Pdf downloaden
Pdf downloaden
Polyester is een stof die zich erg moeilijk laat verven, vooral als een kledingstuk 100% polyester is. Dat komt doordat polyester een synthetische stof is, gemaakt van petroleum, en door het bewerkingsproces is het eigenlijk een soort plastic. [1] X Bron Daardoor is polyester waterafstotend, en neemt het niets op. [2] X Bron Er bestaan echter een paar producten waarmee je polyester en polyestermix toch kunt verven.
Stappen
-
Weeg het kledingstuk dat je wilt gaan verven zodat je weet hoeveel verf je nodig hebt. Rit DyeMore is een textielverf die je op internet kunt bestellen. Over het algemeen kun je met een fles DyeMore ongeveer 1 kilo stof verven. [3] X Bron
- Als je erg lichte of erg donkere kleding verft, heb je misschien een extra fles nodig, dus wees daarop voorbereid als dat bij jou het geval is.
- Voor polyester heb je misschien ook een tweede fles DyeMore nodig, omdat het synthetische stof is.
- Hoe donkerder je wilt dat de stof wordt, hoe meer verf je nodig hebt.
-
Was het kledingstuk voordat je het gaat verven. Daarmee verwijder je de beschermlaag die anders kan verhinderen dat de verf wordt opgenomen. Gebruik warm water met wasmiddel om het kledingstuk te wassen. [4] X Bron
- Gebruik een teil of wasbak voor kleinere stukken, zoals sjaaltjes of T-shirts met korte mouwen.
- Gebruik een grote emmer of badkuip voor grote stukken, zoals shirts met lange mouwen, jasjes of broeken.
-
Overweeg om de stukken die je wilt gaan verven op te binden, als je van tie dye houdt. Je kunt allerlei patronen maken, zoals rozetten, zonnestralen, spiralen, enzovoorts. Hier zijn wat ideeën om je op gang te helpen:
- Voor een eenvoudige, gekreukelde uitstraling, prop je je kledingstuk op tot een bal en maak je het vast met een paar grote rubberen elastieken.
- Voor streepjes draai je je kledingstuk op als een touw, en doe je er meerdere elastieken omheen. Hou tussen de elastieken een paar centimeter afstand.
- Voor een zon of spiraal: pak het midden van je kledingstuk (zoals een T-shirt of zakdoek) vast en draai het rond. Blijf doorgaan met draaien tot je kledingstuk de vorm krijgt van een Zeeuwse bolus. Zet het vast door er een paar elastieken omheen te doen.
-
Breng 12 liter water aan de kook in een grote pan op het fornuis. Omdat het lastig kan zijn om polyester te verven, kun je het het beste op het fornuis doen, omdat je dan hoge temperaturen kunt bereiken. [5] X Bron
- Als de pan gevuld is met 12 liter water, doe je het deksel erop en zet je het vuur hoog. Verhit het water tot het bijna kookt.
- Gebruik een keukenthermometer, want het verfproces vereist een gelijkmatige temperatuur van 80ºC. De thermometer zorgt ervoor dat je het water op die temperatuur kunt houden.
-
Giet een fles DyeMore in de pan als het water pruttelt. Schud de fles met verf voordat je het aan de pan toevoegt, zodat je zeker weet dat alle verf erin zit. Voeg daarna 1 theelepel afwasmiddel toe, en roer het geheel met een lange lepel. [6] X Bron
- Als de stof die je gaat verven wit is, en je wilt een lichte pasteltint krijgen, voeg dan eerst een halve fles DyeMore toe. Je kunt makkelijk later meer verf toe te voegen.
- Als je je stof in meer dan een kleur wilt verven, giet de lichtste kleur dan eerst in de pan. Je moet dan een apart verfbad maken voor de andere kleur(en).
-
Test de kleur op een klein stukje wit katoen. Dan weet je of de verf de tint is die je wilt. [7] X Bron
- Als het te licht is, doe je er wat meer verf bij. Misschien heb je wel meer dan een fles nodig. Test de kleur weer met een stukje wit katoen.
- Als de kleur te donker is, voeg dan meer water toe. Test de kleur nogmaals met een stukje wit katoen.
- Als meer verf gaat toevoegen, vergeet dan niet om de tweede fles ook goed te schudden.
-
Doop het kledingstuk in het verfbad. [8] X Bron Roer het kledingstuk langzaam en continu door het verfbad, minimaal 30 minuten. Om te zorgen dat de kleur helemaal in de kleding trekt, moet polyester minstens zo lang in het verfbad blijven liggen. Gebruik een tang om het kledingstuk op te tillen en door de pan heen en weer te bewegen. Draag rubberen handschoenen om dit te doen, zodat je geen verf op je huid krijgt.
- Als je van plan bent om je hele kledingstuk te verven, doop het dan helemaal in het verfbad. Het moet helemaal onder water staan.
- Als je maar een deel van de stof wilt verven, doop het dan maar gedeeltelijk in het verfbad. Je kunt de rest van de stof bijvoorbeeld over de rand van de pan draperen.
- Laat het kledingstuk nog in het verfbad liggen, ook al heb je na minder dan 30 minuten het gewenste kleurresultaat al bereikt. De kleur spoelt nog uit de stof als het niet lang genoeg is ingetrokken, waardoor het lichter uitpakt dan je wilt.
-
Haal de kleding uit het verfbad als het de gewenste kleur heeft. Knijp overtollige verf boven de pan uit de stof. Zorg dat je rubberen handschoenen draagt als je dit doet, want de verf gaat moeilijk van je handen af. Onthou dat de tint nog lichter wordt als de kleding droog is. [9] X Bron
- Als je elastiekjes om de stof had gedaan, maak die dan voorzichtig los met een schaar. [10] X Bron
-
Spoel het kledingstuk uit onder de warme kraan. Terwijl je aan het spoelen bent, zet je de kraan steeds kouder. Blijf spoelen tot het water helder is. [11] X Bron
- Als je meer kleuren wilt toevoegen aan je kledingstuk, kun je het na het uitspoelen in een ander verfbad leggen. Zorg dat je de kleding na ieder verfbad goed uitspoelt.
-
Was het kledingstuk nogmaals in warm water met wasmiddel. [12] X Bron Spoel het daarna uit. Hiermee verwijder je de laatste restjes verf.
-
Wikkel een oude handdoek om je kledingstuk om overtollig vocht eruit te knijpen. Spreid een oude handdoek uit op de vloer en leg je kledingstuk erop. Rol de handdoek op met het kledingstuk erin. Druk op de opgerolde handdoek en knijp er voorzichtig in. Probeer er zoveel mogelijk vocht uit te halen.
- Als je een erg groot kledingstuk hebt, moet je deze stap misschien een paar keer herhalen met een nieuwe handdoek. Grote stukken kunnen meer vocht opnemen dan kleinere.
-
Hang het kledingstuk op om het te laten drogen. Hang het op een kleerhanger in een kamer met goede ventilatie. Als dat niet gaat, hang het dan in de badkamer en doe de afzuiger aan. Zorg dat je er oude kranten of handdoeken onder legt, om druppels op te vangen. Er is een kleine kans dat er nog steeds wat verf uit het kledingstuk komt.
- Gebruik een normale hanger voor shirts en jasjes.
- Gebruik een broekhanger of een hanger met klemmetjes om een broek, sjaal of zakdoek op te hangen. Hang niets over de stof heen terwijl ze aan het drogen is.
Advertentie
-
Was het kledingstuk om het voor te bereiden op het verven. [13] X Bron Er zijn twee methodes, maar het is belangrijk om de stof goed schoon te maken zodat het de dispersiekleurstof kan absorberen.
- Was de kleding in de wasmachine op de hoogst mogelijke temperatuur met 1/2 theelepel soda (natriumcarbonaat) en 1/2 theelepel Synthrapol (verkrijgbaar via internet). Synthrapol helpt om het kledingstuk te reinigen en voor te bereiden op het verven.
- Was het kledingstuk met de hand in een pan op het fornuis met 1/2 theelepel soda (natriumcarbonaat) en 1/2 theelepel Synthrapol.
-
Bind de stof vast met elastieken als je van tie dye houdt. Je kunt allerlei patronen maken, zoals rozetten, zonnestralen, spiralen, enzovoorts. Hier volgen enkele ideeën:
- Voor een eenvoudige, gekreukelde uitstraling, prop je je kledingstuk op tot een bal en maak je het vast met een paar grote rubberen elastieken.
- Voor streepjes draai je je kledingstuk op als een touw, en doe je er meerdere elastieken omheen. Hou tussen de elastieken een paar centimeter afstand.
- Voor een zon of spiraal: pak het midden van je kledingstuk (zoals een T-shirt of zakdoek) vast en draai het rond. Blijf doorgaan met draaien tot je kledingstuk de vorm krijgt van een Zeeuwse bolus. Zet het vast door er een paar elastieken omheen te doen.
-
Los de dispersiekleurstof op in 250 ml kokend water. Roer de verf door het kokende water en laat het afkoelen tot kamertemperatuur. Als het is afgekoeld, roer je het nogmaals. Giet het dan door twee laagjes nylonkous voordat je het aan het verfbad toevoegt. Afhankelijk van hoe licht of donker je wilt dat je kledingstuk wordt, zijn er verschillende hoeveelheden verfpoeder die je moet gebruiken. Hier zijn wat combinaties om je op weg te helpen: [14] X Bron
- Pastel: ¼ theelepel
- Medium: ¾ theelepel
- Donker: 3 theelepels
- Zwart: 6 theelepels
-
Verdun 2 eetlepels drager of bindmiddel met 250 ml kokend water en roer. De drager of het bindmiddel is nodig om donkere kleuren te krijgen, maar het is optioneel voor pastel- of medium tinten. [15] X Bron Dit verdunde bindmiddel voeg je later toe aan het verfbad.
-
Vul een grote pan met 8 liter water en verwarm het tot 50ºC op het fornuis. [16] X Bron Voeg de volgende ingrediënten toe in de volgorde zoals ze hier staan aangegeven, zodra het water de juiste temperatuur heeft. Roer het mengsel na elk ingrediënt dat je hebt toegevoegd.
- ½ theelepel Synthrapol
- 1 theelepel citroenzuur of 11 theelepels gedestilleerde witte azijn.
- De verdunde drager, als je dat gebruikt.
- ¾ theelepel natriumhexametafosfaat, optioneel, behalve als het water hard is in jouw omgeving.
- De opgeloste en gezeefde dispersiekleurstof.
-
Voeg de gewassen kleding toe aan het verfbad. [17] X Bron Roer het mengsel nog een keer goed door elkaar voordat je de kleding erin doet.
-
Breng het verfbad aan de kook. Roer het mengsel constant terwijl je het aan de kook brengt. [18] X Bron Zorg dat je de stof niet te veel opvouwt. Als je dat doet wordt het kledingstuk misschien niet gelijkmatig gekleurd.
-
Zodra het aan de kook is, zet je het vuur lager en laat je het verfbad 30-45 minuten pruttelen terwijl je onafgebroken roert. Hoe langer je het laat trekken, hoe donkerder de kleur zal zijn. Onthou dat je voorzichtig moet zijn met roeren, zodat je de stof niet vouwt, en zodat de kleding helemaal gelijkmatig geverfd wordt.
-
Verwarm een tweede pan met water tot het 80ºC is, terwijl het verfbad staat te pruttelen. Als het kledingstuk de kleur heeft die je wilt, haal je het uit het verfbad en stop je het in de tweede pan met heet water. [19] X Bron
- Zorg dat de temperatuur echt 80ºC is, want bij lagere temperaturen gaat het stinken en krijg je een laagje op de stof.
- Dompel het kledingstuk helemaal onder water om het uit te spoelen.
-
Gooi het verfbad weg en vul de pan met water van 70ºC. [20] X Bron Je gaat hiervan een mengsel maken om de stof nog een keer te wassen voordat je het laat drogen.
- Voeg 1/2 theelepel Synthrapol toe aan het water, en roer.
- Leg het kledingstuk in deze pan. Roer 5-10 minuten onafgebroken.
-
Spoel het kledingstuk goed uit met heet water. [21] X Bron Als het water eenmaal helder is, leg je het kledingstuk in een handdoek en wring je het uit.
- Ruik als het is uitgespoeld en uitgewrongen aan het kledingstuk. Als het nog steeds naar de verfdrager ruikt, herhaal dan de stappen 7 en 8 hierboven om de geur te verwijderen.
- Als het kledingstuk niet stinkt, kun je het ophangen om het te laten drogen.
- Als je elastieken om je stof had gewikkeld, knip die dan door voordat je het gaat uitspoelen.
Advertentie
Tips
- Naast rubberen handschoenen kan het goed zijn om andere beschermende materialen te gebruiken, zoals een schort, oude kleding en een beschermbril. Een masker kan ook aan te raden zijn voor Methode 2, zodat je het poeder niet inademt.
Advertentie
Waarschuwingen
- Gebruik geen keukengerei waarmee je eten bereidt om kleding te verven.
- Ventileer de ruimte waar je de kleding verft goed door de ramen open te zetten. Dan kunnen de dampen van de verf weg uit de ruimte.
- Verf kleding alleen in roestvrijstalen of emaille pannen. Pannen van een ander materiaal kunnen gevlekt raken waardoor je ze niet meer kunt gebruiken. Hetzelfde geldt voor dingen waar je mee roert; ook die moeten van roestvrij staal zijn.
- Probeer stoffen niet te verven als erop staat "Alleen Chemisch Reinigen". Doe je dat wel, dan verpest je het kledingstuk.
Advertentie
Bronnen
- ↑ http://schwartz.eng.auburn.edu/polyester/manufacturing.html
- ↑ http://www.pylamdyes.com/products/disperse-dyes.html
- ↑ https://www.ritstudio.com/techniques/the-basics/dyemore/
- ↑ https://www.ritstudio.com/techniques/the-basics/dyemore/
- ↑ https://www.ritstudio.com/techniques/the-basics/dyemore/
- ↑ https://www.ritstudio.com/techniques/the-basics/dyemore/
- ↑ https://www.ritstudio.com/techniques/the-basics/dyemore/
- ↑ https://www.ritstudio.com/techniques/the-basics/dyemore/
- ↑ https://www.ritstudio.com/techniques/the-basics/dyemore/
- ↑ https://www.ritstudio.com/techniques/creative-techniques/how-to-tie-dye-using-the-bucket-method/
- ↑ https://www.ritstudio.com/techniques/the-basics/dyemore/
- ↑ https://www.ritstudio.com/techniques/the-basics/dyemore/
- ↑ http://www.prochemical.com/directions/ProsperseImmersionPolyester.htm
- ↑ http://www.prochemical.com/directions/ProsperseImmersionPolyester.htm
- ↑ http://www.prochemical.com/directions/ProsperseImmersionPolyester.htm
- ↑ http://www.prochemical.com/directions/ProsperseImmersionPolyester.htm
- ↑ http://www.prochemical.com/directions/ProsperseImmersionPolyester.htm
- ↑ http://www.prochemical.com/directions/ProsperseImmersionPolyester.htm
- ↑ http://www.prochemical.com/directions/ProsperseImmersionPolyester.htm
- ↑ http://www.prochemical.com/directions/ProsperseImmersionPolyester.htm
- ↑ http://www.prochemical.com/directions/ProsperseImmersionPolyester.htm
- http://www.mademan.com/mm/how-dye-polyester.html
Advertentie