PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Jicama is een plant die van oorsprong uit Mexico komt. Alleen de wortel van de plant is eetbaar, en het lijkt op een grote, lichtbruine raap. De witte binnenkant heeft een knapperige textuur die lijkt op peer of rauwe aardappel. Je kunt jicama rauw of gekookt eten, beide bereidingswijzen van deze lichtzoete knol zijn even lekker.

Deel 1
Deel 1 van 3:

De jicama uitkiezen en voorbereiden

PDF download Pdf downloaden
  1. Je kunt jicama’s kopen bij Aziatische toko’s en sommige supermarkten. Zoek een kleine tot middelgrote jicama met een bruine schil. Het moet een beetje glanzend zijn, en niet dof. Kies een knol zonder vlekjes of zachte plekken.
    • De kleinere jicama’s zijn jonger en zoeter. Als je van een zetmeelrijke smaak houdt, kies dan een grotere jicama, hoewel de textuur hiervan een beetje houtachtig kan zijn.
    • De jicama moet zwaar aanvoelen voor zijn afmeting. Als het licht aanvoelt is hij misschien al een beetje uitgedroogd.
    • Jicama is geen seizoensgroente, dus hij zou het hele jaar te koop moeten zijn.
  2. Schrob de schil van de jicama met een groenteborstel of een doekje met water schoon. Je haalt de schil eraf, want die is niet eetbaar, maar zorg toch dat je al het vuil er eerst afwast.
  3. Watermark wikiHow to Jicama klaarmaken
    Het gaat het makkelijkst met een dunschiller of een aardappelschilmesje. Haal alle stukjes schil eraf, want deze is niet goed te verteren, waardoor je buikpijn kunt krijgen.
  4. Watermark wikiHow to Jicama klaarmaken
    Snij de jicama met een scherp mes in kleine reepjes, blokjes, stukken of wedges, welke vorm je het beste vindt passen bij het recept dat je gebruikt. De textuur is een beetje hetzelfde als die van aardappel. Het vlees moet stevig zijn en niet meegeven als je erop drukt.
  5. Watermark wikiHow to Jicama klaarmaken
    Als je het niet meteen gaat gebruiken kun je de jicama langer vers houden en verkleuring voorkomen door deze onder te dompelen in een schaal koud water met een scheutje citroensap. Het citroenzuur zorgt dat je de jicama wel 2 dagen goed kunt houden in de koelkast.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 3:

Jicama rauw eten

PDF download Pdf downloaden
  1. Jicama is een knapperige, smaakvolle aanvulling op elke salade. Snij de jicama in kleine reepjes of blokjes en hussel het door je salade. Het past heel goed bij een citroendressing.
    • Rauwe jicama is heerlijk in een fruitsalade, met een dipsausje, bij bladsla, kipsalade, pastasalade of wat voor salade dan ook.
  2. Watermark wikiHow to Jicama klaarmaken
    Dit lekkere recept past perfect bij biefstuk of vis. Snij een kleine jicama in heel smalle reepjes en meng ze met de volgende ingrediënten voor een heerlijke salade:
    • 1/2 kool,
    • 1 grote wortel, geraspt
    • 120 ml limoensap
    • 2 eetlepels azijn
    • 1 eetlepel honing
    • 120 ml druivenpit- of canolaolie
    • Zout, peper en andere kruiden naar smaak
  3. Als je een goed rijpe, zoete jicama hebt, kun je het ook gewoon apart eten. Het is een heerlijk gezond voorgerechtje of bijgerecht. Snij de jicama in dunne plakjes. Leg ze mooi neer op een schaal en knijp er citroensap overheen. Besprenkel met zout, peper en chilipoeder.
  4. Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 3:

Koken met jicama

PDF download Pdf downloaden
  1. Watermark wikiHow to Jicama klaarmaken
    Het vlees van de jicama is gebakken net zo lekker als rauw. Als je het bakt wordt het iets zoeter. Probeer eens jicama te bakken in plaats van aardappels. Gebruik de volgende methode:
    • Verhit de oven voor op 200ºC.
    • Schil de jicama en snij hem in blokjes.
    • Hussel de blokjes door 60 ml olie om in te bakken, zout, peper en je favoriete kruiden.
    • Bak de jicamablokjes 15 minuten in de oven.
  2. Watermark wikiHow to Jicama klaarmaken
    Gesauteerde jicama is een uniek en verrukkelijk bijgerecht. Schil de jicama, snij hem in blokjes, verhit wat olie in een koekenpan en bak de jicama tot hij goudbruin is. Kruid met zout en peper naar smaak.
  3. Watermark wikiHow to Jicama klaarmaken
    Jicama is een heerlijke groente om aardappel mee te vervangen in een roerbakgerecht. Hak de jicama in hapklare stukjes en doe het in de koekenpan of wok met je andere groenten, zoals erwten, wortel en sperzieboontjes. Doe er sojasaus, rijstazijn en sesamolie overheen.
  4. Je kunt jicama aan elk stoofpotje of elke soep toevoegen. Snij de jicama in kleine blokjes en doe het bij je favoriete soep, of in een stoofpotje tegen het einde van de bereidingstijd.
  5. Jicamapuree is een uitstekende vervanging voor aardappelpuree. Schil de jicama, maak er blokjes van en kook het in water met wat zout gaar. Doe er een gepelde en platgestampte teen knoflook bij voor extra smaak. Laat de jicama pruttelen tot je er makkelijk in kunt prikken met een vork, giet het af en stamp het met een aardappelstamper. Doe er boter en melk bij, en roer tot de puree licht en luchtig is.
    Advertentie

Tips

  • Gesneden jicama kun je in de koelkast bewaren, of 4 uur lang op kamertemperatuur zonder dat het bederft. Het zal niet verkleuren, maar wel uitdrogen, dus dek het af of bewaar het in een bak met water tot je het gaat gebruiken.
  • Je kunt jicama het beste ongeschild bewaren, op kamertemperatuur. Een jicama zal in de koelkast sneller bederven, omdat het daar te vochtig is. Op het aanrecht kun je het wel een maand lang goedhouden.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 8.038 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie