Pdf downloaden Pdf downloaden

We weten allemaal hoe het is als een gesprek stilvalt en mensen onrustig worden uit ongemakkelijke verveling. Het vereist geen perfecte sociale vaardigheden om het gesprek weer tot leven te brengen, gewoon een paar voorbereide zinnen en de bereidheid om te oefenen. De belangrijkste punten zijn het stellen van vragen die gedetailleerde antwoorden vereisen, de interesses van de andere persoon leren kennen en een paar onderwerpen klaar hebben om op terug te vallen. Als je beter wordt in smalltalk zal je leren om je minder zenuwachtig te voelen als er een stilte plaatsvindt en leer je die ombuigen tot een soepele verlating van het gesprek.

Deel 1
Deel 1 van 4:

Het gesprek gaande houden

Pdf downloaden
  1. Je hebt geen spreekvaardigheid van wereldklasse nodig om goed over koetjes en kalfjes te kunnen praten. Onthoud gewoon wat eenvoudige vragen die je kunt gebruiken om de stilte op te vullen: [1]
    • Vraag een nieuwe kennis “Waar kom je vandaan?”, “Waar ken jij (onze gemeenschappelijke vriend) van?” of “Wat vind jij leuk om te doen?”
    • Klets bij met een vriend door te vragen “Hoe gaat het met je werk?”, “Hoe gaat het met je familie?” of “Heb je iets leuks gedaan dit weekend?”
  2. Voordat je naar een sociale gelegenheid gaat, bedenk je een paar onderwerpen om op terug te vallen om een stilgevallen gesprek weer op te wekken. Dit zal je helpen om de stiltes op te vullen zodat je niet naar woorden hoeft te zoeken op het moment zelf.
    • Mensen die jouw interesse in een sport of hobby delen kunnen de makkelijkste mensen zijn om mee te praten. Praat gewoon over wat je interessant vindt, of het nu de wedstrijd van gisteravond was of een nieuw haakpatroon dat je gevonden hebt.
    • Als je met collega’s praat, bedenk dan een onderwerp dat jullie allemaal van het werk herkennen, maar dat niet voelt als ‘werken’. Neem iets lichtvoetigs als “Wat vind je van de nieuwe lunchtent?”
    • Recent nieuws, lokale gebeurtenissen en populaire boeken en televisieprogramma’s zijn allemaal goede opties om op terug te vallen. Vermijd politiek in situaties waarin mensen niet op zoek zijn naar discussies.
  3. 3
    Stel open vragen om de ander aan het praten te krijgen. Open vragen hebben meer dan 1 mogelijk antwoord, dus is het waarschijnlijk dat die de ander meer aan het praten krijgen dan een vraag waarop een kort antwoord komt. Probeer de ander wat open vragen te stellen om het gesprek aan de gang te krijgen.
    • Bijvoorbeeld in plaats van te vragen, “Waar heb je je vriendin ontmoet?” kun je vragen “Hoe heb je je vriendin ontmoet?” De tweede vraag kan leiden tot een verhaal over de omstandigheden, plaats en mensen die bij de ontmoeting met de vriendin waren, terwijl de eerste vraag maar één antwoord vereist.
    • Nog een manier om een open vraag te stellen is om een “ja” of “nee” vraag om te vormen tot een vraag die om meer detail vraagt. Bijvoorbeeld in plaats van te vragen “Vond je jouw middelbare school leuk?” kun je vragen “Wat vond je leuk aan jouw middelbare school?”
  4. Met een simpel “ja” of “nee” antwoorden levert zeker ongemakkelijke stiltes op. Vermijd vragen te stellen die tot simpele ja- of nee-antwoorden leiden. Als iemand jou een van deze vragen stelt, zorg dan dat je er wat aan toevoegt om het gesprek gaande te houden. Bijvoorbeeld als iemand je vraagt, “Hou je van sport?”, zeg dan niet simpelweg “ja” of “nee”. In plaats daarvan leg je je antwoord uit en deel je wat persoonlijke informatie. Je kunt iets zeggen als, “Ja, ik hou van skiën. Ik ski al sinds mijn jeugd. Sommige van mijn favoriete gezinsherinneringen zijn van op de skihellingen. Welke sporten vind jij leuk?”
    • Vermijd ook conversatiestoppers—reacties die een punt achter de conversatie zetten. Als je bijvoorbeeld praat over iets grappigs en je gesprekspartner zegt, “Ja, dat was leuk!” moet je niet antwoorden met “Haha, ja”. In plaats daarvan hou je het gesprek op gang. Je kunt iets zeggen als, “Dat was het zeker. Maar het was niet zo leuk als die ene keer. Weet je nog toen we verkleed waren als buitenaardse wezens?”
  5. Als je veel druk op jezelf legt om het gesprek gaande te houden, leid je je focus af van het eigenlijke gesprek. Wees in plaats daarvan aanwezig en reageer op wat de ander zegt. Sta ervoor open dat het gesprek de weg neemt die het neemt. Als je twijfelt haal je diep adem en ontspan je. Je voorbereide onderwerpen zijn alleen maar om het gesprek op gang te helpen. Als je op nieuwe onderwerpen bent overgegaan ben je al geslaagd!
    • Iedereen worstelt met ongemakkelijke stiltes zo nu en dan. Probeer er niet meer van te maken dan het is. Dit vergroot alleen maar het probleem en lost het niet op.
  6. Als je alles er in één keer uitgooit, zal het gesprek waarschijnlijk niet zo lang duren. In plaats daarvan breng je geleidelijk informatie over jezelf in het gesprek en laat je tijd voor de ander om ook bij te dragen. Dit verlengt je gesprek en beperkt ongemakkelijke stiltes tot een minimum. [2]
    • Als je merkt dat je een tijd over je werk hebt gepraat, neem je een pauze en vraag je de ander, “Wat is er nieuw op jouw werk tegenwoordig?” Dit laat allebei de mensen een gelijke bijdrage aan de conversatie leveren.
  7. Dit zal de ander op zijn gemak stellen en het gesprek makkelijker maken. Zorg dat je lacht en respecteert wat de ander zegt. Accepteer hem en hij zal zich meer op zijn gemak voelen op zich open te stellen en met jou te praten, wat het gesprek in beweging houdt. Zorg dat je de andere persoon laat bijdragen. Een goed gesprek is de verantwoordelijkheid van iedereen, niet alleen van jou.
    • Bevestig wat de ander zegt door een deel te herhalen. Als hij je verteld heeft over de ziekte van zijn dochter bijvoorbeeld kun je zeggen, “Het spijt me dat ze zich zo voelt. De griep is zo erg! Ik weet nog toen mijn zoon het had.” Dit laat zien dat je luisterde en dat je erom geeft; bovendien houdt het het gesprek aan de gang.
  8. Gesprekken duren niet eeuwig en het is niet nodig om je te schamen dat je er eentje beëindigt. Als je vaak verstrikt raakt in nutteloze gesprekken of als je het ongemakkelijk vindt om afscheid te nemen, moet je een paar manier bedenken om verder te gaan en te oefenen met die te gebruiken:
    • Een kennis tegenkomen in het openbaar: “Hoi Jenny! Je ziet er goed uit. Ik heb haast, maar ik zie je later, OK?”
    • Kort gesprek via de telefoon of app: “OK, Ik ben blij dat we uit (het doel van het gesprek) zijn. Spreek je snel weer!”
    • Lang gesprek op een sociale aangelegenheid: “Wauw, ik vond het echt leuk om (je te leren kennen / weer te spreken). Ik ga weer even rondlopen.”
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 4:

Jezelf projecteren

Pdf downloaden
  1. Als je enthousiast en trots bent op wat je doet, zullen andere mensen op die passie reageren. Praat over persoonlijke prestaties of doelen die je uniek maken en een inkijk geven in je persoonlijkheid. Bijvoorbeeld als je bij een groep buitenliefhebbers hoort, kun je iets zeggen als, “Ik was dit weekend aan het rotsklimmen en on-sightte een 5.9 zonder beta!” Ze zullen dan of geïnteresseerd zijn of vragen wat een 5.9 zonder beta is! [3]
    • Vermijd op te scheppen over competitieve onderwerpen of jezelf te vergelijken met andere mensen. Focus op je persoonlijke doelen en hoe het voelde om die te behalen.
    • Wees tactvol over onderwerpen waar de ander gevoelig voor kan zijn. Praat niet over je geweldige vakantie tegen iemand die er geen kan betalen, of schep niet op over je succesvolle dieet tegen iemand die moeite heeft met gewicht te verliezen.
    • Als je niet goed bent in het vieren van je prestaties, vraag je een vriend of familielid dat trots op je is om je ideeën te geven.
  2. Tijdens een pauze deel je nieuwe informatie over jezelf in de vorm van een vermakelijk verhaal. Je kunt iets zeggen als, “Er gebeurde zoiets grappigs laatst.” Dan deel je een gedenkwaardige ervaring die je had. Misschien heb je jezelf kortgeleden buitengesloten en moest je een manier vinden om in te breken. Een goed verhaal betrekt de ander erbij en brengt het gesprek verder. [4]
  3. Je hebt iets waardevols bij te dragen aan ieder gesprek. Je hebt een uniek perspectief dat anderen graag willen horen. Zorg dat je je bewust bent van je belangrijkheid in elk gesprek en geef jezelf toestemming om bij te dragen wat je wilt. Uiteindelijk laat een goed gesprek mensen zich met elkaar delen. Wees jezelf om een echte verbinding te vormen en vermijd ongemakkelijkheid.
    • Neem een gok en deel iets dat veel voor jou betekent. Je kunt bijvoorbeeld praten over een belangrijk doel dat je hebt, zoals de wens om een marathon te lopen. Zelfs als de ander niet dezelfde wens heeft, zal hij jou beter leren kennen en kun jij iets te weten komen over wat hij hoopt te bereiken.
  4. Dit is altijd een veilige gok, zolang het gepast is. Je kunt bijvoorbeeld iets zeggen als, “Ik heb al een tijdje willen zeggen dat ik je shirt echt leuk vind. Waar heb je dat gekocht?” Dit kan het gesprek in een andere richting sturen en tegelijk de ander zich goed laten voelen. [5]
    • Blijf bij het complimenteren van iemands persoonlijkheid of prestaties als je over koetjes en kalfjes wilt praten. Bewaar de fysieke complimenten voor het flirten .
  5. Het is misschien niet zo dat je niet meer weet wat je moet zeggen, maar het kan zijn dat het onderwerp gewoon klaar is. Voer het gesprek in een andere richting door over het nieuws of het weer of je favoriete boek te praten — als het maar een verandering is van de vorige conversatie. [6] Als er geen duidelijke transitie is, maak je er gewoon zelf een:
    • ”Ik weet dat dit er niets mee te maken heeft, maar ik herinnerde me het net — iemand zei dat jij Joël kende. Hoe kan dat?”
    • ”Even terugkomend op wat je straks zei — je hebt toch een hond? Wat voor ras is het?”
    • Als je het niet erg vindt om een beetje gek te zijn, begin je vanuit het niets over iets: “Wat is de gekste plaats waar je ooit geweest bent?” Dit werkt het beste in een ontspannen context, met mensen die het naar hun zin hebben.
  6. Een goede manier om dit te doen is een observerende opmerking te maken over waar je bent. Bijvoorbeeld tijdens een stilte kun je zeggen, “Wauw, kijk eens naar dat schilderij daar! Ik zou ook wel zo willen kunnen schilderen. Ben jij een beetje kunstzinnig?” [7]
    • Als je samen aan het eten bent, kun je iets zeggen over het eten: “Ligt het aan mij, of hebben ze hier echte de beste salades van de stad?” Dat verbreek niet alleen de stilte, maar door het als een vraag te stellen geeft het ook je gesprekspartner een kans om te reageren.
    • Maak een grappige of intrigerende opmerking over een object: “Ik hoorde dat deze vloerplaten oorspronkelijk deel uit maakten van Winchester House. De eigenaar van dat gebouw was best excentriek, wist je dat?”
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 4:

Luisteren en reageren

Pdf downloaden
  1. Soms zijn ongemakkelijke stiltes het gevolg van een ongepaste opmerking. Als je niet zeker weet of de ander je pittige gevoel voor humor kan waarderen, stel het maken van de grap dan even uit tot je zeker weet dat hij goed wordt ontvangen.
    • Om de toon te zoeken geef je het gesprek een beetje een tikje met een verkennende opmerking en kijk je hoe mensen reageren. Als je bijvoorbeeld over politiek wilt discussiëren kun je iets zeggen als, “Dit zijn echt interessante verkiezingen geweest.” Misschien zal hij wat van zijn meningen onthullen en kun je een idee krijgen van of hij jouw grap over een kandidaat op prijs zou stellen of die vervelend zou vinden.
  2. Zoals bij ieder goed gesprek is het het belangrijkste om te luisteren. Als hij op je vraag reageert met een kort, vlak antwoord als “Ja” of “Nee” kan dat betekenen dat hij het niet zo prettig vindt om over dat specifieke onderwerp te praten. In plaats daarvan praat je over iets waarvan je weet dat het hem interesseert. Bijvoorbeeld “Ik hoorde dat je je hockeywedstrijd had gewonnen laatst. Ik zou het leuk vinden om daar iets meer over te horen.” [8]
    • Let ook op zijn lichaamstaal. Als hij zijn armen kruist of zenuwachtig frutselt of naar beneden kijkt, voelt hij zich misschien niet op zijn gemak bij het onderwerp. Dit zijn waardevolle aanwijzingen die je vertellen dat je over moet gaan op een ander onderwerp.
    • Als hij niet veel informatie geeft kan hij ook gewoon verlegen zijn. Probeer iets dieper door te vragen en kijk of hij zich blootgeeft. Als je bijvoorbeeld vraagt, “Vond je die film leuk?” en hij antwoord simpelweg, “Nee.” Je kunt hem nu vragen wat hij er niet leuk aan vond. De plot? De muziek? Het geeft je meer mogelijkheden om het gesprek te hervatten en hem beter te leren kennen.
  3. Als je een goed gesprek over meerdere onderwerpen hebt gehad en tegen een muur aanloopt, kijk dan terug en vraag je af hoe je er bij bent gekomen om over katten te praten als je eigenlijk een gesprek was begonnen over lokale restaurants. Je kunt iets zeggen als, “Hoe kwamen we bij katten terecht in een discussie over restaurants?” Misschien is het belangrijkste verband tussen deze onderwerpen een gemeenschappelijke kennis waarmee je pas geleden naar een film bent geweest. Dit kan tot een levendig gesprek leiden over films en tv-series, en uiteindelijk tot boeken of muziek.
  4. Dit is een natuurlijke manier om een stilte op te vullen. Als je de stromende regen hebt genoemd en je nieuwe metgezel was bezorgd dat zijn hond ziek zou worden in het koude, natte weer, is dit een heel goede manier om het gesprek voort te bewegen. Nu kun je wat tijd doorbrengen met over honden praten, wat waarschijnlijk tot een ander onderwerp leidt. Door gemeenschappelijke raakvlakken met het huidige onderwerp te zoeken en extra relevante informatie toe te voegen, zal het gesprek zich voortzetten. [9]
    • Als er een lange pauze valt, denk je terug aan iets waar je al over gesproken hebt of aan vorige gesprekken en ga je vanaf daar verder. Je kunt bijvoorbeeld een stilte opvullen met, “De laatste keer dat we elkaar spraken, had je het over een nieuw project waar je aan werkte. Ik wilde er nog naar vragen."
  5. Mensen houden ervan om te praten over wat ze leuk vinden! Dit is een geweldige manier om iemand beter te leren kunnen en om het onderwerp op een positieve manier te veranderen als er een pauze is. Dit maakt toekomstige gesprekken ook minder ongemakkelijk, omdat jullie allebei meer te weten komen over de interesses van de ander.
    • Bijvoorbeeld om over zijn kinderen te praten kun je vragen, “Hoe is het tegenwoordig met Carli?”
    • Je kunt hem ook vragen over een reis die hij heeft gemaakt, zoals, “Ik hoorde dat je vorige maand naar Oregon bent geweest. Wat heb je daar gedaan? Ik heb daar altijd nog eens naar toe gewild.”
    Advertentie
Deel 4
Deel 4 van 4:

Omgaan met ongemakkelijkheid

Pdf downloaden
  1. Dat er een pauze is betekent nog niet dat het ongemakkelijk moet zijn. Misschien denkt de ander na voordat hij antwoordt of misschien is er gewoon een natuurlijke pauze. Gebruik deze gelegenheid om op andere manieren te verbinden zoals door oogcontact te maken of gewoon aanwezig te zijn bij die persoon. Stilte hoeft niet ongemakkelijk te zijn. Het kan door andere dingen dan woorden ingevuld worden.
    • Als iemand bijvoorbeeld iets moeilijks met je heeft gedeeld, bijvoorbeeld dat een familielid ziek is, geef je hem een knuffel in plaats van te proberen om de juiste woorden te vinden. Dit laat zien dat je erom geeft en kan zelfs meer zeggen dan woorden.
    • De stilte delen met iemand die niets anders te zeggen heeft is een goede manier om hem ruimte te laten voor een emotionele reactie.
  2. Dit is over het algemeen iets dat de ongemakkelijke stilte veroorzaakte. Als je de reden herkent kun je gemakkelijker de stilte opvullen. Misschien zei iemand iets dat de ander oncomfortabel maakte. Misschien heb je heel verschillende opvattingen over iets en ben je een conflict aan het vermijden. Misschien heb je gewoon niet zoveel gemeenschappelijk om over te praten. Afhankelijk van de situatie kun je dienovereenkomstig reageren en doorgaan. [10]
    • Als je iets hebt gezegd waar de ander ongemakkelijk van werd, kun je gewoon je excuses aanbieden door iets te zeggen als, “Het spijt me, dat had ik niet moeten zeggen.” Daarna leid je het gesprek in een nieuwe richting.
    • Als je niet veel gemeen hebt met de ander en je hebt je gemeenschappelijke interesses uitgeput, kan de stilte je zeggen dat het tijd is om te gaan. Verontschuldig jezelf netjes door iets te zeggen als, “Ik moet nu Donny naar voetbal rijden. Groetjes.”
  3. Dit werkt het beste als het gesprek gestopt is doordat iemand iets gênants, onbeschofts of ongepasts heeft gezegd. Bijvoorbeeld als je maar doorgaat over hoe je schaken haat en de ander zegt, “Oh, dat is mijn favoriete spel. Ik ben zelfs grootmeester.” Je zou iets kunnen zeggen als, “Nou dan zullen we niet heel snel tegen elkaar schaken!” Daarna verander je het onderwerp naar iets dat jullie gemeen hebben. Je kunt vragen welke andere spellen hij leuk vindt. [11]
    • Of als je aan het praten bent met een vriend en hem vertelt over je geweldige date van de avond ervoor en hij antwoordt over de date die hij vanavond heeft, en jullie komen er achter dat jullie met dezelfde persoon daten, zal de stilte oorverdovend zijn. Zeg dan gewoon “Oeps!” op een grappige toon om de spanning uit de lucht te halen.
  4. Als je hebt besloten dat je de persoon waar je mee praat graag mag, maar om de een of andere reden is het gesprek stilgevallen, stel dan iets voor dat je samen kunt doen. Bijvoorbeeld als je op een feest bent kan het iets simpels zijn als het spontane begroetingscomité voor mensen die net aankomen, of je kunt jezelf even aanbieden als barmannen. Je kunt zelfs een karakteristieke cocktail creëren en die naar jullie twee noemen! [12]
    • Als je op een date bent of één-op-één met iemand, stel je een wandeling, of een sneeuwballengevecht, of een andere activiteit voor die je allebei op dat moment kunt doen.
  5. Focussen op iets anders dan je gesprekspartner is een zekere manier om hem oncomfortabel te maken en bij te dragen aan de ongemakkelijkheid. Pak bijvoorbeeld niet je telefoon om te kijken of je nog berichten hebt. Niet alleen zal hij zich onbelangrijk voelen, maar hij kan misschien zelfs weggaan! Zoek productieve manieren om met stilte om te gaan waarbij je beiden betrokken bent. Als je echt de behoefte voelt om op je telefoon te kijken, kun je de ander erbij betrekken door hem een korte video te laten zien of een liedje te laten horen. Dit kan tot een nieuw gesprek leiden.
  6. Als het gesprek om wat voor reden dan ook niet op gang komt en je bent in een situatie die het toelaat, lach je en zeg je, “Neem me niet kwalijk,” en loop je weg. Zoek een vriend om mee te praten of loop gewoon naar buiten voor wat frisse lucht. [13]
    • Als je op een date bent en je hebt gewoon geen klik met de ander, stop er dan mee. Zeg iets als, “Nou, ik moet echt weg. Ik moet nog een hoop doen, maar bedankt voor het eten.”
    Advertentie

Tips

  • Leer met vallen en opstaan. Je hoeft niet iedere keer een perfecte conversatie te houden. Probeer iedere keer dat je een gesprek voert te verbeteren.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Forceer het niet. Als het gesprek gewoon niet goed loopt, heb je waarschijnlijk niet heel veel gemeen met de ander. Dat is prima. Verontschuldig je gewoon en zoek iemand anders om mee te praten.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 3.363 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie