Pdf downloaden Pdf downloaden

Verhuizen naar een vreemd land is één van de grootste veranderingen die je in je leven kunt ondergaan. Hoewel het uitdagend kan zijn en een hoop papierwerk oplevert, kan het ook een ontzettend bevredigende en verrijkende ervaring zijn. Of de verhuizing nu een zakelijk doel heeft of plaatsvindt vanwege persoonlijke redenen, een goede voorbereiding maakt de overgang veel makkelijker en veel plezieriger. In dit artikel laten we je zien met welke zaken je rekening moet houden.

Methode 1
Methode 1 van 3:

Praktische zaken rondom de verhuizing

Pdf downloaden
  1. Als het gaat om een mogelijke verhuizing, vooral wanneer het op korte termijn is, wees dan voorbereid op die mogelijkheid. Alles dat je vooraf kunt voorbereiden, hoef je niet meer te doen wanneer de tijd daar is. Problemen met je visum kunnen zorgen voor vertragingen en ertoe leiden dat je niet kunt vertrekken.
    • Zorg ervoor dat je paspoort geldig is. Als je een nieuwe moet aanvragen, doe dat dan direct. Het kan enkele weken duren om een aanvraag in te dienen en een nieuw paspoort te ontvangen.
  2. Allereerst is het slim een planning te maken, waarop je zaken die gedaan zijn kunt afstrepen. Deze planning moet gedetailleerd zijn en alle deadlines bevatten. Hier zijn nog meer zaken om te overwegen:
    • Bespreek de afspraken rondom inpakken en vervoeren. Benader minimaal drie verschillende bedrijven en vraag ze om een offerte voor de verhuizing. Zoek uit wat elk bedrijf bereid is te doen: gespecialiseerd inpakken, je wijnvoorraad verhuizen (dit kan problematisch zijn), helpen met huisdieren, tijdsgaranties, opslag op de andere locatie etc. Bespreek ook de mogelijkheid voor het opslaan van bezittingen in je huidige thuisland. Als de verhuizing van korte duur is en je de intentie hebt terug te keren, is het misschien beter sommige –of zelfs de meeste– spullen achter te laten.
    • Besluit wat je wilt doen met je huidige woning als jij de eigenaar bent. Ga je het huis verkopen en verhuren? Als je kiest voor verkopen, ga dan in gesprek met een makelaar en vertel hem of haar over je plannen. Vraag jezelf af of je tijd hebt om te wachten op het beste bod of dat je snel moet verkopen om het geld tot je beschikking te hebben. Wees voorzichtig in hoe je dit overbrengt aan je makelaar – je wilt nog altijd de beste prijs, hoeveel haast je ook hebt.
      • Als je je huis gaat verhuren, neem dan contact op met tussenpersonen in de verhuursector en zorg ervoor dat je voor de volle honderd procent tevreden bent over hun diensten. Vraag om referenties en maak indien mogelijk je voorkeur kenbaar voor een tussenpersoon die ervaring heeft met de verhuur van vastgoed voor eigenaren in het buitenland. Het is veel moeilijker om als eigenaar in het buitenland te zitten, omdat er veel mis kan gaan in jouw afwezigheid als de tussenpersoon niet voldoet aan de basisverplichting om het pand regelmatig te controleren en huurders grondig door te lichten.
    • Omgaan met hypotheken, huurcontracten en leningen. Je zult met je bank of andere verhuurders in gesprek moeten gaan over het zo effectief mogelijk afhandelen van deze financiële verplichtingen.
    • Praat met de scholen van je kinderen over de aankomende verandering. Je hebt bewijs nodig van het huidige onderwijsniveau van je kinderen en indien relevant een bewijs van bereidheid per e-mail of telefoon te worden benaderd door de school in je nieuwe land. Vraag de studieadviseur naar mogelijke overgangsproblemen waar je meer over wil weten.
    • Vaccinaties en visa. Zorg ervoor dat je alle relevante vaccinaties hebt gehad en alle visa in je bezit hebt. Zoek uit welke bijbehorende documentatie nodig is voor een permanente of langdurige verhuizing.
      • Als je het plan hebt je burgerschap van je huidige thuisland op te geven en een nieuw burgerschap aan te vragen, houd er dan rekening mee dat dit aanzienlijk wat tijd vergt. Begin hier dus mee bij de start van je planning.
    • Stel een tijdlijn op voor het inpakken. Volg deze nauwgezet, want hierdoor heb je voldoende tijd om dingen die fout gaan op te lossen – en die zullen er zijn!
    TIP VAN EEN DESKUNDIGE

    Archana Ramamoorthy, MS

    Technisch directeur, Workday
    Archana Ramamoorthy is technisch directeur voor Noord-Amerika bij Workday. Ze is productninja, voorvechter van veiligheid en probeert de technologiebranche diverser te maken. Archana heeft een bachelordiploma aan de SRM-universiteit en een masterdiploma aan de Duke-universiteit behaald, en heeft meer dan 8 jaar ervaring met productmanagement.
    Archana Ramamoorthy, MS
    Technisch directeur, Workday

    Denk na over je doelen voor je leven in een nieuw land. Archana Ramamoorthy, directeur productmanagement bij Workday: 'Toen ik naar de VS verhuisde, waren de belangrijkste dingen die ik zag de visumvereisten en de kosten van levensonderhoud. Ik had overwogen om naar het VK te verhuizen, maar het was veel duurder om daar te wonen dan in de VS. Ik moest weten wat mijn financiële lasten zou zijn. Ik wist ook dat ik naar de beste universiteiten in de VS wilde, anders had het geen zin om naar het buitenland te verhuizen, dus ik ging een studielening aan om te helpen met de kosten. Ik wist dat hoewel het duurder was, ik betere kansen zou hebben als ik eenmaal klaar zou zijn met school.'

  3. Sommige ondernemingen en overheidsinstanties die hun personeel naar het buitenland sturen zijn best bereid je enkele dagen of zelfs maanden vooraf te laten weten dat je bent uitgekozen om te verhuizen. Vraag in dit geval om zoveel mogelijk hulp als ze bereid zijn te bieden – je zult het nodig hebben.
    • Als je wel de luxe van een eigen tijdsplanning hebt, neem dan enkele maanden de tijd. Je hebt elke seconde van die tijd nodig om de vele losse eindjes aan elkaar te knopen, zoals het overdragen van je woning, je auto, je huisdieren, verzekeringen, inpakken en verzenden, bankieren, de overgang wat betreft onderwijs en meer. In sommige gevallen zul je deze luxe misschien niet hebben.
    • Het is mogelijk om snel te verhuizen, dus als je dit ineens in je schoot geworpen krijgt, hoef je niet te wanhopen. Besteed wel direct tijd aan het creëren van een netwerk van hulpkrachten. Je hebt echt zoveel helpende handen nodig als je kunt krijgen.
  4. Ga je in een hotel of service-appartement verblijven terwijl je op zoek gaat naar een koop- of huurwoning?
    • We raden je af een woning te kopen via internet. Ongezien kan hetgeen je koopt weleens verschrikkelijk blijken te zijn. Je moet ter plaatse zijn om een idee te krijgen van de omgeving, om de houtrot in de fundering te constateren en om je te realiseren dat de prijs te hoog is!
    • Een manier om dit te omzeilen is door zelf voor vertrek een bezoek te brengen aan het nieuwe land, of een familielid hiervoor in te schakelen, om woningen die aangeboden worden te bekijken en te zien of er een goede optie tussen zit. Misschien ken je wel iemand in je nieuwe thuisland die zijn ogen voor je open kan houden.
    • Ook al ben je van plan een huis of appartement in je nieuwe land te gaan kopen, is het toch aangeraden te starten met huren. Je kunt dan snel weer vertrekken als je de verkeerde locatie hebt gekozen of als het je simpelweg niet bevalt in je nieuwe thuisland. Na minimaal zes maanden heb je een beter idee of je wel of niet wilt blijven en heb je meer kennis van het vastgoed en de locaties waar het fijn wonen is. Hierdoor ervaar je minder druk en is de kans op het maken van de juiste beslissing groter.
    • Wees je ervan bewust dat je in het begin je spullen nog niet hebt. Een verblijf in een hotel of service-appartement is daarom een goede keus.
    • Schakel een goede advocaat in bij je zoektocht naar een woning in een ander land. Je hebt iemand aan je zijde nodig die kennis heeft van belastingen, kosten, pandrechten, voorbehouden etc. in het land waar je naartoe verhuist. Je huidige raadsman kan je wellicht iemand aanbevelen in je nieuwe land.
  5. Het wordt steeds makkelijker om geld over te maken tussen verschillende landen zonder al te hoge verwerkingskosten. Praat met je huidige bank om alle opties voor het overmaken van geld te overlopen. Sommige banken staan zelfs internationale overboekingen per mobiele telefoon toe, dus bekijk alle opties.
    • Behalve wanneer je het plan hebt om nooit meer terug te keren naar je huidige thuisland is het aangeraden minimaal één bankrekening aan te houden in je huidige land. Hoe langer je een rekening geopend hebt, hoe beter je kredietpositie. Als je terugkeert is het makkelijker om verder te gaan waar je gebleven was, dan om weer nieuwe rekeningen te moeten openen. Internetbankieren maakt het eenvoudiger om de rekening in je land van vertrek vanuit het buitenland te beheren.
    • In sommige landen zal het lastiger zijn om toegang tot geld te krijgen. Bespreek de uitdagingen en oplossingen met je bank en een gerenommeerde financieel adviseur met kennis over het land waar je naartoe verhuist.
  6. Ze kunnen een onmisbare bron van hulp zijn als je verlegen zit om informatie, steun of connecties. Vertel ze over je plannen. Het is heel waarschijnlijk dat ze alles doen wat ze kunnen om je alle informatie die je nodig hebt te geven.
  7. Het is een feit dat we niet veel nodig hebben om te leven, maar toch staan onze huizen bomvol consumentengoederen die we gedurende de jaren hebben verzameld, maar die we nauwelijks gebruiken of niet nodig hebben. In plaats van deze spullen met je mee te slepen of te betalen om ze op te slaan, is het verstandiger te beslissen in hoeverre het noodzakelijk is veel van die spullen te behouden. Geef spullen die je niet nodig hebt weg of doneer ze aan een goed doel indien mogelijk. Het is veel fijner om met weinig te reizen en je niet druk te hoeven maken over spullen die nog opgeslagen zijn.
  8. Gebruik online veilingsites om van je spullen af te raken. Zelfs als je onder tijdsdruk staat, kan dit een geweldige manier zijn om spullen in één koop weg te doen, soms zelfs kamers vol. Vertel mensen dat je naar het buitenland verhuist en dat alles weg moet. Mensen scoren graag een koopje!
    • Wees meedogenloos. Elk extra item betekent hogere kosten om te verzenden.
    • Soms vallen scheepscontainers overboord of kan er schade ontstaan aan de goederen op elk punt tijdens het transport vanwege onzorgvuldigheid of andere ongelukken. Onthoud dit wanneer je besluit je dure verzameling van wat het ook zij mee te nemen. Het is misschien beter deze op te slaan of te verkopen en er wat geld aan over te houden. Zorg voor een goede verzekering voor ongelukken tijdens het transport.
  9. Voor sommige mensen betekent dit dat ze besluiten ze aan de zorg van een vriend of familielid toe te vertrouwen. Anderen nemen ze met zich mee. Als je ze meeneemt, overweeg dan het volgende:
  10. Sommige landen accepteren een bestaand rijbewijs uit een ander land of een internationaal rijbewijs. Andere verlangen dat je na een bepaalde tijd ter plaatse een examen aflegt. Wacht niet met dit uit te zoeken. Het kan lastig zijn als je niet kunt autorijden in je nieuwe woonplaats.
  11. Als je niet verhuist voor je werkgever zul je rekening moeten houden met de regels omtrent ontslag. Neem voldoende tijd om het ze te vertellen. Bedenk je echter dat als je verhuisplanning nog geen duidelijke weerslag heeft op je werkzaamheden het slimmer is hen pas later in het proces te informeren. Je vermijdt dan problemen mocht je je bedenken en voorkomt dat je werkgever besluit je eerder te laten gaan dan je had gedacht.
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 3:

Cultuurschok

Pdf downloaden
  1. Als je verhuist naar een plek die in niets lijkt op je huidige omgeving, kun je een cultuurschok ervaren en het verhuizen moeilijk vinden, maar vaak kom je hier overheen na er enkele maanden geleefd te hebben. Mensen doen dingen anders in verschillende landen – daarom noemen we het ook een “vreemd” land – en wij zijn niet bekend met hun manieren. Toch is dit de grootste en meest geweldige kans voor jou om een andere cultuur te leren kennen en begrijpen. Zodra je vertrouwd raakt met de denkwijze van mensen in een ander land, is er geen weg terug. Het is veel moeilijker de wereld te bekijken vanuit een “zij en wij”-perspectief als je deze ervaring hebt gehad.
  2. Die favoriete koffiesmaak die je thuis zo graag dronk en je favoriete plek om te bezoeken kunnen echt een gemis worden als ze geen onderdeel meer van je leven uitmaken.Het is belangrijk het gevoel van verlies te erkennen, maar toch open te staan voor nieuwe ervaringen. Wat je nog niet ontdekt hebt, kan later één van je favorieten worden, waar je misschien nog wel meer van zult houden dan van hetgeen je gewend was in je oorspronkelijke thuisland.
    • Als je verhuist van een land met een heleboel keuze in consumentengoederen naar een land waar de keuze beperkt is, kan dat een hele uitdaging zijn. Je kunt niet langer uit een hele rij met ontbijtgranen kiezen (het is nu maar een klein schap) en er is minder keuze in auto's (je hebt nu een blauwe of een grijze). Dit kan in eerste instantie ontzettend frustrerend zijn. Je hebt twee keuzes: de eerste is het te accepteren en je te realiseren dat een gebrek aan keuze een beslissing makkelijker maakt en natuurlijke bronnen spaart, de tweede is terug te gaan naar je oorspronkelijke thuisland en groot in te slaan (of begripvolle familieleden en vrienden te vragen je pakketten te sturen). Hoewel voor veel mensen het gebrek aan keuze met de tijd niet minder vervelend wordt (je blijft vaak terugdenken aan de tijd dat je product X in X verschillende soorten kon kopen), maar toch wen je aan een beperkter assortiment!
  3. De eerste maanden zullen voelen als een fantastische vakantie en je zult veel tijd besteden aan het ontdekken van nieuwe dingen en heel enthousiast zijn. Uiteindelijk zul je je echter realiseren dat je een leven aan het opbouwen bent en dat dat helemaal niet zo spannend is als je dacht. Voor sommige kan dit besef al vrij snel de kop opsteken, doordat bureaucratie, problemen met woningonderhoud en kleine crises de gewenningsperiode verstoren.
    • Vraag al vroeg in het proces naar goede vakmannen. Uiteindelijk zal er iets kapot gaan. Bovendien heb je een betrouwbaar iemand nodig, die komt opdagen wanneer hij zegt en een eerlijke prijs vraagt. Als je zulke mensen nog niet hebt leren kennen door aan anderen te vragen wie ze kunnen aanraden, dan loop je het risico dat er misbruik van je wordt gemaakt en dat je te veel betaalt. Dit kan een ware nachtmerrie zijn, dus neem dit mee in je planning nu je nog voldoende tijd hebt om dit te regelen. Je komt dan niet voor verrassingen te staan.
    • Blijf kalm als je te maken krijgt met bureaucratische procedures. Veel landen hebben formulieren, veel landen hebben wachtrijen en veel landen hebben de meest belachelijke redenen die je maar kunt bedenken om papieren in te moeten vullen en te wachten. Het is niet aan jou om je af te vragen waarom dit zo is, maar om via de lokale bevolking en met online hulp te leren hoe je hier zo goed mogelijk mee om kunt gaan. Er is altijd een weg, dus zorg ervoor dat je de juiste weg kent. Als je niks vraagt, kom je ook niks te weten.
  4. Een andere vorm van cultuurschok is leren wat je niet kunt doen, zelfs al kon je dit wel doen in je oude thuisland. Je kunt je afvragen waarom, maar het is beter te accepteren dat dit is zoals het is. Of de maatschappij waarin je terechtkomt nu meer of minder toestaat dan die waaraan je gewend bent, zorg dat je doet wat nodig is om te integreren. Als je voor opschudding wilt zorgen of iets aan de kaak wilt stellen, kun je dat beter niet in een vreemd land doen, maar in het voor jou bekende thuisland!
  5. Verhuizen naar een ander land is een van de meest stressvolle dingen die je kunt meemaken. Sommige dagen zullen fantastisch zijn. Op andere dagen zul je het de verschrikkelijkste ervaring ooit vinden. En op weer andere dagen zal het net als thuis voelen, omdat het je nieuwe thuis is geworden.
  6. Een ander punt dat gerelateerd is aan een cultuurschok, is het verhuizen naar een plaats waar het niet zo veilig is als op de plek waar je vandaan komt. Vraag de lokale bevolking om advies over waar je beter weg kunt blijven en welke problemen er in de omgeving spelen.
    • Draag geschikte kleding die past bij je woonplek en probeer je te mengen tussen anderen. Soms ontstaan onveilige situaties doordat criminelen iemand aanzien voor een toerist of menen dat iemand onbehoorlijk gekleed gaat.
    • Bel naar het lokale politiebureau om na te vragen hoe het zit met de veiligheid. Je kunt ook vragen stellen over de misdaadcijfers in de woonomgeving die je overweegt voordat je er een huis koopt of huurt.
    Advertentie


Methode 3
Methode 3 van 3:

Als je een verhuizing overweegt

Pdf downloaden
  1. Uitgezonderd in gevallen waarin de keus niet aan jou is, zoals bij een werkgerelateerde verhuizing, is de beslissing waar je jezelf wel zit wonen helemaal aan jou. Kies je voor de prachtige stad Toulouse in zuidwest Frankrijk? Of de Duitse hoofdstad Berlijn? Of Mexico? Venezuela? Spanje? Rusland? China?
    • Stel je voor hoe het leven in je nieuwe land is. Bekijk video's online om een beeld te krijgen van hoe het zou zijn om daar te wonen, gedurende alle seizoenen in het jaar. Houd rekening met weersomstandigheden, vervuiling, beschikbaarheid van voedsel, transport en medische zorg. Maak een lijst van de mogelijkheden op het gebied van werk en ontspanning.
    • Zoek online naar verhalen van mensen die de stap al hebben genomen. Expats zijn vaak de beste informatiebron. Door hun ervaringen te lezen kun je je een beter beeld vormen of dit wel of niet een verstandige optie is en of er iets is waar de meerderheid problemen van ondervindt. Hecht waarde aan wat zij zeggen, want zij ervaren het ook. Houdt echter ook in je achterhoofd dat individuele ervaring heel verschillend kunnen zijn, afhankelijk van de reden van verhuizen, hun inkomensniveau, hun ervaringen met werk, het deel van het land waar ze wonen etc. Stel vragen als de mogelijkheid er op een website is.
    • Kun je werk vinden in je nieuwe land? Is er vraag naar mensen met jouw achtergrond? Welke hobbels moet je over om werk te vinden? Is er een mogelijkheid een baan te vinden voordat je verhuist, zodat je zeker bent van inkomen? Er zijn maar weinig mensen die de gok kunnen wagen en kunnen verhuizen zonder uitzicht op een baan in hun nieuwe thuisland. Dit gaat alleen als je genoeg vermogen bezit om langere tijd te kunnen overbruggen. Zoek ook uit hoe het zit met sociale zekerheid en wat er nodig is om hiervoor in aanmerking te komen. Let erop dat het soms maanden of jaren kan duren voordat je hier recht op hebt, of misschien krijg je dat wel nooit.
  2. Gidsen zijn een goede informatiebron, maar je kunt er nooit volledig op vertrouwen. Probeer de toeristische gebieden van het land te vermijden en bezoek plekken buiten de gebaande paden, waar je contact kunt leggen met de lokale bevolking op persoonlijk niveau. Wees wel gewaarschuwd: als je besloten hebt naar een land te verhuizen na hier op vakantie te zijn geweest, dan moet je je realiseren dat ergens op vakantie zijn en ergens wonen twee verschillende dingen zijn. Op vakantie zijn er geen dagelijkse sleur, geen bureaucratische rompslomp, geen lokale gebruiken en over het algemeen geen enkele zorgen. Als je er woont is de realiteit van het leven in dat land misschien wel compleet anders dan de onbezorgde ervaring als toerist. Baseer je besluit om te verhuizen niet alleen op een vakantiebezoek!
  3. Dit is inclusief lokale gebruiken (zeer belangrijk), de taal (nog belangrijker) en de gebieden waaruit de steden en regio's bestaan. Het is essentieel te weten of je het leven met andere wetten, gebruiken en routines aan zult kunnen, want deze hebben invloed op je dagelijkse leven. Strengere regels met betrekking tot wat wel en niet mag in een land als Singapore (zoals het niet mogen kauwen van kauwgom in het openbaar met als risico te worden gearresteerd) kan een Nederlander die van zijn vrijheid houdt bijvoorbeeld beperkt doen voelen.
  4. Kun je eigenlijk wel emigreren naar het land van je keuze? Sommige landen hanteren zeer strenge eisen voor immigranten, gebaseerd op inkomen, leeftijd, vaardigheden, opleiding of familiebanden. Misschien ben je wel niet rijk genoeg, niet vaardig genoeg, te oud en heb je geen familie die er al woont en is er geen mogelijkheid om naar het bewuste land te verhuizen. Lees de regels die op de immigratiewebsite van het land zijn beschreven. Bel de relevante immigratie-afdeling en vraag om specifieke informatie die op jou betrekking heeft. Hoeveel informatie je her en der ook zult lezen, het geeft nooit zoveel duidelijkheid als wanneer je je persoonlijke situatie voorlegt aan iemand die je een toegespitst advies kan geven.
  5. Spreken mensen een andere taal in het land waar je naartoe wilt verhuizen? Zo ja, spreek jij die taal? Wees eerlijk over je vermogen om een nieuwe taal te leren. Voor sommige mensen is het leren van een nieuwe taal erg lastig, zelfs als ze erdoor omringd zijn. Wanneer je de taal niet kent, zul je geen aansluiting vinden bij wat er om je heen gebeurt. Als je al geen zelfvertrouwen hebt, kan dit een enorm vervreemdende ervaring zijn.
    • Overweeg de taal op voldoende niveau te leren voordat je je thuisland verlaat.
    • Schrijf je in voor een taalcursus zodra je aankomt. Zoek een sympathieke docent die zowel je moedertaal als de taal die hij of zij je leert begrijpt. Wees er zeker van dat deze persoon tijd vrij kan maken om samen met jou plekken te bezoeken om de taal in specifieke contexten te leren, zoals tijdens het winkelen, bij het onderhandelen met een huisbaas, voor bankieren, om een auto te kopen, om je in te schrijven voor school/universiteit etc.
  6. Denk goed na of je je kinderen wilt wegrukken uit hun huidige routine en vriendschappen. Dit kan een verschrikkelijke verandering voor hen zijn. Is het onderwijs is het nieuwe land net zo goed of beter dan waar je nu woont of is het minder betrouwbaar? Welke opties zijn er voor goede scholing voor buitenlandse kinderen als het lokale onderwijs niet voldoet? Zoek deze dingen ruim van te voren uit, want dit is zeer belangrijk!
    • Vergeet niet dat, afhankelijk van je bestemming, je kinderen meestal een nieuwe taal of een nieuw dialect zullen moeten leren (ze moeten bijvoorbeeld vertrouwd raken met de verschillende tussen Nederlands en Vlaams). Sommige ouders vinden dit een goede zaak, omdat hun kind hierdoor meertalig kan worden, maar als je kind didactische problemen heeft, dan kan dit het hen echt moeilijk maken.
    • Dit is vooral zo als de lokale taal werkt met een ander alfabet als de moedertaal van het kind.
    Advertentie

Tips

  • Vergeet niet straattaal en idioom te leren wanneer je je stort op het leren van een nieuwe taal. Leer hoe mensen ech t praten. Gebruik online taalfora en websites om je te helpen bij te blijven met hedendaagse woorden en betekenissen. Je kunt op die plekken anoniem vragen stellen over dingen die je niet begrijpt.
  • Verbrand niet alle schepen achter je – misschien kom je nog eens terug! Het is bijvoorbeeld sterk aangeraden je huis niet te verkopen. Verhuur het en houd het zo achter de hand voor als je terug moet keren. Geef bovendien ook je burgerschap niet op; misschien wil je ooit weer terug naar je geboorteland.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Misschien krijg je te maken met discriminatie. Onthoud dat jij een buitenlander bent in je nieuwe land.
  • Jouw ervaring kan verschillen met die van anderen. Hoewel het nuttig is te luisteren naar of te lezen over de ervaringen van andere mensen, moet je je realiseren dat hun ervaring uniek is, net zoals die van jou. Ga er niet vanuit dat alles fantastisch of juist verschrikkelijk is omdat zij het zeggen. Doe zelf onderzoek en sta overal voor open.
  • Als je overweegt op een vacature te reageren, zoek het bedrijf op en kijk of er ooit vreemde dingen zijn voorgevallen (dat zou je altijd moeten doen, buitenland of niet!). Je wilt geen spijt krijgen!
  • Ga niet verhuizen als je pessimistisch en depressief bent. Dat leidt nergens toe en kan je zelfs schaden als je beslissingen neemt.
  • Emigreren is spannend in het begin, maar vaak emotioneel en fysiek heel zwaar voor jou (en je familie). Wees op het ergste voorbereid en je zult overal klaar voor zijn.
  • Romantiseer de verhuizing niet. Geen plek is perfect en jij zult niet ineens in een compleet andere persoon veranderen. Leer meer over de cultuur en feiten. Ga niet alleen af op dat spannende vakantieverslag van je vriend(in).
  • Wees realistisch en zorg ervoor dat je de optie hebt om terug te keren.
  • Wees je ervan bewust dat sommige mensen je vreselijke verhalen zullen vertellen, omdat zij niet graag in het buitenland wonen. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren bij iemand die zijn of haar partner vergezelt bij een overplaatsing naar het buitenland. De partner wilde liever thuis blijven, maar ging toch mee met een gesloten blik en vindt het vanaf het begin al verschrikkelijk. Blijf weg bij zulke mensen. Je doorziet ze snel, omdat ze het vaak alleen hebben over dat ze zo'n hekel hebben aan het nieuwe land en liever terug naar huis zouden gaan.
  • Wees voorbereid op problemen bij de bank. Als je verhuist naar een minder ontwikkeld land verrast het je misschien hoe moeilijk het is om een simpele bankrekening te openen. Regels tegen witwassen en aanvullende problemen die deze banken tegenkomen als ze iets moeten regelen met Nederland kunnen voor veel papierwerk zorgen. Er kan ook worden gevraagd om referenties, die lastig te vinden zijn als je al bent verhuisd. Zorg dat je genoeg cash geld hebt voor enkele maanden, omdat het lastig is om aan geld te komen als je nog geen rekening ter plaatse hebt.
  • Gebruik een goede, bekende en betrouwbare makelaar. Je loopt het risico te worden afgezet als je een woning koopt.
  • Als je merkt dat je continu loopt te klagen over je nieuwe leven en terugverlangt naar het oude, wees je er dan van bewust dat je je ouder thuisland misschien door een roze bril ziet. Als je remigreert, kan de cultuurschok bij terugkeer net zo groot zijn als toen je in je nieuwe land aankwam! Geef het nieuwe land een kans. Als je na vijf jaar nog klaagt, dan is het misschien tijd om je spullen te pakken en terug te keren naar je geboorteland.
  • Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van het arbeidsrecht in je nieuwe land. Veel ontwikkelde landen geven bijvoorbeeld versoepelde werkvergunningen af. Deze visa zijn gelijk aan een gewone werkvergunning, want ze worden vaak verstrekt voor een specifieke baan, maar zijn niet onderworpen aan zoveel lastige beperkingen als normale werkvergunningen.
Advertentie

Benodigdheden

  • Informatie over emigratie en de ambassade
  • Makelaar en advocaat in beide landen
  • Financieel adviseur
  • Offertes van en informatie over transportbedrijven
  • Gedetailleerde planning om te volgen en af te strepen
  • Afspraken betreffende opslag (indien relevant)
  • Internettoegang
  • Gidsen en dergelijke met culturele informatie
  • Paspoorten, visa, vaccinaties
  • Medische controle (vertrek pas als je in goede gezondheid bent)
  • Afspraken betreffende huisdieren
  • Afspraken betreffende scholen

Over dit artikel

Deze pagina is 4.262 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie