PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Een ziek kind moet soms vrij verkrijgbare en/of door een arts voorgeschreven medicijnen innemen. In beide gevallen kan het zijn dat je kind weigert om het medicijn in te nemen, bijvoorbeeld door de manier waarop het ingenomen moet worden of de smaak van het medicijn. Als het je niet lukt om medicijnen toe te dienen aan een tegenstribbelend kind, dan zijn er meerdere dingen die je kunt proberen.

Methode 1
Methode 1 van 2:

Vloeibare medicijnen toedienen

PDF download Pdf downloaden
  1. De apotheker kan voor een klein bedrag een smaakje aan siropen toevoegen, zoals chocolade, watermeloen, kersen of één van de andere favoriete smaken van je kind. [1]
    • Dit kan zelfs werken bij vrij verkrijgbare medicijnen die al een smaakje hebben als je kind liever heeft dat het medicijn een andere smaak heeft.
  2. Bij de apotheek kun je een lege injectiespuit zonder naald krijgen zonder dat je daar een recept voor nodig hebt. Je kunt tevens een pipet gebruiken. Laat je kind rechtop gaan zitten en steek de injectiespuit of pipet met de juiste dosis van het medicijn tussen de tanden of het tandvlees in de mond. Duw langzaam tegen de plunjer zodat de druppels van het achterste gedeelte van de tong of in de wang glijden. [2]
    • Gebruik geen lepel voor deze methode. Spuit het medicijn ook niet achterin de keel, want je kind kan zich erin verslikken. Probeer het medicijn in plaats daarvan in de zijkant van de mond te spuiten.
  3. Gebruik de doseerbekertjes of doseerlepels die je vaak bij vloeibare medicijnen krijgt om de doses over een langere periode te verdelen. Vraag je arts of apotheker om advies voordat je deze methode probeert. Je moet ervoor zorgen dat je je kind uiteindelijk wel de volledige dosis geeft die nodig is om de ziekte te behandelen, maar je kunt vaker kleinere hoeveelheden geven zodat je kind de dosis niet in één keer hoeft in te nemen. [3] [4]
    • Een voorbeeld hiervan is om het kind snel achter elkaar twee halve eetlepels van elk 7,5 ml te geven wanneer het tijd is om het medicijn in te nemen, in plaats van hem om de 12 uur 1 eetlepel van 15 ml te geven.
    • Je kind denkt misschien dat de vervelende ervaring van het innemen van medicijnen nu nog langer duurt. Het kan de situatie dus ook verergeren.
  4. Vraag je arts of apotheker of je kind het medicijn in mag nemen kort voordat hij iets eet of drinkt, of dat het samen met eten ingenomen mag worden. Als het medicijn samen met eten ingenomen mag worden, dan kun je het misschien door een bakje pudding, wat yoghurt of een beker vruchtensap mengen om ervoor te zorgen dat je kind het inneemt. Je kunt je kind tevens één van zijn favoriete snacks of drankjes geven direct nadat hij het medicijn ingenomen heeft, zoals een bakje ijs, een stuk fruit of yoghurt met een smaakje. Laat hem van tevoren weten dat hij wat lekkers krijgt als hij het medicijn inneemt. [5] [6]
    • Als je het medicijn van je kind door eten of drinken mengt, zorg er dan voor dat je kind alles opeet of opdrinkt.
    • Als het medicijn niet samen met eten of drinken ingenomen mag worden, vraag je arts of apotheker dan hoe lang het duurt voordat je kind na het innemen van het medicijn weer iets mag eten of drinken.
    • Weet dat deze methode uiteindelijk een averechts effect kan hebben omdat je kind het lekkers wellicht gaat associëren met een onaangename ervaring.
  5. Vertel dat het medicijn iets is wat hem zal helpen en vraag je kind vervolgens hoe hij het medicijn wil innemen (bekertje, injectiespuit) en welke smaak hij het liefste wil hebben. Dit geeft je kind het gevoel dat hij enige controle over de situatie heeft. [7] [8]
    • Voorkom dat het gesprek zo loopt dat je kind weigert om het medicijn in te nemen. Als dat gebeurt, dan zou je daarop kunnen reageren door iets te zeggen als 'Je wilt toch beter worden zodat je weer met je vriendjes kunt spelen, of niet?'
  6. Als niets anders werkt, dan moet je je kind wellicht met wat fysieke kracht dwingen om het medicijn in te nemen. Je hebt hier doorgaans een helper voor nodig. Maak van tevoren een lege injectiespuit zonder naald klaar met de juiste dosis van het medicijn. Leg het kind bij de ene persoon op schoot. Hij houdt het hoofd van het kind stil en recht (zodat het kind zijn hoofd niet achterover kan kantelen). De tweede volwassene gebruikt zijn ene hand om de kin en onderkaak van het kind naar beneden te duwen. Gebruik de andere hand om de injectiespuit tussen de tanden van het kind te steken en het medicijn achterop de tong te spuiten. Houd de mond van het kind dicht totdat hij het medicijn doorslikt. [9]
    • Soms moet je dwang gebruiken voor de bestwil van het kind, maar dit moet altijd als laatste redmiddel gebruikt worden. Door je kind met fysieke kracht te dwingen kan het zijn dat je kind je niet meer vertrouwt.
    • Je kunt je kind vertellen dat hij je de volgende keer kan helpen als hij niet wil dat je hem dwingt. Overweeg ook om zijn gedrag positief te beïnvloeden door hem bijvoorbeeld een knuffel en iets lekkers te geven (yoghurt, een video, stickers, etc.).
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 2:

Pillen toedienen

PDF download Pdf downloaden
  1. Eén van de methoden die je kunt gebruiken is om de pil achterop de tong te leggen en het kind vervolgens water of één van zijn favoriete drankjes te laten drinken, zoals vruchtensap. Laat hem het drinken snel opdrinken en zich concentreren op de smaak ervan. [10]
    • Houd het hoofd van je kind rechtop of iets voorovergebogen. Het helpt ook om je kind het drinken met een rietje op te laten drinken.
  2. Dit is één van de manieren om de dosis te verdelen zodat het medicijn gemakkelijker doorgeslikt kan worden. Gebruik een mes of een pillensnijder om de pil in twee of vier stukken te breken. Je kunt de pil ook tussen twee lepels tot poeder verpulveren en dit mengen door een kleine hoeveelheid van één van de favoriete etenswaren van je kind waar niet op gekauwd hoeft te worden (zoals ijs, pudding of yoghurt). [11] Zorg ervoor dat je het medicijn door een niet al te grote hoeveelheid eten mengt. Je kind moet al het eten opeten om de volledige dosis binnen te krijgen.
    • Je kunt de pil gemakkelijker verpulveren als je hem eerst natmaakt met een of twee druppels water en vervolgens vijf minuten laat liggen.
    • Probeer dit niet bij capsules met een vertraagde afgifte of pillen met een speciaal beschermlaagje. Als de pil de werkzame stof niet vertraagd kan afgeven en de dosis in één keer in het lichaam opgenomen wordt, dan kan dit erg gevaarlijk zijn voor je kind. Vraag het aan je arts of apotheker als je het niet zeker weet of je dit kunt doen.
  3. Vraag van tevoren aan je arts of apotheker of je dit kunt doen, want niet alle capsules mogen geopend worden. De inhoud van de capsule kan zonder te kauwen doorgeslikt worden. Meestal smaakt de inhoud bitter, dus moet je dit mengen door de favoriete zoete etenswaren van je kind (zoals appelmoes, yoghurt of iets soortgelijks). [12]
    • Dit kan troep opleveren. Je wilt natuurlijk niet het risico lopen dat je de ingrediënten verliest. Zorg ervoor dat je een lege en droge werkplek hebt waar je de inhoud van de capsule op kunt leegmaken.
  4. Kinderen die ouder zijn dan acht jaar en die geen pillen kunnen of willen slikken kunnen oefenen wanneer ze niet ziek of van streek zijn. Geef het kind een klein snoepje of ijsblokje om op te sabbelen. Gebruik iets dat snel smelt zodat er niets in de keel van je kind blijft steken. [13]
    • Laat je kind oefenen totdat hij snoepjes ter grootte van M&M's door kan slikken. Je kunt een dun laagje boter op het snoepje smeren als dit te kleverig voor het kind is.
    Advertentie

Tips

  • Vraag je arts of het medicijn ook in een andere vorm verkrijgbaar is als je kind het medicijn niet in een bepaalde vorm in wil nemen of daar problemen mee heeft. Naast pillen of vloeibare medicijnen zijn er wellicht ook kauwbare of oplosbare medicijnen te krijgen.
  • Ga altijd naar je arts als je kind medische zorg nodig heeft.
  • Ga naar je apotheker als je meer wilt weten over het geneesmiddel zelf, de wisselwerkingen en bijwerkingen. Deze informatie kun je ook in de bijsluiter vinden.
  • Vraag de apotheek om doppen met kindersluiting te gebruiken op medicijnflesjes.
  • Bewaar alle medicijnen buiten het bereik van kinderen.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Zorg ervoor dat de etiketten op alle medicijnen kloppen met wat er in de verpakking zit en met wat je kind voorgeschreven heeft gekregen.
  • Veel vrij verkrijgbare medicijnen zijn te sterk voor kinderen. Kijk op de verpakking wat de dosis voor kinderen is.
  • Pas het medicijn nooit aan, dien je kind geen andere dosis toe en gebruik ook geen andere methode om het medicijn toe te dienen zonder eerst advies te vragen aan je arts of apotheker. Als je kind een overdosis neemt, dan kan dit ernstige schade veroorzaken en zelfs leiden tot de dood. Dit geldt ook voor vrij verkrijgbare medicijnen.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 21.838 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie