Pdf downloaden Pdf downloaden

Jezelf voorstellen of introduceren is veel meer dan alleen het noemen van je naam; het is een manier om contact met nieuwe mensen te leggen door een paar woorden te wisselen, en het gaat ook vaak gepaard met fysiek contact. Jezelf voorstellen aan vreemden kan lastig zijn, want wat je zegt hangt helemaal af van de context. Je introduceert jezelf ook anders bij een volle zaal als je een toespraak houdt, dan wanneer je een gesprek aangaat met een vreemde op een feestje. Wat belangrijk is, is dat je jezelf op gepaste wijze voorstelt, waardoor mensen je aardig vinden en je zullen onthouden.

Methode 1
Methode 1 van 4:

Jezelf voorstellen in elke sociale situatie

Pdf downloaden
  1. Oogcontact laat zien dat je betrokken bent bij de interactie. Oogcontact is een manier om contact te leggen met een ander mens, en te laten zien dat hij/zij je aandacht heeft. Als je oogcontact hebt, laat dat zien dat je je openstelt en dat je betrokken bent. [1]
    • Als je het niet prettig vindt om iemand recht in de ogen te kijken, kijk dan naar het punt tussen de wenkbrauwen; hij/zij zal het verschil niet merken.
    • Als je in een groep bent, maak dan steeds even oogcontact met alle groepsleden om je heen.
  2. Glimlach . Het is belangrijk om een oprechte, stralende glimlach te geven als je een nieuw persoon ontmoet. Wees oprecht blij dat je iemand ontmoet en dat je een positieve ervaring kunt delen, dan is het makkelijker om oprecht te glimlachen. Betrek ook het bovenste deel van je gezicht bij de glimlach, dan ziet het er minder gemaakt uit. [2]
  3. Je lichaamstaal moet uitstralen dat je zelfverzekerd en op je gemak bent. Sta met je rug recht en je hoofd omhoog, en pas op dat je niet inzakt. Kopieer de lichaamstaal van de mensen om je heen. Kopieer ook het tempo en de manier van spreken van de mensen om je heen, zodat je een goede verstandhouding opbouwt. [3]
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 4:

Jezelf voorstellen aan een enkel persoon

Pdf downloaden
  1. Als het een formele introductie is, zeg je: "Hallo, ik ben [voornaam][achternaam]". Als het informeel is, zeg je: "Hoi, ik ben [voornaam]". Nadat je je naam hebt genoemd, vraag je naar de naam van de ander, door op een prettige toon te vragen: "Hoe heet jij?" Als je de naam van de ander hebt gehoord, herhaal het dan door te zeggen: "Leuk je te ontmoeten, Peter".
    • Als je de naam van de ander herhaalt, kun je het makkelijker onthouden en krijgt de ontmoeting een persoonlijker tintje.
  2. Schud de ander de hand of groet op een ander cultureel gepaste manier. De meeste culturen hebben een vorm van fysiek contact die met de begroeting gepaard gaat. In Nederland is dat meestal elkaar de hand schudden. Zorg dat je de hand kort en niet te slap vastpakt, maar dat je het ook niet te hard doet.
    • Let op cultuurverschillen. In China is het bijvoorbeeld onbeschoft om een stevige handdruk te geven. [4]
    • Als je een bekende of een familielid begroet, is een omhelzing vaak gepast. Een omhelzing laat meer openheid zien dan een handdruk. Vrouwen hebben vaker een voorkeur voor een omhelzing dan voor een handdruk. [5]
    • In sommige culturen is het gepast om elkaar te begroeten met een kus. In Zuid-Amerika bijvoorbeeld worden alle vrouwen begroet met een kus, in Frankrijk met een kus op elke wang. Als je niet zeker weet wat een gepaste begroeting is, volg dan de bewegingen van de ander of kijk hoe mensen om je heen elkaar begroeten.
  3. Het is belangrijk om interesse te tonen in de ander. Vraag waar hij/zij vandaan komt, wat hij/zij doet of welke vrienden jullie gemeen hebben. Vraag wat hij/zij leuk vindt om te doen, of welke passies hij/zij heeft. Laat zien dat je betrokken en geïnteresseerd bent in wat hij/zij te zeggen heeft.
    • Je kunt wat vertellen over je eigen achtergrond om het gesprek op gang te houden. Het is gepast om iemand te vertellen waar je werkt of dat je van voetbal houdt, en het kan leiden tot meer gespreksonderwerpen.
    • Grijp die gelegenheid niet aan om vervolgens alleen maar over jezelf te praten. Dan kom je egoïstisch of oninteressant over.
  4. Als je iemand voor het eerst hebt ontmoet, moet je het gesprek eindigen door te zeggen dat je het leuk vond om hem/haar te ontmoeten. Als het contact formeel was, zeg je iets als: "Meneer Klaassen, ik vond het geweldig om u eindelijk te mogen ontmoeten. Ik hoop dat we snel weer eens kunnen praten". Als het een informeel gesprek was, zeg je bijvoorbeeld: "Leuk je te ontmoeten, Harry. Hopelijk tot snel".
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 4:

Jezelf voorstellen voordat je een toespraak houdt

Pdf downloaden
  1. Als je een toespraak houdt, is het belangrijk om je voor- en achternaam te zeggen. Onthou dat je duidelijke en zelfverzekerd spreekt als je het publiek begroet.
    • Zeg: "Goedemorgen, ik ben Frans de Bruin" of "Hoe gaat het met jullie? Mijn naam is Saskia Jansen".
  2. Nadat je je naam hebt genoemd, vertel je waarom jij en de toespraak relevant zijn, waarmee je jezelf geloofwaardig maakt. Het soort informatie dat je deelt, hangt af van het publiek en het onderwerp waar je over gaat praten. Als je een toespraak gaat houden over het belang van het eten van biologische voeding, vertel de mensen dan dat je een wetenschapper, chefkok of milieuprofessor bent. Als je een speech geeft over de ontwikkeling van het jonge kind, zorg dan dat je vertelt dat je kinderpsycholoog bent.
    • Geef andere relevante informatie. Je kunt bijvoorbeeld heel kort je achtergrond of ervaring toelichten. "Mijn naam is Erica Laurens en ik ben hoogleraar in milieuwetenschappen aan de UVA. Nadat ik mijn onderzoek heb afgerond in de Amazone, realiseerde ik me hoe belangrijk het is om mensen te leren dit landschap te beschermen".
  3. Zorg dat je stem hard genoeg is zodat iedereen je kan horen. Vermijd mompelen door je medeklinkers aan het eind van een woord in te slikken. Je kunt zelfs aan het publiek vragen of ze je goed kunnen verstaan. Mensen zullen je niet begrijpen en gaan respecteren wat je te zeggen hebt als ze niet kunnen horen wat je vertelt.
  4. Sta in een goede houding en beweeg je vrijelijk terwijl je spreekt. Maak je groot, trek je schouders naar achteren en laat ze niet hangen, en hou je handen vrij, zodat je er gebaren mee kunt maken als dat nodig is. Als je niet achter een spreekgestoelte hoeft te staan, loop dan rond over het podium om het publiek te laten zien dat je zelfverzekerd bent, dan zie je er een stuk minder stijf uit.
    Advertentie
Methode 4
Methode 4 van 4:

Jezelf introduceren op een professioneel evenement

Pdf downloaden
  1. Zorg dat je je volledige naam zegt, zodat de ander die kan onthouden. Je kunt zeggen: "Hallo, mijn naam is Bert Kaandorp" of "Hallo, ik ben Sara Boers", dan zal de ander je beter kunnen onthouden.
  2. Als je aan het netwerken bent op een evenement, zul je waarschijnlijk met veel mensen praten over wat je doet. Dus wat zeg je als een nieuw contact je vraagt: "Wat doe jij precies?". Begin je dan een heel verhaal van tien minuten lang over je hele carrièrepad? Ratel je een lijstje af met alles wat je op jouw gebied bereikt hebt? Absoluut niet. Behalve als je echt een lang gesprek met iemand hebt, moet je in staat zijn om in een zin te beschrijven wat je doet, en waar de volgende informatie in verwerkt is: [6]
    • Wie ben jij, op professioneel gebied? Ben je een leraar, projectmanager of werk je in de gezondheidszorg?
    • Met wie werk je? Werk je met kinderen, met een intercultureel projectteam of met een organisatie die microkredieten verstrekt?
    • Wat doe je? Help je basisschoolkinderen met het ontwikkelen van hun leesvaardigheden, help je interculturele teams om hun doelen te bereiken terwijl ze binnen hun budget blijven, of help je organisaties die microkredieten verstrekken om hun markt in ontwikkelingslanden uit te breiden?
    • Voeg dat allemaal samen in een zin. Vertel wie je bent, met wie je werkt en wat je doet.
  3. Als je voorwerpen bij je hebt, leg die dan niet op de tafel van de recruiter of presentator. Respecteer hun persoonlijke ruimte en dring je niet op. Pas ook op dat je andermans materialen niet beschadigt, let bijvoorbeeld op dat je geen poster van muur trekt, of koffie op pamfletten morst. Wacht tot je wordt gevraagd om visitekaartjes, je cv, etc. uit te wisselen. [7]
  4. Als de ander je heeft gevraagd wat jij doet, loop dan niet meteen weg daarna, met het gevoel dat je het goed hebt gedaan. Vraag in plaats daarvan wat de ander doet. Dat is niet alleen beleefd, maar het laat ook zien dat je interesse hebt in het carrièrepad van de ander, en dat je een betekenisvolle relatie wilt opbouwen.
  5. Loop niet zomaar weg terwijl je je hand even in de lucht steekt en zegt: "Leuk je te ontmoeten". Iedereen die je op een zakelijk evenement ontmoet kan je in de toekomst misschien van dienst zijn, dus zorg dat je oogcontact maakt, de naam van de ander nogmaals herhaalt en visitekaartjes uitwisselt voordat je wegloopt.
    Advertentie

Tips

  • Hou je aandacht bij de persoon die je ontmoet – geef hem/haar het respect dat je zelf wilt ontvangen.
  • Eet niets dat aan je tanden kan blijven plakken.
  • Kijk niet weg en wees niet afgeleid – dan lijkt het alsof je verveeld of ongeïnteresseerd bent.
  • Praat niet met volle mond.
  • Concentreer je op het positieve. Een inleidend gesprek is geen moment om negatieve dingen over jezelf of andere mensen te zeggen.
  • Probeer het luchtig te houden door te beginnen met een grapje of een compliment.
  • Als je handen beginnen te zweten, veeg ze dan af aan een papieren zakdoekje voordat je de ander de hand schudt.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 33.362 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie