Pdf downloaden Pdf downloaden

Rokeren is een defensieve zet bij het schaken, waarbij de koning en de toren tegelijkertijd mogen bewegen. Het is de enige keer dat twee stukken tegelijkertijd bewegen, maar de schaakstukken moeten in een bepaalde opstelling staan om een rokade mogelijk te maken. Je kunt hier leren hoe je deze criteria kunt herkennen, de beweging kunt uitvoeren en deze op een succesvolle manier in het spel kunt toepassen. Lees verder bij Stap 1 voor meer informatie.

Deel 1
Deel 1 van 2:

De regels leren

Pdf downloaden
  1. Om te kunnen rokeren zijn de posities van de koning en de toren belangrijk. Geen van beide stukken mag al verplaatst zijn, ook niet als de stukken weer naar hun beginpositie zijn teruggekeerd. Wil je met de ene toren rokeren, dan kun je met de ander natuurlijk wel zetten doen.
    • Alle vakken tussen de toren en de koning horen vrij te zijn. Rokeren aan de rechterkant vereist dat de loper en het paard verplaatst zijn. Aan de linkerkant horen de koningin, loper en het paard te zijn verplaatst. Ook mogen deze posities niet zijn ingenomen door stukken van je tegenstander, wat inhoudt dat je toren niet tijdens het rokeren een stuk kan slaan.
    • De koning mag niet schaak staan en mag door het rokeren niet schaak komen te staan. Als je eerder in het spel schaak hebt gestaan, maar dit is nu niet het geval, dan mag je rokeren. Als de toren wordt bedreigd, dan mag je wel rokeren. [1]
  2. Watermark wikiHow to Rokeren bij het schaken
    De beweging zelf is afhankelijk van de toren die je kiest. Je kunt dit doen met beide torens, aan de koningszijde (de rechter toren, een korte rokade) of aan de dame-zijde (de linker toren, waar een extra veld voor nodig is).
    • Om rechts te rokeren verplaats je de koning twee velden naar rechts , (waar eerst het paard stond) in de richting van de toren. De velden horen geen andere stukken te bevatten.
    • Om naar links te rokeren verplaats je de koning twee velden naar links , (waar eerst de loper stond) in de richting van de toren. De velden horen geen andere stukken te bevatten
  3. Watermark wikiHow to Rokeren bij het schaken
    In dezelfde beweging verplaats je de toren aan die kant en zet je deze aan de andere kant van de koning, er direct naast.
    • Bij een korte rokade , wordt de toren op de plaats gezet van de uitgangspositie van de loper aan die kant.
    • Bij een lange rokade , wordt de toren op de plaats gezet van de uitgangspositie van de koningin.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 2:

Wanneer mag je rokeren

Pdf downloaden
  1. Watermark wikiHow to Rokeren bij het schaken
    Beginners die deze mogelijkheid van het spel net hebben geleerd, willen nog wel eens overenthousiast raken en nodeloos rokeren, zodra het mogelijk is geworden. Deze zet kan inderdaad een geweldige manier zijn om een dreigende aanval af te slaan, of om je stukken opnieuw te positioneren zodat dit de aanval ten goede komt, toch is het niet altijd de slimste zet.
    • Rokeren werd ergens in de 16e eeuw geïntroduceerd om het schaakspel sneller te maken en nieuwe defensieve mogelijkheid voor de spelers te creëren, waardoor aanval en verdediging meer in balans kwamen en er een vloeiender speelstijl kon ontstaan. [2]
  2. Watermark wikiHow to Rokeren bij het schaken
    De toren kan één van de meest lastige stukken zijn om in het spel te krijgen, waardoor het vaak pas in een later stadium van het spel een belangrijk aanvalswapen wordt. Als je verdediging vraagt om de reikwijdte van een toren, dan kan het uitvoeren van een rokade een uitstekende manier zijn om de toren achter de pionnen vandaan te kunnen krijgen.
  3. Watermark wikiHow to Rokeren bij het schaken
    Het beste moment voor rokeren? Direct nadat je tegenstander heeft besloten tot een aanvalsstrategie die afhankelijk is van de huidige opstelling van je stukken. Als je ziet dat de aanval van je tegenstander vorm begint te krijgen, dan is het wellicht tijd om ruimte te maken voor een rokade en zijn aanval onderuit te halen.
    • Sommige spelers rokeren graag vroeg in het spel, soms al in de eerste 5 zetten, als een manier om een aanval op te zetten. Als je dit prefereert, doe dat. Maar dan moet je er wel rekening mee houden dat je de mogelijkheid van een rokade om een aanval af te schudden op een later moment in het spel kwijtraakt. Het wordt over het algemeen gebruikt als een defensieve zet, niet als onderdeel van een aanvalsstrategie. [3]
  4. Als je koning kwetsbaar is opgesteld, met veel open ruimte in het midden van het veld, dan is het meestal een goede strategie om deze te verplaatsen. Rokeren is dan een goede verdedigende zet.
    • Laat je koning liever staan als de meeste actie plaatsvindt aan de zijkant van het bord. Dit komt niet vaak voor, maar het gebeurt. Houd je aandacht erbij en beoordeel de opstelling van de stukken in het veld goed, voor je besluit een rokade in te zetten.
  5. Watermark wikiHow to Rokeren bij het schaken
    Als je niet zeker weet of je een lange of korte rokade in gaat zetten, laat dan de positie van de stukken van de tegenstander de doorslag geven. Meestal willen spelers het midden van het bord controleren, maar als je een meer grillige speler tegenover je hebt, dan kan het zijn dat er aan één kant van het bord veel meer stukken staan dan aan de andere kant, waardoor één kant meer onder druk komt te staan. Een rokade is daar dan niet handig. Werk in plaats daarvan aan het controleren van het midden van het bord, zodat je de meeste mogelijkheden kunt vrijspelen voor een aanvallende zet.
    • Ga nooit rokeren aan die kant waar je wordt aangevallen. Het is meestal beter om juist te rokeren aan de andere kant, om extra voorzichtig te zijn vanwege alle pionnen die je gebied binnen vallen. Dus als je tegenstander de koningszijde onder druk zet, rokeer dan aan de dame-zijde. [4]
    TIP VAN EEN DESKUNDIGE

    Vitaly Neimer

    Internationaal schaakmeester
    Vitaly Neimer is internationaal schaakmeester en gecertificeerd professioneel schaakcoach, en heeft meer dan 25 jaar ervaring als schaker. Hij heeft meer dan 15 jaar ervaring als trainer en heeft lesgegeven aan meer dan 3500 leerlingen.
    Vitaly Neimer
    Internationaal schaakmeester

    Rokeer aan de andere kant van je tegenstander voor een agressievere aanval. De vuistregel is om zo snel mogelijk te rokeren omdat je dan je koning verdedigt en kunt beginnen met aanvallen. Rokeren doe je meestal in vijf tot tien zetten. Voor een rustig spel kun je rokeren aan dezelfde kant als je tegenstander, maar voor een pittiger spel met meer aanvallen rokeer je aan de andere kant.

  6. Watermark wikiHow to Rokeren bij het schaken
    Veel spelers, zowel beginners als experts, zijn het er over eens dat een korte rokade, die aan de koningszijde, het voordeel biedt van een verdedigde koning en een vrije toren. De korte rokade kan vaak ook sneller ingezet worden, omdat je koningin niet hoeft te zijn verplaatst. Zorg dat je pionnen aan de koningszijde in een defensieve opstelling blijven staan, om te anticiperen op een rokade.
  7. Als je meer wilt weten over het verbeteren van je schaakspel en het ontwikkelen van geraffineerde technieken, dan is het verstandig om het volgende te bestuderen:
    • eindspel strategieën
    • het herdersmatje
    • verbeterde openingszetten
    • vallen zetten met een koningsgambiet
    Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 13.166 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie