Pdf downloaden Pdf downloaden

Hoewel lelies vrij exotisch lijken, zijn ze sterk en kunnen ze op veel plekken de winter buiten overleven. Tuinders in koudere, nattere klimaten zoals Nederland halen de bollen meestal liever uit de grond, zodat ze kunnen overwinteren. Je kunt proberen om ze in de grond te laten zitten en wat aanvullende bescherming te leveren, middels mulch of cloches. Dit artikel verkent al deze methodes – bekijk stap 1 hieronder om te beginnen.

Deel 1
Deel 1 van 3:

Leliebollen binnen overwinteren

Pdf downloaden
  1. Als je in een kouder klimaat woont, maar lelies buiten in de tuin hebt staan, overweeg dan om de bollen voor de winter uit de grond te halen om ze een betere overlevingskans te geven. [1]
    • Wacht tot net na de eerste vorst om je bollen uit de grond te halen. Voordat je ze uit de grond haalt, knip je de verwelkte bladeren terug tot ongeveer 0,8 cm boven de grond.
    • De bollen uit de grond halen en ze binnen overwinteren is bijzonder belangrijk voor gevoelige leliesoorten, zoals de calalelie.
  2. Zorg ervoor dat je een veel breder gat graaft dan nodig is, om te voorkomen dat je de bollen met je schep beschadigt. [2]
    • Verwijder voorzichtig zoveel mogelijk aarde los van de gezonde bollen zonder de wortels te beschermen.
    • Spoel de bollen af onder koel, stromend water (bijv. uit een tuinslang) om de rest van de aarde te verwijderen.
  3. Het is het niet waard om zieke of beschadigde bollen te bewaren. Gooi deze weg bij het afval. Vermijd het composteren van ziek plantaardig materiaal, aangezien de infectie hierdoor kan verspreiden.
  4. Zorg ervoor dat de bollen met voldoende ruimte ertussen over de bak zijn verdeeld, zodat de lucht kan circuleren. Een koele, donkere plaats, zoals een schuur of garage, is de meest geschikte plek om de bollen te laten drogen. [3]
    • Vermijd het om de bollen in een verwarmd huis te leggen voor het drogen, aangezien de plotselinge warmte een schok kan zijn. Daarnaast groeit kan er in een warme omgeving sneller schimmel ontwikkelen.
    • Een temperatuur van 16-21 graden Celsius is ideaal. De bollen mogen niet worden blootgesteld aan zonlicht.
  5. Nadat de bollen een paar dagen hebben gedroogd, bestuif je ze met schimmeldodende poeder. Plaats ze dan in papieren zakken met een kleine hoeveelheid droog veenmos of vermiculiet. [4]
    • Je kunt ook een kartonnen doos gebruiken, zolang wat gaten maakt voor luchtcirculatie.
    • Laat de bollen elkaar niet aanraken – je kunt mos of vermiculiet tussen de bollen plaatsen om dit te voorkomen. Het idee is om te voorkomen dat de bollen elkaar infecteren als één bol schimmel ontwikkelt.
  6. Vocht en rot zijn de grootste gevaren voor overwinterende bollen, bescherm ze dus door ze in een donkere, droge ruimte op te bergen.
    • Laat de bollen echter niet helemaal uitdrogen. Als de bollen er droog of gekrompen uitzien, bespuit je ze lichtjes met water om te voorkomen dat ze te veel uitdrogen.
  7. Bollen moeten een paar maanden rusten voordat ze weer groeien. Het is daarom het beste om ze in het midden of einde van de lente weer buiten te platen, als het gevaar op vorst voorbij is en de grond warmer is.
    • Je lelies lopen meer kans op rot door winterregen dan door vorst, vermijd het dus om de bollen te planten als de grond doorweekt is (zelfs als het weer mild is).
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 3:

Leliebollen buiten overwinteren

Pdf downloaden
  1. Lelies overleven de winter buiten in milde klimaten waar geen aanhoudende sneeuw, ernstige vorst en langdurige zware regenval voorkomen tijdens de winter. Ze kunnen doorgaans buiten overwinteren in weerzones 8 en hoger. [5]
    • Weerszones kunnen per werelddeel verschillen. Noord-Amerika is verdeeld in 11 weerszones. Elke zone is ongeveer 12 graden warmer (of kouder) dan aangrenzende zone.
    • Om te achterhalen in welke weerszone je woont, kun je het beste online zoeken de weerszone van jouw locatie.
  2. Nadat de bloei voorbij is, geef je geen water meer en laat je de plant afsterven. Vermijd het wegknippen van de bladeren totdat ze helemaal verwelkt zijn, aangezien de bladeren hierdoor meer energie kunnen opslaan voor de winter.
  3. Leliebollen doen het 's winters niet goed in vochtige, zompige aarde. Om te voorkomen dat ze rotten als gevolg van natte omstandigheden, moet je alles doen wat je kunt om de afwatering van de grond te verbeteren.
    • Dit betekent meestal dat je veel grind of perliet toevoegt tijdens het planten, om de afwatering te verbeteren.
  4. Veel tuinders raden ook aan om de leliebollen tot boven het waterpeil te verhogen. Om dit te doen verhoog je het oppervlak van de grond door over elke bol een kleine heuvel te maken.
    • Dit betekent dat je bollen minder waarschijnlijk in natte aarde zullen liggen, waardoor je kunt voorkomen dat ze in de natte wintermaanden gaan rotten.
  5. Om de leliebollen in de winter te beschermen, pas je ca. 10 cm mulch, stro of dennentakken toe. Je kunt ook een omgekeerde pot of cloche over de locatie van de bollen plaatsen. Doe dit in de herfst, voordat de grond koud wordt.
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 3:

Overwinterde lelies opnieuw planten

Pdf downloaden
  1. Wacht totdat de dreiging van vorst voorbij is en de grond de kans heeft gehad om wat op te warmen voordat je de overwinterde bollen weer buiten plant. Het midden of einde van de lente is meestal een goede tijd.
  2. Lelies groeien het beste in goed afwaterende grond op een zonnig plakje, maar kunnen een deel van de dag schaduw tolereren. [6]
  3. Als je wilt dat de bloemen bijzonder vroeg bloeien, probeer dan om de bollen in december in een pot te planten. Houd de plant binnen in een koele kamertemperatuur en op een plek met veel licht, zoals in een raamkozijn, Dit zou bloeien in de late lente moeten verzekeren.
  4. Geef de bollen veel water na het planten en houd daarna de aarde vochtig, maar niet doorweekt, terwijl de bollen groeien. Je moet ze ook de hele zomer water geven. [7]
  5. Onthoud om je lelies regelmatig te voeren tijdens hun groeiperiode. Een in water oplosbare meststof in je gieter is ideaal. Stop met het voeren van in de grond geplante lelies ze beginnen te bloeien.
    • Blijf lelies in potten voeren tijdens de hele bloeiperiode.
  6. Lelies hebben doorgaans geen problemen, maar kunnen lijden aan bepaalde plagen, waaronder bladluis en witte vliegen. Kijk uit naar deze plagen en spuit indien nodig met een algemene insectenspray.
    Advertentie

Tips

  • Overwinter lelies in potten als volgt: als het bloeien voorbij is, voer je de lelies met een meststof die rijk is aan kalium (een die geschikt is voor tomaten is prima). Daarna stop je met het bewateren van je lelie in pot en verplaats je de pot naar koel en donker gebied wanneer de bladeren verwelken. Een donker hoekje van een schuur is prima. Bewater niet gedurende drie maanden en knip de bladeren niet weg totdat ze zijn verwelkt.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Lelies groeien in feite uit knollen, niet uit bollen.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 2.225 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie