PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Je privéleven ook daadwerkelijk privé houden, kan je helpen bij het opbouwen van een professioneel imago zonder dat dit ten koste hoeft te gaan van het ontwikkelen en onderhouden van een goede werkrelatie met je collega's. Als je privéleven een te grote impact heeft op hoe je bent op je werk, dan kan dit schade toebrengen aan de manier waarop je op het werk wordt bekeken. Door het hanteren van enkele verstandige grenzen, zelfbeheersing, en het scheiden van werk en thuis, kun je je privéleven privé houden, zonder gereserveerd over te komen op je werk.

Methode 1
Methode 1 van 3:

Grenzen trekken tussen je werk en privéleven

PDF download Pdf downloaden
  1. Het eerste om te doen als je probeert je privéleven gescheiden te houden van je werk, is bepalen waar je precies de grens trekt. Dit zal van persoon tot persoon variëren en afhankelijk zijn van de bedrijfscultuur, evenals naar wat voor soort evenwicht je tussen werk en privé op zoek bent. [1] Wat de norm ook is op je kantoor, je kunt nog steeds je eigen grenzen aangeven. Begin met het maken van een lijst van dingen die je niet met je collega's wilt bespreken.
    • Dit zijn bijvoorbeeld dingen zoals je liefdesleven, eventuele medische aandoeningen, religie en politieke standpunten. [2]
    • Denk na over welke dingen je onprettig vindt of gewoon niet wilt bespreken met je collega's.
    • Maak je lijst niet publiekelijk bekend, maar bewaar het als mentale herinnering, zodat je jezelf aan gesprekken kunt onttrekken die je liever vermijdt.
  2. Er zijn een aantal vragen die werkgevers je wettelijk gezien niet mogen stellen. Dit zijn vragen over je achtergrond en leven, die tot discriminatie kunnen leiden. Bijvoorbeeld, je werkgever mag je niet vragen hoe oud je bent, of je een handicap hebt, en of je wel of niet getrouwd bent. Als iemand je deze vragen stelt op het werk, dan heb je het recht ze niet te beantwoorden. Andere vragen die je niet hoeft te beantwoorden zijn:
    • Ben je een Nederlands staatsburger?
    • Drink je, rook je of gebruik je drugs?
    • Welke religie hang je aan?
    • Ben je zwanger?
    • Wat is je ras? [3]
  3. Als je probeert werk en privé gescheiden te houden dan moet je voorkomen je privéleven mee te nemen naar kantoor. Dit betekent snijden in het aantal privégesprekken en e-mails onder werktijd. Af en toe een afspraak maken met de kapper of tandarts is prima, maar als je telefoongesprekken hebt over je privéleven, dan kunnen collega's niet alleen meeluisteren, maar kunnen ze je ook vragen gaan stellen over het gesprek. [4]
    • Buitensporig vaak persoonlijke telefoongesprekken voeren kan ook je baas en collega's ergeren, omdat die kunnen gaan denken dat je niet hard genoeg werkt.
    • Als je thuis niet voor je werk gebeld wilt worden, maak er dan ook geen gewoonte van om privégesprekken op het werk te voeren.
  4. Het kan gemakkelijker gezegd zijn dan gedaan, maar je moet proberen om je huiselijke leven thuis te houden en over te schakelen naar de strikt professionele versie van jezelf op het werk. Misschien kan het je helpen om een routine of dagelijkse gewoonte te creëren om de overgang te symboliseren tussen werk en privé. Bijvoorbeeld, een korte wandeling vóór en na het werk kan je helpen bij het mentaal scheiden van deze twee gebieden in je leven. [5]
    • Het pendelen van en naar het werk kan de tijd zijn waarin je probeert om je gedachten om te schakelen van je privéleven naar je werk.
    • Net als het beperken van de privégesprekken op het werk, kan het elke ochtend binnenlopen met een heldere geest, zonder te praten over je persoonlijke leven, voorkomen dat collega's vragen gaan stellen.
    • Als je gespannen of boos kijkt en door het kantoor loopt terwijl je telefoneert met je partner, wees dan niet verrast als je collega's daar vragen over gaan stellen.
    • Beschouw dit als actief beheer van de relatie tussen je werk en privéleven. [6]
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 3:

Goede en professionele werkrelaties onderhouden

PDF download Pdf downloaden
  1. Zelfs als je je privéleven niet met je collega's wilt bespreken, dan kun je nog steeds een goede werkrelatie opbouwen, waardoor je tijd op het werk leuker en productiever wordt. Het is gemakkelijk onderwerpen te vinden om tijdens de lunch over te praten, waarbij het niet nodig is om intieme details van je privéleven te bespreken.
    • Als er iemand op het werk is die vaak over diens privéleven praat, of er is een gesprek waar je niet aan deel wilt nemen, excuseer jezelf dan beleefd. [7]
    • Praten over dingen zoals sport, TV en film kunnen goede manieren zijn om vriendelijk te zijn en met collega's te praten zonder iets over je thuissituatie te zeggen.
  2. Als je in een gesprek terechtkomt dat zich op je privéleven gaat richten, of een collega vraagt je iets dat je liever privé houdt, dan is het een goed idee om op tactvolle wijze de vraag te omzeilen. Zeg liever niet iets als: "Sorry, maar dat gaat je niets aan". In plaats daarvan kun je het beter wat lichter maken en iets zeggen als: "O, dat wil je niet weten. Het is saai." Vervolgens kun je overgaan op een onderwerp dat je wat prettiger vindt. [8]
    • Deze afleidende technieken kunnen je helpen bij het onderhouden van vriendschapsbanden, terwijl je tegelijkertijd bepaalde gespreksonderwerpen vermijdt.
    • Als je de vraag ontwijkt en van onderwerp verandert, in plaats van zomaar een eind aan het gesprek te maken, dan zal je collega er waarschijnlijk niet te veel van denken.
    • Als je de conversatie weer richt op je collega dan kun je waarschijnlijk wel op een beleefde manier diens vragen ontwijken zonder afstandelijk of ongeïnteresseerd over te komen.
    • Je zou iets kunnen zeggen als: "Er is niets bijzonders gebeurd in mijn leven, en bij jou?" [9]
    • Als collega's vragen blijven stellen over je persoonlijke leven, dan kun je een grens aangeven door hen te laten weten dat het geen gespreksonderwerp is. Je kunt iets zeggen als: "Ik weet dat jullie om me geven doordat jullie vragen stellen over mijn leven buiten het kantoor, en dat waardeer ik, maar ik wil die dingen echt liever thuis laten."
  3. Hoewel het belangrijk is dat je een idee hebt over de grenzen die je hebt ingesteld tussen gezinsleven en je werk, zal je wel wat flexibel moeten zijn. Duidelijke grenzen hoeven zich niet te vertalen in het altijd schuwen van bepaalde contacten, of jezelf volledig afzonderen van collega's. [10]
    • Als je collega's je uitnodigen voor een borrel na het werk, ga dan af en toe mee, maar blijf vasthouden aan gespreksonderwerpen waar je een prettig gevoel bij hebt.
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 3:

Je leven online privé houden

PDF download Pdf downloaden
  1. Een steeds groter probleem voor degenen die hun werk en privéleven liever gescheiden houden is de uitbreiding van sociale media. Mensen registreren alle aspecten van hun leven en begrijpen soms niet helemaal hoe toegankelijk al deze informatie is voor iedereen die ernaar wil zoeken. De eerste stap om dit probleem aan te pakken is je gewoon bewust zijn van en nadenken over hoe je de sociale media-activiteit van je privéleven kan verhullen die je liever niet op kantoor bespreekt.
    • Als je online een professioneel imago wilt onderhouden en geen vragen over je privéleven wilt stimuleren, vermijden dan het openbaar online plaatsen van iets dat dit zou kunnen bedreigen. [11]
    • Het gaat hierbij o.a. om tekst en reacties, evenals foto's. Als je de twee elementen van je leven gescheiden wilt houden, dan zal je dit zowel buiten het kantoor als binnen je werkomgeving moeten doen.
    • Twitter niet en geef geen reacties over je baan of collega's in je sociale media-accounts.
    • Je kunt overwegen om meerdere sociale media accounts aan te vragen en op die manier de twee gebieden van je leven apart te houden. [12]
    • Overweeg contact te zoeken met collega's op professionele sites zoals LinkedIn en dingen zoals Facebook te reserveren voor persoonlijke vrienden en familie. Dit helpt je bij het gescheiden houden van deze arena's.
  2. Het is mogelijk om actief te zijn op sociale media zonder de vriendschapsverzoeken van je collega's te blokkeren, als je je online profiel alleen maar wilt gebruiken om contact met vrienden te onderhouden. Denk na over hoe je je privacy-instellingen zo kunt instellen dat je de hoeveelheid informatie die je met collega's deelt beperkt.
    • Je kunt de hoeveelheid online-informatie die over jou gaat controleren en je kunt, tot op zekere hoogte, bepalen wie er toegang tot heeft.
    • Maar wees je ervan bewust dat zodra iets op internet staat het waarschijnlijk niet snel weer zal verdwijnen. [13]
  3. Er verloopt zoveel communicatie in ons werkzame leven en ons privéleven via e-mail, dat het maar al te eenvoudig is dat deze twee in elkaar opgaan. Je moet je hiervan bewust zijn en maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat je deze twee gescheiden houdt. Gebruik je werk-email altijd voor je werk en je persoonlijke e-mail voor de rest.
    • Stel een tijd in wanneer je 's avonds stopt met het ophalen van je werk-email en houd je daaraan.
    • Het volharden in deze grenzen wat betreft je e-mail zal je helpen bij het voorkomen dat je je werk mee naar huis neemt.
    • Afhankelijk van je werkplek zal je een strategie moeten ontwikkelen voor het beperken van werk-communicatie die hoort bij je baan. [14]
    • In de meeste gevallen heb je geen recht op privacy voor wat betreft je werk-email. Je baas is meestal wettelijk gerechtigd om iets dat je verzonden hebt of ontvangen via werk-emailaccounts te kunnen lezen. Houd je privézaken in je persoonlijke e-mail om te voorkomen dat informatie die je privé wilt houden kan worden gedeeld. [15]
    Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 6.567 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie