Pdf downloaden Pdf downloaden

Schone pleisters plakken is een belangrijk onderdeel van hygiënische wondverzorging bij kleine sneetjes en schrammen. De pleister eraf halen is echter niet altijd een plezierig proces. Sla echter een pleister plakken niet over om te vermijden dat het pijn doet als je hem eraf haalt. Probeer in plaats daarvan een van de verschillende methoden om het afhalen van een pleister minder pijnlijk (of zelfs pijnloos) te maken.

Methode 1
Methode 1 van 2:

Het plaksel van het verband losmaken

Pdf downloaden
  1. Je hebt vast wel eens de pech gehad om iemands gebruikte pleister tegen te komen in het gootje van het zwembad en dus weet je dat door blootstelling aan water de pleister minder aan de huid plakt.
    • Nee, ga niet naar het zwembad. Ga een beetje in bad weken en probeer dan de pleister te verwijderen. Een lange douche kan ook werken.
    • Je kunt ook gewoon een nat kompres (zoals een schone doek doordrenkt met warm water) op de pleister leggen en wachten tot hij doordrenkt is. [1]
  2. Mensen zweren bij verschillende producten – olijfolie, vaseline, babyshampoo of babyolie, om er een paar te noemen – maar het proces is desondanks hetzelfde. Probeer verschillende variaties en kijk wat het beste werkt voor jou en je gezin.
    • Gebruik een watje, een wattenstaafje of gewoon je vinger om het spul de plakstrip van de pleister in te masseren. Werk het erin en laat het opgenomen worden door die delen van de pleister.
    • Trek een hoekje van de pleister omhoog om te kijken of het plaksel minder plakt. Als dat niet zo is ga je verder met het aanbrengen van de olie of zeep.
    • Als het wel zo is, trek je de rest van de pleister eraf met een snelle beweging. Gebruik je andere hand om voorzichtig de omringende huid naar beneden te drukken als dat nodig is.
    • Een tip bij kinderen is om kleurstoffen voor voeding aan de babyolie toe te voegen zodat je het mengsel op de pleister kunt 'verven' met wattenstaafjes. Maak er een leuke ervaring van in plaats van een zorgwekkende. [2]
  3. In plaats van een hardnekkig vastgeplakte pleister snel eraf te trekken, verzwak je het plaksel zoals in de vorige stap beschreven, trek je een hoekje omhoog en dan doe je vochtinbrengende lotion op het contactpunt tussen de huid en de pleister terwijl je hem langzaam wegtrekt. [3]
  4. Je kunt de smeertechniek ook gebruiken als je alcohol wrijft. Het plaksel zal langzaam maar zeker oplossen en plakspul dat overblijft op de huid kan weggewreven worden met de verzadigde watjes of wattenstaaf.
    • Er zijn ook plakverwijderende producten speciaal voor de verwijdering van pleisters. Kijk bij medische of chirurgische speciaalzaken als je ze niet bij je drogist kunt vinden. [4]
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 2:

Pleisters juist plakken

Pdf downloaden
  1. Eén zo'n oude volkswijsheid die nog steeds rondgaat is het idee dat het beter is om een kleine snee schoon te maken, te laten 'luchten' en een korst te laten krijgen. Net als boter op een brandwond of je hoofd achterover houden bij een bloedneus klopt dit niet.
    • Kleine wondjes genezen juist beter in een natte omgeving, waarin bloedvaten sneller regenereren en cellen die ontstekingen veroorzaken zich langzamer vermenigvuldigen. Dus voorkomen dat zich een korst vormt helpt juist bij het genezingsproces. [5]
    • Het is geen verrassing dat het bedrijf achter Band-Aids stimuleert dat je sneetjes en schrammen bedekt met een pleister in plaats van ze te laten luchten, maar ze hebben wel de wetenschap aan hun kant. [6]
  2. Soms is het ergste aan het eraf trekken van een pleister niet de plakstrip, maar opgedroogd bloed of korstjes die meekomen met de pleister en de wond weer opentrekken. De juiste voorbereiding kan dit minder laten gebeuren. [7]
    • Stop het bloeden van een kleine snee of schram door druk uit te oefenen met een gaasje, een papieren doekje, een schone doek, enz. Blijf tot 15 minuten voorzichtig drukken tot al het bloeden is gestopt.
    • Bij een grote snee of wond, een heel vieze wond, of een wond die niet stopt met bloeden zoek je medische hulp.
    • Spoel het gebied schoon met water en maak de wond voorzichtig schoon met zeep en water. Spoel nog eens en dep droog met een schone doek, enz. Gebruik geen waterstofperoxide of één van die andere wondreinigingsmiddelen waar je opa bij zwoer – gewoon normale zeep en water. Waterstofperoxide en jodium kunnen een wond irriteren.
  3. Antibiotische smeersels hebben weinig bewezen werking bij wonden sneller te laten genezen, maar ze helpen wel om de wond vochtig te houden en maken het minder waarschijnlijk dat hij plakt als de pleister wordt verwijderd. [8]
    • Dat gezegd hebbende heeft vaseline precies hetzelfde bevochtigende/smerende voordeel. [9]
    • Doe een klein likje alleen over de wond zelf, zodat de pleister plakt waar dat moet.
  4. [10] Kies een pleister die groot genoeg is om het gaasje (het deel dat niet plakt) de wond te laten bedekken met weinig ruimte over. Probeer het gaasje niet aan te raken als je het aanbrengt om de kans op infecties te verkleinen.
    • Vooral als je een pleister om een vinger doet (of een grotere pleister of verband om een arm of een been), moet je het strak genoeg doen om op zijn plek te houden en een opening tussen het gaasje en de wond te voorkomen, maar niet zo strak dat het de bloedcirculatie belemmert. Als je vinger gaat prikken of paarsachtig wordt, zit het te strak.
    • Breng een nieuwe pleister aan als de oude verzadigd is met water of vies is.
  5. Als je een pleister op een harig gedeelte moet aanbrengen – voor een man een arm of been, of zelfs borst of rug – moet je misschien de onvermijdelijke pijn van een pleister die aan je haar plakt vermijden door eerst het haar weg te halen.
    • Gebruik warm water, een nieuw, schoon scheermesje en scheer niet over de wond zelf.
    • Tenzij je vlekkerige haarloze plekken wil met je kleine littekentjes moet je misschien eerst de andere procedures om een pleister te verwijderen proberen voordat je tot deze stap overgaat.
  6. Het verwijderen is niet slechts een ergernis – duizenden mensen krijgen jaarlijks littekens of irritaties door het verwijderen van pleisters, vooral kleine kinderen en ouderen met een gevoelige huid. Er worden echter nieuwe pleisters ontwikkeld waarbij er een 'snelle loslaatlaag' tussen de achterkant en de oplosbare lijm zit. [11]
    • Dus misschien wordt een pijnlijke pleisterverwijdering snel een ding van het verleden.
    Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 27.132 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie