Pdf downloaden Pdf downloaden

Het kan een hoop werk zijn om twee huishoudens samen te voegen, maar als je het goed plant kan het makkelijk en zelfs leuk zijn. Kijk eerst eens goed rond en geef alles weg wat je niet gebruikt. Bedenk welke dingen je echt moet bewaren en creëer een frisse, nieuwe plek met een combinatie van de spullen die voor jullie beiden belangrijk zijn. Het samenvoegen van twee huishoudens kan ook inhouden dat je bepaalde dingen een beetje anders doet dan je gewend bent om goed met de ander samen te kunnen leven.

Deel 1
Deel 1 van 3:

Beslissen wat je houdt

Pdf downloaden
  1. Het lijkt misschien een heel logisch klusje, een kwestie van twee levens en bezittingen samen in een ruimte passen als een soort puzzel. Maar het kan een vrij intensief proces zijn, omdat je soms bepaalde dingen waar je aan gehecht bent moet opgeven. Je levensstijl veranderen om beter bij die van een ander te passen vergt het sluiten van compromissen. Voordat je begint met samenvoegen is het goed om te praten met de ander over alle grote beslissingen zodat je spanningen en oplopende emoties kunt voorkomen.
    • Praat over de visie die je hebt op het nieuwe huishouden. Hoe gaat het huis eruit zien? Wordt elke ruimte gevuld met een combinatie van spullen van jullie allebei?
    • Praat over bezittingen die jullie dierbaar zijn. Is er iets waarvan je denkt dat je partner het wel weg zal willen doen? Zijn er dingen die jij echt beslist niet weg wilt doen? Maak het allemaal meteen duidelijk.
  2. Of jullie nu naar een heel nieuw huis verhuizen, of bij elkaar intrekken, je zult waarschijnlijk alle ruimte moeten benutten. Maak wat tijd vrij om alles uit je kasten, bergruimtes en andere hoeken en gaten te halen. Bedenk wat je nodig hebt en wat niet en maak een plan om alles wat je niet meer gebruikt meteen weg te doen, zodat je door kunt met de volgende stap. Maak drie stapels: "bewaren", "wegdoen" en "nog niet zeker". Je kunt de "nog niet zeker"-stapel nog eens bekijken als je toch meer ruimte blijkt te hebben dan je dacht. [1]
    • Kijk goed naar je spullen en bedenk hoe vaak je ze gebruikt. Een goede richtlijn is om alles wat je meer dan een jaar niet hebt gebruikt weg te doen.
    • Je kunt een kraam op de rommelmarkt huren om al je overtollige spullen kwijt te raken en ook nog wat bij te verdienen. Wat je niet verkoopt kun je altijd nog weggeven aan de kringloopwinkel.
    • Onthou dat het veel makkelijker is om al je troep eerst weg te doen voordat je gaat inpakken en verhuizen. Het samenvoegen van twee huishoudens is veel gemakkelijker als je die beslissingen al hebt gemaakt.
  3. Een van de moeilijkste onderdelen van het samenvoegen van twee huishoudens is als er dingen weg moeten die jullie beiden hebben. Afhankelijk van hoeveel ruimte je zult krijgen moet je waarschijnlijk grote meubels en kleinere spullen zoals keukengerei wegdoen. Wie heeft er nou twee broodroosters nodig? Ga samen zitten en maak een lijst van alles wat jullie dubbel hebben en beslis welke spullen er nog het mooist of best zijn. Hier zijn wat spullen waar je waarschijnlijk over na moet denken:
    • Meubels: bedden, kasten, bijzettafels, banken, eettafels, stoelen, etc.
    • Apparaten: blenders, broodroosters, wasmachines, drogers, koffiezetapparaten, etc.
    • Keukengerei: blikopeners, kurkentrekkers, pannen, schalen, bakblikken, etc.
    • Textiel: beddengoed, lakens, handdoeken, etc.
  4. Sommige voorwerpen hebben een sterke emotionele waarde, en hoe stom het ook lijkt om ze te houden, je wilt ze gewoon niet wegdoen. Ga samen met je partner zitten en maak een lijstje van jouw "belangrijke zaken". Als er dingen bijzitten die groot zijn en veel plek innemen, bespreek dan waar je het kunt zetten en of het nu echt wel noodzakelijk is om het te houden. [2]
    • Zorg dat jouw lijst niet drie pagina's langer is dan die van je partner. Je moet allebei ongeveer evenveel "belangrijke zaken" hebben. Dit is een oefening in compromissen sluiten.
    • Beperk de "belangrijke zaken" tot dingen die je echt nodig hebt, en kijk later of het allemaal in de nieuwe ruimte past.
  5. Bedenk waar je deze gaat opbergen, want je zult minder plek hebben als je twee huishoudens samenvoegt. Jij en je partner zullen allebei moeten plannen waar je deze spullen laat.
    • Je bent misschien gewend dat je alle kastruimte van de wereld hebt. Maar vanaf nu moet je misschien per seizoen andere spullen in je kast leggen en dingen die je niet zo vaak gebruikt opbergen, zodat jullie allebei genoeg ruimte hebben.
    • Overweeg om kleding die jullie niet zo vaak dragen in dozen of vacuumzakken te bewaren.
    • Orden je papieren en documenten. Bedenk wat je nu inmiddels weg kunt gooien.
    • Gooi spullen waarvan je niet wilt dat het gemeenschappelijk bezit wordt weg, of sla het op. Als je gaat samenwonen kun je niet meer evenveel privacy verwachten en kun je dingen niet meer verborgen houden. Als er dingen zijn waar je je voor schaamt, bedenk dan goed of je het wel wilt meenemen.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 3:

De kamerindeling maken

Pdf downloaden
  1. Dit lijkt misschien een hoop gedoe, maar het maakt het leven een stuk makkelijker als je een nieuw huis betrekt of als iemand bij jou komt wonen. Je tekening hoeft geen kunstwerk te worden; maak gewoon een tekening op schaal van elke ruimte. Meet de ruimtes op. Schrijf de afmetingen naast de muren van je getekende kamers. Zo kun je berekenen wat er allemaal in past. [3]
    • Teken ook de ramen, deuren, kasten, het keukenblok en andere dingen die beïnvloeden hoe je je meubels kunt plaatsen.
    • Maak foto's, dan kun je de kleine details beter meenemen in je schets.
  2. Voordat je gaat inpakken en gaat verhuizen beslis je alvast waar alles komt te staan. Dan weet je tijdens de verhuizing meteen waar het heen moet.
    • Meet de meubels op om te bekijken waar ze passen. Kijk op je plattegrond en visualiseer hoe ieder meubelstuk zal staan.
    • Knip kleine stukjes stof van de onderkant van je bank, stoelen en andere gestoffeerde meubels. Dan kun je zien of het bij elkaar past zonder ze te hoeven verslepen.
    • Bekijk je meubelstukken individueel en niet zoals ze nu zijn gecombineerd.
    • Volg de gebruikelijke regels wat betreft inrichten zodat het een stuk makkelijker wordt. Een bank moet bijvoorbeeld aan alle kanten een stukje ruimte hebben. Je bed moet in de slaapkamer een prominente plek hebben en niet in een hoekje worden geschoven. [4]
  3. Of je nu naar een heel nieuw huis gaat, of bij een van beiden intrekt, een nieuw decoratieschema kan alle bezittingen samenvoegen tot een samenhangend geheel. Misschien kun je de muren verven, nieuwe lampen ophangen, andere gordijnen nemen, enzovoorts, om te zorgen dat het huis van jullie allebei wordt.
    • Kijk of het mogelijk is dat jullie ieder ook een eigen plekje krijgen.
    • Bepaal welke ruimtes gemeenschappelijk worden, en zorg dat in die ruimtes de persoonlijkheden van jullie allebei worden uitgedrukt.
    • Laat meubels restaureren. Een goede meubelmaker kan nieuwe bekleding aanbrengen, maar ook de vulling veranderen, zodat de vorm van het meubelstuk wordt aangepast. Zoek samen mooie stoffen uit, dan kun je jullie smaken beter combineren.
  4. Nu is het tijd om je bezittingen in dozen te stoppen. Ga door je kamer heen en stop alles in dozen. Zorg dat je breekbare spullen in iets zachts verpakt zodat je ze veilig kunt vervoeren. Als er verhuizers meehelpen, geef ze dan duidelijke instructies over waar alles heen moet.
    • Schrijf op de dozen wat erin zit. Je kunt bijvoorbeeld alles wat naar de huiskamer moet een paars etiket geven, en alles voor de keuken een rood etiket, enzovoorts.
    • Laat de dozen in het nieuwe huis meteen in de juiste kamer neerzetten.
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 3:

Samen een nieuw thuis creëren

Pdf downloaden
  1. Realiseer je dat het samenvoegen van twee huishoudens het sluiten van compromissen met zich meebrengt. Je levensstijl zal moeten veranderen, maar dat hoeft niet negatief te zijn. Het is juist heel spannend. Help elkaar om de overgang makkelijker te maken door elkaars ideeën te respecteren en door alles uit te praten als er meningsverschillen zijn. [5]
    • Begin niet op de verkeerde voet door koppig te zijn over dingen die er niet toe doen. Als je drie staafmixers hebt bijvoorbeeld, wees dan bereid om de jouwe af te staan.
    • Maak geen ruzie over het houden van erfstukken. Als je partner echt die lelijke tafel wil houden die zijn opa heeft gemaakt, maak er dan geen ruzie om. Het is een erfstuk, dus het moet in de familie blijven.
  2. Het nieuwe huishouden zal anders zijn dan je oude huis, dus verwacht niet dat het hetzelfde zal zijn. Jullie zullen je smaken moeten samenvoegen zodat er een nieuwe, frisse stijl ontstaat. Met wat goede voorbereiding kun je een plek maken waar jullie je allebei thuis gaan voelen. [6]
    • Probeer een nieuw en verbeterd huishouden te creëren, in plaats van je oude huis na te willen bouwen. Als er iemand bij jou komt wonen, wees dan bereid om veel te veranderen.
    • Onthou dat je vanaf nu gezamenlijke beslissen zult moeten maken over het verbeteren van de ruimte.
  3. Het samenvoegen van meerdere huishoudens kan heel moeilijk zijn als er kinderen in het spel zijn. De kinderen zouden ook betrokken moeten worden bij bepaalde beslissingen. Het kan veel spanning met zich meebrengen, dus het kan goed zijn om ze een stem te geven in de inrichting van het nieuwe huis. Laat ze meehelpen met inpakken, inrichten en het creëren van een eigen plekje.
    • Laat de kinderen beslissen welk speelgoed ze willen houden en wat ze weg willen geven.
    • Zorg dat de kinderen zin hebben in het nieuwe huis. Vertel hen dat verhuizen een groot avontuur is.
  4. Het samenvoegen van huishoudens betekent het samenvoegen van levensstijlen. Bedenk welke factoren in jullie levens daardoor beïnvloed zullen worden. Zorg dat je een idee hebt waar je je hobby's kunt uitvoeren, waar je huisdieren zullen verblijven, enzovoorts.
    • Als jullie huisdieren hebben, waar slapen die dan? Waar staat hun eten en drinken?
    • Bepaal vooraf wie welke kast- of bergruimte gaat gebruiken, dan begin je je nieuwe huishouden meteen goed opgeruimd.
    • Maak een plan voor het delen van "extra" ruimtes, zoals een kamertje dat kan worden gebruikt als kantoor, hobbyruimte of bibliotheek.
  5. Maak er geen vervelende ervaring van door de touwtjes in handen te willen hebben. Zorg dat iedereen zijn bijdrage aan het nieuwe huis mag leveren. Jullie moeten je allebei thuisvoelen.
    • Laat degene met de minste spullen ook een bijdrage aan het huis leveren door bijvoorbeeld de kleuren te kiezen, de indeling te bepalen of een heel eigen ruimte in te richten. Bijvoorbeeld een kantoortje, leeskamer, fitnesskamer, etc.
    Advertentie


Tips

  • Als iemand bij je komt wonen, maak dan voldoende ruimte in de kledingkast, medicijnkast, linnenkast, bergruimte, etc. Maak het schoon en ruim het netjes op voordat hij/zij erbij komt.
  • Kijk na het samenvoegen of je samen iets nieuws kunt kopen voor jullie gemeenschappelijke huishouden.
  • Samen gaan wonen kan veel stress veroorzaken. Probeer even de tijd te nemen om het te vieren. Geef je partner een mooie plant, of iets anders voor het huis. Je kunt ook samen een flesje wijn opentrekken of uit eten gaan.
  • Het weggooien van dingen die je van familieleden hebt gekregen is misschien niet zo handig. Vraag of ze het terugwillen als je er echt geen plek voor hebt. Soms wil men dat het in de familie blijft. Geef of gooi het dus niet zomaar weg.
  • Maak een schatting van de hoeveelheid bergruimte die ieder nodig heeft. Je voegt niet alleen maar meubels en apparaten samen, iedereen heeft rommel .
  • Wat voor de een belangrijk is, lijkt voor de ander onzin. Als je niet wilt dat je partner je verzameling Donald Ducks uit je jeugd aanziet voor oud papier, laat het dan duidelijk weten.
  • Vaak hebben beklede meubelstukken een extra stukje stof aan de onderkant of achter de kussens zitten.
  • Verstuur adreswijzigingen naar vrienden en familie.
  • Sommige kringloopwinkels komen oude meubels ophalen.
  • Zorg dat je geen foto's van jou met je ex in lijstjes hebt zitten. Stop de foto in een album en gebruik het lijstje voor een foto met je nieuwe liefje.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Bespreek vooraf hoe je de rekeningen vanaf nu gaat betalen. Financiële stress is een van de belangrijkste redenen voor het mislukken van relaties.
  • Maak niet alle beslissingen alleen. Het is nu ook het huis van de ander.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 3.920 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie