Pdf downloaden Pdf downloaden

Lavendel is een kruid uit de muntfamilie, dat kleine paarse bloemen en dikke, aromatische bladeren voortbrengt. Lavendel groeit het best op zonnige plaatsen op rotsachtige bodems en vormt struiken die elk jaar terugkomen. Ze worden elk seizoen dikker en kunnen houtachtig worden met dikke en zware takken. Wanneer ze correct worden gesnoeid zullen de lavendelstruiken hierop reageren door een overvloed aan welriekende bloemen voort te brengen en dit meerdere keren per seizoen.

Methode 1
Methode 1 van 3:

Snoeien tijdens het groeiseizoen

Pdf downloaden
  1. Lavendel heeft enkele jaren nodig om zich volledig te vestigen. Het eerst jaar wanneer je het geplant hebt zal het mogelijk slechts enkele steeltjes met bloemen voortbrengen. In de volgende jaren zullen er steeds meer bloemen aan de struik verschijnen. De eerste keer dat je lavendel snoeit, tijdens het tweede groeijaar, zal je mogelijk slechts een handvol stelen hebben. Tegen jaar 3 of 4 zou je 5 – 8 bundels lavendel moeten hebben die je kan drogen of uitstallen.
  2. Lavendel zal de meeste geur verspreiden wanneer de bloemknoppen opengaan. Dit gebeurt gewoonlijk in de late lente of in het begin van de zomer. Snoei lavendel in de namiddag, wanneer de etherische oliën het krachtigst zijn. [1]
    • Je kan enkele weken wachten nadat de bloemknoppen open zijn gegaan om ervan te genieten in je tuin, maar tegen de tijd dat je begint te snoeien zullen de oliën niet meer zo krachtig zijn. Als je lavendel gebruik om etherische olie te maken, dan snoei je die best vroeg.
  3. Gebruik een snoeischaar of een schaar die geen vuil bevat en ontsmet werd in een oplossing met bleekmiddel. Deze voorzorgsmaatregel zal ervoor zorgen dat de plant geen bacteriële ziekte oploopt. Je moet er ook voor zorgen dat de schaar zeer scherp is, zodat je een zuivere snede maakt die sneller zal genezen.
    • Vermijd zelfgemaakte scharen om lavendel te snoeien. De snede zal niet zuiver genoeg zijn.
    • Een snoeischaar met twee gebogen lemmeten is de beste keuze hiervoor.
  4. Gebruik een hand om voldoende stelen te nemen om een handvol te hebben en snoei de stengels met de snoeischaar. Snoei ze terug tot 1/3 van de lengte van de stengels op de struik blijft zitten. [2]
    • Als je struik al wat ouder is zal je waarschijnlijk meer dan een bundel moeten afsnijden.
    • Snijd niet in het houtachtige deel van de struik. Zorg ervoor dat al het hout intact blijft, want hierin snijden zou de plant kunnen verwonden.
  5. Na de zomer zal de struik nogmaals bloemen voortbrengen. Je kan deze op dezelfde manier snoeien, dus door de stelen per handvol te snoeien.
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 3:

Snoeien als voorbereiding op de winter

Pdf downloaden
  1. In de herfst, wanneer de tweede bloei verdwenen is, moet je de stengels terugsnoeien tot 2,5 cm boven het hout. Als je ze te lang zo laat zal er ruimte gecreëerd worden waardoor sneeuw zich op de struik zal kunnen verzamelen. De struik kan hierdoor afbreken of de wind kan de zwakkere twijgen doen afknappen. Snoei de struik als voorbereiding op de winter en de plant zal meer kans maken om een strenge winter te overleven.
    • Door hier de tijd voor te nemen zal je ook kunnen voorkomen dat meer delen van de struik in hout veranderen. De delen van de plant die in hout veranderen zullen geen nieuwe lavendelstelen meer voortbrengen; de stelen groeien uit nieuwe scheuten die elk jaar uit de struik tevoorschijn komen. Een grote, houtachtige basis is vatbaar om af te kraken of te rotten, dus de bedoeling is om te voorkomen dat het geheel te houtachtig wordt.
  2. Ook al wil je niet dat de basis te houtachtig wordt, mag je oud hout nooit wegsnijden uit een lavendelstruik. Sommige struiken zullen uit zichzelf vernieuwen wanneer het hout wordt gesnoeid, maar dit geldt niet voor lavendel. Wat je wegsnijdt zal niet terugkomen. Zorg ervoor dat je nooit een deel van de struik afsnijdt dat hout is geworden. [3]
  3. Als je ergens woont waar er veel sneeuw valt en het weer guur kan worden, dan zal je lavendelstruik in de winter waarschijnlijk enkele takken verliezen. Onderzoek de struik in de vroege lente, voordat er nieuwe scheuten verschijnen. Verwijder afgebroken of rotte takken om plaats te maken voor nieuwe aangroei.
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 3:

Lavendel drogen en gebruiken

Pdf downloaden
  1. Droog de lavendel . Nadat je de lavendel hebt gesnoeid, kan je het in een vaas zetten om uit te stallen of het drogen om later te gebruiken. Om lavendel te drogen heb je de keuze uit drie mogelijkheden: je kan het in bundels samenbinden en ophangen om te drogen, je kan het gedurende enkele dagen in de zon leggen om te drogen of je kan een droogmachine gebruiken.
    • Om je lavendel op te hangen om te drogen, moet je met een elastiek de stelen samenbinden. Hang de lavendel ondersteboven op een koele, droge plaats. Laat het gedurende een week of twee drogen. Door lavendel zo te drogen zal de kleur en geur bewaard blijven.
    • Om je lavendel in de zon te laten drogen, moet je het op vliegengaas leggen en dit dan op een zonnig plekje plaatsen. De lavendel zal na een dag of 5 droog zijn. Zongedroogde lavendel heeft de neiging om wat kleur te verliezen.
  2. De ontspannende en toch stimulerende geur van lavendel zorgt ervoor dat het een populair ingrediënt is in lotions, zepen en allerlei soorten deodoranten. Verwijder de gedroogde bloemknoppen van de lavendelstelen en gebruik ze om etherische olie te maken, strooi ze in zelfgemaakte soep of vermeng ze met rozenblaadjes en andere gedroogde bloemen om potpourri te maken.
  3. Lavendel is een eetbaar kruid dat verrukkelijk smaakt in zowel zoete als hartige gerechten. Kruid een botercake met een koffielepel gemalen lavendel of voeg lavendelknoppen toe aan de pot wanneer je rosbief maakt. Lavendel is ook uitstekend geschikt om kruidenthee mee te maken.
    Advertentie

Tips

  • Het is best om lavendel in de lente te snoeien voordat er nieuwe bloemen verschijnen. Je kan de struiken ook in de herfst snoeien nadat de bloemen afgestorven zijn. Ongeacht wanneer je beslist om je lavendel te snoeien, doe het slechts eenmaal per jaar want anders zou je de plant kunnen beletten om bloemen voort te brengen.
  • Als je lavendelstruiken zeer groot geworden zijn, dan kan je ze tot de helft terugsnoeien in plaats van een derde. Hoewel ze op het eerste zicht wat magertjes zullen lijken, zouden ze tegen het volgende seizoen weer volledig hersteld moeten zijn.
  • Tussen de jaarlijkse snoeibeurten in zullen je lavendelstruiken er baat bij hebben als de bloemen gesnoeid worden na de bloeiperiode. Dit zal ertoe leiden dat er meer bloemen gevormd zullen worden.
  • Wanneer je lavendel leert snoeien, moet je een paar tuinhandschoenen kopen om je handen te beschermen tegen blaren door het gebruik van de snoeischaar.
  • Bewaar stukjes gesnoeide lavendel om in bloemstukken te gebruiken of in zakjes te steken. De geur zal heel lang blijven.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Snoei geen jonge lavendelstruiken. Ze hebben ten minste twee jaar nodig om zich te vestigen voordat het nodig is om te snoeien.
  • Snoei lavendel nooit met een botte snoeischaar. Dit kan ertoe leiden dat de takken oneffen uiteinden zullen hebben, waardoor de lavendelstruiken er misvormd en onaantrekkelijk zullen uitzien.
  • Snoei lavendeltakken niet te ver terug. Laat wat groen aan de stengels, want anders zal het te lang duren om het opnieuw aan te maken en zullen je lavendelstruiken er ongelijkmatig uitzien. Lavendel te ver terugsnoeien kan bovendien leiden tot minder bloemen.
Advertentie

Benodigdheden

  • Lavendelstruiken
  • Snoeischaar
  • Ontsmettingsalcohol of bleekmiddel

Over dit artikel

Deze pagina is 1.693 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie