PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Stel dat je lekker in het park aan joggen bent of door de buurt aan het fietsen bent, en je komt een onbekende hond tegen. De hond begint te grommen, en lijkt zich voor te bereiden om uit te halen. Wat moet je doen? Je kunt op een goede manier, maar op ook een slechte manier omgaan met een hondenaanval. Houd jezelf in veiligheid door kalm te blijven, en een paar maatregelen te treffen om de situatie te sussen.

Deel 1
Deel 1 van 4:

Een aanval afweren

PDF download Pdf downloaden
  1. Er zit een kern van waarheid in het oude gezegde dat honden en andere dieren angst "kunnen ruiken". Als jij geagiteerd raakt, gaat wegrennen of schreeuwen, dan zal de hond meer vertrouwen opbouwen. De hond kan zelfs het gevoel krijgen alsof jij hem bedreigt. Dit is allebei niet goed.
  2. Als de hond op je afkomt, blijf dan volledig stil staan. Houd je armen langs je lichaam, zoals een boom, en wend je ogen van de hond af. [1] Meestal zal de hond zijn interesse verliezen als je hem negeert, en weglopen.
    • Ga niet met je armen zwaaien, of met je benen trappen. De hond kan dit als een bedreiging zien.
    • Maak geen oogcontact. Dat kan ervoor zorgen dat de hond uit gaat halen.
    • Ga niet recht voor de hond staan, maar bekijk hem van de zijkant. Houd hem in je perifere zicht, en maak geen direct oogcontact. Dit laat de hond weten dat hij jou niet als bedreiging hoeft te zien.
    • Geef de hond geen kans om in je handen of armen te bijten door ze uit te strekken. Houd je handen dichtgeknepen, maak een vuist om te voorkomen dat de hond in je vingers kan bijten. De hond kan vrij dicht bij je komen, misschien zelfs even aan je snuffelen, zonder je te gaan bijten.
  3. Wegrennen kan ervoor zorgen dat het natuurlijke instinct van de hond geactiveerd wordt. Van nature is hij immers gewend om op prooien te jagen. Als je gaat rennen dan kan hij je heftig gaan achtervolgen, zelfs als zijn eerste intentie was om alleen te spelen. Daarnaast zul je de meeste honden niet te snel af kunnen zijn. Ook op de fiets zullen veel honden je makkelijk in kunnen halen. [2]
  4. Als de hond een bedreiging voor je blijft vormen, geef hem dan iets waar hij op kan bijten. Denk bijvoorbeeld aan je rugtas of een flesje water, alles behalve je arm of been. Dit kan hem voldoende afleiden zodat jij kunt vluchten.
    • Je kunt overwegen om snoepjes of speeltjes met je mee te nemen als je ergens heen gaat waar veel gevaarlijke honden zijn. Als je door een agressieve hond benaderd wordt, gooi je snoepjes of speeltjes dan van je af. Misschien gaat de hond achter die snoepjes of speeltjes aan, en niet achter jou.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 4:

Jezelf verdedigen en beschermen

PDF download Pdf downloaden
  1. Als de hond zich agressief blijft gedragen, en het negeren of bedaren van de hond werkt niet meer, kijk hem dan aan. Beveel hem daadkrachtig om weg te gaan.
    • Gebruik een krachtige, diepe, en zelfverzekerd bevelende stem.
    • Blijf het oogcontact mijden.
    • De hond kan ontmoedigd of geïntimeerd raken, en vertrekken.
  2. Als de hond je begint te bijten, dan moet je jezelf verdedigen. Sla of trap de hond op de keel, neus, en het achterhoofd. Dit zal de hond overweldigen, en jou de gelegenheid geven om te ontkomen. [3]
    • Het is prima als je nu je stem verheft. Roep om hulp als je aan het terugvechten bent. Hopelijk zullen andere je horen en te hulp schieten. Probeer alleen niet te gaan schreeuwen, omdat de hond dan wellicht nog harder aan gaat vallen.
    • Als je een stok of ander wapen hebt, dan kun (en moet) je dit gebruiken om de hond mee te slaan. Sla hem alleen niet op de bovenkant van zijn hoofd. De meeste honden hebben een erg dikke schedel, waardoor ze alleen nog maar bozer worden als je ze daar slaat.
    • Vecht alsof je leven er vanaf hangt, want dat doet het. De aanval van een hond kan fataal zijn. Hoewel je een hond natuurlijk niet onnodig pijn wilt doen, dien je geweld te gebruiken als je echt aangevallen wordt.
  3. Gebruik je volle lichaamsgewicht om de hond te overmannen. Gebruik de harde uiteinden van je knieën en ellebogen om er extra voordeel mee te doen. Honden kunnen gemeen bijten, maar kunnen niet worstelen. Probeer dus een gunstige positie in te nemen, en desnoods snel zijn botten te kunnen breken. Ga bovenop het dier zitten, en richt je op de keel en de ribben. Zorg ervoor dat je je gezicht buiten het bereik van zijn tanden en klauwen houdt.
    • Als je voor een wat meer menselijke oplossing wilt kiezen, en dat aankunt, ga dan met je benen over de hond staan. Gebruik je lichaamsgewicht om druk op de hond uit te oefenen. Doe dit aan de achterkant van zijn nek, zodat hij niet meer kan bewegen. Houd deze positie aan tot er hulp onderweg is.
  4. Als je tijdens de aanval op de grond valt wordt het niet alleen moeilijker om de boze hand van je af te vechten. Ook maak je het voor de hond makkelijker om je torso, je hoofd, en je nek aan te vallen. Dit zijn de belangrijkste lichaamsdelen om te beschermen. Beten op deze plekken richten namelijk de meeste schade aan, en hebben de grootste kans om je te doden.
    • Bescherm je edele delen [4] door op je buik te rollen, je knieën in te trekken, en je handen (als vuist gebald) over je oren te doen.
    • Weersta de neiging om te gaan schreeuwen of weg te rollen. Schreeuwen en vluchten kan de hond aanmoedigen verder te gaan met zijn aanval. [5]
  5. Als de hond zijn interesse in jou verloren is, verlaat het gebied dan. Maak geen onverwachte, plotselinge bewegingen. [6] Rustig blijven en stilstaan kan je zenuwen enorm op de proef stellen, maar is, zo lang de hond niet bijt, het verstandigste om te doen.
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 4:

Omgaan met de nasleep

PDF download Pdf downloaden
  1. Als je gebeten bent, zorg er dan voor dat je gauw voor eventuele wonden zorgt. Zelfs de kleinste bent kunnen al infecties veroorzaken. Voer basale eerste hulp uit als je door een hond aangevallen bent.
    • Voer lichte druk uit om het bloeden te stoppen. Gebruik een schone doek, of een steriel gaasje. Als de bloeding hevig is, of na een paar minuten nog niet opgehouden, zoek dan professionele, medische hulp.
    • Was de wond grondig. Gebruik warm water en zeep om de wond voorzichtig te reinigen.
    • Verbind de wond. Gebruik een steriele pleister (voor kleine sneetjes) of steriel verband voor grotere snijwonden.
    • Let goed op symptomen van infectie: roodheid, warmte, etterend pus, extra gevoeligheid, etc. Bezoek een arts als een van deze symptomen zich voordoet.
  2. Het is belangrijk om vast te stellen of de aanvallende hond hondsdolheid heeft, of eerder agressief geweest is. Neem onmiddellijk na de aanval contact op met de autoriteiten. Zo kun je voorkomen dat de hond in de toekomst iemand anders aanvalt. Ook kan de hond op ziektes getest worden.
    • Als de hond die jou aangevallen heeft een zwerfhond is, dan kan hij ook anderen aanvallen. De hond uit het gebied verwijderen is de beste manier om jezelf en anderen te beschermen.
    • Hoe je met de nasleep omgaat als de hond wel een eigenaar heeft, is aan jou. Als je gewond geraakt bent, dan kun je overwegen om juridische stappen te ondernemen. Volgens de wet is de eigenaar van het dier aansprakelijk voor de daden van zijn hond.
  3. Als je door een onbekende hond gebeten bent, een hond bij wie later hondsdolheid is vastgesteld, of door een hond die schuim aan de mond had, dan MOET je gelijk naar de dokter gaan. Hij/zij zal preventieve maatregelen treffen zodat je niet aan de dodelijke ziekte rabiës (hondsdolheid) blootgesteld wordt.
    • De reeks injecties tegen rabiës dien je zo snel mogelijk na de beet te ontvangen.
    • De meeste Europese zijn "rabiës-vrij". In de meeste gevallen is de kans dus klein dat je in Europa tegen rabiës gevaccineerd hoeft te worden.
    • Als je in de afgelopen vijf jaar geen tetanusprik gekregen hebt, dan zul je wellicht een preventieve tetanusbehandeling moeten ondergaan.
    • Over het algemeen is het zo dat, als je wonden hebt overgehouden aan een hondenaanval, je je door een arts moet laten onderzoeken.
    Advertentie
Deel 4
Deel 4 van 4:

Voorzorgsmaatregelen tegen aanvallen treffen

PDF download Pdf downloaden
  1. De meeste honden zijn niet agressief. Vaak zijn ze, in plaats daarvan, meestal slechts nieuwsgierig. Soms proberen ze te beschermen wat, in hun ogen, hun territorium is. Om onnodige conflicten te voorkomen, is het dus belangrijk om vast te stellen of de hond echt agressief is, of gewoon wil spelen. Hoewel van sommmige hondenrassen gezegd wordt dat ze extra gemeen zijn, kunnen alle honden gevaarlijk zijn. [7] Negeer de waarschuwingssignalen niet omdat een bepaald ras doorgaans als vriendelijk of onschuldig bestempeld wordt. Let op de gebruikelijke tekenen van agressie (en non-agressie): [8]
    • Grommen, grauwen, rechtstaande haren op de rug van de hond en de tanden laten zien zijn tekenen van agressie. Beschouw ze dus als zodanig.
    • Een kwade hond kan het wit van zijn ogen laten zien, zeker als deze normaal gesproken niet zichtbaar zijn.
    • Teruggeslagen oren die plat langs het hoofd liggen duiden op agressie. Omhoogstaande of slappe oren duiden meestal op de nonchalance van een hond.
    • Als de hond jou ontspannen benadert, met iets van een hellende curve in zijn middel, dan zal hij waarschijnlijk niet aanvallen.
    • Een hond wiens lichaam stijf, recht, en gespannen is (hoofd, schouders, en hebben parallel aan elkaar) zou wel kunnen aanvallen.
    • Een huppelend drafje geeft meestal aan dat de hond speels is, en even poolshoogte bij je komt nemen. Gelijkmatig, straf rennen kan betekenen dat de hond gevaarlijk is.
  2. De meeste hondenaanvallen zijn het gevolg van onvoldoende controle over de hond, slechte opvoeding, of getreiter. Helaas zullen er altijd en overal slechte hondenbezitters zijn. Het is dus verstandig om je goed voor te bereiden. Een gezond verstand zal je meestal wel ingeven dat het niet slim is om welk dier dan ook te treiteren.
    • Val nooit een hond lastig die aan het eten is, of voor haar pups aan het zorgen is. Op deze momenten zijn honden extra beschermend.
    • Glimlach niet naar een hond. Je denkt misschien dat je een vriendelijk gezicht opzet, maar agressieve honden zien het ontbloten van jouw tanden als een teken van agressie.
    • Honden aan de ketting, of honden die al enige tijd aan een paal (of iets dergelijks) gebonden zijn, zijn vaker agressief. Kom dus niet te dicht bij ze in de buurt. [9]
  3. Over het algemeen is het het beste om honden zo veel mogelijk uit de weg te gaan. Als je een hond ziet die mogelijk gevaarlijk kan zijn, blijf er dan uit de buurt.
    • Maak melding van gevaarlijk uitziende honden of zwerfhonden in de buurt.
    • Leer je kinderen om nooit op onbekende honden af te stappen, tenzij ze er absoluut zeker van zijn dat het veilig is.
    • Door alle onbekende honden als schuldig te bevinden tot het tegendeel bewezen is, kun je de meeste gevaarlijke ontmoetingen met honden voorkomen.
    Advertentie

Tips

  • Als je met een jong kind bent, zeker als je net het pad gekruist hebt met een grote hond, dan is het verstandig om het kind in je armen te nemen. Beweeg je rustig als je het kind oppakt. Kijk de hond niet in de ogen aan, zeker niet als je door de knieën gaat. Zeg het kind om stil en kalm te blijven, en naar jou te blijven kijken.
  • Leer je kinderen dat ze nooit voor honden weg moet rennen, maar beter stil kunnen blijven staan.
  • Als je op de fiets zit, stap dan af. Gebruik de fiets als barrière tussen jou en de hond. Houd de fiets bij stuur en zadel vast, en gebruik het wiel om de hond mee af te wenden. Verlies de grip op de fiets niet, aangezien het een goed wapen is.
  • Honden kunnen je angst ruiken, maar ook jouw bereidheid tot verdedigen. Tenzij de hond extreem agressief is (hondsdol, of een voorgeschiedenis van misbruik of frustratie, etc.)
  • Keer de hond nooit je rug toe. Zorg ervoor dat je de hond in zicht hebt, maar maak geen direct oogcontact. Probeer niet over te komen als een nog grotere dreiging door onverwachte bewegingen te maken. Beweeg je kalm en rustig voort. Benader de hond pas als je zeker weet dat hij niet agressief is. Keer hem ook pas je rug toe als je weet dat hij ongevaarlijk is.
  • Als de hond naar je gromt, loop dan rustig en gestaag weg. Mijd het oogcontact te allen tijde.
Advertentie

Waarschuwingen

  • De hondenbezitters van agressieve zijn vaak nog erger dan de honden zelf. Als je een aanvallende hond dient te blesseren of doden, verlaat het gebied dan en neem zo spoedig mogelijk contact op met de politie.
  • Onthoud dat niet alle rassen even snel beginnen te kwispelen. Sommige supervriendelijke Akitas beginnen bijvoorbeeld pas op twee meter afstand te kwispelen. Ga er niet zonder meer vanuit dat een hond je aan gaat vallen omdat hij niet kwispelt.
  • Als de hond ziek lijkt of wordt binnen 10 dagen van het incident, dan moet de hond onmiddellijk op hondsdolheid getest worden. Als de hond positief is, dan moet jij een reeks injecties ondergaan om de rabiës te behandelen.
  • Elke hond is anders, en honden kunnen op onvoorspelbare manieren reageren. Deze tips zullen je in de meeste gevallen helpen het gevaar te ontlopen. Soms dien je echter ter plekke een strategie te verzinnen. Wees dus op je hoede.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 32.275 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie