neus veroorzaken. Ook kunnen dergelijke zilveren sieraden allergische reacties veroorzaken.
Advertentie

Benodigdheden

  • Antibacteriële zeep
  • Zoutoplossing of zeezout
  • Wattenstaafjes, watjes, tissues, keukenpapier en/of toiletpapier
  • Lavendelolie
  • Een schone plastic mok
  • Warm water

Over dit artikel

Deze pagina is 42.841 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie