Pdf downloaden
Pdf downloaden
Bengalen zijn een exotisch ras dat gefokt is als een kruising tussen een Aziatische Luipaardkat en een huiskat. De bengaal is bekend om de prachtige patronen in zijn vacht, afkomstig van zijn Aziatische luipaardvoorouders. Maar een exotische vacht is niet het enige uitzonderlijke aan deze kat met vaak een sterk karakter en excentrieke eigenschappen zoals een obsessie voor water en klimmen.
Stappen
-
Voer je bengaal verstandig. Net als bij elke kat moet je een goede kwaliteit kattenvoer voeren, ofwel nat (in blik of zakje) of droog (brokken). Gebruik in eerste instantie de richtlijnen op de achterkant van de verpakking voor de hoeveelheid voer die moet geven.
- Zorg ervoor dat je kat niet te dik wordt. Controleer eens per week of je zijn ribben kunt voelen en of hij een middel heeft. Als je moeite hebt de ribben te voelen, dan is de kat te zwaar en moet je de hoeveelheid voer verminderen met 10%. Na deze vermindering kun je na een week het gewicht van je kat weer controleren.
-
Geef je bengaal water. Je kunt hem gewoon water in een bakje geven, of een systeem met stromend water halen. Je kunt systemen met stromend water bij de dierenwinkel kopen. Als je ze daar niet kunt vinden, bestel er dan een online.
- Als je geen systeem met stromend water wilt kopen, geef hem dan water in een bakje en draai zo nu en dan de kraan in de badkamer open en laat hem daar drinken!
- Bengalen hebben iets met water - eigenlijk meer een obsessie. Ze vinden het heerlijk om ermee te spelen en stromend water vinden ze nog fascinerender. Ze zullen er urenlang bij zitten en er met een poot naar slaan. Dit is geweldig, behalve dat je blijft zitten met erg natte vloerbedekking. Daarom is het beter om waterbakken op een watervaste vloer te zetten die je droog kunt moppen als het te erg wordt.
- Denk er ook aan om de toiletbril omlaag te houden. Dit is voor de bengaal het equivalent van een zwembad en hij zal ervan genieten er met zijn poot in te dopen en overal water naartoe te slaan.
-
Geef je kat een kattenbak met een overkapping! Het zal hem het gevoel van privacy geven. Zorg er ook voor dat je je kat een kattenbak met hoge randen geeft. Bengalen kunnen tot drie keer hun hoogte springen, dus wees niet bang om hem een hogere rand om zijn kattenbak te geven.
- De hoge rand is om te voorkomen dat hij buiten de bak plast. Als ze alleen in de bak hoeven te stappen, dan kunnen ze langs de rand van de bak plassen, jou met een puinhoop achterlatend om schoon te maken.
- Als je je kat wilt leren om op de toilet zijn behoefte te doen, dan is dat met een bengaal een stuk gemakkelijker! Doe onderzoek naar trainingsprogramma's en begin ermee als je bengaal nog jong is.
-
Doe niet te veel aan vachtverzorging. Bengalen hebben een satijnglans over hun vacht die niet veel zorg nodig heeft. Maar als je een bengaal als katje begint te borstelen zal hij net als andere katten genieten van de aandacht.
- Gebruik een rubberen vachtverzorgingshandschoen om de losse haren uit de vacht te halen en het extra glanzend en glad te houden.
Advertentie
-
Neem je bengaal regelmatig mee naar de dierenarts. Net als andere katten heeft een bengaal bepaalde routinematige gezondheidsmaatregelen nodig om lang en gezond te leven. Bij katjes gaat dit om vaccinaties, ontwormen, steriliseren of castreren en gechipt worden.
- Met een chip kun je bewijzen dat de kat van jou is als hij teruggevonden wordt na diefstal of verdwalen.
- Verzeker je ervan dat je dierenarts bengalen behandelt, want niet alle dierenartsen doen dat.
-
Begin met vaccineren vanaf dat hij zes weken oud is, om tijdelijke bescherming te geven. Herhaal dit met 10 weken en geef de derde vaccinatie als hij 14 weken oud is. De dierenarts zal als basis vaccineren tegen kattenziekte en hondsdolheid, en vaccinatie tegen kattenleukemie en chlamydia bespreken. [1] X Bron Feline vaccination guidelines: Ford. Key points for veterinary practitioners. Today's Vet Pract 3.
- Er is wat weerstand onder fokkers van bengalen tegen het geven van de vaccinatie tegen kattenleukemie. De redenen hiervoor zijn niet duidelijk, maar hebben te maken met de afstamming van de Aziatische luipaard. Er is echter geen bewijs dat bengalen extra gevoelig zijn voor dit vaccin en er zijn geen speciale complicaties bij dit ras. [2] X Bron
- Ook geeft de afstamming van de bengaal hem geen natuurlijke immuniteit, zoals sommige fokkers beweren, dus als je niet vaccineert maak je je kat kwetsbaar voor mogelijke infectie. Maar als je kat puur een huiskat is, dan kun je jezelf de discussie besparen, want een huiskat loopt weinig risico op het krijgen van kattenleukemie. [3] X Bron The kinetics of feline leakaemia virus shedding in experimentally infected cats. Cattori, Tandon et al. Vet Microbiol. 133.
-
Laat je kat steriliseren of castreren. Gewoonlijk wordt dit rond 5-6 maanden gedaan. Maar sommige fokkers staan erop dat het katje geholpen wordt voordat hij een nieuw adres krijgt (met 12 weken) om te voorkomen dat hun katjes gebruikt worden als fokdieren.
-
Laat je kat ontwormen. Ontwormen met gebeuren met 4, 6, 8, 10 en 12 weken met een oraal product zoals Panacur. Goede producten zoals Stronghold werken gedurende een maand, dus die moeten maandelijks toegediend worden vanaf dat ze 6 weken oud zijn.
-
Begrijp de unieke gezondheidsproblemen die bengalen kunnen hebben. [4] X Bron Breed Predispositions to Disease. Gough & Thomas. Publisher: Wiley-Blackwell Het ras loopt meer risico dan andere rassen op Feliene infectueuze peritonitis (FIP). Er is een grotere kans dat deze virale ziekte verspreid wordt op plekken waar meer dan vijf katten leven, die de kattenbak delen. Helaas betekent dit dat fokadressen potentiële kweekgronden zijn voor het Corona virus dat muteert en klinische FIP veroorzaakt.
- Er is geen preventieve behandeling voor FIP, en als je een katje koopt dat het virus draagt, zal, hoewel een goed dieet zijn immuunsysteem zal versterken, dit niet voorkomen dat hij op zeker moment in de toekomst FIP zal krijgen. Daarom is vermijden je beste kans.
- Als je al katten hebt, en een kat neemt van een fokker met een geschiedenis van FIP, zorg er dan voor dat de katten geen kattenbak delen. Het Coronavirus, dat verantwoordelijk is voor FIP, wordt verspreid via de ontlasting, dus hoe meer de andere katten contact hebben met poep, hoe groter het risico is dat ze geïnfecteerd raken.
- FIP treft gewoonlijk katten onder de 12-18 maanden en veroorzaakt koorts, verlies van eetlust en lekkage van vocht uit de circulatie waarbij het zich verzamelt als vocht op de buik. Op dit moment is er geen geneesmiddel voor deze hartverscheurende ziekte.
- Vraag de fokker of hij een geschiedenis heeft met FIP in zijn fokkerij, voordat je het katje haalt. Als hij eerlijk is en je vertelt dat hij problemen gehad heeft met FIP, of aangeeft dat er geplaatste katje zijn die aan deze aandoening lijden, dan moet je helaas weggaan en een bengaals katje bij een andere fokker halen.
- Andere veel voorkomende gezondheidsproblemen zijn HCM (een hartziekte), PkDef (chronische bloedarmoede) en een vroege start van autosomaal recessieve aandoening, wat kan leiden tot blindheid binnen het eerste levensjaar. Maar veel fokkers selecteren op deze problemen en kunnen de kans dat je kat dergelijke problemen heeft verminderen.
- Bij bengaalse katten in Zweden is ontsteking van de neushuid gevonden. De wetenschappelijke conclusies waren dat deze unieke huidaandoening bij het bengaalse ras een genetische oorzaak aangeeft. [5] X Bron
-
Overweeg een dierenverzekering voor je bengaalse kat. Dit zal je een bescheiden bedrag per jaar kosten. Maar het zal flink helpen als je kat een medisch noodgeval heeft. Het betaalt een deel van je dierenartsfacturen, afhankelijk van de exacte polis, en het zal je geruststellen dat je geen behandelingsbeslissingen hoeft te nemen op basis van de kosten.Advertentie
-
Geef je bengaal de mogelijkheid om te klimmen. Bengalen houden ervan om te klimmen, en hoe hoger ze komen hoe gelukkiger ze zijn. Als je ze geen geschikte dingen geeft om op te klimmen, dan zullen ze zelf dingen vinden, zoals je gordijnen.
- Een kattenkrabpaal van vloer tot plafond is ideaal, met veel plateaus en schuilplekken. Sterker nog, als je er een in elke kamer hebt, dan is het nog beter. Plaats een kattenpaal naast een raam, zodat je bengaal tegelijkertijd kan klimmen en vogels door het raam kan kijken, wat hij of zij allebei geweldig vindt.
-
Geef de bengaal mentale stimulatie zodat hij niet in de problemen komt. Bied ruim voldoende speelgoed, en zorg ervoor dat je minstens tweemaal daags met hem speelt, minstens 10 minuten per keer (of tot de kat moe wordt). Bengalen zijn intelligent en extreem energiek, dus je moet zorgen voor een uitlaatklep voor al dat opgekropte jachtgedrag. Verwaarloos dit en dan zal de kat waarschijnlijk zijn eigen amusement vinden door je beste meubels te verscheuren.
- De bengaal is heel intelligent en goed in het oplossen van problemen. Dit betekent dat hij of zij kan uitvinden hoe een etenskast of zelfs de koelkast geopend kan worden. Wees erop voorbereid om kindersloten te plaatsen op deuren waar iets achter ligt dat de kat kwaad kan doen (zoals schoonmaakproducten) of waar voedsel ligt.
-
Heb plezier met je bengaal! Met je kat spelen kan uren vermaak opleveren voor zowel jou als je bengaal. Deze katten houden van aandacht, dus hoe meer hoe liever! Ze houden er ook van om te slapen met hun ouders , dus laat ze maar lekker tegen je aan kruipen 's avonds! Bengalen leven maar 12-18 jaar gemiddeld, dus haal zoveel mogelijk uit elke dag met je kat.
- Speeltijd met katten is altijd belangrijk! Katten houden van alles wat beweegt. Haal een veer aan een touwtje, en beweeg dat langzaam over de grond. Daardoor gaat je bengaal denken dat het leeft. Beweeg het langzaam, schud het een beetje, tot je bengaal ernaar klauwt.
-
Laat de bengaal met alle leden van het gezin kennismaken. Bengalen hebben een neiging om een eenpersoonskat te worden en verder iedereen te negeren. Om dit te voorkomen moet je ervoor zorgen dat alle gezinsleden evenveel tijd besteden aan spelen, voeren en verzorgen van het katje. Dit zal ervoor zorgen dat de kat met iedereen even bekend raakt.
- Denk erover na om je Bengaal een vriend te geven om mee te spelen. Bengalen hebben midden in de nacht stoeipartijen, dus als je niet wilt dat een kat jou de hele nacht bezighoudt, haal dan een tweede kat. De tweede kat hoeft geen Bengaal te zijn. Het kan een zwerfkat, een kat uit het asiel of een kat die je al hebt zijn.
Advertentie
Tips
- Bengalen drinken graag uit de kraan, ze stammen van wilde dieren af en zouden gewoonlijk drinken uit rivieren of stromen. Draai altijd de kraan open als je kat dorst heeft! Zorg dat hij zich thuis voelt!
- Laat je Bengalen steriliseren of castreren! Laat ze steriliseren of castreren, tenzij je een fokker bent, of nog 50 katjes wilt.
Advertentie
Waarschuwingen
- Controleer of Bengaalse katten legaal zijn in jouw omgeving, voordat je er een haalt! Als ze dat niet zijn en je neemt er een, dan moet hij inslapen. Je wil NIET dat dat om het even welke kat overkomt.
Advertentie
Bronnen
- ↑ Feline vaccination guidelines: Ford. Key points for veterinary practitioners. Today's Vet Pract 3.
- ↑ http://www.hdw-inc.com/healthfelv.htm
- ↑ The kinetics of feline leakaemia virus shedding in experimentally infected cats. Cattori, Tandon et al. Vet Microbiol. 133.
- ↑ Breed Predispositions to Disease. Gough & Thomas. Publisher: Wiley-Blackwell
- ↑ http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1365-3164.2004.411_25.x/epdf
Over dit artikel
Deze pagina is 7.289 keer bekeken.
Advertentie