Pdf downloaden Pdf downloaden

Als je ergens een oude laptop hebt liggen, je laptop kapot is of je een nieuwe hebt gekocht, zul je je oude laptop uiteindelijk weg moeten doen. Als je je laptop een flinke tijd gebruikt hebt, zullen er waardevolle bestanden op de harde schijf staan die je wilt houden of verwijderen voor privacy. Door je harde schijf te wissen en een paar manieren te kennen om veilig je laptop in te leveren kun je zonder zorgen je laptop wegdoen.

Deel 1
Deel 1 van 2:

Het verwijderen van data en bestanden

Pdf downloaden
  1. Gegevens die nog op de harde schijf staan als je hem wegdoet zullen verloren gaan als je ze nergens anders opslaat. Besteed een paar uur aan het controleren of er bestanden zijn die je wilt bewaren. [1] Hier zijn een aantal manieren hoe je dit kunt doen:
    • Koop een externe harde schijf om je data op te zetten. Deze zal via de usb-poort met je computer verbinding maken. Je kunt dan alle bestanden die wilt bewaren overzetten. Je kunt de externe harde schijf verbinden met een andere computer als je de bestanden op die computer wilt zetten.
    • Sla de bestanden online op met een dienst als Google Drive, iCloud of Dropbox. Deze diensten hebben opties met genoeg opslag voor je belangrijkste bestanden. Als je veel bestanden hebt kan het wat geld kosten.
  2. Veel programma's hebben een limiet op het aantal computers dat gebruikt mag worden met een abonnement. Controleer Microsoft Office, Adobe Creative Suite en vergelijkbare programma's en de-autoriseer je laptop. [2]
    • Een computer de-autoriseer je bij iTunes door op 'Account' te klikken boven in het scherm en de optie 'De-autoriseer deze computer' te kiezen.
    • In Adobe-producten kun je je computer de-autoriseren door op 'Hulp', 'Deactiveer' en 'Permanent deactiveren' te klikken.
    • Verschillende programma's gebruiken verschillende manieren om te de-autoriseren. Kijk online als je niet zeker weet hoe je een bepaald programma moet de-autoriseren.
  3. Hoewel je straks je harde schijf compleet gaat wissen, is het altijd handig om al je persoonlijke bestanden te vernietigen. Bestanden zoals bankafschriften, belastingdocumenten en foto's bijvoorbeeld. Zoek een programma dat je bestanden permanent verwijdert. In de prullenbak gooien is hier niet genoeg. [3]
    • Als je Windows gebruikt kun je CCleaner, Eraser of File Shredder gebruiken om persoonlijke bestanden te vernietigen.
    • Deze functie is op de meeste Mac computers al aanwezig. Verplaats eerst alle bestanden die je wilt verwijderen in de prullenbak. Druk daarna de command-toets in en klik op de prullenbak. Selecteer nu 'Veilig de prullenbak leegmaken' or je bestanden te vernietigen.
  4. Als je je browser al een tijdje gebruikt zal deze een hoop persoonlijke informatie opgeslagen hebben. Wachtwoorden en bank gegevens worden soms automatisch opgeslagen in je browser. Het is handig om al deze informatie te verwijderen voordat je je laptop inlevert. [4] Hier staat hoe je dit bij een aantal browsers moet doen:
    • Als je Safari gebruikt moet je op de 'Safari' knop drukken in de linkerbovenhoek. Klik daarna op 'Geschiedenis wissen'. Zorg ervoor dat je 'Alle geschiedenis' geselecteerd hebt en klik daarna op de 'Geschiedenis wissen' knop die in de hoek van het venster staat.
    • In Google Chrome, Internet Explorer, Microsoft Edge en Mozilla Firefox kun je je browser geschiedenis wissen door op Ctrl+Shift+Del te klikken. Zorg ervoor dat alles geselecteerd is in het volgende venster en dat je de gehele geschiedenis verwijdert. Klik op de knop 'verwijderen' om al je browsergeschiedenis te verwijderen.
  5. Naast browsers zullen ook andere programma's persoonlijke informatie opslaan zodat je dit niet steeds opnieuw hoeft te typen. Kijk door je programma's heen en verwijder programma's die eventueel persoonlijke informatie opslaan. Je kunt ook alles verwijderen voor de zekerheid . [5]
    • Programma's zoals Microsoft Word of Excel slaan soms je volledige naam en adres op. Je wilt waarschijnlijk niet dat de volgende eigenaar van je laptop deze informatie krijgt.
    • Het kan zijn dat je een programma geïnstalleerd hebt waar je aankopen mee kunt doen zoals Steam. Je creditcard-informatie kan dan opgeslagen zijn op je computer.
  6. Controleer eerst of je alles opgeslagen hebt wat je wilt bewaren en alles verwijderd hebt wat je van je laptop af wilt hebben. Reset daarna je laptop. Dit wist de harde schijf compleet. Een fabrieksreset uitvoeren en je harde schijf wissen kan moeilijk zijn. Zorg er dus voor dat je weet wat je aan het doen bent. [6]
  7. Het kan gebeuren dat je laptop niet meer opstart als hem wilt inleveren. Je kunt in dit geval dus niet zien welke bestanden er nog op de harde schijf staan. Je kunt dus het beste de harde schijf uit de laptop halen. [7] Hier zijn een paar manieren om dit bij verschillende computers te doen:
    • Sommige oude laptops hebben harde schijven die je gewoon uit een poort aan de zijkant kunt halen. Het kan zijn dat je hiervoor een knopje moet indrukken. Je kunt de harde schijf dan stevig vastpakken en hem er makkelijk uit trekken. [8]
    • De harde schijf kan ook verborgen zijn achter een plastic paneel aan de achterkant van de laptop. Zoek naar een lang stuk plastic aan de kant waar de laptop open gaat. Het stuk plastic zit vaak vast met een schroef. Haal de schroef uit het plastic paneel om de harde schijf op de laptop te halen. [9]
    • Je kunt ook de gebruiksaanwijzing lezen of online voor specifiek advies zoeken als je niet weet hoe je de harde schijf uit je laptop krijgt.
    • Als je bestanden die op je harde schijf staan wilt bewaren, kun je deze naar een computerwinkel brengen. Vervoer je harde schijf wel in een antistatische tas. De computerwinkel kan je misschien helpen met het herstellen van data op de harde schijf.
    • Als je niks van de harde schijf nodig hebt, kun je een boor gebruiken om een aantal gaten in de schijf te boren. Dit zal de harde schijf compleet vernietigen. Je kunt de harde schijf dan inleveren met je laptop. [10]
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 2:

Je laptop wegdoen

Pdf downloaden
  1. Zelf als je laptop langzaam is of niet meer werkt kan er iemand zijn die hem wil kopen. Zet je laptop online en in de buurt te koop. Zorg er wel voor dat je de problemen en specificaties van de laptop erbij zet. [11]
    • Sommige mensen kopen oude laptops voor de onderdelen. Het maakt dan niet uit dat de laptop niet meer werkt. De staat van de laptop moet dan wel goed zijn.
  2. Veel elektronicawinkels en laptopproducenten hebben programma's waar je oude apparatuur kan inruilen voor een kleine betaling. Kijk online of vraag bij een elektronicawinkel bij je in de buurt naar de tarieven van inruilprogramma's. [12]
    • Apple en Amazon hebben bijvoorbeeld inruilprogramma's.
    • Vergelijk de bedragen en betaalmethoden met elkaar om de beste deal voor je laptop te krijgen.
    TIP VAN EEN DESKUNDIGE

    Spike Baron

    Netwerkengineer en computerservicetechnicus
    Spike Baron is eigenaar van Spike's Computer Repair en heeft meer dan 25 jaar ervaring in de technologiebranche. Zijn bedrijf is gespecialiseerd in het repareren van pc's en Macs, het verkopen van gebruikte computers, het verwijderen van virussen, datarecovery en het upgraden van hardware en software. Hij heeft het CompTIA A+-certificaat behaald en is Microsoft Certified Solutions Expert.
    Spike Baron
    Netwerkengineer en computerservicetechnicus

    Onze expert is het ermee eens: Bedrijven zoals Coolblue en Bol.com hebben vaak een keer per maand een dag waarop je oude elektronica kan inleveren. De bedrijven recyclen dat dan voor je. Sommige grote steden hebben milieustraten waar je elektronica kan inleveren.

  3. Je kunt je laptop ook aan een familielid of iemand in nood doneren als hij nog werkt. Kijk online voor goede doelen die op zoek zijn naar werkende laptops zodat je die van jou weg kan geven. [13]
    • De National Cristina Foundation en de World Computer Exchange zijn goede doelen die met elektronica werken.
  4. In repaircafes werken vrijwilligers die verstand hebben van het repareren van dingen. [14]
    • In sommige repaircafés werken mensen die verstand hebben van elektronica, maar niet in alle. Elektronica is niet zo gemakkelijk te repareren als andere typen producten.
  5. In veel elektronica en laptops zitten giftige stoffen zoals lood, kwik en cadmium. Via de milieustraten ('de stort') van de gemeente kunnen dit soort stoffen veilig worden afgevoerd. [15]
    • Gooi je laptop niet zo maar in de container met restafval. Vraag een medewerker van de milieustraat waar de elektronica thuishoort.
    Advertentie

Waarschuwingen

  • Draag altijd een veiligheidsbril als je in elektronica boort. Kleine stukken kunnen rondvliegen als je bezig bent.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 18.379 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie