Pdf downloaden Pdf downloaden

Het heeft meerdere voordelen om planten vanuit zaden op te kweken, zoals de grote diversiteit aan planten om uit te kiezen, 100% biologisch tuinieren, het is aanzienlijk goedkoper dan wanneer je volwassen planten koopt en je kunt genieten van het tuinieren. Met een beetje geduld kan gelukkig bijna iedereen zelf planten uit zaden opkweken.

Deel 1
Deel 1 van 2:

Voorbereiding

Pdf downloaden
  1. Een van de vele voordelen van het zelf kweken van planten is dat je een veel grotere diversiteit aan planten hebt om uit te kiezen. Bezoek een kwekerij of kijk online om de perfecte zaden voor je tuin te vinden. Let erop dat je soorten uitzoekt die het goed doen in het klimaat waar je woont, tenzij je de planten binnen wilt houden. Let bij de aanschaf van zaden op de ideale bodemtemperatuur, de vereisten wat betreft water en voedingsstoffen en de behoefte aan licht van elke plantensoort.
    • Als je naar zaden kijkt, zul je waarschijnlijk honderden plantensoorten tegenkomen waar je nog nooit van hebt gehoord, want die zijn alleen te koop als zaad (en niet als kleine planten of stekken).
    • Je kunt meer zaden kopen dan dat je van plan bent te zaaien, maar de kiemkracht wordt zwakker naar gelang de zaden ouder worden.
  2. Zaden kunnen buiten worden geplant, maar dan lopen ze een groter risico om dood te gaan; tuinaarde zit vol plantenziektes en insecten die korte metten kunnen maken met de zaden. Daarom kun je de zaden beter binnen zaaien in een potgrondmix zonder aarde. Maak je eigen mix door gelijke delen veenmos, vermiculiet en perliet te mengen met 1/4 tl limoensap per 4 liter zelfgemaakte potgrond. Hierdoor krijg je luchtig materiaal dat vrij is van ziektes, waar je zaden snel in kunnen ontkiemen.
    • Potgrond zonder aarde bevat geen voedingsstoffen, dus je moet mest toevoegen aan je potgrond zodra de zaden ontkiemen.
    • Veenmos is zuurhoudend, terwijl limoen basisch is; je kunt een pH-test doen en ervoor zorgen dat de zuurtegraad ongeveer 7 (neutraal) is voordat je gaat zaaien, zodat de zaden beter groeien.
  3. Als je binnen gaat zaaien, heb je een aantal voorwerpen nodig om de zaden goed te kunnen laten ontkiemen. Koop een paar zaaibakken of bakjes voor de zaden; biologisch afbreekbare bakjes zijn goed, je hoeft geen potten van plastic of aardewerk te kopen. Je hebt ook een warmtebron en een lichtbron nodig, want ramen bieden niet voldoende warmte en licht voor de zaden. Zorg voor een warmtelamp of een plantlamp om de zaden warm te houden en van licht te voorzien. Je kunt ook warmtematten onder de zaaibakken leggen om de grond op de juiste temperatuur te houden.
    • Je kunt een fluorescentielamp gebruiken om de zaden te verwarmen en te belichten, maar koop er dan eentje met een speciale witte bol die de warmte beperkt, zodat de zaden en plantjes niet verbranden.
    • Als je de zaden ver van tevoren zaait, moet je ze misschien overplanten in grotere potten voordat je ze buiten zet (als dat de bedoeling is).
  4. Voordat je gaat planten, zijn er een aantal belangrijke zaken die je moet weten: de ideale groeiomstandigheden voor een bepaalde plant, hoe lang het duurt voordat de zaden ontkiemen en wanneer ze op zijn vroegst buiten geplant kunnen worden. Deze gegevens verschillen per plant en bepalen het moment dat je kunt beginnen met zaaien. Normaal kun je zaden het beste 4 tot 6 weken voordat de plantjes naar buiten kunnen worden overgeplant zaaien, maar dit verschilt per soort. Het moment van binnen zaaien hangt ook af van de weersomstandigheden in het gebied waar je woont.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 2:

De zaden planten

Pdf downloaden
  1. Voeg water toe aan de potgrond, zodat deze goed vochtig is; wanneer de zaden de grond in gaan, hebben ze een beetje extra water nodig om het ontkiemingsproces op gang te brengen. Doe vervolgens elk zaadje in een apart bakje en bedek ze met een laag potgrond van ongeveer een halve cm.
  2. Zaden hebben tijdens hun ontkiemingsproces om een plantje te vormen regelmatig water nodig. Geef de zaden regelmatig water, zodat de bodem altijd vochtig is, maar nooit zompig. Wanneer de zaden uit hun bakje groeien en naar buiten overgeplant worden, hebben ze niet zo veel water meer nodig om het goed te doen.
    • Zoek uit wanneer de zaden water moeten krijgen en hoeveel, want dit verschilt per soort; sommige hebben meer water nodig en andere minder.
  3. Je kunt de werking van een broeikas nabootsen door glas over de zaaibakken te plaatsen en zo de zaden aan warmte helpen. Hierdoor worden warmte en vocht vastgehouden, die de zaden helpen ontkiemen. Je kunt ook een warmtelamp gebruiken en een warmtemat onder de zaaibakken om de potgrond tussen 21°C en 26°C te houden, de ideale temperatuur voor ontkieming. [2]
  4. Na een paar dagen of een week zou je kleine uitlopers moeten kunnen zien opkomen uit de grond. Dat is het moment om ze in de zon te zetten en ook de lamp er nog bij te houden. Zet ze bij een raam waar veel daglicht binnenvalt, gewoonlijk op het zuiden (vermijd ramen op het noorden, want die krijgen het minste licht). Houd de warmtelamp/tuinlamp ook op ze gericht om ze van de nodige warmte te voorzien die door het raam buiten wordt gehouden.
    • Als het buiten koud is, kan het nodig zijn om een warmtemat tussen de plantjes en het raam te leggen. Anders komt de kou door het raam heen naar binnen en wordt de groei van de kleine plantjes vertraagd.
  5. Het duurt normaal een paar weken voordat je ze kunt overplanten. De meeste planten maken een groeispurt, waaraan je makkelijk kunt zien wanneer ze naar buiten kunnen. De eerste blaadjes die uitkomen heten ‘kiemblaadjes’. De bladeren die daarna verschijnen heten 'volledige bladeren' en zijn een teken dat de plant volwassen is en overgeplant kan worden. Je kunt na de ontkieming wat vloeibare meststof toevoegen om het groeiproces te helpen versnellen. [3]
  6. 'Afharden' is een proces waarbij je planten beetje bij beetje blootstelt aan wisselende temperaturen en de weersomstandigheden buiten, zodat het overplanten naar buiten geen schok veroorzaakt. Begin de planten 2 tot 3 weken voordat ze naar buiten worden overgeplant af te harden. Zet ze de eerste dag een uurtje buiten en zet ze daarna weer binnen in hun bakje. Laat ze iedere dag een uur langer buiten staan, totdat ze 24 uur lang buiten staan.
    • In de laatste week kun je stappen van een paar uur tegelijk nemen in plaats van steeds een uur erbij.
  7. Volg de instructies, want die kunnen sterk verschillen per soort. Zet elk plantje buiten op zijn definitieve plek. Je kunt er ook voor kiezen om ze in een grotere en meer decoratieve pot over te planten voor op de veranda of binnen. Bij het overplanten is het belangrijk om de grond te bevochtigen, een gat te graven dat iets groter is dan de plant, het wortelstelsel te bedekken met aarde en de plant vervolgens veel water te geven. Geef een plant altijd veel water na het overplanten, zodat je het risico op een schok, veroorzaakt door het overplanten, vermindert.
  8. Het duurt een paar weken om zich aan te passen, maar uiteindelijk zullen je planten er mooi vol uitzien en goed staan in je tuin. Leg een laag mulch neer op de grond tegen onkruid en om het vocht vast te houden. Haal onkruid weg, want die bezetten ruimte en stelen voedingsstoffen van je planten als je ze niet weghaalt. Geef om de paar dagen water (dit hangt af van het type plant), en voeg eens per maand meststof of compost toe. [4]
    Advertentie

Tips

  • Kies lang voor het planten in de tuin een plek uit voor de jonge planten; misschien moet je de bodem bewerken of andere voorbereidingen treffen in de tijd dat de zaden aan het ontkiemen zijn.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Warmtebronnen zijn brandgevaarlijk. Gebruik een aquariumthermometer om de temperatuur van de bodem in de gaten te houden. Volg de temperatuurindicatie in de instructies. Houd de temperatuur onder 39°C voor de veiligheid.
Advertentie

Benodigdheden

  • Zaden
  • Aarde
  • Verschillende potten
  • Meststof
  • Water
  • Zonlicht

Over dit artikel

Deze pagina is 10.463 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie