Je kunt terloops op je lippen bijten als je zenuwachtig bent, of je kunt er dwangmatig op kauwen. Net zoals te vaak knipperen met je ogen of nagelbijten, is het waarschijnlijk iets wat je onbewust doet als stress zich begint op te bouwen en je hebt een uitlaatklep nodig hebt. Als je er een gewoonte van hebt gemaakt, kun je echter zo veel bijten dat je last gaat krijgen van gebarsten lippen, bloedingen of littekens, en lijkt het wel alsof je er niet meer op eigen kracht mee kunt stoppen. Gebruik voor milde gevallen een combinatie van eenvoudige gewoonte doorbrekende technieken. Voor dwangmatig bijten of kauwen, kun je het best zo snel mogelijk een bezoek brengen aan je huisarts en een therapeut.
Stappen
-
Anticipeer op het bijten. Merk op wanneer je bijt en denk na over hoe je je voelt. Je hebt misschien de gewoonte om op je lippen te bijten als je je angstig of verveeld voelt. Wees je ervan bewust wanneer je op het punt staat in een situatie te komen waarbij je tot bijten zou kunnen overgaan, zodat je er rekening mee kunt houden.
- In veel gevallen is bijten slechts een van de vele fysieke tekenen dat je je angstig voelt. Andere tekenen zijn een ondiepe ademhaling, een snellere hartslag, blozen en zweten. Wanneer je een van deze andere symptomen voelt, wees er dan klaar voor om jezelf van het bijten af te houden.
-
Gebruik de concurrerende reactietechniek. Als je de drang voelt om te bijten, doe dan iets anders dat het onmogelijk maakt. Lik je lippen, of wrijf met je vingers over je mond. Bijt licht in een potlood of een klein kussen, of doe iets dat het onmogelijk maakt om te bijten, zoals ademhalen met open mond, spreken of zingen. Deze techniek wordt gebruikt om diepgewortelde compulsies te behandelen, samen met ontspanningstechnieken en cognitieve gedragstherapie. [1] X Bron
- Probeer deze routine: als je wilt bijten, adem dan 60 seconden diep vanuit je middenrif, ontspan je spieren een voor een en gebruik dan je concurrerende reactie gedurende 60 seconden. [2] X Betrouwbare bron PubMed Central Ga naar de bron
- Vervang het bijten door andere bewegingen, zoals het samenknijpen van de lippen, kauwgom, fluiten of geeuwen. Denk erom dat je je lippen of gezicht niet aanraakt met vieze handen, want dit kan onhygiënisch zijn en later problemen veroorzaken, zoals vervelende acne!
- Vraag je arts of therapeut om advies over de ontwikkeling van je concurrerende reactietechniek. Dezelfde afleidingen werken niet voor iedereen.
-
Maak het bijten onmogelijk. Het dragen van een onaangenaam smakende lippenbalsem kan je eraan helpen herinneren dat je niet op je lippen moet bijten. Probeer een medicinale balsem die bedoeld is om gebarsten lippen te genezen of de zon te blokkeren. Als je jezelf traint om te likken in plaats van te bijten, doe dan een zoet smakende lippenbalsem op. De smaak en geur van de balsem zal je helpen te denken aan het likken van je lippen in plaats van bijten. Je kunt de lippenbalsem of lippenstift ook aanbrengen wanneer je de drang hebt om te bijten.
- Wrijf een beetje lipconditioner met menthol direct onder je neus, als geheugensteuntje.
- Als je je in een situatie bevindt die het lipbijten uitlokt, probeer dan op hard snoep te zuigen, kauwgum te kauwen of een gebitsbeschermer te dragen.
Advertentie
-
Ga naar de huisarts. De huisarts kan je helpen de oorzaak van je bijten te achterhalen en je eventueel doorverwijzen naar een specialist. Ernstig kauwen en bijten dat bloedingen, littekens of andere schade aan je lip of mond veroorzaakt, vereist medische hulp. Lipbijten is vaak een symptoom van angst, maar kan ook een symptoom zijn van een obsessief-compulsieve stoornis (OCD) of lichaamsgericht repetitief gedrag (BFRB).
- Lipbijten kan een tic zijn. Deze komen het meest voor bij jonge mannen en verdwijnen vaak na enkele maanden zonder behandeling. Een arts kan je helpen andere mogelijke oorzaken uit te sluiten. [3] X Bron
- Ga naar je tandarts over het verkrijgen van een gebitsbeschermer voor hulp bij het bijten, kauwen en samenpersen van de lippen. Als je 's nachts of tijdens rustige activiteiten zoals lezen, televisie kijken of studeren, de neiging hebt om te bijten, dan kunnen deze hulpmiddelen zeer nuttig zijn.
-
Schakel de hulp in van een therapeut. Of je nu op je lippen bijt als gevolg van angst of een ernstige dwangneurose, therapie is effectiever dan medicatie. Je therapeut zal je waarschijnlijk trainen in het omkeren van je gewoonte. Hierbij kunnen mindfulness technieken, ontspanningstechnieken en concurrerende reactietechnieken worden ingezet. Vraag om een verwijzing naar een therapeut met ervaring in het behandelen van compulsies en angst.
- Vraag je therapeut naar cognitieve gedragstherapie, die zich richt op de relaties tussen gedachten en gedrag.
- Ondersteunende groepen kunnen ook nuttig zijn, vooral als je geen andere mensen kent die begrijpen wat je doormaakt. [4] X Betrouwbare bron National Alliance on Mental Illness Ga naar de bron
-
Praat met een psychiater over angstmedicatie. Als niets lijkt te helpen, kun je een angststoornis hebben die met medicijnen kan worden verzacht. Algemene angststoornis, obsessief-compulsieve stoornis en andere angststoornissen reageren niet altijd op gesprekstherapie. Afhankelijk van je diagnose en gezondheidsprofiel kan een psychiater een medicijn voorschrijven om je angst te behandelen. [5] X Betrouwbare bron Mayo Clinic Ga naar de bron
- Dit kan een antidepressivum zijn, zoals medicijnen van de klasse selectieve serotonine-heropnameremmers (SSRI) en selectieve serotonine-en-noradrenaline-heropnameremmers (SNRI).
- Het kan zijn dat je buspiron krijgt voorgeschreven (een medicijn dat speciaal is samengesteld om angst te behandelen) of benzodiazepinen (kalmerende middelen die worden voorgeschreven om ernstige gevallen te behandelen).
- Niet alle oorzaken van het lipbijten reageren op medicatie. BFRB reageert bijvoorbeeld het best op gewoonteomkering met medicijnen die alleen worden voorgeschreven voor co-morbide aandoeningen. [6] X Bron
Advertentie
-
Ga naar een tandarts om je tanden te laten controleren. In sommige gevallen wordt het bijten veroorzaakt door de vorm van je mond. Als je tanden verkeerd staan, kan je lichaam onbewust proberen ze opnieuw uit te lijnen door je lippen ertussen te plaatsen. Als je een overbeet of een ander type verkeerde uitlijning hebt waarvan je denkt dat deze het bijten kan veroorzaken, raadpleeg dan een tandarts zodat je kunt bespreken hoe je dit kunt oplossen. [7] X Bron
- Een tandarts kan je laten weten of een verkeerde uitlijning een rol speelt bij het lipbijten. Behandelingen kunnen bestaan uit een beugel of een retainer om het probleem op te lossen. Zodra je tanden zijn uitgelijnd, zou het lipbijten moeten stoppen.
-
Breng ijs aan op je wondjes. Als je per ongeluk op je lip of wang bijt, kan er zich een aft vormen. Het kan moeilijk zijn om te voorkomen dat je bijt op dit uitsteeksel terwijl het geneest. Om te helpen voorkomen dat je je per ongeluk herhaaldelijk bijt, breng je ijs aan tegen de aft totdat de zwelling afneemt. Doe een doekje in je mond tijdens rustige activiteiten, om gedachteloos bijten te voorkomen.
-
Kauw verstandig. Je kunt per ongeluk bijten als je snel eet of een verkeerd uitgelijnde kaak hebt. Net als bij een andere toevallige bijtende beet, kan één beet het gevaar opleveren van herhaalde en steeds pijnlijker wordende beten. Als je op je lip of wang bijt terwijl je kauwt, geef dan je mond de tijd om te genezen. Eet een paar dagen zacht voedsel, zoals yoghurt, appelmoes en soep, totdat de zwelling is afgenomen.Advertentie
-
Oefen diepe ademhaling. Diepe ademhaling, ook wel buikademhaling genoemd, helpt je zowel fysiek als mentaal te ontspannen. Onderzoek heeft aangetoond dat het gebruik van deze techniek bij stress helpt bij het verlichten van symptomen van stress, zoals lipbijten en andere slechte gewoonten. Wanneer je de drang voelt om op je lippen te bijten, probeer dan het volgende te doen: [8] X Betrouwbare bron Harvard Medical School Ga naar de bron
- Ga rechtop zitten zodat je bovenlichaam horizontaal is.
- Haal langzaam, gecontroleerd adem vanuit je buik. Je moet voelen hoe je maag naar binnen en buiten beweegt. Als je borst op en neer beweegt, is je ademhaling te ondiep. Focus op een diepere ademhaling.
- Ga door met diep ademhalen totdat je je ontspannen voelt en niet langer op je lippen bijt.
- Diepe ademhaling wordt vaak meegenomen als een van de stappen van gewoonte omkeringstechnieken.
-
Oefen progressieve spierontspanning. Dit is een andere fysieke techniek met diepgaande mentale effecten. Het duurt enkele minuten om het te voltooien. Doe deze techniek in tijden van grote stress om jezelf te centreren en de drang om op je lippen te bijten te stoppen. Net als diepe ademhaling is dit ook een veelvoorkomende stap van gewoonte-omkeringstechnieken. [9] X Bron
- Span de spieren in je armen zo hard aan als je kunt. Adem diep in en houd je spieren vijf seconden lang strak aangespannen.
- Adem uit en laat tegelijkertijd de spanning los. Blijf volledig ontspannen gedurende 15 seconden.
- Kies een andere spiergroep om vijf seconden aan te spannen. Ga zo langs je benen, bovenlichaam, billen en kaak. Ga door met het afwisselend aanspannen en ontspannen totdat je alle belangrijke spiergroepen hebt gehad.
- Blijf hiermee doorgaan tot de drang om op je lippen te bijten voorbij is. Het kan nodig zijn om de spiergroepen maximaal vijftien minuten af te wisselen.
-
Oefen mindfulness. Mindfulness is het volledig in het heden zijn. Wanneer je meer aandacht besteedt aan je lichaam en hoe het aanvoelt, zal je minder snel verstrooid op je lippen bijten. Mindfulness vergt een beetje oefening, maar als je het eenmaal onder de knie hebt, kun je deze techniek altijd en overal, en zeer effectief, gebruiken. [10] X Bron
- Wanneer je je angstig voelt, richt je dan onmiddellijk op je vijf zintuigen. Wat zie je voor je? Wat proef je in je mond? Wat hoor je om je heen? Wat voel je je met je handen? Wat ruik je in de lucht?
- Richt je aandacht op je fysieke toestand, totdat de bezorgde gedachten weer in de achtergrond verdwijnen.
- Als je moeite hebt om je te concentreren, probeer dan deze snelle truc waarbij je naar je handen kijkt terwijl je ze in elkaar klemt. Dit zal je helpen om je onmiddellijk te aarden.
Advertentie
-
Eet gezond. Het eten van voedzame maaltijden met regelmatige tussenpozen kan je helpen om rustig te blijven en je veilig te voelen. [11] X Betrouwbare bron Mayo Clinic Ga naar de bron Eet een breed scala aan voedingsmiddelen om de voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft te krijgen. [12] X Bron Eet elke dag fruit en groente, en zorg ervoor dat je de koolhydraten en eiwitten niet overslaat.
- Vervang alcohol en cafeïne door water. Alcohol en cafeïne hebben beide eigenschappen die angst kunnen vergroten.
-
Doe aan lichaamsbeweging. Regelmatige lichaamsbeweging geeft endorfine vrij die je gevoel van welzijn verhogen en stress verminderen. [13] X Betrouwbare bron Mayo Clinic Ga naar de bron Oefening zal je stemming verbeteren en je helpen te slapen. Als je geen regelmatige trainingsroutine hebt, probeer dan elke dag een stevige wandeling van een half uur te maken. [14] X Betrouwbare bron Mayo Clinic Ga naar de bron
-
Zorg dat je elke nacht een goede nachtrust krijgt. Angst hindert de slaap, en gebrek aan slaap maakt de angst erger. Probeer deze ongezonde cyclus te stoppen door op een vast schema te slapen, je slaapkamer rustig en vrij van elektronica te houden en niets meer te eten vanaf enkele uren voor het slapen gaan. [15] X Bron Volwassenen hebben 7-8 uur slaap per nacht nodig, met zo weinig mogelijk onderbrekingen. Kinderen en tieners hebben 9-11 uur slaap nodig. [16] X Betrouwbare bron Mayo Clinic Ga naar de bron
-
Denk na over alternatieve geneeswijzen. Sommige mensen hebben goede resultaten met alternatieve geneeswijzen. Als je geïnteresseerd bent in het proberen van een van deze behandelingen, overleg dan met je huisarts voordat je een van zijn of haar aanbevelingen vervangt of wijzigt. Die kan je misschien helpen bij het vinden van alternatieve behandelingen, zoals meditatie en yoga, die de voorgeschreven ontspanningstechnieken kunnen aanvullen en uitbreiden.
- Acupunctuur is de oude Chinese praktijk van het inbrengen van naalden in specifieke punten van het lichaam. Er is steeds meer bewijs dat acupunctuur een nuttige behandeling voor angst kan zijn. [17] X Bron
- Uit onderzoek is gebleken dat yoga en meditatie beide nuttig kunnen zijn bij de behandeling van zowel fysieke als mentale klachten, veroorzaakt door angst. [18] X Bron
Advertentie
Bronnen
- ↑ https://www.adaa.org/sites/default/files/Rego%20194.pdf
- ↑ http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1284085/pdf/9433793.pdf
- ↑ http://kidshealth.org/teen/diseases_conditions/brain_nervous/tics.html#
- ↑ http://www.nami.org/Learn-More/Treatment/Psychosocial-Treatments
- ↑ http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/generalized-anxiety-disorder/basics/treatment/con-20024562
- ↑ https://www.adaa.org/sites/default/files/Rego%20194.pdf
- ↑ http://www.huffingtonpost.com/thomas-p-connelly-dds/cheek-biting-_b_818047.html
- ↑ http://www.health.harvard.edu/staying-healthy/take-a-deep-breath
- ↑ http://www.anxietybc.com/sites/default/files/MuscleRelaxation.pdf
- ↑ https://www.calmclinic.com/anxiety/symptoms/lip-biting
- ↑ http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/generalized-anxiety-disorder/expert-answers/coping-with-anxiety/faq-20057987
- ↑ http://kidshealth.org/kid/stay_healthy/fit/fit_kid.html
- ↑ http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/depression/in-depth/depression-and-exercise/art-20046495
- ↑ http://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/fitness/in-depth/exercise/art-20048389
- ↑ http://www.adaa.org/understanding-anxiety/related-illnesses/other-related-conditions/stress/stress-and-anxiety-interfere
- ↑ http://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/adult-health/expert-answers/sleep-and-weight-gain/faq-20058198
- ↑ http://www.adaa.org/finding-help/treatment/complementary-alternative-treatment
- ↑ http://www.adaa.org/finding-help/treatment/complementary-alternative-treatment