Pdf downloaden Pdf downloaden

Een parkiet is een levendige en spraakzame kleine vogel. Als je besloten hebt om een van deze fantastische diertjes te nemen, en al gelezen hebt hoe je voor een parkiet moet zorgen, is het nu tijd om te leren hoe je hem kunt trainen. Bereid je voor op heel veel plezier!

Deel 1
Deel 1 van 3:

Het vertrouwen van je parkiet winnen

Pdf downloaden
  1. Als je parkiet nieuw is, zal hij tijd nodig hebben om aan zijn kooi te wennen. Laat hem minstens twee weken wennen en zorg ervoor dat de vogel in een rustige omgeving staat voordat je begint hem te trainen. [1] Tegen deze tijd zou je parkiet zich ontspannen en op zijn gemak moeten voelen.
    • Zorg ervoor dat je het wikiHow-artikel over hoe je voor een parkiet moet zorgen hebt gelezen.
    • Blijf dicht bij de kooi. Praat rustig tegen hem terwijl je wacht tot hij zich aanpast, maar probeer hem niet vast te pakken. Hij zal aan je gewend raken in de loop van een paar dagen of weken.
    • Vermijd harde geluiden en gillen. Je parkiet is waarschijnlijk gestrest door deze nieuwe omgeving.
    • Geef je parkiet een naam. Gebruik die vaak, vooral wanneer je hem voert, zodat hij gewend raakt aan zijn nieuwe naam.
    • Lees je vogel een verhaal voor. Dit kan raar klinken, maar parkieten vinden het fijn om de stem van hun eigenaar te horen. Het voorlezen van een boek zal ze geruststellen en je stem vertrouwd maken.
  2. De parkiet zal je langzaam beginnen te herkennen als degene die voer geeft. De vogel zal je sneller vertrouwen en zal blij zijn als hij je ziet.
    • Water en voer moeten dagelijks ververst worden, zelfs als de parkiet het niet heeft aangeraakt. Een nieuwe parkiet zal vaak tot een week weigeren te eten, terwijl hij aan zijn nieuwe leven went. [2]
    • Laat je parkiet kennismaken met lekkers voordat je met de training begint. Geef hem een stukje fruit of een paar zaadjes. Je vogel zal het heerlijk vinden en eerder geneigd zijn om te leren als hij een bonus heeft. [3] Overdrijf niet met lekkers, want je wilt dat je vogel gezond blijft.
  3. Als de vogel eenmaal op zijn gemak is bij jou, dan kun je hem in een kamer laten vliegen met alle ramen en deuren gesloten. Deze extra ruimte zal je parkiet blij maken en zal hem fit houden voor de komende training. [4]
    • Doe alle lichten uit en het gordijn van één raam open om hem terug te roepen, maar onthoud dat het raam wel gesloten moet blijven. De parkiet zal aangetrokken worden naar het licht. Houd hem voorzichtig vast en zet hem terug in zijn kooi.
    • Zorg ervoor dat er geen kat of ander roofdier in de kamer is.
    • Als je een kind hebt, laat hem dan niet de vogel bang maken. Parkieten worden gemakkelijk getraumatiseerd.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 3:

Kunstjes aanleren

Pdf downloaden
  1. Houd, als je parkiet eenmaal gewend is, je hand in de kooi, en houd hem stil. Herhaal dit een aantal dagen om je vogel te laten wennen aan jouw fysieke aanwezigheid in de kooi. [5]
    • Wanneer de parkiet gewend lijkt te zijn aan je hand, steek dan je vinger in de kooi. Druk hem dan zachtjes tegen de borst van je parkiet. Dit zal hem aanmoedigen om op je vinger te klimmen. Wees geduldig, de vogel kan in eerste instantie aarzelen.
    • Als de vogel geïntimideerd is, aai dan zijn borst met de achterkant van je vinger. Laat liefde en aandacht zien.
    • Leg als alternatief wat zaadjes op je vinger. Waarschijnlijk zal je vogel op je hand klimmen om ze te eten. Je huisdier zal leren je te vertrouwen als je dit een paar dagen doet.
  2. Begin, wanneer je met je parkiet praat, instructies te gebruiken als Op! en Af! tegelijk met het op je vinger hoppen en er weer afgaan. Herhaling is de sleutel om hem zover te krijgen dat hij een actie uitvoert op jouw woorden (wat voor hem slechts geluiden zijn).
    • Geef je parkiet wat lekkers als hij iets doet op jouw aanwijzingen. Dit zal het gewenste gedrag bevestigen.
    • Wees volhardend en consequent. Je zult je op een instructie tegelijk moeten richten, en het duurt een tijdje voordat je parkiet op commando reageert. Blijf volharden en verander de routine niet; dit vergroot de kans dat je parkiet sneller zal leren.
  3. Zorg dat je vinger dichtbij is, maar niet zo dichtbij dat je vogel gewoon kan opstappen. Hij moet springen. Breng je vinger een centimeter verder en beloon je parkiet met een korrel gierst elke keer dat je parkiet naar je toe vliegt. Oefen dit en breng je vinger elke dag verder.
    • Om je parkiet te leren om van de stok die je vasthoudt en op de zitstok in de kooi te stappen, gebruik je hetzelfde commando en dezelfde stappen die worden gegeven in de 'Van de vinger afstappen' -truc.
    • Om je parkiet te leren vliegen naar zijn zitstok, wijs je naar de zitstok en zeg je 'ga terug naar je zitstok.' Beloon de parkiet als hij het doet.
  4. 4
    Leer je parkiet 'Handdoektraining'. Daarmee leer je je vogel om zich op zijn gemak te voelen wanneer hij in een handdoek wordt gewikkeld als hij ziek is, of bij de dierenarts. Om je parkiet te leren hoe hij in een handdoek gewikkeld moet worden, moet je hem eerst de handdoek laten verkennen. Leg hem plat op tafel met een traktatie of speeltje en laat het op de handdoek lopen. Herhaal dit een aantel keren.
    • Vervolgens kun je oefenen met het vasthouden van de handdoek terwijl de vogel erop zit. Houd hem op een ietwat 'holle' manier vast en laat hem doorgaan met het opeten van de traktatie of met zijn speeltje spelen. Herhaal deze stap om de paar uur een paar minuten per keer.
    • Buig vervolgens de handdoek om de vogel en houd hem steviger vast. Blijf dit proces herhalen totdat je parkiet helemaal ingepakt is. Elke keer dat je dit doet, aai of strek je de vleugels en voeten van de vogel voorzichtig uit. Hij zal eraan wennen dat zijn vleugels en voeten bij de dierenarts worden aangeraakt.
    • Herhaal de 'afronding' elke dag met een positieve instelling en veel lekkers. Je parkiet zal zich op zijn gemak voelen als hij in een handdoek wordt gewikkeld voor het afsnijden van nagels, vleugeltjes en dergelijke.
  5. Als je vogel eenmaal de basisaanwijzingen kent, dan is het tijd om het wat moeilijker te maken. Leg een tennisbal in zijn kooi en laat de vogel er een paar dagen mee spelen. Volg de volgende stappen:
    • Probeer de vogel op de tennisbal te zetten en houd zijn lijfje vast terwijl zijn pootjes zoeken naar evenwicht. Elke keer dat de parkiet zijn evenwicht probeert te zoeken met zijn pootjes, geef je wat lekkers.
    • Blijf niet te lang bezig om je vogel een kunstje te leren. Het is genoeg om dit 10-15 minuten per dag te doen. Vergeet niet dat je vogel het leuk moet hebben!
    • Laat de bal in de kooi liggen. Je parkiet zal uiteindelijk het doel van de oefening begrijpen en zichzelf leren balanceren op de bal.
    • Wees voorzichtig als je de parkiet vasthoudt op de tennisbal. Onthoud dat het heel kwetsbare vogels zijn.
  6. Je kunt bij de meeste dierenwinkels plastic ladders voor vogels kopen. Zet het vast aan de zijkant van de kooi. Je parkiet zal van nature geïntrigeerd zijn door de ladder en hij zal erop willen klimmen.
    • Elke keer dat de vogel probeert de ladder op te klimmen, zeg je hetzelfde woord, bijvoorbeeld 'klim', om je vogel de associatie te laten maken tussen zijn actie en jouw commando.
    • De kunst is om je parkiet te laten klimmen wanneer jij het commando geeft. Wees geduldig en vriendelijk. Zet je vogel op de laagste tree van de ladder en houd hem vast. Zeg het woord dat geassocieerd wordt met klimmen en laat je parkiet los.
    • Als je vogel eenmaal begrijpt wat er verwacht wordt, zet je hem niet meer op de onderste tree van de ladder, maar er een paar centimeters vandaan. Vergroot elke dag de afstand tot je parkiet gehoorzaamt zonder fysiek contact.
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 3:

Leren te praten en te zingen

Pdf downloaden
  1. Het is gemakkelijker om met de naam van het dier te beginnen, omdat hij die de hele tijd hoort. Herhaal de naam van je parkiet elke keer dat je hem ziet en wanneer je hem voert. Praat op een hoge toon en zeg de naam langzaam en duidelijk. [6]
    • Wacht tot de parkiet oud genoeg is. De vogel moet minstens drie maanden oud zijn voordat hij kan praten.
    • Als je meer dan een parkiet hebt, beperk je dan tot het aanleren van een naam. Je wil het niet meteen te moeilijk maken.
    • Vergeet niet je parkiet te belonen. Straf hem niet als hij niet snel genoeg leert. Hij begrijpt niet wat goed en fout is en zal je gewoon niet meer vertrouwen.
  2. Getalenteerde parkieten kunnen meer dan duizend woorden leren in hun leven. Als je parkiet zijn naam eenmaal kent, begin dan met de woorden die je hem wilt leren. Uiteindelijk zal je parkiet de woorden verbinden met de objecten of acties.
    • Zeg systematisch elke keer dat je de kamer in komt 'hoi coco [of de naam van de parkiet]'. Wanneer je hem voert, wijst dan naar de zaadjes en zeg 'voer'.
    • Kijk naar zijn lichaamstaal en maak daar gebruik van. Wanneer de vogel een dreigende houding aanneemt (bijten of pikken), zeg dan 'Boos'. Wanneer de parkiet op een poot staat en er blij uit ziet, zeg dan 'Blij'.
    • Je parkiet kan ook simpele zinnen zeggen. Wanneer je vogel aan het eten is, zeg dan 'Coco [of de naam van de vogel] eet'. Wanneer hij drinkt, zeg dan 'Coco drinkt'.
    • Leer je vogel geen beledigingen. De parkiet zal zich dit lang herinneren, en kan je in verlegenheid brengen tegenover je gasten.
  3. Er is niets leuker dan als je vogel een liedje zingt. Je parkiet kan simpele melodietjes onthouden, en zou graag het hele gezin verwonderen. De gemakkelijkste manier om een liedje aan te leren is door het keer op keer voor je vogel te zingen. Probeer niet het hele liedje aan te leren, maar slechts een paar seconden. [7]
    • Kies een liedje dat jij leuk vindt. Vergeet niet dat je parkiet dit nog heel lang kan zingen.
    • Neem jezelf op terwijl je een liedje zingt, en speel het voor je vogel af wanneer je weg bent. Dit is een extreem efficiënte manier om een liedje aan te leren, zonder het 1000 keer te moeten zingen. Je kunt hetzelfde doen met het aanleren van woorden.
    • De werkelijke opname van een liedje is niet altijd de beste manier om het de vogel aan te leren. De instrumenten zullen hem waarschijnlijk verstoren.
    Advertentie

Waarschuwingen

  • Als je parkiet niet naar je toe komt, jaag hem dan niet op in de kooi.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 12.643 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie