PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Voor het ongetrainde oog lijken platina, zilver en sterlingzilver er op het eerste gezicht vrijwel hetzelfde uit te zien. Met een beetje oefening zul je echter binnen de kortste keren het verschil kunnen zien.

Methode 1
Methode 1 van 4:

Je sieraden onderzoeken

PDF download Pdf downloaden
  1. De merktekens zijn in het metaal gegraveerd. Als het sieraad een sluiting heeft zullen de merktekens zich waarschijnlijk op de achterkant van de sluiting bevinden. Het sieraad kan aan het uiteinde ook een klein metalen plaatje hebben met merktekens erop. Bekijk tot slot de grootste onderdelen van het sieraad.
    • Als je sieraad helemaal geen merktekens heeft is het waarschijnlijk niet van een waardevol metaal gemaakt.
  2. Sommige munten en sieraden hebben een stempel met de cijfers ‘999’. Dit betekent dat ze gemaakt zijn van puur zilver. [1] Als je een stempel ziet met de cijfers ‘925’, gevolgd of voorafgegaan door de letter ‘S’, dan gaat het om sterlingzilver. Sterlingzilver bestaat voor 92,5% uit puur zilver dat gemengd is met een andere metaallegering. Meestal gaat het om koper. [2]
    • Een stempel met de code ‘S925’ betekent bijvoorbeeld dat het sieraad van sterlingzilver is.
    • Sieraden van puur zilver zijn zeldzaam omdat puur zilver zacht is en gemakkelijk beschadigd raakt. [3]
  3. Platina is een erg zeldzaam en duur metaal. Daarom zijn alle sieraden van platina gemerkt om te laten zien dat ze authentiek zijn. Zoek naar de woorden ‘platina’, ‘PLAT’ of ‘PT’ gevolgd of voorafgegaan door de cijfers ‘950’ of ‘999’. Deze cijfers laten zien hoe puur het platina is, waarbij ‘999’ het puurst is. [4]
    • Een authentiek sieraad van platina kan bijvoorbeeld een stempel hebben met de code ‘PLAT999’.
  4. De meeste waardevolle metalen zijn niet magnetisch, dus je zou geen beweging moeten zien als je een magneet in de buurt van het sieraad houdt. Maak je echter geen zorgen als je sieraad van platina op een magneet reageert. Puur platina is een zacht metaal en er worden vaak legeringen toegevoegd om de afwerking sterker te maken. Kobalt, een vrij hard metaal, wordt steeds populairder als platinalegering. Omdat kobalt licht magnetisch is kunnen sommige sieraden van platina op een magneet reageren. [5]
    • Een legering van platina en kobalt heeft meestal een merkteken als ‘PLAT’, ‘Pt950’ of mogelijk 'Pt950/Co'. [6]
    • Koper wordt het vaakst gebruikt om sterlingzilver te versterken en is niet magnetisch. Als je een sieraad van sterlingzilver met een merkteken met het cijfer ‘925’ hebt dat aangetrokken wordt door een magneet, ga dan naar een goede juwelier om te zien of het sieraad wel authentiek is. [7]
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 4:

Een zuurtest gebruiken

PDF download Pdf downloaden
  1. Als je geen merktekens kunt vinden en niet zeker weet of een sieraad authentiek is, gebruik dan een speciale testset om erachter te komen waar het sieraad van gemaakt is. Koop een zuurtest bij een webshop of een juwelierszaak. Een dergelijke set bevat een schuursteen en verschillende flesjes met zuren.
    • Koop een set waarmee je zowel op zilver als platina kunt testen. Op de flesjes staat voor welke metalen je ze kunt gebruiken.
    • Als de set geen handschoenen bevat, koop dan zelf zuurbestendige handschoenen. Je zult je huid branden als er zuur op je handen terechtkomt.
  2. Leg de zwarte leisteen op een egaal oppervlak. Wrijf voorzichtig met heen-en-weergaande bewegingen met het sieraad over de steen, zodat je een streep ziet. [8] Teken 2 of 3 strepen op de steen of een voor elk zuur dat je bij de test gaat gebruiken. Teken bijvoorbeeld 3 lijnen als je op platina, zilver en goud test.
    • Kies een onopvallend deel van het sieraad uit om mee over de steen te wrijven. De steen zal een klein deel van het sieraad bekrassen en beschadigen.
    • Leg een handdoek onder de steen om het werkoppervlak tegen krassen te beschermen.
  3. Kies een testzuur uit je set en druppel voorzichtig een kleine hoeveelheid zuur op één van de getekende lijnen. Zorg ervoor dat je de verschillende zuren niet mengt, of je zult je resultaten beïnvloeden.
    • De meeste sets bevatten zuren die bedoeld zijn om op zilver te testen. Je kunt echter ook een zuur gebruiken dat voor 18 karaats goud bedoeld is om puur zilver en sterlingzilver mee te herkennen. [9]
    • Draag altijd handschoenen wanneer je met zuur werkt.
  4. Het kan een seconde tot een minuut duren voordat het zuur reageert. Als de streep volledig oplost heeft de test een negatief resultaat. [10] Als je bijvoorbeeld een testzuur voor platina op een streep druppelt en de streep oplost, dan is het sieraad niet van platina. Als de streep echter niet oplost gaat het om een puur metaal.
    • Als je een testzuur bedoeld voor 18 karaats goud op zilver gebruikt zal de streep een melkachtige witte kleur krijgen. [11] Dit betekent dat je sieraad van puur zilver of sterlingzilver gemaakt is.
    • Als je twijfelt aan de resultaten test je het sieraad nog eens om het zeker te weten. [12]
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 4:

Een testzuur op het zilver zelf gebruiken

PDF download Pdf downloaden
  1. Gebruik het zuur niet op delicate sieraden met versieringen. Het zuur zal alle plekken waar het mee in aanraking komt corroderen. Als je een speciale testset gekocht hebt, gebruik dan het testzuur voor zilver dat in de test zit. Koop anders een testzuur voor zilver op het internet of bij een juwelierszaak.
  2. Druppel een kleine hoeveelheid van het testzuur op het metaal. Kies een onopvallende plek op het sieraad uit om te testen. Druppel bijvoorbeeld wat zuur aan de binnenkant van een grote polsarmband. Als je een platte, grote halsketting test, druppel dan zuur op de achterkant van één van de schakels.
    • Draag handschoenen om je handen te beschermen en werk boven een handdoek om je werkplek te beschermen.
    • Druppel geen zuur op sluitingen en andere belangrijke onderdelen. Het zuur kan andere kleine bewegende delen in het sieraad beschadigen.
  3. Het zuur zal eerst donkerbruin of transparant zijn en dan van kleur veranderen. De nieuwe kleur geeft aan hoe puur het metaal is. Als de vloeistof bijvoorbeeld donker- of felrood wordt, dan is het sieraad van ten minste 99% zilver gemaakt.
    • Als de vloeistof wit wordt is het sieraad van 92,5% zilver, ofwel sterlingzilver gemaakt. [13]
    • Als de vloeistof blauwgroen wordt gaat het om koper of een ander minder zuiver metaal.
  4. Veeg het zuur weg met een schone doek en gooi de doek weg. Spoel het sieraad onder de koude kraan af om resten zuur te verwijderen. Gebruik een zeefje of doe een stop in de afvoer zodat je sieraad niet per ongeluk in de afvoer spoelt. Laat het sieraad volledig aan de lucht drogen voordat je het weer gaat dragen.
    Advertentie
Methode 4
Methode 4 van 4:

Sieraden testen met waterstofperoxide

PDF download Pdf downloaden
  1. Vul eerst een glazen kom of beker met waterstofperoxide. Laat het sieraad er vervolgens in vallen. Zorg dat het sieraad volledig ondergedompeld is. Voeg anders meer waterstofperoxide toe.
    • Waterstofperoxide kun je bij de meeste supermarkten kopen.
  2. Platina reageert sterk op waterstofperoxide. [14] Als het om echt platina gaat zal het waterstofperoxide bijna direct beginnen te bubbelen. [15] Zilver reageert minder sterk. Als je niet direct belletjes ziet, laat het metaal dan ongeveer een minuut in de vloeistof liggen en kijk of er zich kleine belletjes rondom het sieraad vormen. [16]
    • Waterstofperoxide corrodeert en beschadigt je sieraad niet.
  3. Spoel het sieraad onder de koude kraan af om resten waterstofperoxide te verwijderen. Gebruik een zeefje of doe een stop in de afvoer zodat je sieraad niet per ongeluk in de afvoer spoelt. Laat het sieraad volledig aan de lucht drogen voordat je het weer gaat dragen.
    Advertentie

Tips

  • Ga naar een goede juwelier als je nog steeds niet zeker weet of je sieraden authentiek zijn.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Houd alle zuren en zuurtesten buiten het bereik van kinderen. Zuur kan de huid verbranden is dodelijk wanneer het ingeslikt wordt.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 10.777 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie