Pdf downloaden
Pdf downloaden
Valkparkieten zijn makkelijke vogels om mee te fokken, maar het is belangrijk om verantwoordelijk te fokken en te verzekeren dat je een huis kunt vinden voor de valkparkieten die je fokt. Voordat je begint, moet je verzekeren dat het mannetje en vrouwtje geschikt zijn om mee te fokken en dat de vogels alles hebben dat nodig is om hun jongen uit te broeden. [1] X Bron
Stappen
-
Verzeker je ervan dat je valkparkieten oud genoeg zijn. Om met ze te fokken, moeten het mannetje en vrouwtje ten minste 18 maanden oud zijn. Jongere vrouwtjes kunnen problemen krijgen, zoals ei-binding. Ook zorgen jongere vogels vaker minder goed voor hun jongen. [2] X Bron
- Ei-binding is een aandoening waarbij de eieren vast komen te zitten in de cloaca. Dit kan leiden tot een infectie en zelfs tot overlijden.
-
Verzeker dat het koppel niet aan elkaar verwant is. Verwante vogels hebben een groter risico op het krijgen van zwakke of misvormde jongen. Als je niet zeker of je vogels aan elkaar verwant zijn, neem dan contact op met de persoon die jouw valkparkieten heeft gefokt om erachter te komen. Fok niet met ze als ze verwant zijn.
-
Inspecteer je vogels op goede gezondheid. Voordat je besluit om met valkparkieten te fokken, is het goed om de vogels naar een dierenarts die gespecialiseerd is in vogels te brengen, om te verzekeren dat ze helemaal gezond zijn voor het fokken. Dit helpt om ziektes of afwijkingen die je vogels mogelijk hebben te bestrijden. Gewicht is ook een goede indicatie van gezondheid bij valkparkieten.
- Overgewicht . Overgewicht verhoogt de kans op onvruchtbaarheid in beide geslachten en op ei-binding bij vrouwtjes. Als je niet zeker weet of je vogel overgewicht heeft, kun je proberen om het borstbeen van de vogel te voelen. Als je die niet kunt vullen, dan heeft je vogel overgewicht.
- Ondergewicht . Ondergewicht kan aanduiden dat je vogel een ziekte heeft of dat één vogel de voerkom beschermt en voorkomt dat de andere kan eten. Onderzoek wat de oorzaak is van het ondergewicht van je vogel voordat je begint met de valkparkieten te fokken.
-
Onthoud dat niet alle valkparkieten goede ouders zijn. [3] X Bron Je moet de jongen mogelijk met de hand opvoeden als de ouders nalatig zijn of de jongen slecht behandelen. Zorg ervoor dat je de tijd en de energie hebt die nodig is voor het met de hand grootbrengen van de vogels voordat je besluit om te fokken.Advertentie
-
Biedt 10-12 uur natuurlijk of fel kunstmatig licht per dag. Valkparkieten kunnen het hele jaar door paren, maar ze hebben een goede hoeveelheid licht nodig om zich voort te kunnen planten. Zorg ervoor dat je valkparkieten 10-12 uur per dag een bron hebben van natuurlijk of fel kunstmatig licht.
-
Voer je vogels goed. Voordat je gaat fokken, is het belangrijk om te verzekeren dat de vogels goed eten. Voer ze een gebalanceerd dieet van voedsel dat voor valkparkieten is gemaakt. Controleer de vogels vaak om te verzekeren dat beide vogels evenveel toegang hebben tot voedsel en water. Als één vogel het voedsel en water beschermt, kun je meer kommen met voedsel en water plaatsen. Goed voedsel voor je valkparkieten is onder andere:
- Valkparkieten zadenmix
- Zacht voedsel, zoals groenten, pasta, gekookte rijst, gekookte bonen, vochtig witbrood.
- Kiemzaden
- Sepia of mineraalblokken voor calcium
- Supplementen (om over ander voedsel te strooien), zoals spirulina, Echinacea en Prozyme
- Vers, schoon water (ververs het een paar keer per dag)
-
Plaats het fokpaar samen in een grote kooi. Je valkparkieten hebben veel ruimte nodig voor het paren, en zelfs nog meer ruimte wanneer de jongen zijn uitgekomen. Zorg ervoor dat de kooi die je voor het koppel hebt 180 x 90 x 90 cm is. [4] X Bron Je kunt het koppel een paar weken samen in de kooi zetten voordat je daar een nestkast in plaatst, zodat ze elkaar kunnen leren kennen en zich kunnen voorbereiden op de voortplanting. [5] X Bron
- Plaats de kooi in een stil gebied van je huis, om de vogels de privacy en stilte te geven die ze nodig hebben om te paren en broeden en om de eieren te laten uitkomen en de jongen op te voeden.
-
Creëer een nestkast. Nadat het koppel ten minste twee weken samen heeft doorgebracht en de vogels goed met elkaar overweg kunnen, moet je ze een nestkast geven. Hier zijn een aantal dingen om in overweging te nemen bij het kiezen van een nestkast:
- Materiaal . Er zijn veel verschillende soorten nestkasten beschikbaar, waaronder metaal, plastic en houten kasten. Hout is een goede keuze, omdat valkparkieten aan de ingang zullen knagen om deze naar hun eigen wensen aan te passen. [6] X Bron
- Maat . Een nestkast van 30 x 30 cm is voldoende voor het fokken van valkparkieten.
- Achterdeur . Sommige nestkasten hebben ook een achterdeur zodat jij de kuikens kunt controleren zonder de moeder te storen.
- Bodembedekking . Valkparkietouders zullen bodembedekking gebruiken om een knus en veilig nest te maken voor hun kuikens. De beste materialen voor een nest zijn stofvrije grenenhoutschaafsel en ongekleurd papiermateriaal, zoals kranten of gewoon wit keukenpapier. [7] X Bron Gebruik geen cederhoutschaafsel, aangezien de oliën in dit materiaal de kuikens kunnen doden of verwonden.
Advertentie
-
Bekijk hoe het mannetje het nest maakt. Je weet dat je valkparkieten zich voorbereiden om te paren wanneer het mannetje begint het nest voor te bereiden. Het mannetje zal aan opening van de nestkast knagen om deze groter te maken tot de maat die hij wil. Hij zal ook de bodembedekking arrangeren op een manier die hij mooi vindt. Wanneer hij de nestkast heeft ingericht zoals hij wil, zal hij het vrouwtje erin toelaten. [8] X Bron
-
Observeer de tekenen van paring. Wanneer het tijd is om te paren zal het mannetje een paringsdans doen. Tijdens deze dans zal hij met zijn kop op en neer bewegen, rondhuppelen en zingen. [9] X Bron Je zult ook merken dat de vogels elkaar vaak verzorgen. Wanneer het vrouwtje klaar is om te paren zal ze omlaag hurken. Deze positie maakt het mogelijk voor het mannetje om met haar te paren.
- De paring kan tot één minuut duren, waarna het mannetje weg zal vliegen.
- Het vrouwtje zal ongeveer twee weken na de paring haar eieren leggen.
-
Laat de ouders op de eieren broeden. De ouders zullen om de beurt op het nest broeden, maar het vrouwtjes zal het meeste broedwerk doen. Je merk misschien dat beide ouders wat van hun eigen veren uittrekken om een beetje kale huid bloot te leggen. Dit heet een broedvlek en de ouders creëren deze zodat hun blote huid contact kan maken met de eieren.
- Het duur ongeveer drie weken voordat de eieren uitkomen, maar het vrouwtje zal ongeveer een week lang eieren leggen voordat ze klaar is om ze uit te broeden. Ze zal ongeveer elke 48 uur één ei leggen totdat ze een nest van twee tot acht eieren heeft. [10] X Bron
- Het mannetje zal voedsel leveren aan het vrouwtje terwijl zij de eieren uitbroedt. [11] X Bron
-
Laat het nest met rust. Na de incubatieperiode van 21 dagen zullen de eieren uitkomen. Je kunt de nestkast dan even snel bekijken om te verzekeren dat er geen dode of gewonde kuikens in liggen, maar probeer het nieuwe gezin verder niet te storen. Geef de ouders en jongen wat tijd en privacy om een band te vormen.
- Valkparkieten beginnen pas met spenen wanneer ze acht tot tien weken oud zijn. Op dit punt is het goed om de mannelijke en vrouwelijke kuikens van elkaar te scheiden, om paring te voorkomen. Broers en zussen zullen met elkaar paren als ze omstandigheden gunstig zijn, het is dus het beste om de mannelijke en vrouwelijke kuikens te scheiden om ongewenste jongen te voorkomen.
-
Verminder paaractiviteit. Nadat je valkparkieten gepaard hebben en kuikens hebben grootgebracht, is het goed om stappen te ondernemen om te voorkomen dat ze opnieuw paren. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om paring te voorkomen.
- Verminder het licht . Wat minder licht per dag zal paring ontmoedigen. Je kunt de hoeveelheid licht die je valkparkieten per dag krijgen bijvoorbeeld verminderen van 10-12 uur naar ongeveer acht uur per dag. Dit simuleert winterse omstandigheden en maakt het minder waarschijnlijk dat de valkparkieten gaan paren.
- Verwijder de nestkast . Als je valkparkieten eenmaal klaar zijn met het gebruik van de nestkast voor het uitbroeden en grootbrengen van hun kuikens, kun je hem uit de kooi halen.
- Elimineer zacht voedsel . Voer je vogels helemaal geen zacht voedsel, zoals pasta, bonen en vochtig brood. Zorg er echter wel voor dat je je vogels voldoenden voedingsrijk eten geeft. [12] X Bron
Advertentie
Tips
- Lees je zoveel mogelijk in en praat met ervaren fokkers voordat je probeert om met je eigen valkparkieten te fokken.
- Zoek een dierenarts met training of interesse in vogels, zodat je hulp kan vragen als zich problemen voordoen.
- Als het vrouwtje moe lijkt, kan dat aan de eiervorming liggen.
- Zorg ervoor dat de plek waar de vogel eieren legt comfortabel is. Als je bijvoorbeeld een houten kast hebt gekocht of gemaakt als nestkast voor het vrouwtje, zorg er dan voor dat je de bodem bedekt met katoen zodat de vogel niet gewond raakt.
- Wanneer de kuikens zijn geboren, kun je na een week of twee beginnen met het vasthouden van de kuikens om een band te vormen zonder dat je de moeder stress bezorgt.
Advertentie
Waarschuwingen
- Vind verantwoordelijke kopers voor je kuiken voordat je begint te fokken. Je wilt geen extra valkparkieten die je niet kwijt kunt.
Advertentie
Bronnen
- ↑ http://www.birdsnways.com/wisdom/ww22eiv.htm
- ↑ http://www.birdsnways.com/wisdom/ww22eiv.htm
- ↑ http://www.cockatielcottage.net/breeding.html
- ↑ http://www.cockatielsociety.org.au/articles/breeding.htm
- ↑ http://www.cockatielsociety.org.au/articles/breeding.htm
- ↑ http://www.birdsnways.com/wisdom/ww59eiii.htm
- ↑ http://www.birdsnways.com/wisdom/ww12eiii.htm
- ↑ http://www.cockatielsociety.org.au/articles/breeding.htm
- ↑ http://feistyhome.phpwebhosting.com/breeding_cockatiel.htm
Advertentie