Rozen zijn bloeiende meerjarige planten die veel geprezen worden vanwege hun prachtige bloemen met delicate bloemblaadjes. Een van de beste manieren om nieuwe rozen te krijgen is door een stek van een bestaande plant te nemen en hem tot een nieuwe rozenstruik te laten uitgroeien. Als je rozen kweekt vanuit een stek, moet je de stengel van een gezonde plant afsnijden en hem in bewortelingswortel laten schieten zodat het een onafhankelijke plant kan worden. Je kunt rozen echter ook vermeerderen door een bestaande plant te delen, maar dit vereist wat meer moeite dan het werken met een stek. Om te vermeerderen door te delen moet je de volledige rozenstruik opgraven, het wortelsysteem doormidden snijden en de twee helften opnieuw planten als twee afzonderlijke struiken.
Stappen
-
Kies het juiste tijdstip. Het planten van stekken van de stengel is een van de populairste manieren om rozen te vermeerderen. Het beste moment om stekken te nemen en te planten is wanneer het buiten warm maar niet te heet is. Kies een moment waarop de rozenstruik sterk groeit. Het ideale moment hiervoor is in de late lente of de vroege zomer.
- Het is mogelijk om rozen te kweken vanuit stekken wanneer het weer koud is, maar het zal langer duren en je zal minder kans op slagen hebben. [1] X Bron
- Als je niet zelf een rozenstruik hebt die je voor stekken kunt gebruiken, kan je aan een vriend of buur vragen of zij een plant hebben die je mag gebruiken.
- Mogelijk vind je ook wilde rozenstruiken die je kan gebruiken om te vermeerderen.
- Je kan ook aan een lokale kwekerij of tuincentrum vragen of ze mensen stekken laten nemen van hun planten.
-
Verzamel je gereedschap. Om rozen via deze methode te vermeerderen heb je een gezonde rozenstruik nodig om een stek te kunnen afsnijden. Hiervoor heb je wat gereedschap nodig, waaronder:
- Propere pot (5 cm)
- Potgrond
- Scherp, gesteriliseerd snijwerktuig
- Bewortelingspoeder
- Doorzichtige plastieken zak of een weckpot
-
Bereid een pot voor. Vul de kleine pot met potgrond. Voor de beste resultaten moet je een kwart van de grond vervangen door perliet, veenmos of vermiculiet (of een combinatie hiervan). Dit zal de luchtdoorstroming en de drainage stimuleren, waardoor je stek meer kans zal krijgen om wortel te schieten. [2] X Bron Als de grond droog is, dan moet je water geven en het overtollige water laten wegvloeien totdat de bodem gelijkmatig bevochtigd is.
- In plaats van een pot kan je ook een kleine weckpot of de onderste helft van een grote plastieken fles gebruiken (snijd het bovenste gedeelte af).
-
Kies een stengel voor de stek. Kies een gezonde en gevestigde plant om een stek van te nemen. De stengel moet van de bovenkant en de zijkant van de plant komen en er moeten minstens drie bladeren aanhangen. Ideaal is een stengel vinden die onlangs in bloei heeft gestaan. Zoek een stengel die jong maar stevig is, liefst van ongeveer 15 cm lang.
- Het is beter om stekken te nemen van de bovenkant en de zijkant van de plant omdat deze beter wortel schieten dan stekken van het midden of de onderkant. [3] X Bron
- Het is niet erg als de stengel die je gekozen hebt momenteel knoppen of bloemen draagt, maar zoek een stengel met bloemen die beginnen te verwelken. Dit wijst erop dat de stengel onlangs heeft gebloeid.
-
Snijd een deel af om te stekken. Het beste gereedschap om dit te doen is een scherpe snoeischaar of een scheermesje. Snijd de stengel van de plant op een hoek van 45 graden, net onder een van de lager gelegen bladnoden (waar het blad aan de stengel vastzit). [4] X Bron
- Zorg ervoor dat het snijwerktuig gesteriliseerd is zodat je het verspreiden van ziekten kan voorkomen.
- Om je gereedschap te steriliseren, moet je het met vuur verwarmen tot het rood en heet staat, of het gedurende 30 minuten in water koken.
-
Verwijder bloemen, knoppen en sommige bladeren. Met hetzelfde snijgereedschap moet je alle verwelkte bloemen en nieuwe knoppen afsnijden op de plaats waar ze aan de stengel vastzitten. Als er zich reeds vruchtjes uit hebben gevormd, dan moet je deze ook wegsnijden. [5] X Bron
- Snijd alle bladeren weg op de onderste helft van de stengel.
- Laat twee tot drie hoger gelegen bladeren hangen om te helpen met de fotosynthese. Snijd deze bladeren doormidden om het vochtverlies te beperken.
-
Maak insnijdingen in de stek. Je moet insnijdingen maken in de onderkant van de stengel, want dit zal het wortel schieten stimuleren. Met hetzelfde snijwerktuig moet je insnijdingen van 2,5 cm maken in de schors aan de onderkant van de stengel.
- Maak drie of vier insnijdingen in de schors om de wortels meer ruimte te bieden om uit te kunnen groeien. [6] X Bron
-
Dompel de stek in bewortelingspoeder. Zorg ervoor dat de onderste 5 cm van de stek, inclusief insnijdingen en de onderkant van de stengel, met bewortelingspoeder zijn bedekt. Schud voorzichtig om overtollig poeder te verwijderen. [7] X Bron
- Bewortelingspoeder is niet noodzakelijk in het procedé om stekken te nemen en te vermeerderen, maar het zal de kans verhogen dat je stek effectief zal groeien.
-
Plant en bewater de stek. Met je vingertop of een potlood moet je in het midden van de pot een kuil van 5 cm maken in de potgrond. Plaats het afgesneden uiteinde van de stek in de kuil. Duw aarde rond de stengel aan en gebruik je handen om de aarde stevig op zijn plaats te brengen.
- Bewater de bodem zodat deze grondig bevochtigd is. [8] X Bron
-
Bedek de stengel met plastiek of met een weckpot. Om de stengel met plastiek te bedekken moet je twee latten of draden van 20 cm aan beide kanten van de stengel in de grond steken om het plastiek te kunnen ophouden. Bedek de pot en de stengel met een doorzichtige plastieken zak en bevestig de zak aan de pot met behulp van een elastiek of bindgaren. Bij een weckpot kan je simpelweg een grote weckpot over de stengel plaatsen.
- Door de stengel met glas of plastiek te bedekken zal je een mini-broeikas creëren. Bovendien zal de beschutting helpen om warmte, vocht en uv-licht binnen te houden, allemaal zaken die de stek nodig heeft om wortel te schieten en te groeien. [9] X Bron
-
Zorg voor veel zonlicht en vocht voor de stek terwijl deze groeit. Doorheen de dag zal de plant veel direct zonlicht nodig hebben. Maar om oververhitting te voorkomen kan je de plant op een lichte plaats zetten die veel indirect zonlicht krijgt, vooral rond de middag. [10] X Bron
- De weckpot of het plastiek zal helpen om de bodem en de stek vochtig te houden, maar je kunt altijd meer water toevoegen wanneer de stek of bodem begint uit te drogen.
- Door een warmtemat onder de plant te plaatsen kan je het groeien van de wortels stimuleren.
Advertentie
-
Kies het juiste tijdstip. Het ideale moment om overblijvende planten te delen is in de vroege lente of late herfst. Op deze momenten bevinden de planten zich in een sluimerperiode, waardoor de shock voor de plant geminimaliseerd wordt en het groeien van de wortels wordt gestimuleerd. [11] X Bron
- Het is ook belangrijk om overblijvende planten te delen tijdens sluimerperioden omdat dit ervoor zal zorgen dat ze niet bloeien. Vermijd het delen van rozenstruiken die in bloei staan.
- Het delen van rozen is minder populair dan het nemen van stekken, omdat het moeilijker en tijdrovender is. Delen vergt dat je een gevestigde plant opgraaft, in tweeën snijdt en beide helften opnieuw plant.
-
Verzamel je gereedschap. Om rozen via deling te vermeerderen zal je een gezonde en gevestigde rozenplant nodig hebben en wat tuingereedschap zoals:
- Scherp en gesteriliseerd mes of scheermes
- Schop of spade
- Tuinhandschoenen
- Twee grote emmers
- Vochtige krant
- Een voorbereid stukje grond in de tuin
- Vruchtbare aarde
-
Kies een gezonde plant om te delen. Om ervoor te zorgen dat je gedeelde rozenstruiken zullen gedijen en gezonde bloemen zullen voortbrengen, moet je een gezonde en gevestigde plant kiezen om te delen. Een gezonde plant zal: [12] X Bron
- Veel bladeren hebben
- Bladeren hebben die gelijkmatig verdeeld zijn over de plant
- Veel bloemen voortbrengen
-
Geef de rozenstruik water. Om de shock voor de plant te minimaliseren moet je de rozenstruik grondig water geven voordat je deze opgraaft en deelt. Dit zal bovendien de grond rond de wortels wat losser maken, waardoor het gemakkelijker zal zijn om de plant uit de grond te halen zonder de wortels te beschadigen.
-
Graaf de rozenstruik voorzichtig op. Met een spade moet je beginnen te graven in de grond op enkele meters afstand van de stengel van de struik. Je moet de plant opgraven maar proberen te vermijden dat het graven schade toebrengt aan de wortels. Eenmaal je het gebied rond de plant hebt vrijgemaakt, moet je je handen gebruiken om de grond weg te vegen en de wortels bloot te leggen.
- Wanneer de wortels blootgelegd zijn en het gebied rond de plant opgegraven is, moet je de plant voorzichtig uit de grond trekken.
-
Snijd de plant in gelijke helften. Leg de rozenstruik op de grond of leg deze in een kruiwagen. Met een gesteriliseerde snoeizaag of mes moet je de plant in twee gelijke helften verdelen door de wortels onder het midden van de plant door te snijden.
- Om je snijwerktuig te steriliseren moet je het metaal in vuur verwarmen tot het rood en heet staat, of het gedurende 30 minuten in water koken.
-
Houd de wortels vochtig. Eenmaal de plant gedeeld is, moet je elke helft in een emmer plaatsen en deze emmers op een schaduwrijke plek zetten zodat ze beschermd worden terwijl je het plekje in je tuin voorbereidt. Om de planten vochtig te houden moet je ze bedekken met vochtige kranten.
- In het ideale geval moet je zorgen voor een vochtigheid van ongeveer 50 procent om de planten vochtig te houden zonder ze te nat te maken. [13] X Bron
-
Maak je tuin klaar. In het gebied waar je de oorspronkelijke rozenstruik hebt opgegraven, moet je de grond die je hebt opgegraven vervangen door vruchtbare aarde of organische materie zodat er veel voedingsstoffen in de grond zitten voor de nieuwe planten. Gebruik je handen of een schop om de nieuwe aarde in de grond te vermengen en om deze te verspreiden.
- Goede organische materie om aan de bodem toe te voegen is onder andere oude compost of mest.
-
Plant de beide helften. Graaf twee kuilen in het stuk van je tuin dat je hebt voorbereid. Kies voor dezelfde diepte als bij de oorspronkelijke plant. Maak kuilen met een onderlinge afstand van ongeveer 60 cm. Plant de afzonderlijke rozenstruiken in de kuilen en bedek de wortels met aarde. Duw de aarde met je handen aan rond de wortels.
- Geef de planten grondig water.
- Houd de rozenstruiken vochtig tijdens het eerste jaar terwijl ze zich vestigen. [14] X Bron
Advertentie
-
Zorg ervoor dat ze veel licht krijgen. Rozen hebben dagelijks tussen zes en acht uur zonlicht nodig. Wanneer je een plaats kiest voor je rozen moet je ervoor zorgen dat het veel volle zon krijgt.
- In zeer warme klimaten moet je een plaats kiezen die indirect zonlicht krijgt wanneer de zon op zijn heetst staat, dus tussen 10u en 16u. Dit kan nabij een boom zijn die schaduw biedt tijdens de warmste uren van de dag.
- In koudere klimaten moet je de rozen planten voor een muur of hek gericht op het zuiden of westen zodat de planten wat extra bescherming krijgen tegen de gereflecteerde warmte. [15] X Bron
-
Geef de rozen regelmatig water. Rozen moeten veel water krijgen, vooral tijdens het eerste jaar en gedurende de warmere zomermaanden. Geef tijdens de zomer twee keer per week veel water zodat de bodem voortdurend vochtig blijft.
- De beste manier om rozen te bewateren is met behulp van een irrigatiesysteem of een tuinslang die het water nabij de wortels en de onderkant van de plant concentreert. Als de bloemen of het gebladerte nat worden, kan dit leiden tot ziekten, schimmels en verrottingsproblemen. [16] X Bron
-
Bewerk de bodem met een meststof. Naast veel water en zonlicht hebben rozen ook regelmatig voeding nodig, vooral voor en tijdens de bloeiperioden. In de lente en zomer, tussen de maanden april en juli, moet je de rozen maandelijks van voedingsstoffen voorzien, zoals:
- Korrelvormige 5-10-5 of 5-10-10 meststof [17] X Bron
- Visemulsies
- Extract van zeewier
- Oude mest of compost
- Alfalfameel
-
Snoei vaak. Rozen zullen floreren wanneer ze regelmatig worden gesnoeid, want door te snoeien worden zieke stengels, bloemen en bladeren verwijderd, waardoor de circulatie doorheen de plant wordt gestimuleerd. In de lente moet je een schaar of takkenschaar gebruiken om dode bloemen, zieke stengels en oude bladeren te verwijderen. [18] X Bron
- Blijf, indien nodig, doorheen de lente en zomer voortdurend dode bloemen en bladeren verwijderen.
Advertentie
Tips
Bronnen
- ↑ http://www.rkdn.org/roses/propagate.asp
- ↑ https://www.planetnatural.com/rose-gardening-guru/propagating/
- ↑ https://www.planetnatural.com/rose-gardening-guru/propagating/
- ↑ https://www.planetnatural.com/rose-gardening-guru/propagating/
- ↑ http://aggie-horticulture.tamu.edu/southerngarden/roseprop.html
- ↑ http://www.rkdn.org/roses/propagate.asp
- ↑ http://scvrs.homestead.com/cuttings1.html
- ↑ http://aggie-horticulture.tamu.edu/southerngarden/roseprop.html
- ↑ https://www.planetnatural.com/rose-gardening-guru/propagating/
- ↑ http://aggie-horticulture.tamu.edu/southerngarden/roseprop.html
- ↑ http://www.finegardening.com/10-tips-dividing-perennial-plants
- ↑ http://www.finegardening.com/10-tips-dividing-perennial-plants
- ↑ http://www.finegardening.com/10-tips-dividing-perennial-plants
- ↑ https://garden.org/learn/articles/view/1649/
- ↑ http://www.gardeners.com/how-to/growing-roses/5074.html
- ↑ https://www.bayeradvanced.com/articles/6-secrets-to-growing-roses
- ↑ http://www.almanac.com/plant/roses
- ↑ http://www.almanac.com/plant/roses