Pdf downloaden Pdf downloaden

Als je de neiging hebt om te veel te praten, onderschatten mensen wat je te zeggen hebt. Praten is geen slechte zaak, te spraakzaam zijn wel. Het bevorderen van nieuwe relaties en het onderhouden van degene die je hebt, betekent leren wanneer je iets kunt zeggen en vooral wanneer niet. Om dit te doen, zal je mogelijk enkele basisvaardigheden moeten aanleren. Mensen zullen je in een mum van tijd als spreker gaan respecteren.

Deel 1
Deel 1 van 3:

Leren om niets te zeggen

Pdf downloaden
  1. Praten is een aangeboren deel van het mens-zijn en helpt je sociale contacten te onderhouden. Het is echter ook een manier om met gevoelens van nervositeit en stress om te gaan. Vraag jezelf af of je misschien kletst omdat je angstig bent of je ongemakkelijk voelt, en leer dan nieuwe gewoonten aan, om je te helpen je kalm en zelfverzekerd te voelen. [1]
    • Mediteer om jezelf te kalmeren.
    • Visualiseer dat je kalm blijft en anderen aan het woord laat.
    • Probeer je bewust te zijn van je emoties. Vraag je af hoe je je voelt, accepteer die gevoelens en laat ze dan los.
    • Houd een dagboek bij om je gedachten beter te leren begrijpen.
  2. [2] Vaak is de behoefte om te praten een reactie op een te veel aan prikkels door dingen die je vindt op Twitter, een virale video op YouTube, een snapchat, etc. Breng wat tijd door zonder die afleidingen en kom weer in contact met jezelf.
    • Leer het plezierig te vinden om jezelf los te koppelen van de media en hersenloze afleiding te vervangen door iets constructiefs, zoals knutselprojecten. Gebruik je handen en teken iets. [3]
    • Oefen de kunst om niet te reageren op alles wat onder je aandacht wordt gebracht. Gebruik die energie en focus het op het vanuit het niets knippen en plakken van dingen met je handen.
  3. [4] Als de mensen om je heen steeds minder geïnteresseerd lijken in wat je te zeggen hebt, schrijf het dan op in een dagboek. Leer jezelf uit te drukken en tegelijkertijd je gedachten niet aan anderen op te dringen, maar jezelf te beheersen.
    • Als je niet weet waar je moet beginnen, bedenk dan dat het bijhouden van een dagboek bedoeld is als een vrije stroom van gedachten - wat dat voor jou ook mag inhouden. Het hoeft niet logisch te zijn of een reden te hebben. Zoek eventueel online naar ingangen om te helpen als startpunt, als dat nodig is.
    • Houd een dagboek bij op de traditionele manier, met pen en papier, of schrijf je gedachten in een leeg document op je pc.
  4. [5] Meditatie hoeft geen intense yogi-ervaring te zijn waarbij je in absolute stilte met je rug tegen de muur zit, terwijl je 'omm' reciteert. Neem vijf tot tien minuten van je dag en gebruik daarin meditatie als hulpmiddel om je meer bewust te worden van je gedachten en de kunst van het stil zijn te waarderen.
    • Je kunt verschillende apps vinden om je te helpen met je meditatie, waaronder Insight Timer, Calm en Headspace.
    • Als absolute stilte je wat tegenstaat, mediteer dan op andere manieren en op andere plekken. Mediteer onder de douche en centreer jezelf daar in je gedachten of laat op die momenten muziek als soundtrack fungeren.
    • Hoe meer je oefent, hoe meer je op je gemak bent als jezelf en je zult gaan beseffen dat je mensen niet hoeft te smeken (door te praten) om je op te merken. Je gaat dan beseffen dat je kracht in je aanwezigheid ligt -- de overcompensatie zal vervolgens drastisch afnemen.
  5. Vaak is de sleutel om op een natuurlijke manier stil te zijn, dat je op een gezonde manier jezelf in situaties plaatst die je aandacht opeisen. De beste manier om dit te bereiken is door één te zijn met de dingen die je dagelijks omringen.
    • Reserveer tien tot vijftien minuten van je dag om naar buiten te gaan en ervan te genieten hoe de zon aanvoelt op je huid of de wind door je haren stroomt. [6] Verwonder je over de wolken in de lucht, in al hun vormen en maten.
    • Maak een wandeling door een drukke straat en besteed aandacht aan alle bezienswaardigheden en geluiden terwijl ze voorbij komen. Kijk na een tijdje of je kunt isoleren welke geluiden waar vandaan komen: een toeterende auto in de verte, een huilende baby vlak naast je, een sms-alarm, etc.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 3:

Beter leren luisteren

Pdf downloaden
  1. Als je je ongemakkelijk voelt in stilte, dan voel je interne druk om die stilte te vullen met je stemgeluid. Je praat dan veel om met de ongemakkelijke gevoelens die de stilte met zich meebrengt om te gaan. Gelukkig kun je door oefening leren om met deze gevoelens om te gaan.
    • Vraag de mensen die het dichtst bij je staan om samen stil te zijn. Maak een afspraak om gedurende een bepaalde tijd niet te praten. Blijf dit doen tot je je niet meer ongemakkelijk voelt.
  2. Horen is een strikt auditief proces. Luisteren is een geheel, waarbij niet alleen de oren, maar ook het hart, de geest, de ziel en het lichaam betrokken zijn. [7]
    • Probeer oprecht geïnteresseerd te zijn in de mensen met wie je spreekt. Geef aandacht, toon bezorgdheid en toon de wil om iets te leren van de mensen met wie je omgaat.
    • Probeer jezelf even niet zo belangrijk te vinden en luister zonder verwachtingen of de behoefte om stiltes te vullen met gesprekken die over jezelf gaan.
  3. [8] Wanneer je even stopt met praten en minder gefocust bent op jezelf, maak je aandacht vrij voor de persoon met wie je praat en kun je beter luisteren.
    • Goed luisteren bestaat voor 80% uit geduldig zijn en zonder onderbreking luisteren naar de ander, en 20% reflectie en vragen naar meer informatie. [9]
    • Wees volledig aanwezig op die momenten, zonder na te denken over het verleden, de toekomst, of wat jij wil, en concentreer je alleen op de persoon waarmee je praat.
  4. [10] Het oppikken van veranderingen in basaal gedrag zoals iemands stem, gezicht of lichaamstaal, is iets waar goede luisteraars bedreven in zijn. Pas je terwijl je luistert aan die veranderingen aan.
    • Als de spreker, een vriend, plotseling spanning in zijn stem, gezicht of lichaamstaal vertoond, dan is het aan jou om ontspannen en niet-confronterend over te komen, om de situatie minder zwaar te maken. [11]
    • Als de spreker, of je vriend, emotioneel lijkt te zijn en plotseling zijn stem verheft, knik dan bezorgd met je hoofd of leun naar voren om hem te laten merken dat je zijn emoties serieus neemt.
  5. Als je naar iemand luistert zonder veroordelend te reageren, voorkom je dat hij of zij dichtklapt en geef je hem of haar het gevoel vrij te zijn en geaccepteerd te worden. De ander zal jou dan ook makkelijker accepteren. [12]
    • Laat zien dat je de ander respecteert en draag bij aan het gesprek, in plaats van de ander te berispen voor overtuigingen waar je het mogelijk niet mee eens bent. Houd in gedachten dat gezichtsuitdrukkingen zoals een zichtbare rilling, met je ogen rollen, of gespannen lichaamstaal, net zo duidelijke taal spreken als een verbale, veroordelende reactie.
    • Iemands ideeën aanvaarden betekent niet noodzakelijk dat je het met hem eens bent. Houd in gedachten dat begrip door te luisteren niet betekent dat jullie meningen wederzijds met elkaar in overeenstemming zijn.
  6. Beslis rationeel wanneer het goed is om te luisteren en wanneer het goed is om te reageren en vervolgvragen te stellen. Timing en terughoudendheid zijn alles. [13]
    • Denk aan de uitkomst van het gesprek: zal dit het gesprek en de relatie positief of negatief beïnvloeden? Laat je verlangen om indruk te maken nooit de manier waarop je met mensen omgaat verpesten.
    • Gebruik de volgende vraag als richtlijn om je te helpen minder te praten: 'Wil ik praten om echte inhoud toe te voegen of probeer ik alleen maar ruimte op te vullen?'
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 3:

Deelnemen aan alledaagse gesprekken

Pdf downloaden
  1. [14] Wanneer de andere persoon laat doorschemeren te willen praten, doe dan iets om te laten zien dat diegene je volledige, onverdeelde aandacht heeft. Sluit het boek dat je aan het lezen bent of leg je telefoon weg.
    • Laat met je lichaamstaal merken dat je volledig erbij betrokken bent. Leun iets naar voren en houd oogcontact als iemand iets tegen je zegt. [15]
    • Glimlach zachtjes als de toon van het gesprek daarom vraagt en knik af en toe even om te laten zien dat je luistert, zonder de ander met je eigen verhaal te onderbreken. [16]
    • Om te laten zien dat je begrijpt wat er gezegd wordt, vat je samen en herhaal je wat er tegen je gezegd is, door te parafraseren. [17]
  2. Probeer altijd zo veel mogelijk twee keer na te denken voordat je iets gaat zeggen. Luister naar anderen, begrijp het onderwerp en wees zeker van wat je wilt bijdragen. [18]
    • Voorkom dat je veel meer zegt dan nodig, door een moment te nemen om na te denken nadat de spreker je om je mening heeft gevraagd.
    • Pauzeer een tel, zeg zelfs hardop iets als: 'Geef me een even de tijd erover na te denken'. Denk na, wees terughoudend en geef dan je mening als bijdrage aan het gesprek. [19]
  3. Onderbreken lijkt op over iemand heen praten of je gedachten spuien tijdens een gesprek, voordat je aan de beurt bent. Laat de persoon praten; je krijgt je beurt wel om bij te dragen en voorkomt op die manier dat de andere persoon het gevoel krijgt minder te zeggen te hebben. [20]
    • Als je iemand wilt onderbreken terwijl hij praat, omdat je iets bij te dragen hebt, probeer het dan te onthouden tot de persoon klaar is. Als je liever iets tastbaars hebt, gebruik dan een notitieblok of je telefoon om je gedachten op te schrijven, en praat erover wanneer het jouw beurt is om te spreken. [21]
    • Probeer jezelf te betrappen op momenten dat je de ander onderbreekt. Kijk naar hem of haar voor aanwijzingen in de gezichtsuitdrukking, zoals rollen met de ogen of een blik opzij, om je alert te houden op je gedrag. Zodra je jezelf betrapt, zeg dan gewoon: 'Oh, het spijt me, ga door.' of 'Mijn fout, ga door.' [22]
  4. Probeer bij het onderwerp te blijven. Bespreek wat zinvol is en probeer weg te blijven van voorbeelden die irrelevant, onredelijk en dubbelzinnig kunnen lijken. Geef eenvoudige feiten en gebruik duidelijke logica om de luisteraar te helpen begrijpen wat je zegt.
    • Gebruik natuurlijke stiltepauzes in een gesprek en de context van het gesprek, als richtlijnen voor wanneer je iets kunt zeggen. Als iemand stoom aan het afblazen is, dan is het waarschijnlijk niet het goede moment om te praten over een rave waar je al weken naartoe probeert te gaan.
    • Als je niet weet wat je wilt zeggen, stel dan meer onderzoekende vragen, zoals: wat betekent dit? Wie kunnen we op wat voor manier verantwoordelijk houden, en waarom? Dit moedigt de persoon aan om meer te spreken. [23] Probeer open vragen te stellen, omdat ze de persoon in staat stellen om meer te spreken, terwijl jij minder hoeft te zeggen.
    Advertentie

Tips

  • Probeer jezelf niet tegen te spreken.
  • Ga niet doordrammen.
  • Bedenk waarom je zo veel praat en doe je best dit te beteugelen door te genieten van momenten van stilte, en beter te luisteren naar vrienden, familie en professionals.
  • Denk niet dat je het hoofdonderwerp van elk gesprek moet zijn.
  • Praat met minder snelheid en minder woorden in zinnen - als je een snelle prater en denker bent, kan het zijn dat de andere persoon je niet bij kan houden en beledigd raakt, of vindt dat je uit de hoogte doet.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 1.353 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie